X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipiec 2016
Odpowiedz

Lipiec 2016

Oceń ten wątek:
  • jusella Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już swoją zjadłam :-D
    Moja tarta była ze szpinakiem,oliwkami i serami (typu feta, camembert i mozarella) a do tego sos kaparowy. Dziś poeksperymentowałam i ciasto na mące żytniej zrobiłam- kruche jak nigdy wyszło. Szymciowi smakowało co obwieszcza wszem i wobec tańcem brzucha (mojego oczywiście)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2016, 17:23

nowatorka, kot_bury, renieczka, Zuzulka88, Agness27, eve90 lubią tę wiadomość

• aisa Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowatorka wrote:
    no wlasnie b bliska kolezanka, tak bliska ze jestem jej swiadkowa na slubie :P (cywilnym bo na koscielny do polski nie dam rady jechac w sierpniu) i wlasnie ja powinnam tez zorganizowac ten wieczor... na pewno najpierw chce w jakiejs restauracji / pubie a potem sie zmywam a one sobie niech ida po klubach i dyskotekach sie spijac ;) jeszcze bedzie z nami jedna dziewczyna w ciazy ale ona jest 5 tyg do tylu ode mnie
    ps. a to ty jeszcze plci nie znasz ????
    A jak tak to iść musisz :P
    Ale właśnie początek na spokojnie, posiedzicie, pogadacie, pojecie a potem Ty grzecznie do domu a kto na tańce ten szaleje dalej ;)

Si, jeszcze płci nie znam 8)

nowatorka, kot_bury lubią tę wiadomość

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • eve90 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczynki,
    Zaraz zabieram się za nadrabianie was,
    Ja po krzywej już jestem i powiem wam ze dobrze to znioslam naprawdę, tak szybko wypilam ten kubeczek, a szczególnie ze pani nade mną stała i nie chcialam zwlekać i szybko wypić żeby następna osoba mogła wejść, dobijalo mnie siedzenie aleee wparowala moja babcia z buleczkami słodkimi dla mnie żebym od razu zjadła sobie po glukozie hehe i dotrzymala mi towarzystwa :)

Teraz pytanko moje do was:

Na czczo - 87
    Po 1h - 169
    Po 2h - 116

Ten drugi wynik wychodzi ze przekracza norme.. Ale to chyba nie jest nic złego jak tamte ok?

Asia_30, kot_bury lubią tę wiadomość

atdc9vvj1ddua2x5.png
  • Asia_30 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eve90 wrote:

Na czczo - 87
    Po 1h - 169
    Po 2h - 116

Ten drugi wynik wychodzi ze przekracza norme.. Ale to chyba nie jest nic złego jak tamte ok?
    Chyba nie przekracza, do 180 jest po godzinie :)

eve90, kot_bury lubią tę wiadomość

klz9df9hph2l42tn.png
  • MirelS Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poproszę o przepisy na te tarty :D

Eve - super, że tak lekko poszło, nie znam się na normach, ale pewnie zaraz Ci dziewczyny odpiszą ;)

Zamówiłam wreszcie łóżeczko: http://www.senmalucha.pl/pl/p/Lozeczko-ANDRZEJ-z-szuflada-120x60%2C-kolor-BIALY/73 i do tego materac z pianki wysokoelastycznej z firmy Hevea. Dam znać jak przyjdzie czy nie bubel :D

Agness27, eve90, aisa lubią tę wiadomość

• Dalile Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://allegro.pl/m-l-koszula-nocna-ramiaczka-do-karmienia-szpitala-i4942174824.html

Ej, co myślicie? Szukam takiej na ramiączkach, żeby nie było za gorąco pod koniec lipca w szpitalu.

No, chyba, zeby pójść w elegancję, francję....
    http://klimexonline.pl/koszula-nocna-felicita-p-2.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2016, 18:46

hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • majeczka87 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eve gratuluje super krzywej;D upieklo sie nam;) jak syndrom niespokojnych nog? trzeba suplementowac magnez nie ma mocnych tylko on dziala...

ja dzis bylam na warsztatach "Rola pielegniarki i poloznej w opiece nad ciężarna" czy jakos tak ;) super waarszraty byl prawnik który mowil o naszycvh p-rawach i obowiazkach poloznych i lekarzy, o wypisywaniu przez nie recept, lekarze o zyweiniu podczas karmienia, o suplementacji witamin matki idziecka, o plesniakwach, o zelu na rany podobno superowym i inne rzeczy o ktoreych nie slyszalam jeszcze;) od 8 do 14 siedzenie bylo ciwezkie ale sie oplacalo;) wygralam zestaw emolientow - pelnych nie probek i wszystkie ciezarowki dostaly paczki tez pelne produkty;) byla kawa herbata woda soki ciacha;) eligancko ;)

Czulam ostatnio w kosciach zeby tsh sprawdzic, kiedys w noramch bylo. i mialam czuja duza nadczynnosc chyba norma od 0,27 a ja mam 0,057....

