LIPIEC 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
MałaCzarna1988 wrote:Dziewczyny odnośnie KTG. Czy jest one zalecane z marszu, każdej ciężarnej po skończonym 38tc czy tylko w uzasadnionych przypadkach? U mnie przeplywy, cisnienie, cukry, tetno, lozysko wszystko ok. KTG miałam robione tylko raz z 2 tygodnie temu i nie z polecenia lekarza, tylko poprosiłam położna. Obecnie moj lekarz i polozna są na urlopie do mojego terminu porodu i zostałam sama... Trochę się stresuje że będę taka bez opieki żeby jeszcze wcześniej mi o tym powiedzieli, a dowiedziałam się o ich urlopach parę dni wcześniej.
Widocznie masz ładne łożysko (I-II stopień jak pamiętam?) i dziecko jest zdrowe, książkowo przybiera na wadze, przepływy są super. Wtedy nie ma potrzeby.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2018, 11:36
-
Decadence
Gratuluję, super że masz już synka ze sobą.
Dżelka
Nic się nie martw, maluszek na pewno podrośnie.
U mnie Antoś też był malutki na wszystkich usg i lekarz mówił żeby przekroczył chociaż 2,5 kg to nie będzie hipotrofii. A urodził się 4 dni przed terminem z wagą 2950g.
-
Tak, lekarz określił moje łożysko na I-II stopień dojrzałości. Przed samą wizytą jeszcze myślałam o tym KTG żeby się go zapytać ale tak mnie zszokowal swoim urlopem, że zupełnie wypadło mi to z głowy.
No nic, pozostaje mi tylko czekać do porodu. Jak coś mnie będzie niepokoic to zawsze jest IP.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2018, 11:50
-
katka84 wrote:Ja mam mieć pierwsze ktg i skierowanie już do szpitala dopiero 9 lipca na ostatniej wizycie u gina (termin porodu wg lekarza 14 lipca a wg mnie i miesiączki 12 lipca). Czyli wychodzi, że ktg w ostatnim tygodniu ciąży dopiero. Lekarz małą zawsze ogląda i raczej jest ok i nie ma potrzeby robić tego ktg. W pierwszej ciąży przy nadciśnieniu robili mi już od 36 tygodnia włącznie co jakiś czas.
Widocznie masz ładne łożysko (I-II stopień jak pamiętam?) i dziecko jest zdrowe, książkowo przybiera na wadze, przepływy są super. Wtedy nie ma potrzeby.
U mnie też wszystko ładnie z małą ale ktg jak wiesz nie tylko bada tętno dziecka ale i skurcze Także wg mnie dobrze je zrobić choćby bliżej terminu U nas w szpitalu jest możliwość zrobienia ktg nawet bez skierowania od lekarza. Tzn prywatnie, płacisz 25zł i robisz. Potem lekarz dyżurujący je sprawdza i podbija.katka84 lubi tę wiadomość
-
W czwartek będzie równo 37 tydzień i teraz mi powiedzcie to już będzie ciąża donoszona czy dopiero w czwartek za tydzień czyli równo 38 tydzień? Bo nie wiem czy od czwartku ruszać już na pełnych obrotach że sprzątaniem i oknami czy jeszcze tydzień poczekać Ja nie mogę serduszkowac bo mąż w delegacji przyjedzie jak zacznę rodzic to muszę szukać innych rozwiązań :p
Loczek2018 lubi tę wiadomość
-
Ania 12345 wrote:W czwartek będzie równo 37 tydzień i teraz mi powiedzcie to już będzie ciąża donoszona czy dopiero w czwartek za tydzień czyli równo 38 tydzień? Bo nie wiem czy od czwartku ruszać już na pełnych obrotach że sprzątaniem i oknami czy jeszcze tydzień poczekać Ja nie mogę serduszkowac bo mąż w delegacji przyjedzie jak zacznę rodzic to muszę szukać innych rozwiązań :p
Wg mojej lekarki i położnej 37+0 to ciąża donoszona ale lepiej urodzić w 38tc niż w 37tc. U mnie też w czwartek będzie 37tc ale nie będę szaleć. Pomału zacznę ogarniać dom za tydzień.
