X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • sunset Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedronka89 wrote:
    Ja po wizycie. Mały 2200 więc przystopował z rośnięciem. Szyjka twarda zamknięta. Dostałam skierowanie na gbs jutro idę zrobić. Z usg mojemu ginowi wychodzi poród na 14 lipca-czyli tydzień wcześniej nie wiem co o tym sądzić. Następna wizyta za dwa tygodnie .

Mi się wydaje że to wszystko zalezy od ustawień programu w usg. Ja też miałam teraz badanie 35+1 mała ma 2700 a termin wyszedł niby 2 dni później w stosunku do terminu z miesiączki. Porównując do Was to są dwa zupełnie różne wyniki a różnicę mamy 3dni. Wydaje się niemożliwe... :)

c55fflw1uez1iz08.png
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    Melbusia masz dzisiaj te konsultacje?
    O ile lekarz nie przedłużył wolnego, to mam zaplanowane na dziś. Trzymajcie kciuki. Na razie czekam na obchod i leżę pod ktg. Bardzo się denerwuje :-(

Nalia, karolcia87 lubią tę wiadomość

l22n6iyek016fbg8.png
  • blama Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melbusia i tego Ci życzę - żeby samo się zaczęło, ja też jakoś boję się ewentualnego wywoływania...
    My torby mamy spakowane, brakuje jeszcze kilku rzeczy które spakuje się kiedy zacznie się akcja, mam je zapisane na karteczce. Do terminu porodu zostało 19 dni - jakoś to do mnie nie dociera! :D

Wczoraj odebrałam wynik GBS - nie wyhodowano.. uff.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2018, 08:31

MałaCzarna1988, melbusia88, Loczek2018 lubią tę wiadomość

ex2btv73igihq37e.png

relgx1hp11ql973x.png
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wolę sama urodzić, bo w tym moim szpitalu wywoływanie wygląda tak: pierwszego dnia zakładają balonik foleya, jak nie zadziała, to następnego dnia podlaczaja oksytocynę, jak nic nie da, to kolejnego dnia druga kroplowka z oksytocyną. Jak nie pomoze, to czwartego dnia cc. Ja nie chcę koleknr 4 dni w szpitalu czekać na kluskę :-( a znając moje zezowate szczęście, to tak pewnie by się skończyło :-(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2018, 08:42

l22n6iyek016fbg8.png
  • MałaCzarna1988 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cuddlemuffin ostatnio wstaje 2 razy na siku i później ciężko zasnąć :/ a jeszcze do niedawna nie miałam z tym problemu. W ogóle taka ociezala się czuje, w nocy nawet przekrecenie sprawia problem.

Co do szkoły rodzenia to my chodzimy na taki długi kurs 2 miesięczny 2x w tygodniu po 2 godziny. Prowadzi go kilka położnych i co położna to inaczej prowadzi/mówi. Więc trzeba samemu znaleźć złoty środek. Zajęcia praktyczne były fajne ale niektóre tematy można odpuścić. Czy czuje się przygotowana na przyjście dziecka po szkole rodzenia? Odpowiedź brzmi NIE ;) wszystko wyjdzie w praniu. Ogólnie to jesteśmy zadowoleni ze szkoly ale bez tego też byśmy dali radę. Kaktus zawsze na patronażu możesz o wszystko dopytać położnej, z resztą pewnie sama dużo Ci powie :)

Jeśli chodzi o karmienie piersią to też się tego obawiam bo koleżanka mnie nastraszyla bo miała duże problemy - zapalenie piersi ale takie już z naciekami:/ mówi że poród przy tym to Pikuś:/ więc zapobiegawczo kupiłam sobie laktator z medeli i do tego specjalnego smoka do butelki - calma, który podobno nie zaburza odruch ssania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2018, 08:49

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melbusia co do wywoływania- fakt lepiej uniknać, to Ty chyba juz do porodu nie wychodzisz? bo 38 masz za chwilę:)

Małaczarne dziewczyny poogladajcie jak sie przystawia noworodka, wazne jest zeby dziecko miało w buzce nie tylko sutek, ale zeby nie było widac brodawki/otoczki praktycznie bez wzgledu na wielkosc biustu ( ja mam 75h :P), bo jak sam sutek jest w buzce to wtedy sie zaczyna... tak samo spokojnie mozna miec masc z lanoliną lub samą lanoline i smarowac sutki na maxa. A co do zapaleń piersi jak cos zaczyna sie dziac twarda, obolała to watro od razu szukac innych pozycji do karmienia np z pod pachy i ja tez szlam pod prysznic i rozmasowywałam zeby zleciało tyle ile samo poszło bo laktator jeszcze tylko pobudza piersi do produkcji pokarmu i kółko sie zamyka

katka84, blama lubią tę wiadomość

• Nalia Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka ty mialas dwie CC, powiedz proszę czy u Ciebie zaczęła się akcja i jechałaś do szpitala i miałaś robiona CC, czy miałaś cesarkę umówiona?

