Lipiec 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Wiele szpitali ma wytyczne na swojej stronie. Jedne ubierają w ciuszki rodziców, inne tylko w swoje.
To z neta:
Wyprawka dla noworodka: ubranka i okrycie
-3 body w rozmiarze 56 cm rozpinanych w kroku
-3 body w rozmiarze 62 cm (na wypadek, gdyby dziecko urodziło się większe) rozpinanych w kroku
-5 śpioszków rozpinanych z przodu na całej długości (bez zatrzasków na plecach)
-2 bluzeczki bawełniane z rozpinanym dekoltem (najlepiej, gdy zatrzaski znajdują się na ramieniu)
-5 par skarpetek na nóżki
-bawełniane rękawiczki lub dodatkowa para skarpetek (na dłonie – noworodki rodzą się z długimi paznokciami, których ze względu na ryzyko bakteryjnego zakażenia lepiej nie obcinać w szpitalu. Zakładanie rękawiczek albo skarpetek uchroni dziecko przed podrapaniem się).
-czapeczka bawełniana, najlepiej wiązana
-cieplejsza czapeczka na wyjście ze szpitala
-kombinezon na wyjście ze szpitala
-kocyk bawełniany
-cieplejszy koc albo rożek do zawinięcia dziecka
-5 pieluszek tetrowych (np. do wytarcia buzi i rączek noworodka)
Wyprawka dla noworodka: kosmetyki i akcesoria do mycia
-krem pielęgnacyjny na pośladki (np. Linomag, Bepanthen, Alantan)
-krem na odparzenia (np. Sudocrem)
-opakowanie pieluszek dla noworodków
-opakowanie chusteczek nawilżanych
-10 podkładów do przewijania
-patyczki kosmetyczne dla niemowląt – uwaga: pomocne będą raczej przy pielęgnacji pępka, a nie przy czyszczeniu uszu dziecka
-na wszelki wypadek płyn odkażający do pielęgnacji pępka (np. Octenisept)
-płatki kosmetyczne do obmywania buzi i oczu
-wata kosmetyczna albo gaziki bawełniane, jeśli nie chcesz przy przewijaniu dziecka używać chusteczek nawilżanych
-ręcznik z kapturkiem
-mydełko dla niemowląt albo emolient do kąpieli.
Zazwyczaj w pierwszych dniach po porodzie w szpitalach nie kąpie się noworodka, warto jednak zabrać akcesoria do kąpieli na wszelki wypadek.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2016, 22:34
kamenkaa, kijanka_88, Naditta, kot_bury, Agness27 lubią tę wiadomość
-
Naditta wrote:Dziewczyny, a jaki rodzaj ciuszków zabiera się do szpitala tzn śpiochy, pajacyki, body czy kaftaniki i spodenki?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2016, 22:35
Agness27 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCześć Dziewczyny,
Witam się w poniedziałek i zaczynam 32 tc. To już coraz bliżej, ale najbardziej się ciesze ze zostały mi tylko 2 tygodnie pracybo juz mnie praca przyprawia o nędzny nastrój, fizycznie jest ok, ale myślami juz gdzie indziej.
U mnie w szpitalu powiedzieli, ze mam mieć 6 zestawów body+pajac wiec biorę 2 rozmiar 56 i 3x62- moja koleżanka urodziła synka 57 i rozmiar 56 był nawet za duży wiec faktycznie muszą jakoś inaczej mierzyć.jusella, kot_bury, Agness27 lubią tę wiadomość
-
Dalile wrote:Wiele szpitali ma wytyczne na swojej stronie. Jedne ubierają w ciuszki rodziców, inne tylko w swoje.
