X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipiec 2016
Odpowiedz

Lipiec 2016

Oceń ten wątek:
  • aisa Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naditta wrote:
    Tak, tak. Macają brzuch i wiedzą, jak dziecko jest ułożone. Ja się zastanawiam skąd oni wiedzą, ile dziecko waży. Bo muszą wiedzieć, skoro robią cesarke jeśli dziecko jest za duże. Tez macając brzuch są w stanie to stwierdzić? :P
    Wielkość patrzą przez przyrost macicy. Mierzy brzuch w pionie jakby. Mają te swoje wykresy i jak brzuch za duży to na usg i sprawdzają.
    Mi wyszedł teraz pomiar na dolnej granicy stąd skierowanie na dodatkowe usg.
    W poprzedniej ciąży byłam zawsze po środku wykresów. Ale Młody fikał w brzuchu do 37 tc i była wizja cc więc miałam usg na którym określili normalnie wagę.
    Jest jeszcze jakaś metoda mierzenia dna miednicy czy jakoś tak. To położna może zrobić i tez orientacyjnie podać wagę.

jusella, eve90, kot_bury lubią tę wiadomość

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • basia7777 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hello. Ja miałam tyle roboty ze nie mam czasu na nic...taras się robią w garażu już czeka sofa wiklinowa i duży parasol. Jeszcze doniczki i gotowe... Na razie niech kostkę połoza. Pogoda w kratkę więc syf jest.

Dziewczyny mam pytanie co myślicie o tym wózku?

http://olx.pl/i2/oferta/sprzedam-wozek-3w1-abc-design-CID88-IDeQKtT.html

Taki dość mały w spacerówce się wydaje.

Co do boli miesiaczkowych to też mi się zdarza takie kręgosłupa i dół brzucha a w szczególności jak coś więcej porobie...

_analiza lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-72635.png
  • _cherryLady Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamusie :)

Czesc z Was zostanie pewnie mamą nie po raz pierwszy- a czesc moze ma doswiadczone kolezanki...

Zaczelam sie zastanawiac nad tym, jak wspomoc brzuszek po porodzie.
    Teraz smaruje sie elancylem i olejkiem mam wrazenie dobrze nawilzonej skory ale wiadomo- to dopiero 25 tc.

I mysle, co zrobic po porodzie by brzuszek jakos wzglednie wygladal?

Pas poporodowy? Moze ktoras slyszala o jakims skutecznym?

Kremy? Jakie?

Moze podzielmy sie swoimi doswiadczeniami :)

Agness27 lubi tę wiadomość

Nasza Marcysia jest już z nami <3
    bobas.gif
  • Naditta Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LilouK wrote:
    Witam laseczki :-)

Widzę, że mamuśki już o porodach debatują ;-) Już zaczyna się o tym myśleć coraz częściej, czas szybko ucieka, no nie?

Jeśli o moja opinię chodzi, w grę wchodzi tylko naturalny od początku. Nie mam nikogo tutaj, więc pewnie kilka godzin po porodzie wyślą mnie do domu. Trzeba spiąć rozlazłe poślady i wskoczyć na wysokie obroty. Cesarka byłaby istnym koszmarem dla mnie! To ostateczność, chociaż mój B cały czas się ze mnie śmieje, że jestem wąska jak mysie ucho i na 100% będą mnie cieli, se wymyślił... Specjalista od 7 boleści, no! O.o
    A tak poważnie, chciałabym przejść przez wszystkie formy znieczulenia- od najłagodniejszej czyli gazu, potem dają chyba jakąś pochodną morfiny czy coś, aż po epidural jak nie będę dawała rady. Zobaczymy...

