X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • sunset Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktus93 wrote:
    Podobno galaretkowata mała kulka/masa, przezroczysta lub właśnie z domieszką krwi, z tego co słyszałam. Ale fajnie jakby się wypowiedział ktoś doświadczony :)

Nie nazwalabym jej małą hi hi
    Mi odszedł czop w całości było wielkie chlup i wielkości raczej pięści

c55fflw1uez1iz08.png
  • marta258 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w 36 tyg (35+0) :) Dzisiaj zabiegany dzień, byliśmy rano w szpitalu umówić termin cc i Natalka będzie z nami 20.07. :) Później na wizytę do mojego lekarza, wszystko ok, szyjka długa i zamknięta więc do porodu ma wytrzymać, gbs pobrany, zwolnienie dostałam do dnia porodu. Jest tak gorąco, że już nie miałam siły zawieźć L4 do pracy więc to poczeka do środy. Miłego dnia :)

Co do badań w ciąży to też uważam, że wszystkie powinny być na nfz bez względu na to czy wizyta prywatna czy na nfz. W końcu składki wszystkie płacimy więc coś nam się należy.
    Ja ciążę prowadzę u lekarza na nfz, pierwszą też prowadził ten sam i jestem bardzo zadowolona, jest usg w gabinecie, zleca wszystkie badania które są robione na miejscu, odpowiada na wszystkie pytania i zawsze coś doradzi jak jest problem, no i mam blisko bo 10-15 min na pieszo. Ogólnie jest to nowa (kilkuletnia) przychodnia prywatna ale mają umowę z nfz, więc część lekarzy przyjmuje bezpłatnie. Widać też, że sporo kasy poszło na remont i sprzęt bo wszystko nowe, zadbane, nie jak w mojej rejonowej przychodni, gdzie jednak te kilkadziesiąt lat rzuca się w oczy już po samym wejściu.

Loczek2018 lubi tę wiadomość

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • Kaktus93 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunset wrote:
    Nie nazwalabym jej małą hi hi
    Mi odszedł czop w całości było wielkie chlup i wielkości raczej pięści

Pięści??? O kurde, to chyba jednak miałam inne wyobrażenie na temat tego czopu :D

Marta258 to super, że udało Ci się znaleźć fajnego lekarza na NFZ, u nas niestety jest bardzo kiepsko, po pierwsze ginekologów z funduszu jest mało, a poza tym chyba żaden nie ma usg w gabinecie.. Ja nawet nie chcę liczyć ile wydałam od początku ciąży na prywatne wizyty, badania itp, ale z drugiej strony kolejnej ciąży w planach już nie mam, także już chyba nie ma co roztrząsać :)

l22nsg188x4pwv1x.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2018, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój ginekolog do którego chodzę od paru lar który pomógł mi zajść w ciąże bo miałam duży problem z popularnością cyklów i hiperprolaktynemia od razu kiedy na usg wyszło że jestem w ciąży zaproponował że poprowadzi mnie na nfz mimo że nie musiał bo mógł brać ode mnie dalej po te 200 złotych od wizyty. Niestety nie pracuję w szpitalu gdzie będę rodzić żeby rodzić z nim musiałabym pokonać jakieś 100 kilometrów a to jakoś mi się nie uśmiecha.

• anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba już nie wyjdę 2w1 ale cokolwiek ciężko stwierdzić :p rozwaecie na 1cm szyjka 40% skrócona w pt usg. Dalej lezakuje

• Loczek2018 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Fajny pomysł z tym podkładem na łóżko/do auta, nie pomyślałam o tym, na pewno zapobiegliwie polozę. Ostatnio mąż mnie pytał czy mu tapicerki nie upieksze jak bdmy rwać do szpitala:D...
    Co do badan do zabrania na porodowke - ja dostalam rozpiskę ze szpitala w ktorym planuje rodzić - grupa krwi, najświeższa morfologia, GBS z pochwy i odbytu, w przypadku HBs HIV HCV badania ważne sa 3miesiace wiec wyniki z I trymestru sa nieważne i powtarzam. No i APTT robię żeby w razie czego jak najszybciej dostać znieczulenie.
    A plan porodu pisze bo szpital ma gotowy druk na ktorym moge zaznaczyć czy np potrzebuje np. pomocy przy dziecku, czy chce rodzic w swoich ciuchach czy szpitalnych. Krótki zwięzły na 1strone druczek i moze ograniczy ilość pytan jak juz bd w trakcie porodu:)...