-
Ania 12345 wrote:W czwartek będzie równo 37 tydzień i teraz mi powiedzcie to już będzie ciąża donoszona czy dopiero w czwartek za tydzień czyli równo 38 tydzień? Bo nie wiem czy od czwartku ruszać już na pełnych obrotach że sprzątaniem i oknami czy jeszcze tydzień poczekać Ja nie mogę serduszkowac bo mąż w delegacji przyjedzie jak zacznę rodzic to muszę szukać innych rozwiązań :p
Każdy tydzień ma znaczenie dla dziecka, każdy dzień. Ja bym się wstrzymała, bo czasami dzieci urodzone w 37tyg niby donoszone a problemy z oddychaniem mają.MałaCzarna1988, Kaktus93 lubią tę wiadomość
-
Ania 12345 wrote:W czwartek będzie równo 37 tydzień i teraz mi powiedzcie to już będzie ciąża donoszona czy dopiero w czwartek za tydzień czyli równo 38 tydzień? Bo nie wiem czy od czwartku ruszać już na pełnych obrotach że sprzątaniem i oknami czy jeszcze tydzień poczekać Ja nie mogę serduszkowac bo mąż w delegacji przyjedzie jak zacznę rodzic to muszę szukać innych rozwiązań :p❤Ada&Pola❤
-
marta258 wrote:Ania
Ciąża donoszona to skończony 37 tydzień czyli 37+0 ale lepiej, żeby maluszek jeszcze chociaż tydzień posiedział w brzuszku bo każdy dzień jest ważny więc narazie nie szalej ze sprzątaniem
Tu gdzie jestem, też czekają jak najblizej terminu, dziewczyna leży z lekkim nadciśnieniem już przeszło tydzień, ma mieć cesarke, jest w 38 tygodniu. Myślała, że coś teraz jej zrobią, no bo w końcu ciąża donoszona ale lekarz mówi, że absolutnie, że czemu dziecka pozbawiac tego tygodnia jeszcze chociażby. -
U mnie w gabinecie ktg rutynowo wykonywane co 3 tygodnie od 31 tygodnia ciąży.
My po wizycie: nasza Anulka waży już 3400 wg szacunków (u mnie końcówka 37 tygodnia), zapis ktg ładny, łożysko III st.dojrzałości, wód ubyło ale szyjka wciąż spoista. Płytki krwi lecą w dół przez całą ciążę konsekwentnie.
Niestety przyplątala się grzybica ale powinniśmy sobie z nią szybko poradzić.Podobno to częste przez zmiany hormonalne na tym etapie.
Musimy zaniechać masażu krocza.
Dostałam tez czopki na zmiękczenie szyjki.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2018, 13:15
-
Mmargotka wrote:U mnie w gabinecie ktg rutynowo wykonywane co 3 tygodnie od 31 tygodnia ciąży.
My po wizycie: nasza Anulka waży już 3400 wg szacunków (u mnie końcówka 37 tygodnia), zapis ktg ładny, łożysko III st.dojrzałości, wód ubyło ale szyjka wciąż spoista. Płytki krwi lecą w dół przez całą ciążę konsekwentnie.
Niestety przyplątala się grzybica ale powinniśmy sobie z nią szybko poradzić.Podobno to częste przez zmiany hormonalne na tym etapie.
Musimy zaniechać masażu krocza.
Dostałam tez czopki na zmiękczenie szyjki.❤Ada&Pola❤
-
A jednak mój lekarz okazał się jasnowidzem - wynik GBS ujemny jeszcze przed wyjściem z domu brałam prysznic, założyłam już majtki i tak się zastanawiam co tak mokro? Źle się wytarłam czy co? A to kawał czopu... cos mi się wydaje że mały długo nie posiedzi
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2018, 13:51
-
MałaCzarna1988 wrote:A jednak mój lekarz okazał się jasnowidzem - wynik GBS ujemny jeszcze przed wyjściem z domu brałam prysznic, założyłam już majtki i tak się zastanawiam co tak mokro? Źle się wytarłam czy co? A to kawał czopu... cos mi się wydaje że mały długo nie posiedzi
Mi czop zaczął odchodzi 2-3 tyg przed porodem ale to sprawa indywidulana. Jedne czekają kilka tygodni, inne kilka godzin :p a jesczcze innym wogóle nie odchodzi
-
MałaCzarna1988 wrote:A jednak mój lekarz okazał się jasnowidzem - wynik GBS ujemny jeszcze przed wyjściem z domu brałam prysznic, założyłam już majtki i tak się zastanawiam co tak mokro? Źle się wytarłam czy co? A to kawał czopu... cos mi się wydaje że mały długo nie posiedzi❤Ada&Pola❤