X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipiec 2017
Odpowiedz

Lipiec 2017

Oceń ten wątek:
  • Muszka15 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej z rana,u nas leje znow i wieje...gdzie to slonko z wczoraj?!

Tina,zaciekawilas mnie tym ukeowskim energetykiem ;) bo w 26 tyg wybieram sie na glukoze wlasnie a nie mam pojecia jak tutaj to bedzie wygladalo bo w pierwszej ciazy nie mialam tego badania...podaj jakies ciekawostki :) ile razy pobieraja krew i co to za energetyk,tylko nie mow ze lucozada bo moge miec problem z wypicie,niecierpie tego napoju..

0MPT.png
  • Pikcia Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    megi, cudowne wieści po wizycie :)

Amore, gratuluję córeczki :) A połówkowe rzeczywiście, bardzo późno będziesz miała...

gabi, ja skierowanie na krzywą też już dostałam. Wizytę mam 22 marca, więc jakoś przed samą wizytą zrobię wszystkie badania. To będzie już skończony 23 tc, więc myślę, że będzie ok :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2017, 09:46

km5scwa1iu8rlkuf.png

F. <3 III.2019
    M. <3 VII.2017
    K. <3 IV.2006

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2017, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :) Chyba zrobię tak w połowie 24 tygodnia, to też zależy od mojego samopoczucia rano, bo czasem mam tak że bez śniadania mogę chodzić do południa, a czasem nie mogę do 7 wytrzymać na czczo bo mnie mdli z głodu :D
    A co do euthyroxu - wiecie, czytałam ostatnio własnie jakieś forum o krzywej cukrowej i tam ekspert forumowy wypowiadał się, że przed badaniem glukozy po obciążeniu nie powinno się brać euthyroxu, bo on zawiera laktozę, ta jest dwucukrem i może zawyżać wynik na czczo. Co o tym myślicie? Wiem, że tam jest laktoza, ale ile taka mała tableteczka może mi podwyższyć cukru? W ogóle będzie to widoczne? Przecież nie łykam całego opakowania na raz :D

Tak w ogóle witam się z Wami w 23 tygodniu <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2017, 09:52

• Nalunia Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry :)

Gabi ale niespodzianka z tą dziewczynką :D Amore także gratulacje córci :) u mnie na I USG powiedział że na 90% dziewczynka i tak zostało na połówkowych potwierdził :) ja także witam się w 23 tygodniu, mała o 7 mi zrobiła pobudkę - powiem Wam że kocham te pobudki :) <3
    co do glukozy to ja kupuję w aptece cytrynową, w niektórych diagnostykach mają też cytrynową ale tak gdzie mam najbliżej to dysponują zwykłą, ale bez problemu mi rozrabiają moją - ja już 4 krzywą będę robić początkiem kwietnia czyli 26-27tc
    Powodzenia na wizytach brzuchatki :) cudne wieści przekazujecie :)

Amore, gabi544, sisi lubią tę wiadomość

[img][/img]
  • Tina85 Ekspertka

Wysłany: 3 marca 2017, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka15 wrote:
    Hej z rana,u nas leje znow i wieje...gdzie to slonko z wczoraj?!

Tina,zaciekawilas mnie tym ukeowskim energetykiem ;) bo w 26 tyg wybieram sie na glukoze wlasnie a nie mam pojecia jak tutaj to bedzie wygladalo bo w pierwszej ciazy nie mialam tego badania...podaj jakies ciekawostki :) ile razy pobieraja krew i co to za energetyk,tylko nie mow ze lucozada bo moge miec problem z wypicie,niecierpie tego napoju..

Muszka, to niestety Cię zmartwię bo mi dali wlasnie lucozade, pol litrowa butelkę do wypicia na raz! ale mi to weszło o wiele lepiej niż ta glukoza z ciepła woda- bleee. Co do ilości pobrań to jest tak jak w Pl- 3 razy- na czczo, po 1h i po 2h.
    Nawet opowiadałam o tym dzisiaj Paniom w laboratorium to były oburzone jak takie cos mozna dawać ciężarnym, no i troche sie z nimi zgadzam bo mieszanka cukru, kofeiny i jakiejś chemii moze nie jest najlepszym wyborem ;) poza tym podobno wytyczne Who mowia, ze ma byc to czysta glukoza, bez cytryny i nawet nie o smaku cytrynowym- o to tez sie pytałam.

Ale to i tak jeszcze nic co do absurdów Uk, bo mojej koleżance (Angielce) lekarka pozwalała w ciazy pic- według niej alkohol w mayuch ilościach nie szkodzi, wiec miała pozwolenie na winko, miała pic tylko do momentu aż zaczynała czuć w głowie ze robi sie pijana....

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2017, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tina - zszokowałaś mnie! O matko, co to za poglądy?! To była ginekolożka czy internista?

