Lipiec 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Ewela35 wrote:Hej wlasnie odebralam wyniki pappa i dostalam skierowanie na test potrojny i zaproponowano nifty:( moje wynniki to hcg 22,1 Iu opowiada 0,526 mom Pappa 1,510 Iu odpowiada 0,361 mom
Triosomia 21 podstawowe 1:222 skorygowane :4203
Triosomia 18 podstawowe 1:539 skorygowane 1:1247
Trosomia 13 podstawowe 1:1691 skorygowane 1:6119
Wyniki wydawal lekarz o ktorym slyszalam ze jest gbur i to sie potwierdzilo z moim gin spotkam sie we wtorek.moze ktoras z was ma podobne wyniki.Juz zrobilam test potrojny wyniki za tydzien.zastanawiam sie czy z tymi wynikami nie udac sie do genetyka. -
Joanna- witaj wśród lipcówek!!!
Sisi gratuluję II trymestru!!!
Muszka- wobraziłam sobie reakcję Twojej córy i się popłakałam, to musiało być cudowne, fajnie, że nagraliście
Ja z ciuchami narazie stop, zobaczymy jak będę rosła!!! Dla dzidzi dalej nic, kompletne null-zero!!! Jeszcze mój mąż mnie wkur... bo chodzi i gada, że on wie że będzie Bolek i koniec!!!! Szlag mnie trafi do połówkowych czy potwierdzą tą dziewuchę bo mam coraz większe wątpliwośći
W niedzielę robię kolację dla księdza po kolędzie- może macie jakieś fajne przepisiki na coś pysznego- sałatki, mięsiwo??? -
nick nieaktualnyEwela35 wrote:Hej wlasnie odebralam wyniki pappa i dostalam skierowanie na test potrojny i zaproponowano nifty:( moje wynniki to hcg 22,1 Iu opowiada 0,526 mom Pappa 1,510 Iu odpowiada 0,361 mom
Wyniki wydawal lekarz o ktorym slyszalam ze jest gbur i to sie potwierdzilo z moim gin spotkam sie we wtorek.moze ktoras z was ma podobne wyniki.Juz zrobilam test potrojny wyniki za tydzien.zastanawiam sie czy z tymi wynikami nie udac sie do genetyka. -
nick nieaktualnyW przypadku zespołu Downa: wartość fb-HCG przekracza 2,52 MoM; wartość PAPP-A jest poniżej 0,5 MoM.
Znalazlam to na stronie badania prenatalne i tym bardziek uwazam ze jest ok.
przypadku zespołu Edwardsa i Patau: wartość fb-HCG i PAPP-a jest poniżej 0,33 MoM.
W przypadku zespołu Turnera: wartość PAPP-A poniżej 0,5 MoM przy fb-HCG rzędu 1 MoM.
W przypadku triploidii: fb-HCG i PAPP-A są poniżej 0,1 MoM lub przekraczają 5 MoM. -
Ewela,dla mnie tez wyniki wygladaja dobrze,ktory wskaznik niby poza norma? Dziwne ze Cie chca namowic na dodatkowe badania hmm
Ja probowalam sie zdrzemnac bo czeka mnie wieczorny maraton ale listonosz mnie obudzilwprawdzie przymiosl list na scan na 15 luty,tylko nie wiem czy to polowkowy czy konsultacja miesniakowa hmm...dopytam polozna co ona mysli bo to bedzie dopiero 19+4 ...zglupialam ale chetnie dam sie zescanowac
-
Ewela35 wrote:Hej wlasnie odebralam wyniki pappa i dostalam skierowanie na test potrojny i zaproponowano nifty:( moje wynniki to hcg 22,1 Iu opowiada 0,526 mom Pappa 1,510 Iu odpowiada 0,361 mom
Wyniki wydawal lekarz o ktorym slyszalam ze jest gbur i to sie potwierdzilo z moim gin spotkam sie we wtorek.moze ktoras z was ma podobne wyniki.Juz zrobilam test potrojny wyniki za tydzien.zastanawiam sie czy z tymi wynikami nie udac sie do genetyka.
nie jestem oczywiście ekspertem, ale te wyniki są dobre! -
DTEM wrote:
W niedzielę robię kolację dla księdza po kolędzie- może macie jakieś fajne przepisiki na coś pysznego- sałatki, mięsiwo???
DTEM
Do mięsa lubię surówkę Colesław [url]http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/salatka-coleslaw-jak-z-kfc tylko[/url] tylko że ja kapusty nie ścieram, a siekam ją po prostu. Zamiast normalnych ziemniaków można podać pieczone. Mój Mąż się w tym szkoli - najpierw je trochę podgotowuje, potem odcedza, posypuje przyprawą do ziemniaków i do piekarnika. Wtedy środek jest miękki a skórka chrupiąca. Można też ogarnąć kluski śląskie jak Ci się chce robićMoja Teściowa po ugotowaniu ziemniaków na kluski śląskie zawsze zostawia trochę wody po ugotowanych ziemniakach i jeśli okaże się, że dodała zbyt dużo mąki, to zamiast zwykłej wody dolewa wody z ziemniaków.
Jeśli chodzi o mięsa to fajna jest pierś z kurczaka zapieczona po usmażeniu z plastrem ananasa i sera żółtego. Albo karkówka z cebulką w sosie własnym. Grillowana pierś z kurczaka z tymiankiem (ale już bez chutney z mango, przynajmniej mi nie smakuje) http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kurczak/grillowane_filety_z_kurczaka/przepis.html
Jeśli chodzi o wędlinę, to bardzo dobre jest mięso z wody. Gotuje się mięso np karkówkę w wodzie z różnymi przyprawami, studzi, potem znów gotuje, znów studzi itd (całość trwa jeden albo dwa dni). A na końcu powstaje przepyszne soczyste i delikatne domowe mięsko na kanapki.