Co do terminu porodu, u mnie przesunął się z 15-go wg OM na 11 lipiec wg USG. W sumie żadna różnica, ale na ten 11 lipiec lepiej się jakoś patrzy, bo bliżej do najważniejszego spotkania życia ;-)

Aisa, ja miałam tylko 2 scany tutaj. Nic dodatkowo nie robiłam, żeby nie mieszać sobie w głowie, tym bardziej, że póki co ciąża przebiga mi niemal książkowo. To fakt, tutaj na ostatniej wizycie położna zaczeła macać położenie młodego i rzeczywiście fajnie to robią :-) Czasami widzę jak się dzieć wypina w brzuchu, ale szczerze, to nie umiem ogarnąć jego dokładnej pozycji, bo mam wrażenie, że jest wszędzie, albo jest ich dwóch ;-)

Zaczynam powoli zagłębiać temat naturalnych kosmetyków dla dzidzi i póki co znalazłam 2 marki warte uwagi na tutejszym rynku, więc chyba wybiorę którą z nich, albo i obie. Tym bardziej, że w ofercie mają nawet płyny do prania dla maluszków. Ulżyło mi, bo generalnie tutaj sam syf chemiczny na półkach stoi...

Pięknej soboty mamki <3

LilouK, to jak już znalazłaś te naturalne marki to weź się podziel, ja czas zaoszczędze :D
    Pamiętaj ja ciągle pracuje, nie mam na nic czasu, miej troszkę litości :D

aisa, jusella, kot_bury lubią tę wiadomość

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • aisa Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LilouK wrote:
    Witam laseczki :-)

Widzę, że mamuśki już o porodach debatują ;-) Już zaczyna się o tym myśleć coraz częściej, czas szybko ucieka, no nie?

Jeśli o moja opinię chodzi, w grę wchodzi tylko naturalny od początku. Nie mam nikogo tutaj, więc pewnie kilka godzin po porodzie wyślą mnie do domu. Trzeba spiąć rozlazłe poślady i wskoczyć na wysokie obroty. Cesarka byłaby istnym koszmarem dla mnie! To ostateczność, chociaż mój B cały czas się ze mnie śmieje, że jestem wąska jak mysie ucho i na 100% będą mnie cieli, se wymyślił... Specjalista od 7 boleści, no! O.o
    A tak poważnie, chciałabym przejść przez wszystkie formy znieczulenia- od najłagodniejszej czyli gazu, potem dają chyba jakąś pochodną morfiny czy coś, aż po epidural jak nie będę dawała rady. Zobaczymy...

Co do terminu porodu, u mnie przesunął się z 15-go wg OM na 11 lipiec wg USG. W sumie żadna różnica, ale na ten 11 lipiec lepiej się jakoś patrzy, bo bliżej do najważniejszego spotkania życia ;-)

Aisa, ja miałam tylko 2 scany tutaj. Nic dodatkowo nie robiłam, żeby nie mieszać sobie w głowie, tym bardziej, że póki co ciąża przebiga mi niemal książkowo. To fakt, tutaj na ostatniej wizycie położna zaczeła macać położenie młodego i rzeczywiście fajnie to robią :-) Czasami widzę jak się dzieć wypina w brzuchu, ale szczerze, to nie umiem ogarnąć jego dokładnej pozycji, bo mam wrażenie, że jest wszędzie, albo jest ich dwóch ;-)

Zaczynam powoli zagłębiać temat naturalnych kosmetyków dla dzidzi i póki co znalazłam 2 marki warte uwagi na tutejszym rynku, więc chyba wybiorę którą z nich, albo i obie. Tym bardziej, że w ofercie mają nawet płyny do prania dla maluszków. Ulżyło mi, bo generalnie tutaj sam syf chemiczny na półkach stoi...

Pięknej soboty mamki <3
    Kilka godz po porodzie wysyłają do domu czy można zostać?
    Tutaj standardowo 2 doby jest się w szpitalu chyba, że chce się wyjść wcześniej to można 6 godz po porodzie.

