Lipiec 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nowatorka wrote:No ok ale to ze dzidzie rosna jedna szybciej druga wolniej to moze zmienic termin porodu? Czy tylko oznacza ze urodzi sie wieksza/mniejsza ale w terminie z ostatniej miesiaczki?
dzieci nie są przecież wszystkie takie same i nie rodzą sie dokładnie w terminie
jakby ktoś wiedział od czego to zależy to pewnie by dostał Nobla
może od dojrzałości do życia po drugiej stronie brzucha?
jusella, kot_bury lubią tę wiadomość
-
Asia_30 wrote:Niom jedne sie urodzą 2 kg a drugie 4
dzieci nie są przecież wszystkie takie same i nie rodzą sie dokładnie w terminie
jakby ktoś wiedział od czego to zależy to pewnie by dostał Nobla
może od dojrzałości do życia po drugiej stronie brzucha?
-
Oj, a mnie ptaszki obudziły- że im tak się chce w środku nocy pitolić. Od ponad godziny słyszę "pitu, pitu" aż głowa mnie rozbolała...
Nowatorka- co do terminu porodu- nie jest on stały, maluszek urodzi się kiedy jemu będzie pasować a nie w dniu, który wychodzi z OM czy USG.
Mnie np. termin przesunął się z 8 lipca na 26 czerwca i oznacza to tylko tyle, że wdłg. pomiarów z USG Szymo "wygląda" na starszego (oczywiście pomiary są w przybliżeniu, tak "mniej- więcej i mogą odbiegać od rzeczywistości)
Urodzić Dzieć powinien się między 38 a 42 tygodniem- zobacz ile jest tolerancji błędu...
Kurde, nie wiem czy czasem nie zamotałam bardziejnowatorka, Kasiulina, Asia_30, Zuzulka88, aisa, eve90, kot_bury lubią tę wiadomość
-
Mój Mikołaj jest większy, i niektóre parametry wychodzą mu też na tydzień do przodu niektóre na dwa ale lakarz terminu mi się zmienia. Mówi że po prostu będzie większym dzieckiem. Termin mam na 10 lipca więc urodzić w terminie mogę od 26.06 do 24.07 i będzie ok. A jakiejś daty trzymać się trzeba
i najlepiej jak jest ona jedna
jusella, aisa, Agaax, Zuzulka88, Agness27, kot_bury lubią tę wiadomość
-
Dzieñ dobry wiosennie !
Ja kupiłam na rynku dwie koszule typowe do karmienia,rozpinane po bokach po 25 zł.. stwierdzilam,ze to tylko do szpitala i nie bd sie kosztowac.. na codzien spie w spodenkach i koszulce i mysle,ze nadal tak bd spala.
Z ciekawostek - wczoraj jednorazowo poleciala mi siara z obu piersi i dotarlo do mnie,ze za chwile Malenstwo bd z nami
I nastepna ciekawostka - wracam do tematu adapterow do pasow dla kobiet w ciazy. U mnie mozna wypozyczyc taki pas,za 10 zl miesiecznie - w pn jade po niegowiec nie musze placic 180 tylko zaplace 30 zl .. fajna sprawa. Wystarczy,ze w miescie jest gdzies siedziba firmy BE SAFE- NA WARSZTATACH MOWILI I DOPIERO WCZORAJ TO SPRAWDZILAM.
co jeszcze ? Narazie mam piekna pogode za oknem,slonce swieci ale po poludniu meega deszcze maja byc a ja marynuje karkowke na grilla
Mała dokazuje-chyba nie bd typem spiocha
Aa gratuluje udanych wizyt ! Bardzo sie cieszemoja wizyta dopiero 28 kwietnia,jakos wytrzymam.
Milego Dnia ! :**jusella, aisa, Zuzulka88, renieczka, Agness27, eve90, kot_bury lubią tę wiadomość
-
Dobry
Ja w tej ciąży nie miałam jeszcze żadnego dziwnego snu. W poprzedniej było ich kilka. Za to mąż nadrabia, Jemu śnią się teraz nieźle bzdury
MirelS, też kupiłam materac firmy Hevea. Łóżeczko fajne
Zuzulka, ja mam piżamkę do karmienia. Kupowałam w sklepie, ale na all też takie widziałam.
Rozmiar biustu jeszcze się może zmienić i obwód pod też więc z biustonoszami do karmienia też radze zaczekać. Chyba że to kolejna ciąża i się wie jak było poprzednim razem.
Ciekawe czy któraś miała mniej usg niż ja? U mnie póki co 3.
Może mieszkające w Anglii?MirelS, jusella, Zuzulka88, Agness27, eve90, kot_bury lubią tę wiadomość
-
nowatorka wrote:No ale widocznie niektorzy lekarze zmieniaja termin jak u Kamenki.