• Muszka15 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tina,to znajoma musiala niezle trafic,u mnie alkohol zabroniony wiadomo ;) ale ta luzcozada..no wiesz,chodzi o szybkie podniesienie cukru i lucozada jest zalecana dla cukrzykow w hipoglikemii jaknajbardaiej,mozna ja kupic w drazetkach lub napoju...dziala tak samo jak caysta glukoza w proszku,zelu cay napoju...akurat to wiem bo corka cukrzyczka...i niecierpi ani glukozy czystej ani lucozady...uzywamy na codzien glucotabsow,albo dextro...kurcze moze zabiore ze soba na wypadek jakby pozwolili mi zamienic,cukierki lepiej wchodza i sa smakowe...i pytanko jeszcze czy Ty te lucozade sama musialas przyniesc czy Ci ja dali?

0MPT.png
  • Tina85 Ekspertka

Wysłany: 3 marca 2017, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gabi544 wrote:
    Tina - zszokowałaś mnie! O matko, co to za poglądy?! To była ginekolożka czy internista?

Internista, w UK raczej ginekologa w ciazy nie zobaczysz, chyba ze sa jakies komplikacje. Najgorsze jest to, ze dziewczyna tego lekarza posłuchała i potrafiła trzasnąć kilka kieliszków wina w weekend, sadzać, ze to przecież nic złego. Jak dla mnie widok ciężarnej z kieliszkiem równie nieprzyjemny jak z papierosem.

Muszka, współczuje choroby córki, ale widzę, ze macie wszytsko pod kontrola wiec na pewno da sie z tym żyć. Co do lucozade to rozumiem działanie ale ja jakos zawsze uważałam te energetyki za świństwo wiec tym bardziej w ciazy nie chciałam ich pic. A butelke napoju dostałam normalnie przy pobraniu, wiec nic nie musiałam przynosić. Mam nadzieje, ze pozwolą Ci wziac te tabletki bo smak tego rzeczywiście nieciekawy- taki lepki, ale i tak jak pisałam wczesniej wolałabym to niż ta glukozę.

Muszka15 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2017, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja już po wizycie.Szybko raz dwa trzy i po wszystkim. Wszystko dobrze, pozamykane, szyjka długa. spytałam się swojego doktorka czy normalnie jak człowiek mogę poserduszkować no i w końcu zielone światło HUUURRRRRA, tylko powiedział żebym uważała żeby nie zajść w ciążę :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2017, 12:33

Leoparde, gabi544, Nalunia, Anga1989, PannaNatalia, asiczka11, Muszka15, Amore, Mania25, Alimak, cookiemonster, Selja, krolikan, mamakejti, lottinka, DTEM, DarkPrincess, Marciiik, Solane lubią tę wiadomość

• Majetta Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba pojawił się u mnie kolejny nieprzyjemny ciążowy objaw :/

Od rana strasznie boli mnie brzuch (z przerwami) :/ a raczej żołądek (tak jakbym miała wzdęcie) i co jakiś czas skurcze (skurcze czuję nie w podbrzuszu na dole ale prosto od żołądka właśnie :/, coś jakby ścisk żołądka). Byłam już w toalecie i po wyjściu było lepiej ale teraz znowu :(

Czytałam że bóle żółądka, sensacje jelitowe, wzdęcia i zaparcia są stosunkowo częstymi przypadłościami (zwłaszcza od 20go tygodnia kiedy dzidzia uciska już nieco)...

Czy któraś już odczuwa podobne dolegliwości?

07/2017 💕 Misia
    07/2021 💔7tc Aniołek
    04/2022💕Gaja 🌈
  • Nalunia Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majetta ja tak mam od kilku tygodni teraz już jest okay, ale w zależności co bym zjadła , wyeliminowałam mleko z laktozą, sery topione np na pizzy i cytrusy bo zauważyłam że po tych rzeczach po prostu źle się czuję, częste wizyty w toalecie itp. teraz też mam takie lekko biegunkowe wizyty w toalecie ale bez bólu żołądka, chyba taki nasz urok bo macica u mnie już jest powyżej pępka dlatego uciska na jelita, żołądek i płuca - stąd pojawia się zadyszka bo zmniejsza się objętość płuc:)
    wzdęcia też mi niestety towarzyszą chyba już niezależnie od tego co zjem hahaha no ale odkąd wyeliminowałam rzeczy powyżej to jest ich mniej :)
    obserwuj u siebie co zjesz i staraj się wyeliminować lub zastąpić czymś ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2017, 13:03

[img][/img]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2017, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magnez :)

• Majetta Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PannaNatalia wrote:
    Magnez :)
    Ten właśnie miałam odstawić ze względu na to ze mam nadmiar magnezu :/

07/2017 💕 Misia
    07/2021 💔7tc Aniołek
    04/2022💕Gaja 🌈
  • Majetta Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jadę na konsultacje bo chyba zaczęłam się sama nakręcać i dla świetego spokoju chce żeby mnie lekarz zbadał. Boje się trochę ze te skurcze to jednak nie od żołądka (choć wyraźnie je czuje powyżej pępka) i niechęć mi lekarz zbada chociaż szyjkę macicy ;/