jusella, Zuzulka88, Agness27, eve90, kot_bury lubią tę wiadomość

f2wlanlihx9vcryh.png
    Adaś skarbuś ;) 56 cm szczęścia 3580 g miłości <3
    Urodziłem się 12 lipca 2016
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TheForfie wrote:
    Ojj tez mam ten problem, mam wesele teraz ok.15 maja, na nie pojdziemy ale nie do konca, nie wiem czy do 12 wytrzymam, bo siedziec teraz 2 godz. max i brzuch nabrzmiały i wszystko mnie boli, a do tego tam glosno bedzie, juz sb to wyobazam, to bedzie straszne :p ale mam wesele jeszcze w sierpniu, 13 gdzie moj jest swiadkiem i musi isc, jednak ja nie chce po bede 2,3 tyg po porodzie i wiem ze nie bede chciala i nie dam rady, panienskie w czerwcu tez mi sie nie usmiecha... A mowią że przeciez dziecko dacie dziadkom i przyjedziecie, a jak nie to tam sa pokoje i dziecko to nie problem.. Jakos nie widze siebie ze szwami w kroczu i ulewajacym sie mlekiem na weselu z 2 tyg. dzieckiem i co godz latac do pokoju nakarmic, a poza tym nie bedzie przy takiej muzyc tam siedzialo, nawet bez dziecka jak mam isc... 3 wesele mamy juz w pazdzierniku, wiec na nie pewnie tez pojdziemy ;)

No ja na Twoim to bym odpuściła bo dziecko za Male będzie na takie imprezy i te tłumy i zarazki no i wiadomo glaskanie przez wszystkich...
    A wiadomo będziesz po porodzie i co chwila karmienie,przewijanie..

My pamiętam dostaliśmy zaproszenie jak z córką chodziłam na 11 czerwca a 13 miałam poród i do tego 330km podróż to tez krazyly komentarze a może jednak przyjedziemy itp zero zrozumienia .my od razu byliśmy na nie bo chodziłam jak duży slon a Mala i tak urodziła sie 4czerwca:)

jusella, Zuzulka88, eve90, TheForfie, kot_bury lubią tę wiadomość

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MirelS wrote:
    Poproszę o przepisy na te tarty :D
    Prosze bardzo.3 cukinie kroisz na kawaleczki i 2 ziemniaki tez obierasz kroisz, 1/4 cebuli na kawaleczki i albo gotujesz albo na patelni 10, 15 min. ( cebulke oczywiscie lepiej na patelni podsmazyc). Przyprawiasz. Jak ostygnie dodajesz ok 2 lyzki beszamelu i troche parmezanu starkowanego. Mieszasz. Bierzesz gotowe coasto francuskie albo u nas jest takie co sie nazywa Brise (nie wiem jak to w polsce sie nazywa), robisz dziurki widelcem, nakladasz farsz, zamykasz brzegi i wkladasz do piekarnika 180 stopni 25 min na wentylacje. B proste i pyszne.
    34pf638.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2016, 19:24

MirelS, jusella, Agness27, eve90, kot_bury lubią tę wiadomość

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • jusella Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirels napisałam przepis na moją tartę i mi się skasowało - głupi telefon! Nic- piszę raz jeszcze

Tarta ze szpinakiem i serami
    Ciasto:
    1,5 szkl mąki żytniej (ja miałam typu 720)
    0,5 szkl mąki krupczatki
    Ok. 150 g zimnego masła (może być margaryna, ale to już nie ten smak)
    1 jajko (ja miałam baardzo duże ale jak jajka są mniejsze to 1 jajo i 1 żółtko)
    Sól (ok. 1/4 łyżeczki)
    Ok. 2 łyżki oliwy z oliwek

Mąki i sól wymieszać, dodać zimne masło pokrojone w kawałki, oliwę i jajo, posiekać nożem i szybko zagnieść (jak za suche i się nie chce lepić to można łyżkę zimnej wody albo kwaśnej śmietany trochę dodać). Ciasto musi odpocząć w lodówce minimum 30 minut. Po tym czasie wylepić ciastem formę do tarty (średnica 28 cm) - Ja to paluchami robię, bo ciasto źle się wałkuje - nakłuć widelcem i podpiec w 220 stopniach (grzałka góra- dół) albo w 200 st. z termoobiegiem około 10 minut (ciasto ma się lekko zrumienić)

Farsz:
    Opakowanie szpinaku mrożonego liście (450 gram) albo 2 paczki świeżego
    Pół cebuli
    3 ząbki czosnku
    Gałka muszkatołowa (dużo)
    Sól
    Pieprz
    Feta (około 150g)
    Camembert
    Mozarella starta (150g)
    3 łyżki oliwy z oliwek
    2 jaja
    Trochę śmietany słodkiej (ok. Pół szklanki)

Na zimną patelnię wlać oliwę i od razu dać posiekany czosnek i cebulkę i zeszklić, dodać szpinak jak się rozmrozi to odparować, dodać 2/3 fety i doprawić gałką, pieprzem i solą- musi być troszkę mocniej doprawione bo dojdą jajka ze śmietanką a surowych jaj nam nie wolno. Jajka roztrzepać ze śmietanką i połową mozzarelli i połączyć z przestudzonym farszem.