Ja tak sie upieram bo najpierw mialam dzidzie tydzien za mala i termin z ostatniej miesiaczki mialam na 24 czerwiec a z USG na 3 lipiec no i lekarz powiedzial ze trzymamy sie terminu z USG bo to byla pierwsza jakas dziwna miesiaczka po porodzie ciezko ja bylo nazwac miesiaczka no i minelo te 25 tygodni poszlam na USG i okazalo sie ze mala jakby dorownala do terminu z ostatniej miesiaczki czyli jest juz tydzien starsza niz termin z USGNo i zapytalam czy w takim razie termin wraca z OM a doktor mowil ze absolutnie nie! trzymamy sie terminu ktory ustalalismy na poczatku
O taka historia zakrecona
jusella, nowatorka, Zuzulka88, Agness27, eve90 lubią tę wiadomość
-
U mnie piękna pogoda od rana.
A ja sobie siedzę na obciążeniu glukoząDałam radę drugi raz to wypić i znowu nie było problemu. Teraz jeszcze siedzenie 1.40 h.
Co do terminu porodu, to mi lekarka w pierwszej ciąży mówiła, że liczy się termin z OM lub właśnie z usg prenatalnego. I nie zmienia się go, bo do czegoś powinno się odnieść, a jest to ważne szczególnie przy wcześniakach. Wiadomo, że jest to termin orientacyjny, bo dziecko urodzi się, kiedy będzie chciało i jak słyszałam ostatnio na warsztatach, że jest to jego pierwsza samodzielna decyzjaZ córką akurat zaszczyciłam grono tych 5% kobiet rodzących dokładnie w terminie.
jusella, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
-
aisa wrote:Dobry
Ja w tej ciąży nie miałam jeszcze żadnego dziwnego snu. W poprzedniej było ich kilka. Za to mąż nadrabia, Jemu śnią się teraz nieźle bzdury
MirelS, też kupiłam materac firmy Hevea. Łóżeczko fajne
Zuzulka, ja mam piżamkę do karmienia. Kupowałam w sklepie, ale na all też takie widziałam.
Rozmiar biustu jeszcze się może zmienić i obwód pod też więc z biustonoszami do karmienia też radze zaczekać. Chyba że to kolejna ciąża i się wie jak było poprzednim razem.
Ciekawe czy któraś miała mniej usg niż ja? U mnie póki co 3.
Może mieszkające w Anglii?
Aisa, takich 'państwowych' usg to mialam tylko 2, ale ja jeszcze byłam i w Polsce na usg i tutaj prywatnie, więc wyszło tego trochę więcej. To przez moje leki tak chodziłam. Teraz już czuję dziecko codziennie, to jestem spokojniejsza i tego usg nie potrzebuje. Chociaż lekarka mi mówiła, że dobrze jest jeszcze pod koniec ciąży sprawdzić jak maluch jest ułożony i ile waży. Ale chyba wolę nie wiedzieć, bo szykuje mi się klocek małyZuzulka88, aisa lubią tę wiadomość
17.07.2016
-
Ja miałam wg terminu 21 lipiec, potem po drugim usg okazało się, że maluch większy to mam 19 lipiec wpisany w mojej książce. Ale 2 dni to nic. Polska lekarka mówi, że jest ponad tydzień do przodu maluch wg wagi, ale nie zmienia mi terminu. Powiedziala tylko, że można się nastawiac na to,że urodzi się wcześniej.
A ten 19-21 lipiec to raczej takie pewne daty, bo ja wiem kiedy miałam owu i kiedy zaszłam, oczywiście to może być kilka dni poślizgu, ale dzień owulacji znam dokładnie. I to są daty prawidłowe, tym bardziej, że ja miałam okres zawsze książkowo tzn co 28 dni, a owu zawsze 14 dniaZuzulka88, jusella lubią tę wiadomość
17.07.2016
-
Naditta wrote:Aisa, takich 'państwowych' usg to mialam tylko 2, ale ja jeszcze byłam i w Polsce na usg i tutaj prywatnie, więc wyszło tego trochę więcej. To przez moje leki tak chodziłam. Teraz już czuję dziecko codziennie, to jestem spokojniejsza i tego usg nie potrzebuje. Chociaż lekarka mi mówiła, że dobrze jest jeszcze pod koniec ciąży sprawdzić jak maluch jest ułożony i ile waży. Ale chyba wolę nie wiedzieć, bo szykuje mi się klocek mały
W Se nie robią już żadnego po połówkowym a szkoda trochę bo pod koniec by się przydało.
Ułożenie dziecka u mnie macają przez brzuch i są w tym nieźli. U Was też to praktykują?
Mój termin z OM 5.07, z usg 3.07 więc niewielka różnica.kot_bury lubi tę wiadomość
-
Dobry
nadrabiam was. Wczoraj byłam w superpharmie i mają promocję -50% na całą kolorówkę z kartą lifestylemoże którejś z was się przyda.