W poprzedniej ciąży Młody często zmieniał pozycję już pod koniec to się trochę nawet nauczyłam jak wymacać to i owo. Ale na obecnym etapie ciąży nie mam pojęcia jak im się to udaje ;)

jusella, kot_bury lubią tę wiadomość

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • Naditta Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno po pierwszym siku jak jest wszytsko w porządku to wychodzi się do domu. Czasem to jest zaledwie po kilku godzinach.
    Moja koleżanka miała cesarke jakoś koło południa i tego samego dnia pod wieczór powiedzieli jej, że może iść do domu. Ale poprosiła o jeden dzień więcej, żeby mieć pewność że wszytsko jest ok i nie było problemu.

Dziewczyny, nie chce Was wkurzac, ale leżę sobie teraz na leżaczku nad brzegiem morza, łapie już kolory bo pogoda przepiękna, ale troszkę mi się nudzi takie nic-nie-robienie. Dobrze, że mam WiFi i mogę Was podglądać ;)

Maka, aisa, MirelS, jusella, Agness27, eve90, kot_bury, Agaax, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

U mnie też dziś pochmurno. I nawet burze mają być :) Choć i słonko czasem blysnie.

Mężu o 6 wybyl z domu, robotę dodatkowa ma poza etatem. A ja sobie siedzę w domu z kocurem. Ale chyba czas się ruszyć, coś na obiadek wymyślić, zakupy zrobić :)

Wczoraj byłam na wizycie. Wszystko ok, krew troszkę się poprawia. Krzywa cukrowa ok.
    Na czczo 82
    Po 2h 111

Co do porodu to ja bym chciała SN i mąż chce być obecny, ale czy się uda?
    Mam przegrodę w macicy i może się okazać, że CC będzie ze wskazania. A druga rzecz to moja córka od dłuższego czasu leży sobie w poprzek i ani myśli przekręcić się główka w dół czy w górę chociażby.

Co do terminów to mi się one pokrywają ten z OM i Usg.

Kurcze, wy już wózki, łóżeczka kupujecie a ja to odłożyłam na początek czerwca i nie wiem czy to dobra decyzja. Niby miesiąc mi zostanie?

Pozdrawiam i miłej soboty życzę :)

Powodzenia na wizytach i badaniach :)

aisa, jusella, eve90, kot_bury lubią tę wiadomość

• Telashe Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _cherryLady wrote:
    Mamusie :)

Czesc z Was zostanie pewnie mamą nie po raz pierwszy- a czesc moze ma doswiadczone kolezanki...

Zaczelam sie zastanawiac nad tym, jak wspomoc brzuszek po porodzie.
    Teraz smaruje sie elancylem i olejkiem mam wrazenie dobrze nawilzonej skory ale wiadomo- to dopiero 25 tc.

I mysle, co zrobic po porodzie by brzuszek jakos wzglednie wygladal?

Pas poporodowy? Moze ktoras slyszala o jakims skutecznym?

Kremy? Jakie?

Moze podzielmy sie swoimi doswiadczeniami :)
    ważne pytania zadajesz :) sama się nad tymi zagadnieniami poważnie zastanawiam. Po przetrząśnięciu internetów jednak dochodzę do wniosków że to sprawa szalenie indywidualna i zależna w dużej mierze od procesu gojenia się. Mam znajomą która urodziła miesiąc temu a wygląda jakby nigdy w ciąży nie była.
    Co do pasów poporodowych, jedni mówią że mięśnie się od nich rozleniwiają, ale np w moim przypadku problemem może być nadmiar skóry, a nad mięśniami można pracować inaczej je aktywując. Nie nastawiam się na nic konkretnego, ale warto wiedzieć że są przydatne w procesie normalizacji ilości skóry i przywracania jej jędrności :) świadczy o tym choćby fakt że są absolutną koniecznością po zabiegu liposukcji gdzie problemem staje się nadmiar skóry właśnie