To z neta:
Wyprawka dla noworodka: ubranka i okrycie
-3 body w rozmiarze 56 cm rozpinanych w kroku
-3 body w rozmiarze 62 cm (na wypadek, gdyby dziecko urodziło się większe) rozpinanych w kroku
-5 śpioszków rozpinanych z przodu na całej długości (bez zatrzasków na plecach)
-2 bluzeczki bawełniane z rozpinanym dekoltem (najlepiej, gdy zatrzaski znajdują się na ramieniu)
-5 par skarpetek na nóżki
-bawełniane rękawiczki lub dodatkowa para skarpetek (na dłonie – noworodki rodzą się z długimi paznokciami, których ze względu na ryzyko bakteryjnego zakażenia lepiej nie obcinać w szpitalu. Zakładanie rękawiczek albo skarpetek uchroni dziecko przed podrapaniem się).
-czapeczka bawełniana, najlepiej wiązana
-cieplejsza czapeczka na wyjście ze szpitala
-kombinezon na wyjście ze szpitala
-kocyk bawełniany
-cieplejszy koc albo rożek do zawinięcia dziecka
-5 pieluszek tetrowych (np. do wytarcia buzi i rączek noworodka)
Wyprawka dla noworodka: kosmetyki i akcesoria do mycia
-krem pielęgnacyjny na pośladki (np. Linomag, Bepanthen, Alantan)
-krem na odparzenia (np. Sudocrem)
-opakowanie pieluszek dla noworodków
-opakowanie chusteczek nawilżanych
-10 podkładów do przewijania
-patyczki kosmetyczne dla niemowląt – uwaga: pomocne będą raczej przy pielęgnacji pępka, a nie przy czyszczeniu uszu dziecka
-na wszelki wypadek płyn odkażający do pielęgnacji pępka (np. Octenisept)
-płatki kosmetyczne do obmywania buzi i oczu
-wata kosmetyczna albo gaziki bawełniane, jeśli nie chcesz przy przewijaniu dziecka używać chusteczek nawilżanych
-ręcznik z kapturkiem
-mydełko dla niemowląt albo emolient do kąpieli.
Zazwyczaj w pierwszych dniach po porodzie w szpitalach nie kąpie się noworodka, warto jednak zabrać akcesoria do kąpieli na wszelki wypadek.
Jestem CI baaardzo wdzieczna za listę bo mnie przerażała a tak to sobie powiesze na lodówce i taka skompletujejeszcze raz dziękuje
Kijanka
-
nick nieaktualny
-
Ja na szczęście uszykuję tylko w domu mężowi ciuszki na wyjście, bo u mnie w szpitalu wszystko dają. Jedyne co to wezmę smoczek, bo może się przydać. Podczas wypisu też położna tym się zajmująca ubierała małą. Jak sięgam pamięcią to były to body z długim rękawem, na to półśpiochy i skarpetki na nogi, polarowy śpioch, czapeczka i kombinezon zimowy (ona to wszystko wybierała z tego, co mieliśmy uszykowane), bo to był początek grudnia. Nawet w nosidełko dziecko nam włożyła i zapięła w pasy. Teraz jak sobie przypomnę naszą pierwszą drogę samochodem, to śmiać mi się chce. Mąż jechał 40-50 km/h, każdą dziurę w drodze omijaj i był bardzo przejęty
Ja chyba wtedy pierwszy i ostatni raz jechałam z tyłu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2016, 07:48
renieczka, jusella, eve90, kama005, kot_bury, Agness27 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWiecie co, naprawdę zaczyna do mnie docierać, że jest połowa maja, co może oznaczać, że jeśli dzieciakom będzie się spieszyć, to za miesiąc możemy być tu w większym składzie....
Jeszcze, jak mi kolega powiedział, że jego żona urodziła w 37tc... czyli ja właśnie będę tak w połowie czerwca...
mhm, ale czas lecijusella, kot_bury, Agness27 lubią tę wiadomość
-
Gagaga, nie mamy wyjścia
dobrze wiedzieć, że nie jestem sama
Też myślałam o wcześniejszym porodzie i trochę jestem przerażona, bo jakby młodemu się pospieszyło, to ja będę w tzw czarnej...dziurze. Jedyne co mam to kilka szmatek, bujaczek, butelki i smoczki. Cała reszta ma dopiero do mnie dojść na początku czerwca, a wózek nawet później.