qb3cp07w5ku95ses.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anecz_kaa wrote:
    Ja chyba już nie wyjdę 2w1 ale cokolwiek ciężko stwierdzić :p rozwaecie na 1cm szyjka 40% skrócona w pt usg. Dalej lezakuje
    Aneczka a rozwarcie wewnętrzne, czy zewnętrzne? Miałaś dzisiaj na ktg skurcze?

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melbusia88 wrote:
    Zgadzam się, ale niestety chodząc prywatnie wydalam już na badania chyba kilka stówek. Nie myślę o tych wywalonych pieniądzach, żeby się za serce nie łapać ;-) wiadomo, że dziecko to ogólnie skarbonka bez dna ;-)
    Ja też chodzę już drugą ciążę prywatnie i nie liczę kasy ile już wydałam na badania i wizyty bo też aż słabo się robi :p no i też robiłam badania/wymazy przed ciążą więc nooo...

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktus93 wrote:
    Pięści??? O kurde, to chyba jednak miałam inne wyobrażenie na temat tego czopu :D

Marta258 to super, że udało Ci się znaleźć fajnego lekarza na NFZ, u nas niestety jest bardzo kiepsko, po pierwsze ginekologów z funduszu jest mało, a poza tym chyba żaden nie ma usg w gabinecie.. Ja nawet nie chcę liczyć ile wydałam od początku ciąży na prywatne wizyty, badania itp, ale z drugiej strony kolejnej ciąży w planach już nie mam, także już chyba nie ma co roztrząsać :)
    U mnie czop odchodził jakoś 2-3 tygodnie przed porodem i był bardziej taki glutowato mleczny - raczej większej ilości. Potem już wielkiego chlup nie było :p Noo jedynie jak wody mi odeszły.

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • dżelka Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc melduje sie po wizycie :-) maly ma okolo 2150g, mysle ze do 3kg dobije. Gbs pobrany, nastepna wizyta 2.07 i wtedy bedziemy konkretnie ustalac termin cesarki :-) poza tym wszystko dobrze, pytalam o wody w jakim sa stanie, mowi ze nie ma ich jakos strasznie duzo ale odpowiednia ilosc jest, szyjke tez badal nic nie mowil wiec mysle ze jest ok...

Nalia, Urszulka89, katka84, blama, melbusia88, Loczek2018, karolcia87, pumka1990, Duzaa, Kaktus93, marta258 lubią tę wiadomość

f2wli09kb0h7bhmj.png
  • anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    Aneczka a rozwarcie wewnętrzne, czy zewnętrzne? Miałaś dzisiaj na ktg skurcze?

W sumie nie wiem jakie rozwaecie bo nie dopytalam. Tak piszą się ale słabe. Mi to już chyba rybka powoli jak z mala ok. Tylko krocze boli mnie tak ze ledwo chodzę :/

• cuddlemuffin Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melbusia88 wrote:
    Cuddlemuffin rodzisz w Niemczech?