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Loczek2018 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!

Kaktus - ja byłam juz zapisana na szkole rodzenia ale przez komplikacje i szpital, mimo dwukrotnego przekładania terminu, ostatecznie musiała odwołać. I tez mnie to stresuje:)...

Melbusia, trzymam kciuki. Nie ma co na zapas sie stresować. Moja koleżanka sie stresowała, narzekała mi we wt wieczorem ze nic sie kompletnie nie dzieje, ze bd jej wywoływać, na drugi dzien rano już była na porodówce :D, 1,5tyg przed terminem USG :D...

Dziewczyny które planują SN - bierzecie ZZO? Bo nam do uzupełnienia plan porodu i mam mieszane uczucia..

qb3cp07w5ku95ses.png
  • anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja za 1 razem miałam cc przy partych bo dziecko nie zrotowało, zielone wody były i chyba tetno spadało, do końca Ci nie powiem bo miałam 10cm i skurcze co minute? ledwo ogarniałam, ze nie chce kleszczy :P

przy 2 cc miałam małowodzie... i miałam cc na zimno niestety w 38+0 lub coś koło tego, bo wód praktycznie nie było.

A teraz chciałam sn... ale chyba znów czeka mnie cc na zimno przez małowodzie ;/ niestety boje się o dziecko ze przy braku wód coś się może stać. jeśli z ciążą byłoby ok to wolałabym cc przy rozpoczętej akcji lub wogóle sn

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2018, 09:43

• melbusia88 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka 38 u mnie w czwartek (suwaczek się spieszy o dzień). A na oddziale oblężenie i na IP też, więc na obchodzie mi powiedzieli, że jeśli wszystko wyjdzie dobrze na badaniach, to idę do domu. Lekarz już zaczął robić usg, modlę się o zdrowe serduszko dla mojej córeczki

l22n6iyek016fbg8.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anecz_kaa wrote:
    ja za 1 razem miałam cc przy partych bo dziecko nie zrotowało, zielone wody były i chyba tetno spadało, do końca Ci nie powiem bo miałam 10cm i skurcze co minute? ledwo ogarniałam, ze nie chce kleszczy :P

przy 2 cc miałam małowodzie... i miałam cc na zimno niestety w 38+0 lub coś koło tego, bo wód praktycznie nie było.

A teraz chciałam sn... ale chyba znów czeka mnie cc na zimno przez małowodzie ;/ niestety boje się o dziecko ze przy braku wód coś się może stać. jeśli z ciążą byłoby ok to wolałabym cc przy rozpoczętej akcji lub wogóle sn
    To dobrze rozumiem, że już miaals parte j położenie posladkowe,? Czy co to znaczy, że nie zrotowalo? ;)

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • cuddlemuffin Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loczek ponieważ nasza mała jednak się ustawiła główką do wyjscia to planuję poród sn, i nie nastawiam sie na nic. Jeżeli ból będzie nie do zniesienia albo będzie trwać tak długo, że będę już wykończona to poproszę o znieczulenie, ale przedtem spróbuje wszystkich innych dostepnych metod- ciepla woda w wannie, masaż, techniki relaksacyjne, oddychanie, leki rozkurczowe. Myśle, że nie ma co z góry zakładać czy się weźmie ZZO czy nie. Jeżeli się da i wytrzymam i pójdzie w miare sprawnie to wolalabym oczywiscie nie brac, ale z drugiej strony nie ma medalu za poród bez znieczulenia, wiec jesli bedzie źle to nie bede sie cykać i sobie żałować.

Powiedzcie, ale tak szczerze, boicie sie porodu? Bo u mnie wg belly zostalo 25 dni do porodu a we mnie nie ma krzty strachu, bardziej juz niecierpliwosc, podekscytowanie, ale nie przerażenie. Fakt, że obracam sie w srodowisku, gdzie porod raczej sie gloryfikuje jako cos pieknego, niesamowite jedyne w swoim rodzaju odczucie a kobiete rodzaca traktuje jak bohaterke, wiec zamiast tych wszystkich horror stories mam zakodowany obraz porodu jako czegos niesamowitego, uwalniajacego poklady energii i szczescia.

