X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • MałaCzarna1988 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2018, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bratowa wspominała że przy pierwszej ciazy, ktora przenosila z cukrzycą lożysko było białe, a w drugiej ciazy przed terminem bylo takie świeze ukrwione - wiec z tym starzejacym lozyskiej coś jest na rzeczy.

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • Magia Autorytet

Wysłany: 19 maja 2018, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje Dziewczyny za wszystkie posty o szpitalach I porodzie z cukrzyca.

Moj wybrany szpital ma II stopien referencyjnosci I jest tam tez oddzial neonatoligii. Wybralam go bo moj lekarz tam pracuje I znam jeszcze drugiego lekarza z tamtad, no I jest najblizej. Do tego bylam tam na ginekologii wczesniej juz z innymi sprawami, wiec juz troche go znam.
    Mam nadzieje, ze wystarczy.

l22nio4p6u8idvbe.png

Magia
  • Mmargotka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2018, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melbusia88 wrote:
    Wiecie co mnie przeraża? Że nie rozpoznam skurczów porodowych. Bo codziennie mam skurcze, na ktg wychodziło, że mają nawet wartośc 50 (brak bólu, jedynie dyskomfort), a wczesniej miewałam też naprawdę bolesne (strach myślec jaką miały wartosc, jednego dnia były regularne co 20 min. Boję się, że nie zareaguję na czas. Bo mając je codzinnie wyluzowałam i się nimi nie przejmuję. Skąd będę wiedziec, ze to TE SKURCZE...?

U nas na szkole rodzenia mówili, że warto wziąć nospę, prysznic (byle nie gorący). Jeśli skurcze nie przejdą, a będą powtarzały się regularnie, znaczy, że to TE.

Edit: dopiero doczytałam, że nospa na Ciebie nie działa...

f2w3lhb8zwsl9evj.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2018, 12:05

• melbusia88 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2018, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmargotka wrote:
    U nas na szkole rodzenia mówili, że warto wziąć nospę, prysznic (byle nie gorący). Jeśli skurcze nie przejdą, a będą powtarzały się regularnie, znaczy, że to TE.

Edit: dopiero doczytałam, że nospa na Ciebie nie działa...

f2w3lhb8zwsl9evj.png
    Nom, mój mąż się śmieje, że ja ZAWSZE mam inaczej niż wszyscy :-D

Decadence lubi tę wiadomość

l22n6iyek016fbg8.png
  • cuddlemuffin Autorytet

Wysłany: 19 maja 2018, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja to na pewno rozpoznam jak będą skurcze, bo przepowiadających nie mam. Nie to, że nie czuję, po prostu nie mam, od poczatku ciazy zadne sie na ktg nie zarejestrowaly. Troche sie nawet martwie czy to normalne, że moja macica wcale nie ćwiczy..

A jeszcze pytanie z innej beczki- jakie (czy w ogole?) kupujecie dzieciom zabawki? Bo zdalam sobie sprawe, ze nic nie mam dla malej- żadnych przytulanek, grzechotek, no nic.. Jade do sklepu to nadrobic

• Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2018, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cuddlemuffin wrote:
    No ja to na pewno rozpoznam jak będą skurcze, bo przepowiadających nie mam. Nie to, że nie czuję, po prostu nie mam, od poczatku ciazy zadne sie na ktg nie zarejestrowaly. Troche sie nawet martwie czy to normalne, że moja macica wcale nie ćwiczy..

A jeszcze pytanie z innej beczki- jakie (czy w ogole?) kupujecie dzieciom zabawki? Bo zdalam sobie sprawe, ze nic nie mam dla malej- żadnych przytulanek, grzechotek, no nic.. Jade do sklepu to nadrobic

Co do zabawek to dla takiego malucha są zbędne. Taki malcuh widzi z małej odległości i w dodatku niezbyt wyraźnie na początku. Dla mnie maskotki ogólnie zbierają kurz itp. Grzechotki czy pozytywki można później, bo teraz zapewniam Cię że nie będą maleństwo interesować. Ja tylko zastanawiam się nad szumisiem albo owieczką z bijącym sercem :)

katka84, anecz_kaa lubią tę wiadomość

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • MałaCzarna1988 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2018, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam żadnych zabawek prócz karuzeli bo jestem nia po prostu zauroczona :) mam tylko dwie ksiazeczki stymulujące wzrok ale to i tak dopiero od 4 tygodnia - jedna czarno biala, druga wprowadzajaca wiecej kolorów.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2018, 12:41

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • Monmar Nowa

Wysłany: 19 maja 2018, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    mam pytanie, czy jak lekarz określił płeć na drugim badaniu prenatalnym to zdarzyło się komuś, że uległa ona zmianie?