Tak, mieszkam tu na stałe od 4 lat to i rodzic tu będę:)

• klaudia382 Przyjaciółka

Wysłany: 18 czerwca 2018, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dżelka wrote:
    Czesc melduje sie po wizycie :-) maly ma okolo 2150g, mysle ze do 3kg dobije. Gbs pobrany, nastepna wizyta 2.07 i wtedy bedziemy konkretnie ustalac termin cesarki :-) poza tym wszystko dobrze, pytalam o wody w jakim sa stanie, mowi ze nie ma ich jakos strasznie duzo ale odpowiednia ilosc jest, szyjke tez badal nic nie mowil wiec mysle ze jest ok...

dżelka widzę, że jesteśmy w dokładnie w tym samym tygodniu ciązy i w tem samym dniu :)
    Co lekarze na wagę twojego dziecka powiedzieli?
    Bo jest taka sama jak u mnie.
    Położna i 3 ginekologów twierdzą ze jest zdecydowanie za niska..

klz9h371w1o7q62n.png
  • dżelka Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klaudia382 wrote:
    dżelka widzę, że jesteśmy w dokładnie w tym samym tygodniu ciązy i w tem samym dniu :)
    Co lekarze na wagę twojego dziecka powiedzieli?
    Bo jest taka sama jak u mnie.
    Położna i 3 ginekologów twierdzą ze jest zdecydowanie za niska..
    Moj lekarz nie mowi ze zdecydowanie za niska tylko ze dziecko bedzie z tych drobniejszych, jeszcze na poprzednich wizytach to zauwazyl. Taki na 3kg, bo wiadome pamietajmy ze niekoniecznie tyle faktycznie ma, moze akurat usg sie myli na +300g. Taka nasza uroda :-) moja sasiadka niedawno urodzila dziewczynke w terminie na 2kg i wszystko z nia w porzadku ;-) mysle ze nie ma sie czym martwic

MałaCzarna1988, melbusia88, Loczek2018 lubią tę wiadomość

f2wli09kb0h7bhmj.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja 34+0 miałam 2250 i lekarz mówił, że dziecko pójdzie max 3400 i będzie z tych mniejszych, ale to chyba 35 centyl, więc ok ;)

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cuddlemuffin wrote:
    Tak, mieszkam tu na stałe od 4 lat to i rodzic tu będę:)
    Pytam tylko z czystej ciekawości, bo słyszałam, że opieka szpitalna w Niemczech to cud miód i orzeszki ;-) ciekawa jestem jak to wygląda w realu.

l22n6iyek016fbg8.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    Ja 34+0 miałam 2250 i lekarz mówił, że dziecko pójdzie max 3400 i będzie z tych mniejszych, ale to chyba 35 centyl, więc ok ;)
    3,40kg to wcale nie jest małe tylko w sam raz :p Ciekawe co by powiedział np na 2,70-2,80kg urodzone w terminie. Takie akurat dzieci rodziła moja koleżanka i też z nimi wsio ok.

Ale dziecko urodzone w terminie z wagą 2kg to już trochę mi zachodzi na hipotrofię :/

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • cuddlemuffin Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melbusia no generalnie nie narzekam na opieke zdrowotna w niemczech, jak rozmawiam z kolezankami z Polski i porownuje, to uważam, ze tu jest dużo lepiej. A na 100% jest lepsze jedzenie w szpitalach:)
    Co do drobnych dzieci to 2,8-3,4kg to taka norma, ale w terminie 2kg to zdecydowanie hipotrofia i musiala byc tego jakas przyczyna, niewydolnosc lozyska, palenie, cokolwiek, bo 2kg to co najmniej o 500g za malo. Moja kluska idzie na rekord i 3kg przekroczyla juz tydzien temu, wiec zazdroszcze wam takich maluszkow, ale co zrobic, trzeba bedzie kochac kluske nawet jak bedzie malym ludzikiem Michelina:)

MałaCzarna1988 lubi tę wiadomość

• dżelka Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calkiem mozliwe ze hipotrofia, nie znam szczegolow, palic nie pali napewno ale moglo byc cos innego. Wiem tyle ze mala ladnie na piersi przybiera i jest zdrowa...

f2wli09kb0h7bhmj.png
  • dżelka Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2018, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wazne z jaka waga sie urodza, to nasze male cuda i beda kochane tak samo <3 ja z racji ze to pierwsze, nie moge sie doczekac juz :-)

Kaktus93 lubi tę wiadomość

f2wli09kb0h7bhmj.png
‹‹ 1118 1119 1120 1121 1122 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