Jest też warstwowa sałatka z tuńczyka albo sałatka z kurczakiem w gyrosie albo kurczakiem i zupkami chińskimi.
Mam nadzieję, że jakoś Cię zainspirowałamWiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2017, 15:57
-
nick nieaktualnyDTEM może u mnie ani mięso ani salatka ale przekąska bardzo szybka i bardzo pyszna u mnie zawsze robi furorę.
Kupujesz gotowe bagietki czosnkowe pomidory czerwona cebulę czarne oliwki, mozarelle.
Pomidory obierasz ze skórki pozbywasz pestek ze środkiem resztę kroisz w kostkę. Cebulę obierasz i tez kroisz w kostkę oliwki w plasterki lub na 4. Na patelnię wlewasz odrobinę oliwy wrzucasz cebulkę oliwki i po chwili pomidory. Doprawiamy solą pieprzem i czosnkiem i wyłączasz żeby nie zrobiła się glumza. Farsz naklafasz na chlebki na to po plasrerku mozarelli i do rozgrzanego piekarnika na 15-20 min. Smacznego
-
joannapoznan - witaj, rozgość się, ja też walczę o miejsce na podium dla najstarszej lipcówki;)
ja Drogie dzisiaj zaszalałam z córcią, bo obie kochamy krewetki, więc były na masełku z czosnkiem i zielona pietruszką z makaronem trzykolorowym;) a zupa - u mnie klasycznie, cały czas rosól, który córka po prostu uwielbia;) tyle ze bez makaronu...za to z groszkiem zielonym mrożonym o tej porze roku;)
także obie właśnie odpoczywamy, pół godzinki dla słoninki;)megi78 lubi tę wiadomość
"nie spoczniemy, nim zajdziemy..."
-
Mamakejti,jej ja tez uwielbiam krewetki i teraz smaka mi narobilas...kurcze ale nie mam ich w domu buuu
Oblukalam jeszcze jeden wozek obaby chase,tez maja kolorowe tapicerki i tez gondola zamienia sie w spacerowke,cena nizsza niz cosatto i chyba urobie meza w ktorys dzien zeby jechac gdzies zobaczyc,chcialabym wiedziec ile musze na wozek mniej wiecej przeznaczyc hmmmamakejti lubi tę wiadomość
-
no mamy takie poczucie że to za wcześnie z tym lozeczkiem bo nie czujemy się jeszcze rodzicami. równie dobrze mogłabym kupić spadochron
z drugiej strony wiem że mi przejdzie już niedługona pewno nie dłużej niż pół roku
Ja jestem trochę anty nowe wszystko dla tak małej kruszynki bo nie lubię jak tak "pachnie" nowością. a trafić coś zadbanego z drugiej ręki to trzeba się na szukać.
byliśmy wózek też oglądać ale taki brudny i brzydko pachniał zwierzakami że nie zdecydowaliśmy się -
nick nieaktualnyJa zaczęłam wielkie oglądanie i rozglądanie się. Na razie jeszcze nie kupujemy, stwierdziłam, że poczekam do połówkowych i wtedy zacznę kompletować wyprawkę, żeby też te wydatki w czasie rozłożyć.
Na pewno też będę rozglądać się za używanymi sprzętami, ale nic na siłę, jak nie uda się wyszperać sensownych to trudno, będą nowe;)
Amore skoro trafiliście fajne łóżeczko to dobrze, że wzięliście, bo okazja może się nie powtórzyć
Ewela! Ja też nie łapię co jest nie tak z tymi wynikami...
DTEM!
Bolek! Coraz bardziej mi się podobaMój też upiera się, że synek będzie. Może za tydzień się przekonam
Co do kolacji, to trudno powiedzieć, bo nie wiem jakie są Wasze i księdza smaki, ale jak nie mam pomysłu to szukam inspiracji najczęściej na kwestii smaku i zazwyczaj coś mi wpada w oko. I co ważne zawsze się udaje;)
DTEM lubi tę wiadomość
-
tak jak wspominałam wyniki mi wydawał taki lekarz że bałam się o cokolwiek zapytać, bo stwierdził że wszystko napisał a napisał wydano skierowanie na test potrójny i zaproponowani nifty masakra co. tyle co z niego wydusiłam to to że w-g norm ryzyko skorygowane trisomi 18 powinno być powyżej 1:1500 a ja mam 1:1247 i pokreślił wartości mom pappa które u mnie jest 0,361. Udało mi się dzisiaj załatwić test potrójny kobieta jak spojrzała na moje wyniki też stwierdziła, że w-g niej sa ok. Ale podkreśliła, że ten test jest mnie czuły niż podwójny i może podwyższyć ryzyko. Wieć teraz nie wiem czy dobrze że go zrobiłam.Szukam w necie informacji jakie są prawidłowe wartości mom dla HCg i Pappa dla 12 tc ale nie mogę nic wyszukać. a i mam jeszcze informację że poród samoistny przedwczesny przed 34 tc 1:100. Przed chwilą dzwoniła do mnie szefowa która w rodzinie ma genetyka i która widziała i konsultowała moje wyniki z profesorami i stwiedziła, też że moje wyniki są ok. No i powiedziała że u nich już nie robią testu potrójnego bo to jest metoda przestarzała.
-
W takim razie potrojnym moze mniej sie sugeruj,usg rozumiem ze bylo ok...pozniej na polowkowym tez dobrze sprawdza wszystko,nie wydaje mi sie ze jest powod do dodatkowych badan...wiadomo to juz od Was zalezy ...
Ciekawa informacja z tym porodem przedwczesnym,nic nie slyszalam ze moga takie info wydedukowac...chyba musze doczytac