X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaCzarna1988 wrote:
    Dziewczyny odnośnie KTG. Czy jest one zalecane z marszu, każdej ciężarnej po skończonym 38tc czy tylko w uzasadnionych przypadkach? U mnie przeplywy, cisnienie, cukry, tetno, lozysko wszystko ok. KTG miałam robione tylko raz z 2 tygodnie temu i nie z polecenia lekarza, tylko poprosiłam położna. Obecnie moj lekarz i polozna są na urlopie do mojego terminu porodu i zostałam sama... Trochę się stresuje że będę taka bez opieki :/ żeby jeszcze wcześniej mi o tym powiedzieli, a dowiedziałam się o ich urlopach parę dni wcześniej.
    Ja mam mieć pierwsze ktg i skierowanie już do szpitala dopiero 9 lipca na ostatniej wizycie u gina (termin porodu wg lekarza 14 lipca a wg mnie i miesiączki 12 lipca). Czyli wychodzi, że ktg w ostatnim tygodniu ciąży dopiero. Lekarz małą zawsze ogląda i raczej jest ok i nie ma potrzeby robić tego ktg. W pierwszej ciąży przy nadciśnieniu robili mi już od 36 tygodnia włącznie co jakiś czas.
    Widocznie masz ładne łożysko (I-II stopień jak pamiętam?) i dziecko jest zdrowe, książkowo przybiera na wadze, przepływy są super. Wtedy nie ma potrzeby.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2018, 11:36

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • marta258 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decadence
    Gratuluję, super że masz już synka ze sobą.

Dżelka
    Nic się nie martw, maluszek na pewno podrośnie.
    U mnie Antoś też był malutki na wszystkich usg i lekarz mówił żeby przekroczył chociaż 2,5 kg to nie będzie hipotrofii. A urodził się 4 dni przed terminem z wagą 2950g.

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • MałaCzarna1988 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, lekarz określił moje łożysko na I-II stopień dojrzałości. Przed samą wizytą jeszcze myślałam o tym KTG żeby się go zapytać ale tak mnie zszokowal swoim urlopem, że zupełnie wypadło mi to z głowy.
    No nic, pozostaje mi tylko czekać do porodu. Jak coś mnie będzie niepokoic to zawsze jest IP.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2018, 11:50

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katka84 wrote:
    Ja mam mieć pierwsze ktg i skierowanie już do szpitala dopiero 9 lipca na ostatniej wizycie u gina (termin porodu wg lekarza 14 lipca a wg mnie i miesiączki 12 lipca). Czyli wychodzi, że ktg w ostatnim tygodniu ciąży dopiero. Lekarz małą zawsze ogląda i raczej jest ok i nie ma potrzeby robić tego ktg. W pierwszej ciąży przy nadciśnieniu robili mi już od 36 tygodnia włącznie co jakiś czas.
    Widocznie masz ładne łożysko (I-II stopień jak pamiętam?) i dziecko jest zdrowe, książkowo przybiera na wadze, przepływy są super. Wtedy nie ma potrzeby.

U mnie też wszystko ładnie z małą ale ktg jak wiesz nie tylko bada tętno dziecka ale i skurcze :) Także wg mnie dobrze je zrobić choćby bliżej terminu :) U nas w szpitalu jest możliwość zrobienia ktg nawet bez skierowania od lekarza. Tzn prywatnie, płacisz 25zł i robisz. Potem lekarz dyżurujący je sprawdza i podbija.

katka84 lubi tę wiadomość

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • Ania 12345 Przyjaciółka

Wysłany: 3 lipca 2018, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W czwartek będzie równo 37 tydzień i teraz mi powiedzcie to już będzie ciąża donoszona czy dopiero w czwartek za tydzień czyli równo 38 tydzień? Bo nie wiem czy od czwartku ruszać już na pełnych obrotach że sprzątaniem i oknami czy jeszcze tydzień poczekać :) Ja nie mogę serduszkowac bo mąż w delegacji przyjedzie jak zacznę rodzic to muszę szukać innych rozwiązań :p

Loczek2018 lubi tę wiadomość

zi13ebkmg8wuecxi.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania 12345 wrote:
    W czwartek będzie równo 37 tydzień i teraz mi powiedzcie to już będzie ciąża donoszona czy dopiero w czwartek za tydzień czyli równo 38 tydzień? Bo nie wiem czy od czwartku ruszać już na pełnych obrotach że sprzątaniem i oknami czy jeszcze tydzień poczekać :) Ja nie mogę serduszkowac bo mąż w delegacji przyjedzie jak zacznę rodzic to muszę szukać innych rozwiązań :p

Wg mojej lekarki i położnej 37+0 to ciąża donoszona ale lepiej urodzić w 38tc niż w 37tc. U mnie też w czwartek będzie 37tc ale nie będę szaleć. Pomału zacznę ogarniać dom za tydzień. :)

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • PixiDixi Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania skończony 37 Tc to ciąża donoszona :)

• sunset Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania 12345 wrote:

Każdy tydzień ma znaczenie dla dziecka, każdy dzień. Ja bym się wstrzymała, bo czasami dzieci urodzone w 37tyg niby donoszone a problemy z oddychaniem mają.