Dzięki za info

• Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2018, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monmar wrote:
    Cześć,
    mam pytanie, czy jak lekarz określił płeć na drugim badaniu prenatalnym to zdarzyło się komuś, że uległa ona zmianie?

Dzięki za info

Raczej nie. Ale to zalezy od wiedzy lekarza. Jak zrobił to nieumięjętnie to może się pomylić.

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2018, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie kupuję żadnych zabawek. Mamy tylko dwie książeczki czarno-białe o których wspominała MałaCzarna. U mnie jest napisane, że od 3 miesiąca życia. Nie bodźcujmy dzieci już od pierwszych dni życia... Nich najpierw oswoją się z tym i tak niezrozumiałym dla nich, głośnym i kolorowym światem.

l22n6iyek016fbg8.png
  • marta258 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2018, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia
    Moja mała siedzi narazie głową do góry, mam nadzieję że w ciągu kilki tyg przekręci się głową w dół.

Cuddlemuffin
    Na początku takiemu maluchowi nie potrzebne zabawki. Antoś dopiero po jakimś czasie miał karuzelę nad łóżeczkiem i książeczki kontrastowe: czarno-białe i kolorowe i widać było że się nimi interesuje. Później doszła grzechotka i gryzak.

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2018, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie odkryłam, że nie mam ręczników dla małej! Znalazłam coś takiego:

http://allegro.pl/akuku-okrycie-kapielowe-kapturek-100x100-recznik-i7223817481.html

Ktoś używał? Zależy mi, żeby bylo chłonne.

l22n6iyek016fbg8.png
  • Kaktus93 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2018, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam żadnych zabawek, książeczek itp dla dziecka, jedynie tą owieczkę z bijącym sercem i skusiłam się jeszcze na taką personalizowaną lalę chociaż bardziej dla ozdoby łóżeczka, bo na początku nie będzie w nim żadnych ochraniaczy, poduszek pościeli itp.
    https://zapodaj.net/b88de6f388284.jpg.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2018, 13:43

l22nsg188x4pwv1x.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2018, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melbusia88 wrote:
    Właśnie odkryłam, że nie mam ręczników dla małej! Znalazłam coś takiego:

http://allegro.pl/akuku-okrycie-kapielowe-kapturek-100x100-recznik-i7223817481.html

Ktoś używał? Zależy mi, żeby bylo chłonne.
    Polecam baby ono - są chłonniejsze niż z akuku

melbusia88 lubi tę wiadomość

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • Kaktus93 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2018, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melbusia, ten ręczniczek powinien być ok, mam podobny, kierowałam się tym, żeby było 100% bawełny :)

l22nsg188x4pwv1x.png
  • kkarolina89 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2018, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magia wrote:
    Hej, mam pytanie do dziewczyn z cukrzyca ciazowa.
    Czy macie wskazanie by rodzic w specjalistycznym szpitalu, np. Z III-cim stopniem referencyjnisci? Czy mozecie rodzic w dowolnym szpitalu?

Martwie sie, bo mam cukrzyce, a wybralam zwykly szpital na porod (cesarka), a krążą rozne informacje o ciezarnych z cukrzyca.

Ja będę rodziła w szpitalu z II stopniem zarówno na porodowce, jak i neonatologii. Do tego z III stopniem mam uraz, choć to jedyny taki w województwie. Jako awaryjny mam taki z II stopniem na porodówce, a III ns neonatologii, ale to jeśli mi sie cukrzyca pomiesza :)

Z tego, co wiem, to w III trzeba rodzić, jeśli się ma wysokie dawki insuliny. Jeśli z dietą, to wszędzie powinni sobie poradzić.