Pytanie, czy któraś z was ma problem z drętwieniem bioder podczas snu? ja się budzę kilka razy w ciągu nocy żeby bok zmienić przez to...Agness27 lubi tę wiadomość
Sergiusz
-
aisa wrote:Ja tu miałam 2 i jedno w Polsce, akurat wypadło na termin prenatalnych w okresie Świąt jak byliśmy to poszłam.
W Se nie robią już żadnego po połówkowym a szkoda trochę bo pod koniec by się przydało.
Ułożenie dziecka u mnie macają przez brzuch i są w tym nieźli. U Was też to praktykują?
Mój termin z OM 5.07, z usg 3.07 więc niewielka różnica.
Tak, tak. Macają brzuch i wiedzą, jak dziecko jest ułożone. Ja się zastanawiam skąd oni wiedzą, ile dziecko waży. Bo muszą wiedzieć, skoro robią cesarke jeśli dziecko jest za duże. Tez macając brzuch są w stanie to stwierdzić?aisa, Agness27, kot_bury lubią tę wiadomość
17.07.2016
-
Telashe wrote:Pytanie, czy któraś z was ma problem z drętwieniem bioder podczas snu? ja się budzę kilka razy w ciągu nocy żeby bok zmienić przez to...
Ja, ale wystarczy, że się przekręcę. W ogóle moja córa lubi jak śpię na plecach, a to ponoć niezdrowo...
Dziś jedziemy na warsztaty Planeta Dziecko. Ciekawe czego się dowiem
Dzień dobry lasencje!jusella lubi tę wiadomość
-
Dalile wrote:Ja, ale wystarczy, że się przekręcę. W ogóle moja córa lubi jak śpię na plecach, a to ponoć niezdrowo...
Dziś jedziemy na warsztaty Planeta Dziecko. Ciekawe czego się dowiem
Dzień dobry lasencje!Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2016, 11:12
-
Witam laseczki
Widzę, że mamuśki już o porodach debatująJuż zaczyna się o tym myśleć coraz częściej, czas szybko ucieka, no nie?
Jeśli o moja opinię chodzi, w grę wchodzi tylko naturalny od początku. Nie mam nikogo tutaj, więc pewnie kilka godzin po porodzie wyślą mnie do domu. Trzeba spiąć rozlazłe poślady i wskoczyć na wysokie obroty. Cesarka byłaby istnym koszmarem dla mnie! To ostateczność, chociaż mój B cały czas się ze mnie śmieje, że jestem wąska jak mysie ucho i na 100% będą mnie cieli, se wymyślił... Specjalista od 7 boleści, no!
A tak poważnie, chciałabym przejść przez wszystkie formy znieczulenia- od najłagodniejszej czyli gazu, potem dają chyba jakąś pochodną morfiny czy coś, aż po epidural jak nie będę dawała rady. Zobaczymy...
Co do terminu porodu, u mnie przesunął się z 15-go wg OM na 11 lipiec wg USG. W sumie żadna różnica, ale na ten 11 lipiec lepiej się jakoś patrzy, bo bliżej do najważniejszego spotkania życia
Aisa, ja miałam tylko 2 scany tutaj. Nic dodatkowo nie robiłam, żeby nie mieszać sobie w głowie, tym bardziej, że póki co ciąża przebiga mi niemal książkowo. To fakt, tutaj na ostatniej wizycie położna zaczeła macać położenie młodego i rzeczywiście fajnie to robiąCzasami widzę jak się dzieć wypina w brzuchu, ale szczerze, to nie umiem ogarnąć jego dokładnej pozycji, bo mam wrażenie, że jest wszędzie, albo jest ich dwóch
Zaczynam powoli zagłębiać temat naturalnych kosmetyków dla dzidzi i póki co znalazłam 2 marki warte uwagi na tutejszym rynku, więc chyba wybiorę którą z nich, albo i obie. Tym bardziej, że w ofercie mają nawet płyny do prania dla maluszków. Ulżyło mi, bo generalnie tutaj sam syf chemiczny na półkach stoi...
Pięknej soboty mamkiZuzulka88, jusella, aisa, kot_bury lubią tę wiadomość
-
Dzień dobry
Pochmurno ale słoneczko chwilami się przebija
U mnie na badaniu połówkowym gine powiedział, że mały jest tydzień mniejszy niż to wynika z OM, ale nic nie mówił o zmianie daty. Trzymam się tego 29 lipca, który został wyliczony na drugiej wizycie
Jeśli chodzi o spanie to zasypiam na boku, ale często budzę się już na plecach, bo tak jakoś jest mi najwygodniejPóki co młody jeszcze bardzo nie uciska na wnętrzności więc da się tak jeszcze spać, później to już tylko spanie na boku zostanie
Miłego dnia :*jusella, eve90 lubią tę wiadomość