X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipiec 2016
Odpowiedz

Lipiec 2016

Oceń ten wątek:
  • jusella Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już swoją zjadłam :-D
    Moja tarta była ze szpinakiem,oliwkami i serami (typu feta, camembert i mozarella) a do tego sos kaparowy. Dziś poeksperymentowałam i ciasto na mące żytniej zrobiłam- kruche jak nigdy wyszło. Szymciowi smakowało co obwieszcza wszem i wobec tańcem brzucha (mojego oczywiście)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2016, 17:23

nowatorka, kot_bury, renieczka, Zuzulka88, Agness27, eve90 lubią tę wiadomość

• aisa Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowatorka wrote:
    no wlasnie b bliska kolezanka, tak bliska ze jestem jej swiadkowa na slubie :P (cywilnym bo na koscielny do polski nie dam rady jechac w sierpniu) i wlasnie ja powinnam tez zorganizowac ten wieczor... na pewno najpierw chce w jakiejs restauracji / pubie a potem sie zmywam a one sobie niech ida po klubach i dyskotekach sie spijac ;) jeszcze bedzie z nami jedna dziewczyna w ciazy ale ona jest 5 tyg do tylu ode mnie
    ps. a to ty jeszcze plci nie znasz ????
    A jak tak to iść musisz :P
    Ale właśnie początek na spokojnie, posiedzicie, pogadacie, pojecie a potem Ty grzecznie do domu a kto na tańce ten szaleje dalej ;)

Si, jeszcze płci nie znam 8)

nowatorka, kot_bury lubią tę wiadomość

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • eve90 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczynki,
    Zaraz zabieram się za nadrabianie was,
    Ja po krzywej już jestem i powiem wam ze dobrze to znioslam naprawdę, tak szybko wypilam ten kubeczek, a szczególnie ze pani nade mną stała i nie chcialam zwlekać i szybko wypić żeby następna osoba mogła wejść, dobijalo mnie siedzenie aleee wparowala moja babcia z buleczkami słodkimi dla mnie żebym od razu zjadła sobie po glukozie hehe i dotrzymala mi towarzystwa :)

Teraz pytanko moje do was:

Na czczo - 87
    Po 1h - 169
    Po 2h - 116

Ten drugi wynik wychodzi ze przekracza norme.. Ale to chyba nie jest nic złego jak tamte ok?

Asia_30, kot_bury lubią tę wiadomość

atdc9vvj1ddua2x5.png
  • Asia_30 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eve90 wrote:

Na czczo - 87
    Po 1h - 169
    Po 2h - 116

Ten drugi wynik wychodzi ze przekracza norme.. Ale to chyba nie jest nic złego jak tamte ok?
    Chyba nie przekracza, do 180 jest po godzinie :)

eve90, kot_bury lubią tę wiadomość

klz9df9hph2l42tn.png
  • MirelS Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poproszę o przepisy na te tarty :D

Eve - super, że tak lekko poszło, nie znam się na normach, ale pewnie zaraz Ci dziewczyny odpiszą ;)

Zamówiłam wreszcie łóżeczko: http://www.senmalucha.pl/pl/p/Lozeczko-ANDRZEJ-z-szuflada-120x60%2C-kolor-BIALY/73 i do tego materac z pianki wysokoelastycznej z firmy Hevea. Dam znać jak przyjdzie czy nie bubel :D

Agness27, eve90, aisa lubią tę wiadomość

• Dalile Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://allegro.pl/m-l-koszula-nocna-ramiaczka-do-karmienia-szpitala-i4942174824.html

Ej, co myślicie? Szukam takiej na ramiączkach, żeby nie było za gorąco pod koniec lipca w szpitalu.

No, chyba, zeby pójść w elegancję, francję....
    http://klimexonline.pl/koszula-nocna-felicita-p-2.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2016, 18:46

hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • majeczka87 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eve gratuluje super krzywej;D upieklo sie nam;) jak syndrom niespokojnych nog? trzeba suplementowac magnez nie ma mocnych tylko on dziala...

ja dzis bylam na warsztatach "Rola pielegniarki i poloznej w opiece nad ciężarna" czy jakos tak ;) super waarszraty byl prawnik który mowil o naszycvh p-rawach i obowiazkach poloznych i lekarzy, o wypisywaniu przez nie recept, lekarze o zyweiniu podczas karmienia, o suplementacji witamin matki idziecka, o plesniakwach, o zelu na rany podobno superowym i inne rzeczy o ktoreych nie slyszalam jeszcze;) od 8 do 14 siedzenie bylo ciwezkie ale sie oplacalo;) wygralam zestaw emolientow - pelnych nie probek i wszystkie ciezarowki dostaly paczki tez pelne produkty;) byla kawa herbata woda soki ciacha;) eligancko ;)

Czulam ostatnio w kosciach zeby tsh sprawdzic, kiedys w noramch bylo. i mialam czuja duza nadczynnosc chyba norma od 0,27 a ja mam 0,057....