_cherryLady, jusella, Agness27, kot_bury lubią tę wiadomość

oLWKp1.png Sergiusz <3
  • Maka Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aisa tak to prawda że tak mierzą, teraz jak byłam na tej dodatkowej wizycie z dokładnym pomiarem lekarz już po brzuchu widział że młody jest większy niż te 700g. Na usg wychodzi nawet 2 tyg starszy, ale gin mi nie zmienia daty- zresztą przy cc i tak będzie szybciej o te 2 tyg.
    U nas narazie słonecznie i 17 st. Po południu mają być deszcze :-/
    Renieczka my wózek też w czerwcu kupimy, a teraz po kolei będziemy zamawiać łóżeczko, łóżeczko dostawka, komode z przewijakiem, regał i szafę.. No i kosmetyki planuje zakupić już teraz żeby finansowo wydolic..

jusella, aisa, renieczka, Agness27, kot_bury, _analiza lubią tę wiadomość

ckaik0s3070dl07t.png
  • aisa Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naditta, po naturalnym kilka godzin i do domu to ok, ale po cc to bardzo szybko chcieli żeby szła do domu.
    Złap słonka za nas i na zapas :D

CherryLady, po porodzie można smarować tym co i przed i warto to robić bo niekiedy rozstępy wyłażą dopiero po porodzie. Odczekać czas połogu i zacząć delikatne ćwiczenia, później już normalne. Nie można zacząć wcześnie żeby mięśnie brzucha się nie rozeszły bo będzie masakra. Pas poporodowy "rozleniwia" mięśnie podobno więc to nic dobrego.

Basia, nie pomogę z wózkiem, ale prezentuje się całkiem ok.

Renieczka, powoli możesz się rozglądać bo wybór jest bardzo duży, ale z zakupem poczekać spokojnie do czerwca. Wg mnie nie będzie za późno.

_cherryLady, jusella, renieczka, kot_bury lubią tę wiadomość

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • kamenkaa Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka jak samopoczucie ?
    u mnie nie najlepiej ... wczoraj u lekarza ciśnienie okolo 160 dzis w domu ponad 140 wiec kazal mi zwiekszyc dawke Dopegytu na 4x1 masakra mam andzieje ze mi nie podskoczy w dniu porodu :(

• martynka870 Ekspertka

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z Wami wszystkimi.
    "Umownie " zostało mi 100 dni :) jak pogoda dopisze to bedzie grill :D
    Prawie 5 kg na +.
    My wózek już wybraliśmy, moi i mojego partnera rodzice nam kupują, z czego bardzo się cieszymy, duży wydatek nas ominie.
    694d4e39dbe37d08med.jpg

jusella, MirelS, aisa, renieczka, kamenkaa lubią tę wiadomość

e96b0e4df0.png
  • jusella Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renieczka ja z zakupami też czekam do końca maja, początku czerwca.
    Jeśli chodzi o wózek to dowiedz się ile czekać trzeba na dany model, kolor bo może się okazać, że ten czas oczekiwania jest bardzo długi.
    Na "mój" wózeczek czekać trzeba 2 tygodnie, więc zamawiać będę po 20 maja, żeby wywietrzył się z zapachu fabryki

Ja będę używać pasa poporodowego tak jak po zeszłej ciąży - mój Bunio był straszny, bardzo pomarszczony, za dużo skóry i pas pomógł a mięśnie wróciły :-D

renieczka, TheForfie, kamenkaa, Agness27, eve90, kot_bury lubią tę wiadomość

• MirelS Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :) wyszło słonko i mam dużo chęci do działania, ale niestety przy każdym wysiłku czuję, że stawia mi się macica więc nie poszaleje niestety ;/

Naditta wstaw jakąś fotkę z wakacji tak żebyśmy się już całkiem wściekły na Ciebie :D

Basia - fajny ten wózek,tylko faktycznie jakaś mała spacerówka wygląda? no i troszkę ciemny jak na lato, - najlepiej zobaczyć na żywo i wtedy zdecydować. Ja też kupiłam z olx i przyszedł w lepszym stanie niż myślałam :)

Renieczka- tak jak pisz Aisa mamy czas, tylko ja chcę finansowo mieć to rozłożone w czasie i dlatego na bieżąco kupuję. Poza tym cały czas mam przeczucie jakieś, że urodzę szybciej niż w terminie, bo ciągle jakieś przeboje mam...się okaże ;)