Najlepsze jest to, że mam prawie pewnośc, że młody się wcześniej wyklujejusella, eve90, kot_bury, Agness27 lubią tę wiadomość
17.07.2016
-
Ciekawe,ktora z nas pierwsza powiekszy sklad na forum ?
Milego dnia !
Lece szykowac sniadanko- jajka na miekko i toscik z mozarella
33 tydzien... Siadam dzisiaj i koncze wyprawke - bo to naprawde bliskojusella, Agaax, kot_bury, Agness27 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyHej
Witam się poniedzialkowo
U mnie pogoda się popsuła, jest chłodniej i pochmurno.
Odpoczelam weekend w domu z nogami na poduszce i opuchlizna zeszła.
Jeśli chodź i wyprawkę do szpitala dla malucha to naprawdę lepiej dowiedzieć się w szpitalu w którym chcecie rodzić. Bo co szpital to inna lista. W moim np bierze się 5 kompletów ubranek, pieluszki tetrowe I jednorazowe. Czapeczka, niedrapki i skarpetki. Ręcznik. Kocyk ewentualnie rożek. Natomiast wszystkie rzeczy do pielęgnacji (kremy, maści czy specyfiki do pielęgnacji pępka) są na oddziale. I szkoda dźwigać niepotrzebne rzeczy
Niech te nasze dzieciaczki siedzą jeszcze grzecznie w brzuszkach
Miłego dniajusella, kot_bury, Agness27 lubią tę wiadomość
-
U nas szpital wypisał wszystko na stronie internetowej
Także lukne i spakuję
Pogoda rano była słoneczna a teraz już pochmurno i zimno!
Dzisiaj ogarniam trochę rzeczy małej żeby się już tak po domu nie walały!jusella, kot_bury, Agness27 lubią tę wiadomość
-
Mój szpital ma takie info na stronie:
Co zabrać ze sobą do porodu?
Dla siebie: wygodna nocna bielizna umożliwiające karmienie piersią (3 sztuki) w tym jedna do porodu; szlafrok, klapki; biustonosz do karmienia piersią; przybory toaletowe; dwa ręczniki ( kąpielowy i zwykły); ręczniki papierowe; woda mineralna niegazowana; karta do telefonu lub telefon komórkowy; rzeczy, bez których nie wyobraża sobie Pani spędzenia czasu w Szpitalu, paczka zwykłych podpasek.
Dla Dziecka: trzy cienkie bawełniane kaftaniki lub body; trzy ciepłe bawełniane kaftaniki; trzy pary śpioszków lub 3 pajacyki; pięć pieluszek tetrowych; paczkę pieluch jednorazowych; jedna bawełniana czapeczka bez wiązania - cienka; dwie pary skarpetek; rożek; mały jasiek przydatny przy karmieniu; chusteczki nawilżające; krem pielęgnacyjny.
Wszystkie rzeczy (nawet nowe) powinny zostać uprzednio wyprane.aisa, jusella lubią tę wiadomość
-
Madalińskiego Warszawa
Potrzebne będą:
koszula nocna umożliwiająca karmienie, szlafrok oraz kapcie,
biustonosz, bawełniana bielizna osobista,
przybory toaletowe oraz ręcznik,
zapas podkładek (podpasek) ginekologicznych, niejałowych, z wkładem
chłonnym na cały okres pobytu
podkłady jednorazowe na łóżko o wymiarach ok. 60x60 cm
miękkie, tekstylne obuwie dla osoby towarzyszącej.
Wyposażenie dla noworodka:
5 pieluch tetrowych
1 paczka pieluszek jednorazowych
10 opakowań gazików jałowych 5x5 cm
1 kocyk lub rożek
3 koszulki
3 pary śpiochów lub pajacyków
3 czapeczki
3 pary skarpetek
2 ręczniki frotte
chusteczki nawilżające
krem pielęgnacyjny na pośladkijusella lubi tę wiadomość