jusella, Zuzulka88, Agness27, eve90, kot_bury lubią tę wiadomość

f2wlanlihx9vcryh.png
    Adaś skarbuś ;) 56 cm szczęścia 3580 g miłości <3
    Urodziłem się 12 lipca 2016
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TheForfie wrote:
    Ojj tez mam ten problem, mam wesele teraz ok.15 maja, na nie pojdziemy ale nie do konca, nie wiem czy do 12 wytrzymam, bo siedziec teraz 2 godz. max i brzuch nabrzmiały i wszystko mnie boli, a do tego tam glosno bedzie, juz sb to wyobazam, to bedzie straszne :p ale mam wesele jeszcze w sierpniu, 13 gdzie moj jest swiadkiem i musi isc, jednak ja nie chce po bede 2,3 tyg po porodzie i wiem ze nie bede chciala i nie dam rady, panienskie w czerwcu tez mi sie nie usmiecha... A mowią że przeciez dziecko dacie dziadkom i przyjedziecie, a jak nie to tam sa pokoje i dziecko to nie problem.. Jakos nie widze siebie ze szwami w kroczu i ulewajacym sie mlekiem na weselu z 2 tyg. dzieckiem i co godz latac do pokoju nakarmic, a poza tym nie bedzie przy takiej muzyc tam siedzialo, nawet bez dziecka jak mam isc... 3 wesele mamy juz w pazdzierniku, wiec na nie pewnie tez pojdziemy ;)

No ja na Twoim to bym odpuściła bo dziecko za Male będzie na takie imprezy i te tłumy i zarazki no i wiadomo glaskanie przez wszystkich...
    A wiadomo będziesz po porodzie i co chwila karmienie,przewijanie..

My pamiętam dostaliśmy zaproszenie jak z córką chodziłam na 11 czerwca a 13 miałam poród i do tego 330km podróż to tez krazyly komentarze a może jednak przyjedziemy itp zero zrozumienia .my od razu byliśmy na nie bo chodziłam jak duży slon a Mala i tak urodziła sie 4czerwca:)

jusella, Zuzulka88, eve90, TheForfie, kot_bury lubią tę wiadomość

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MirelS wrote:
    Poproszę o przepisy na te tarty :D
    Prosze bardzo.3 cukinie kroisz na kawaleczki i 2 ziemniaki tez obierasz kroisz, 1/4 cebuli na kawaleczki i albo gotujesz albo na patelni 10, 15 min. ( cebulke oczywiscie lepiej na patelni podsmazyc). Przyprawiasz. Jak ostygnie dodajesz ok 2 lyzki beszamelu i troche parmezanu starkowanego. Mieszasz. Bierzesz gotowe coasto francuskie albo u nas jest takie co sie nazywa Brise (nie wiem jak to w polsce sie nazywa), robisz dziurki widelcem, nakladasz farsz, zamykasz brzegi i wkladasz do piekarnika 180 stopni 25 min na wentylacje. B proste i pyszne.
    34pf638.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2016, 19:24

MirelS, jusella, Agness27, eve90, kot_bury lubią tę wiadomość

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • jusella Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirels napisałam przepis na moją tartę i mi się skasowało - głupi telefon! Nic- piszę raz jeszcze

Tarta ze szpinakiem i serami
    Ciasto:
    1,5 szkl mąki żytniej (ja miałam typu 720)
    0,5 szkl mąki krupczatki
    Ok. 150 g zimnego masła (może być margaryna, ale to już nie ten smak)
    1 jajko (ja miałam baardzo duże ale jak jajka są mniejsze to 1 jajo i 1 żółtko)
    Sól (ok. 1/4 łyżeczki)
    Ok. 2 łyżki oliwy z oliwek

Mąki i sól wymieszać, dodać zimne masło pokrojone w kawałki, oliwę i jajo, posiekać nożem i szybko zagnieść (jak za suche i się nie chce lepić to można łyżkę zimnej wody albo kwaśnej śmietany trochę dodać). Ciasto musi odpocząć w lodówce minimum 30 minut. Po tym czasie wylepić ciastem formę do tarty (średnica 28 cm) - Ja to paluchami robię, bo ciasto źle się wałkuje - nakłuć widelcem i podpiec w 220 stopniach (grzałka góra- dół) albo w 200 st. z termoobiegiem około 10 minut (ciasto ma się lekko zrumienić)

Farsz:
    Opakowanie szpinaku mrożonego liście (450 gram) albo 2 paczki świeżego
    Pół cebuli
    3 ząbki czosnku
    Gałka muszkatołowa (dużo)
    Sól
    Pieprz
    Feta (około 150g)
    Camembert
    Mozarella starta (150g)
    3 łyżki oliwy z oliwek
    2 jaja
    Trochę śmietany słodkiej (ok. Pół szklanki)

Na zimną patelnię wlać oliwę i od razu dać posiekany czosnek i cebulkę i zeszklić, dodać szpinak jak się rozmrozi to odparować, dodać 2/3 fety i doprawić gałką, pieprzem i solą- musi być troszkę mocniej doprawione bo dojdą jajka ze śmietanką a surowych jaj nam nie wolno. Jajka roztrzepać ze śmietanką i połową mozzarelli i połączyć z przestudzonym farszem.