Nalia a że nie zrotowało to raczej znaczy, ze nie obrocilo glowki w taki sposob, zeby sie zmiescila w miednicy, nie bylas na szkole rodzenia czy nie mowili wam o tych wszystkich obrotach jakie robi dziecko przechodzac przez kanal rodny?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2018, 10:01

• Britty Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam was dziewczyny!

Melbusia88 również pomodlę się za twoje maleństwo daj znać jak będziesz coś wiedzieć.

anecz_kaa nie do końca rozumiem czemu mało wodzie jest przeszkodą do sn? Moja siostra urodziła bez wód sn bez problemu, po prostu polewali ja woda podczas porodu.

Loczek a co to jest zzo?

Mnie od wczoraj łapią dziwne bole, już mówiłam do męża żeby nic nie pił bo chwilę myślalam że pogryze koc z bólu, potem się uspokoiło. Mała też jest bardziej aktywną i się zastanawiam czy czasem na coś mi nie dusi bo czuję ruchy dosłownie w spojeniu łonowym.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2018, 10:02

anecz_kaa lubi tę wiadomość

02.09.2020 Gabryś <3
    dqprj48a0vyap3wu.png
    22.07.2018 Zuzanka <3
    gg64t5odwuht857b.png
  • kkarolina89 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loczek ja mam wpisane te wszystkie niegarmakologiczne znieczulenia, pozniej, ze jesli poprosze to chce zzo. Nie jest to nic strasznego, a mozna te najgorsze bóle przejsc bez bólu ;) no chyba, ze przyjade na porodowke z 7cm rozwarcia, to juz nie ma po co brac :D zalezy jak będę to wszystko odczuwac :)

Zzo to znieczulenie zewnatrzoponowe, czyli znieczulaja Cie tak, ze czujesz nogi, mozesz chodzic, ale nie czujesz bólu :)

qb3c20mm6mszqqpm.png
  • cuddlemuffin Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Britty zzo to znieczulenie zewnątrzoponowe

Britty lubi tę wiadomość

• kkarolina89 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dziś na kontroli okulistycznej przed porodem, bo noszę soczewki/okulary i lekarka słysząc, że to 37 tydzień śmieje się do pielęgniarki, żeby szybko zakropila mi oczy do badania, co bym to im tam nie urodziła :D sama i tak się czuję jak tykająca bomba :p

qb3c20mm6mszqqpm.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loczek, ja się zastanawiam nad ZZO. Poproszę moją położną żeby mi powiedziała w razie czego kiedy będzie ostateczny moment na ZZO. Przy pierwszym porodzie jakoś się nie bałam bo nie wiedziałam czym to pachnie :p teraz nie ukrywam, ze się boję.

Co do szkoły rodzenia to chodziliśmy przy pierwszej ciąży i teraz też. Bardzo się cieszę, bo jeśli chodzi o samo zajmowanie się dzieckiem to jakąś wprawę mam - wcześniej miałam młodsze rodzeństwo i kuzynostwo a teraz mam córkę ;) ale dużo nowinek się dowiedziałam. Głównie dlatego poszliśmy :)

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cuddlemuffin chodzę na szkołę rodzenia, ale nie było tam nic o zrotowaniu, może ten temat nie byl jeszcze omawiany :P

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziecko musi sie tak jakby wkrecic jak srubka. A moim zdaniem to wina lekarzy. Ja. Mialam 5cm bez boli a oni mi oksy ze dzis. Na pewno urodze. Porem przebicie wod i po 2h lub mniej parte. Moim zdaniem ta kaskada interwencji zamiast pomoc zaszkodzila.

Britty jak polewali woda bo nie rozumiem? Po cc nie wywoluja za bardzo a u mnie niema akcji i nie bylo wod i to niebezpiecznedla dziecka. Stad cc

• Britty Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2018, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aa ok słyszałam że to znieczulenie niby nie jest za dobre bo nie czuć skurczy?
    Nie wiem dokładnie, a to się wykupuje czy po prostu można poprosić lekarza podczas porodu?

02.09.2020 Gabryś <3
    dqprj48a0vyap3wu.png
    22.07.2018 Zuzanka <3
    gg64t5odwuht857b.png
‹‹ 1105 1106 1107 1108 1109 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