MałaCzarna1988, Kaktus93 lubią tę wiadomość

c55fflw1uez1iz08.png
  • Ania 12345 Przyjaciółka

Wysłany: 3 lipca 2018, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ja też zacznę powoli a okna zostawię przed samym szpitalem jak nie urodze do 20 lipca

zi13ebkmg8wuecxi.png
  • marta258 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania
    Ciąża donoszona to skończony 37 tydzień czyli 37+0 ale lepiej, żeby maluszek jeszcze chociaż tydzień posiedział w brzuszku bo każdy dzień jest ważny więc narazie nie szalej ze sprzątaniem ;)

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania 12345 wrote:
    37+0 do donoszone, ale mój lekarz mówił, że od 38+0 jest ścisły termin i lekarze jeszcze w 37+0 traktują dziecko jako "wczesne", choć nie wcześniak, a od 38+0 już jako takiego, że tak powiem, pełnoprawnego noworodka. :D

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Kaktus93 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marta258 wrote:
    Ania
    Ciąża donoszona to skończony 37 tydzień czyli 37+0 ale lepiej, żeby maluszek jeszcze chociaż tydzień posiedział w brzuszku bo każdy dzień jest ważny więc narazie nie szalej ze sprzątaniem ;)

Tu gdzie jestem, też czekają jak najblizej terminu, dziewczyna leży z lekkim nadciśnieniem już przeszło tydzień, ma mieć cesarke, jest w 38 tygodniu. Myślała, że coś teraz jej zrobią, no bo w końcu ciąża donoszona ale lekarz mówi, że absolutnie, że czemu dziecka pozbawiac tego tygodnia jeszcze chociażby.

l22nsg188x4pwv1x.png
  • Mmargotka Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w gabinecie ktg rutynowo wykonywane co 3 tygodnie od 31 tygodnia ciąży.

My po wizycie: nasza Anulka waży już 3400 wg szacunków (u mnie końcówka 37 tygodnia), zapis ktg ładny, łożysko III st.dojrzałości, wód ubyło ale szyjka wciąż spoista. Płytki krwi lecą w dół przez całą ciążę konsekwentnie.
    Niestety przyplątala się grzybica ale powinniśmy sobie z nią szybko poradzić.Podobno to częste przez zmiany hormonalne na tym etapie.
    Musimy zaniechać masażu krocza.
    Dostałam tez czopki na zmiękczenie szyjki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2018, 13:15

• Nalia Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmargotka wrote:
    U mnie w gabinecie ktg rutynowo wykonywane co 3 tygodnie od 31 tygodnia ciąży.

My po wizycie: nasza Anulka waży już 3400 wg szacunków (u mnie końcówka 37 tygodnia), zapis ktg ładny, łożysko III st.dojrzałości, wód ubyło ale szyjka wciąż spoista. Płytki krwi lecą w dół przez całą ciążę konsekwentnie.
    Niestety przyplątala się grzybica ale powinniśmy sobie z nią szybko poradzić.Podobno to częste przez zmiany hormonalne na tym etapie.
    Musimy zaniechać masażu krocza.
    Dostałam tez czopki na zmiękczenie szyjki.
    A jaki masz poziom płytek? Mi też spadały w ciąży, ale od ok 1.5 miesiąca się utrzymują na jednym poziomie. Zaczynałam z 340000, a teraz mam ok 200 000.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • MałaCzarna1988 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jednak mój lekarz okazał się jasnowidzem - wynik GBS ujemny :) jeszcze przed wyjściem z domu brałam prysznic, założyłam już majtki i tak się zastanawiam co tak mokro? Źle się wytarłam czy co? A to kawał czopu... cos mi się wydaje że mały długo nie posiedzi :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2018, 13:51

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • Mmargotka Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    A jaki masz poziom płytek? Mi też spadały w ciąży, ale od ok 1.5 miesiąca się utrzymują na jednym poziomie. Zaczynałam z 340000, a teraz mam ok 200 000.

165 tys. teraz.

f2w3lhb8zwsl9evj.png

• Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaCzarna1988 wrote:
    A jednak mój lekarz okazał się jasnowidzem - wynik GBS ujemny :) jeszcze przed wyjściem z domu brałam prysznic, założyłam już majtki i tak się zastanawiam co tak mokro? Źle się wytarłam czy co? A to kawał czopu... cos mi się wydaje że mały długo nie posiedzi :)

Mi czop zaczął odchodzi 2-3 tyg przed porodem :) ale to sprawa indywidulana. Jedne czekają kilka tygodni, inne kilka godzin :p a jesczcze innym wogóle nie odchodzi :D

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmargotka wrote:
    165 tys. teraz.

f2w3lhb8zwsl9evj.png
    A coś lekarz o tym mówił, jakoś komentował? Bo mój w sumie nic nie mówił na ten temat...

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaCzarna1988 wrote:
    Ja mam dużo wydzieliny gerenalnie, ale czopa nie widziałam jeszcze :(

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • cuddlemuffin Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może ten czop w ogóle nie odejść? Bo ja tak go wypatruje i nic.. A tu do terminu ledwo 5 dni zostalo.. I mimo usilnych starań nic sie nie dzieje. Chyba przenosze te ciaze..

‹‹ 1192 1193 1194 1195 1196 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