Farsz wyłożyć na podpieczone ciasto (ja dałam jeszcze garść oliwek) a na wierzchu ułożyć resztę serów. Piec w 200 stopniach z termoobiegiem około 20 minut- do czasu aż ser się troszkę zrumieni.

Do tego dziś był sos z 3 łyżek jogurtu greckiego, łyżki posiekanych kaparów i odrobiny wody z kaparów- już niczym nie doprawiałam

MirelS, nowatorka, Agness27, eve90, kot_bury lubią tę wiadomość

• Ejrene Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dalile wrote:
    http://allegro.pl/m-l-koszula-nocna-ramiaczka-do-karmienia-szpitala-i4942174824.html

Ej, co myślicie? Szukam takiej na ramiączkach, żeby nie było za gorąco pod koniec lipca w szpitalu.

No, chyba, zeby pójść w elegancję, francję....
    http://klimexonline.pl/koszula-nocna-felicita-p-2.html

Ja mam jedną podobną jak w drugim linku tylko granatową z Italian fashion i dwie na ramiączkach jakieś wysłała mi dziś siostra.

Zuzulka88 lubi tę wiadomość

atdc15nmjt4tk663.png
  • jusella Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurde ale naprodukowałam- sorki ale pisałam tak jak Tatuśkowi- chyba z przyzwyczajenia :-P

Majeczka- gratuluję wygranej i oczywiście zazdroszczę ;-). Jakieś 2 dni temu śniłaś mi się- byłaś niebieska i w paski :/

A dziś mi się śniło, że Tatusiek miał za mało wód płodowych...

majeczka87, MirelS, Zuzulka88, Agness27, eve90, kot_bury lubią tę wiadomość

• nowatorka Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi sie snilo ze bylam bezdomna i zebralam na ulicy z kolezanka .... :O

jusella, Karolajjn:), Zuzulka88, Agness27, eve90, kot_bury lubią tę wiadomość

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • majeczka87 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jusella?? czy ja oby nie bylam smerfem?;) moje cialo takie bylo?;) o luuudy

jusella, eve90, kot_bury lubią tę wiadomość

f2wlanlihx9vcryh.png
    Adaś skarbuś ;) 56 cm szczęścia 3580 g miłości <3
    Urodziłem się 12 lipca 2016
  • Karolajjn:) Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusella skorzystam jutro z Twojego przepisu :)
    Boże ale się dziś nazarlam tego grilla leżę i umieram aż ...
    I do tego zastanawiam się cały czas nad cesarka , kurczę jest tyle opinni na ten temat , ale z jednej strony jest dużo plusów , z drugiej minusow nie wiem ...
    Może któraś z Was miała już cesarke i wypowie się na ten temat ?

U mnie w rodzinie teściowa i mama niestety są na nie , ze jak to ze jestem nie poważna ... A ja się po prostu panicznie boję porodu naturalnego ze nie dam rady z ze cos z malenstwem będzie . AAhhh

jusella, kot_bury lubią tę wiadomość

vbrjclq.png[/url]
  • Asia_30 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam 3 koszule z lupoline polska firma super jakosc juz w nich sobie spie :) i jedna happy mum z bolerkiem chociaz wiecej nic tam nie kupie bo sa drodzy straszliwie :/ Aaaa i w lupo warto zagladac sobie w 2 gatunek- tam wychaczylam fajne i wcale nic z nimi nie jest ;)
    Przed chwila zajrzalam i jest super biustonosz do karmienia za 19.99

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2016, 19:37

jusella, Agness27, eve90, kot_bury lubią tę wiadomość

klz9df9hph2l42tn.png
  • MirelS Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki bardzo :* zapisałam sobie i na czasie popróbuję, bo tartę to raz w życiu tylko robiłam i to na słodko :P

Co do koszul to właśnie też słyszałam dobre opinie o Italian Fashion ;) też bym na ramiączkach preferowała, bo pewnie mega upały będą..

jusella, nowatorka, Zuzulka88, Agness27, eve90, kot_bury lubią tę wiadomość

• jusella Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majeczka87 wrote:
    jusella?? czy ja oby nie bylam smerfem?;) moje cialo takie bylo?;) o luuudy

Smerfem to nie ale żywcem niebieski kolor ciała w żółte paski miałaś. Ostatnio takie pierdoły mi się śnią- bardzo krótkie i bardzo głupie... Przysięgam- nic nie biorę!

eve90, kot_bury lubią tę wiadomość

• nowatorka Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolajn cc nie jest bezpieczniejsze dla dziecka, to jest mit.jest 7x wieksze ryzyko komplikacji i dla ciebie i dla dziecka.

Karolajjn:), Agness27, kot_bury lubią tę wiadomość

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Zuzulka88 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do szpitala i na początek do domu kupiłam sobie dwie koszule do karmienia. Ale myślę nad zakupem "na później" piżamy- jednak w niej lepiej się czuję. Tylko jeszcze nie szukałam. Widziała może któraś z was piżamy do karmienia?

jusella, eve90, aisa, kot_bury lubią tę wiadomość

860ij44jnlwgi45u.png
‹‹ 808 809 810 811 812 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