07/2017 💕 Misia
    07/2021 💔7tc Aniołek
    04/2022💕Gaja 🌈
  • lottinka Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech...poprosilabym o patelnię. Tak raz a skutecznie.
    Wkręcam sobie właśnie ze może mi się za często macica spina w ciagu doby :/

Everything you need will come to you at the perfect time :)
    ckai3e3kbl63wt3b.png
  • Majetta Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lottinka wrote:
    Ech...poprosilabym o patelnię. Tak raz a skutecznie.
    Wkręcam sobie właśnie ze może mi się za często macica spina w ciagu doby :/

Mi też się spina kilka razy na dzień i staram się tym nie stresować :)

Ale dzisiaj to aż się zwijałam z bólu takie skurcze żołądka (?) miałam a jeszcze jestem sama z teściem w domu i to on tak zaczął siać panikę i mi się udzieliło na maksa :(

Wzięłam nospe, poszłam do łóżka (miałam się zdrzemnąć ale nie dałam rady i oglądałam Przyjaciół :p ) i wszystko niemalże odpuściło. Gdybym w tym szale nie umówiła się do lekarza to pewnie już bym nic dzisiaj nie kombinowała no ale skoro się umówiłam na wizytę do dla świętego spokoju pojadę :)

07/2017 💕 Misia
    07/2021 💔7tc Aniołek
    04/2022💕Gaja 🌈
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2017, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majetta - ja też mam takie sensacje, tylko że raczej nie z żołądkiem, tylko jelita - wzdęcia, zaparcia i takie lekko bolesne ruchy perystaltyczne. Tzn rano najczęściej czuję w dole brzucha właśnie takie tępe bóle, jakby na okres, tylko czuję że to od jelit, bo to tak jakby za macicą, rano też takie lekko biegunkowe. Potem jest spokój, a momentami to mnie wzdęcia złapią i zaparcia że cały bok boli (prawy). Ostatnio tak mnie bolało dwa dni, że ruszyć się nie mogłam. Tzn to nawet nie był zaparcia typowe, tylko właśnie czułam bóle w boku i czułam sie cała pełna, jak mi się zbiera. Poszłam do toalety,ale nie mogłam do końca się wypróżnić, chwilę po wizycie było ok a potem dalej to samo. Nospa nie pomogła, espumisan trochę przyniósł ulgę, ale i tak musiałam swoje wycierpieć.
    Jak umówiłaś się na wizytę to jedź, będziesz spokojniejsza :)
    lottinka - mi też się spinała macica wcześniej, dostałam zalecenie magnezu na to od gina i biorę 2x1 tabletce. Jakiś tydzień po rozpoczęciu regularnego zażywania jak ręką odjął. Teraz tylko jak np za szybko się podniosę, jak chodzę i potem się położę, albo jak np dziecko się rusza i gin mówił że to normalne, bo macica to mięsień i tak reaguje na ruch, dotyk, a poza tym ćwiczy sobie do porodu. Jak gin Cię badał i nie wpływa to na szyjkę ani nic to nie masz się czym martwić :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2017, 15:35

lottinka lubi tę wiadomość

• DarkPrincess Przyjaciółka

Wysłany: 3 marca 2017, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziś korzystałam z pięknej pogody i właśnie wróciłam z 3-godzinnego wygrzewania się na słoneczku. Nie myślałam o niczym, choć wczoraj i dziś rano miałam bóle brzucha, ale taki reset pomógł i wróciłam do domu pełna energii i dobrych myśli :) Tym bardziej że pod koniec mojego leniuchowania poczułam smyranie w brzuchu, także maluszek chyba też zadowolony z dotlenienia :) Moje postanowienie - jak tylko będzie ciepło będę wychodzić jak najczęściej na zewnątrz :D

zrz6i09ksymsc0lz.png
  • Nicka90 Przyjaciółka

Wysłany: 3 marca 2017, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2017, 13:00

km5smg7ypbbal4gr.png
  • mamakejti Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DarkPrincess wrote:
    A ja dziś korzystałam z pięknej pogody i właśnie wróciłam z 3-godzinnego wygrzewania się na słoneczku. Nie myślałam o niczym, choć wczoraj i dziś rano miałam bóle brzucha, ale taki reset pomógł i wróciłam do domu pełna energii i dobrych myśli :) Tym bardziej że pod koniec mojego leniuchowania poczułam smyranie w brzuchu, także maluszek chyba też zadowolony z dotlenienia :) Moje postanowienie - jak tylko będzie ciepło będę wychodzić jak najczęściej na zewnątrz :D

Zazdroszczę Ci, jak będzie większe słońce to będę musiała w kapturze i kapeluszu wychodzić, mam taka skłonnosc do przebarwień, że już się boję...a silnych filtrów SPF 100 trochę boję się w ciąży....

"nie spoczniemy, nim zajdziemy...;)"

f2w3skjotzzbwk43.png
‹‹ 674 675 676 677 678 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