Do smarowania ja polecam i jeszcze raz polecam olejek ze słodkich migdałów :)

aisa, jusella, renieczka, kamenkaa, kot_bury lubią tę wiadomość

• Naditta Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aisa wrote:
    Naditta, po naturalnym kilka godzin i do domu to ok, ale po cc to bardzo szybko chcieli żeby szła do domu.
    Złap słonka za nas i na zapas :D

Myślę, że to dlatego że bardzo szybko wstała po cesarce i ogólnie bardzo dobrze ją zniosła.

Ja większe zakupy też będę robić w maju/czerwcu. Zastanawia mnie tylko to jak to będzie z wózkiem, bo jeśli okaże się, że trzeba czekać kilka tygodni, plus wysyłka do uk z Polski to będę mieć stracha. Ja mam ciagle w głowie gdzie z tyłu taka myśl, prawie pewność, że urodze wcześniej niż mam termin. I co wtedy? ;)

Dziewczyny, chciałabym Wam posłać trochę słonka choćby na zdjęciu, ale nie potrafię zrobić tego z telefonu :D
    Jednego możecie natomiast być pewne: jem za nas wszystkie. Dawno mi taki apetyt nie odpisywałem, aż mąż się śmieje, bo jem więcej od niego. Pewnie nie będzie mi do śmiechu jak stanę na wagę po wakacjach, ale teraz o tym nie myślę :D

aisa, jusella, renieczka, MirelS, kot_bury lubią tę wiadomość

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • aisa Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przegapiłam 100-dniówkę to choć dziś powiem, że mam 200 dzień cyklu ;D

Martynka, co to za fura?

MirelS, często tak jest, że te z przebojami rodzą w terminie bo dużo odpoczywają i biorą leki ;) Oby i u Ciebie tak było i Młody wyskoczył w terminie :)

Maka, tutaj tylko tak mierzą, usg tylko jeśli jest jakaś nieprawidłowość.
    Nie wiem ile moje dziecię waży i prawdę mówiąc dobrze mi z tym jest. Tylko teraz dolna granica pomiaru brzucha mi wyszła i przez to będzie usg. I przez głowę już przeszła myśl czy oby na pewno dziecko dobrze przybiera skoro pomiary na dolnej granicy. Z Jasiem miałam zawsze po środku więc i stresu w tym względzie mniej.
    Ja z tych "im mniej wiesz, tym lepiej śpisz" ;)

jusella, renieczka, MirelS, kamenkaa, Agness27, eve90, kot_bury lubią tę wiadomość

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem jakaś otępiała po tej glukozie. Spać mi się chce... i nic poza tym.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • martynka870 Ekspertka

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aisa to baby jogger summit x3, ma hamulec ręczny, pompowane koła i inne przydatne bajery, które się przydają w warunkach jakich mieszkam. Pod górkę, z górki, śniegi,deszcze :D

jusella, aisa, kot_bury lubią tę wiadomość

e96b0e4df0.png
  • majeczka87 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi doktorka powiedziala taka ciekawostke ze przewaznie dziecko rodzi sie w terminie tym co lekarz wylicza podczas pierwszego usg w okolicach 6 tygodnia. u mnie byla wtedy 13 lipiec;p

Agnes ja tez luuubie tego leszka a jeszcze z sokiem? mmmm;)

jusella, eve90, kot_bury lubią tę wiadomość

f2wlanlihx9vcryh.png
    Adaś skarbuś ;) 56 cm szczęścia 3580 g miłości <3
    Urodziłem się 12 lipca 2016
  • basia7777 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uuu zazdroszczę tego morza!

Właśnie czarny mi się nie podoba za bardzo, ale za to ma dobry fotelik samochodowy.
    Spacerówka taka mała właśnie ale myślę że ok więc muszę pooglądać na żywo

jusella, kamenkaa lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-72635.png
‹‹ 812 813 814 815 816 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