Farsz wyłożyć na podpieczone ciasto (ja dałam jeszcze garść oliwek) a na wierzchu ułożyć resztę serów. Piec w 200 stopniach z termoobiegiem około 20 minut- do czasu aż ser się troszkę zrumieni.

Do tego dziś był sos z 3 łyżek jogurtu greckiego, łyżki posiekanych kaparów i odrobiny wody z kaparów- już niczym nie doprawiałam

MirelS, nowatorka, Agness27, eve90, kot_bury lubią tę wiadomość

• Ejrene Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dalile wrote:
    http://allegro.pl/m-l-koszula-nocna-ramiaczka-do-karmienia-szpitala-i4942174824.html

Ej, co myślicie? Szukam takiej na ramiączkach, żeby nie było za gorąco pod koniec lipca w szpitalu.

No, chyba, zeby pójść w elegancję, francję....
    http://klimexonline.pl/koszula-nocna-felicita-p-2.html

Ja mam jedną podobną jak w drugim linku tylko granatową z Italian fashion i dwie na ramiączkach jakieś wysłała mi dziś siostra.

Zuzulka88 lubi tę wiadomość

atdc15nmjt4tk663.png
  • jusella Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurde ale naprodukowałam- sorki ale pisałam tak jak Tatuśkowi- chyba z przyzwyczajenia :-P

Majeczka- gratuluję wygranej i oczywiście zazdroszczę ;-). Jakieś 2 dni temu śniłaś mi się- byłaś niebieska i w paski :/

A dziś mi się śniło, że Tatusiek miał za mało wód płodowych...

majeczka87, MirelS, Zuzulka88, Agness27, eve90, kot_bury lubią tę wiadomość

• nowatorka Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi sie snilo ze bylam bezdomna i zebralam na ulicy z kolezanka .... :O

jusella, Karolajjn:), Zuzulka88, Agness27, eve90, kot_bury lubią tę wiadomość

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • majeczka87 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jusella?? czy ja oby nie bylam smerfem?;) moje cialo takie bylo?;) o luuudy

jusella, eve90, kot_bury lubią tę wiadomość

f2wlanlihx9vcryh.png
    Adaś skarbuś ;) 56 cm szczęścia 3580 g miłości <3
    Urodziłem się 12 lipca 2016
  • Karolajjn:) Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusella skorzystam jutro z Twojego przepisu :)
    Boże ale się dziś nazarlam tego grilla leżę i umieram aż ...
    I do tego zastanawiam się cały czas nad cesarka , kurczę jest tyle opinni na ten temat , ale z jednej strony jest dużo plusów , z drugiej minusow nie wiem ...
    Może któraś z Was miała już cesarke i wypowie się na ten temat ?

U mnie w rodzinie teściowa i mama niestety są na nie , ze jak to ze jestem nie poważna ... A ja się po prostu panicznie boję porodu naturalnego ze nie dam rady z ze cos z malenstwem będzie . AAhhh

jusella, kot_bury lubią tę wiadomość

vbrjclq.png[/url]
  • Asia_30 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam 3 koszule z lupoline polska firma super jakosc juz w nich sobie spie :) i jedna happy mum z bolerkiem chociaz wiecej nic tam nie kupie bo sa drodzy straszliwie :/ Aaaa i w lupo warto zagladac sobie w 2 gatunek- tam wychaczylam fajne i wcale nic z nimi nie jest ;)
    Przed chwila zajrzalam i jest super biustonosz do karmienia za 19.99

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2016, 19:37

jusella, Agness27, eve90, kot_bury lubią tę wiadomość

klz9df9hph2l42tn.png
  • MirelS Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki bardzo :* zapisałam sobie i na czasie popróbuję, bo tartę to raz w życiu tylko robiłam i to na słodko :P

Co do koszul to właśnie też słyszałam dobre opinie o Italian Fashion ;) też bym na ramiączkach preferowała, bo pewnie mega upały będą..

jusella, nowatorka, Zuzulka88, Agness27, eve90, kot_bury lubią tę wiadomość

• jusella Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majeczka87 wrote:
    jusella?? czy ja oby nie bylam smerfem?;) moje cialo takie bylo?;) o luuudy

Smerfem to nie ale żywcem niebieski kolor ciała w żółte paski miałaś. Ostatnio takie pierdoły mi się śnią- bardzo krótkie i bardzo głupie... Przysięgam- nic nie biorę!

eve90, kot_bury lubią tę wiadomość

• nowatorka Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolajn cc nie jest bezpieczniejsze dla dziecka, to jest mit.jest 7x wieksze ryzyko komplikacji i dla ciebie i dla dziecka.

Karolajjn:), Agness27, kot_bury lubią tę wiadomość

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Zuzulka88 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do szpitala i na początek do domu kupiłam sobie dwie koszule do karmienia. Ale myślę nad zakupem "na później" piżamy- jednak w niej lepiej się czuję. Tylko jeszcze nie szukałam. Widziała może któraś z was piżamy do karmienia?

jusella, eve90, aisa, kot_bury lubią tę wiadomość

860ij44jnlwgi45u.png
‹‹ 808 809 810 811 812 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