Problem może być po zbyt długim porodzie, czyli niedocukrzenie u dziecka i u matki, dlatego lepiej, zeby chociaz była neonatologia :)

qb3c20mm6mszqqpm.png
  • Ineczka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2018, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katka84 wrote:
    Nie ma takiej potrzeby, by rodzić w szpitalu o III stopniu, nawet w szpitalu z II stopniem. Jednak cukrzyca musi być unormowana bez skoków, ewentualnie na malutkich dawkach insuliny. Takie informacje uzyskałam od mojego gina.
    Ale przy dużych dawkach insuliny i skaczącym cukrze, przy nadciśnieniu nie można sobie tak wybierać i dla naszego i dziecka bezpieczeństwa lepiej jak to będzie co najmniej szpital z II stopniem referencyjności - sprzęt do ratowania, specjaliści itp.
    Ja chciałam w pierwszej ciąży rodzić w prywatnym, nowiutkim szpitalu, ale ze względu na nadciśnienie lekarz mi zakazał i poszłam do szpitala z II stopniem. Teraz ze względu na arytmię serca (cukrzyca jak na razie unormowana) też wybiorę najprawdopodobniej ten szpital. Chyba, że szyjka zniknie i zacznie się akcja wcześniej, to wtedy i szpital z III stopniem. Nie ma co ryzykować.
    Dopiero tera zwróciłam uwagę, ze my na tym samym etapie ;)

katka84 lubi tę wiadomość

v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
  • shadee Autorytet

Wysłany: 19 maja 2018, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melbusia88 wrote:
    Wiecie co mnie przeraża? Że nie rozpoznam skurczów porodowych. Bo codziennie mam skurcze, na ktg wychodziło, że mają nawet wartośc 50 (brak bólu, jedynie dyskomfort), a wczesniej miewałam też naprawdę bolesne (strach myślec jaką miały wartosc, jednego dnia były regularne co 20 min. Boję się, że nie zareaguję na czas. Bo mając je codzinnie wyluzowałam i się nimi nie przejmuję. Skąd będę wiedziec, ze to TE SKURCZE...?

melbusia, w szkole rodzenia położna tłumaczyła nam że tych porodowych nie da się pomylić z przepowiadającymi z uwagi na kilka elementów

1. są regularne
    2. narastają
    3. w przerwach pomiędzy skurczami - kompletnie wszystko odpuszcza
    4. ciepła kąpiel ich nie wycisza a rozpędza

by sprawdzić czy to skurcze porodowe zaproponowali nam test wodno - melisowy
    poczytaj w necie o nim

9ewndqk37cm5zgbo.png

k0kdjw4z4bjlhzwp.png

• shadee Autorytet

Wysłany: 19 maja 2018, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkarolina89 wrote:
    Ja będę rodziła w szpitalu z II stopniem zarówno na porodowce, jak i neonatologii. Do tego z III stopniem mam uraz, choć to jedyny taki w województwie. Jako awaryjny mam taki z II stopniem na porodówce, a III ns neonatologii, ale to jeśli mi sie cukrzyca pomiesza :)

Z tego, co wiem, to w III trzeba rodzić, jeśli się ma wysokie dawki insuliny. Jeśli z dietą, to wszędzie powinni sobie poradzić.

Problem może być po zbyt długim porodzie, czyli niedocukrzenie u dziecka i u matki, dlatego lepiej, zeby chociaz była neonatologia :)

mnie lekarz prowadzący zalecił szpital z III stopniem referencyjności ale nie z uwagi na cukrzycę tylko całokształt ciążowych atrakcji, jakie na mnie spłynęły. nic mi nie wiadomo o tym, żeby słodkie mamy z uwagi na wielkość dawki insuliny powinny wybrać jakiś specjalistyczy szpital.

9ewndqk37cm5zgbo.png

k0kdjw4z4bjlhzwp.png

• cuddlemuffin Autorytet

Wysłany: 19 maja 2018, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dobra, kupilam karuzele z pozytywka bo mnie samą ona wycisza:) przy okazji tez kosz na pieluszki i same pieluszki, podklady, waciki, nozyczki do paznokci, szczotke, grzebyk itp. I niniejszym mam wszystko procz rozka/kocyka bo sie nie moge zdecydowac. A moze otulacz? Do spania mamy spiworek.. Co radzicie procz tego?

‹‹ 1012 1013 1014 1015 1016 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