X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaCzarna1988 wrote:
    Dziewczyny odnośnie KTG. Czy jest one zalecane z marszu, każdej ciężarnej po skończonym 38tc czy tylko w uzasadnionych przypadkach? U mnie przeplywy, cisnienie, cukry, tetno, lozysko wszystko ok. KTG miałam robione tylko raz z 2 tygodnie temu i nie z polecenia lekarza, tylko poprosiłam położna. Obecnie moj lekarz i polozna są na urlopie do mojego terminu porodu i zostałam sama... Trochę się stresuje że będę taka bez opieki :/ żeby jeszcze wcześniej mi o tym powiedzieli, a dowiedziałam się o ich urlopach parę dni wcześniej.
    Ja mam mieć pierwsze ktg i skierowanie już do szpitala dopiero 9 lipca na ostatniej wizycie u gina (termin porodu wg lekarza 14 lipca a wg mnie i miesiączki 12 lipca). Czyli wychodzi, że ktg w ostatnim tygodniu ciąży dopiero. Lekarz małą zawsze ogląda i raczej jest ok i nie ma potrzeby robić tego ktg. W pierwszej ciąży przy nadciśnieniu robili mi już od 36 tygodnia włącznie co jakiś czas.
    Widocznie masz ładne łożysko (I-II stopień jak pamiętam?) i dziecko jest zdrowe, książkowo przybiera na wadze, przepływy są super. Wtedy nie ma potrzeby.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2018, 11:36

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • marta258 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decadence
    Gratuluję, super że masz już synka ze sobą.

Dżelka
    Nic się nie martw, maluszek na pewno podrośnie.
    U mnie Antoś też był malutki na wszystkich usg i lekarz mówił żeby przekroczył chociaż 2,5 kg to nie będzie hipotrofii. A urodził się 4 dni przed terminem z wagą 2950g.

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • MałaCzarna1988 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, lekarz określił moje łożysko na I-II stopień dojrzałości. Przed samą wizytą jeszcze myślałam o tym KTG żeby się go zapytać ale tak mnie zszokowal swoim urlopem, że zupełnie wypadło mi to z głowy.
    No nic, pozostaje mi tylko czekać do porodu. Jak coś mnie będzie niepokoic to zawsze jest IP.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2018, 11:50

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katka84 wrote:
    Ja mam mieć pierwsze ktg i skierowanie już do szpitala dopiero 9 lipca na ostatniej wizycie u gina (termin porodu wg lekarza 14 lipca a wg mnie i miesiączki 12 lipca). Czyli wychodzi, że ktg w ostatnim tygodniu ciąży dopiero. Lekarz małą zawsze ogląda i raczej jest ok i nie ma potrzeby robić tego ktg. W pierwszej ciąży przy nadciśnieniu robili mi już od 36 tygodnia włącznie co jakiś czas.
    Widocznie masz ładne łożysko (I-II stopień jak pamiętam?) i dziecko jest zdrowe, książkowo przybiera na wadze, przepływy są super. Wtedy nie ma potrzeby.

U mnie też wszystko ładnie z małą ale ktg jak wiesz nie tylko bada tętno dziecka ale i skurcze :) Także wg mnie dobrze je zrobić choćby bliżej terminu :) U nas w szpitalu jest możliwość zrobienia ktg nawet bez skierowania od lekarza. Tzn prywatnie, płacisz 25zł i robisz. Potem lekarz dyżurujący je sprawdza i podbija.

katka84 lubi tę wiadomość

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • Ania 12345 Przyjaciółka

Wysłany: 3 lipca 2018, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W czwartek będzie równo 37 tydzień i teraz mi powiedzcie to już będzie ciąża donoszona czy dopiero w czwartek za tydzień czyli równo 38 tydzień? Bo nie wiem czy od czwartku ruszać już na pełnych obrotach że sprzątaniem i oknami czy jeszcze tydzień poczekać :) Ja nie mogę serduszkowac bo mąż w delegacji przyjedzie jak zacznę rodzic to muszę szukać innych rozwiązań :p

Loczek2018 lubi tę wiadomość

zi13ebkmg8wuecxi.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania 12345 wrote:
    W czwartek będzie równo 37 tydzień i teraz mi powiedzcie to już będzie ciąża donoszona czy dopiero w czwartek za tydzień czyli równo 38 tydzień? Bo nie wiem czy od czwartku ruszać już na pełnych obrotach że sprzątaniem i oknami czy jeszcze tydzień poczekać :) Ja nie mogę serduszkowac bo mąż w delegacji przyjedzie jak zacznę rodzic to muszę szukać innych rozwiązań :p

Wg mojej lekarki i położnej 37+0 to ciąża donoszona ale lepiej urodzić w 38tc niż w 37tc. U mnie też w czwartek będzie 37tc ale nie będę szaleć. Pomału zacznę ogarniać dom za tydzień. :)

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • PixiDixi Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania skończony 37 Tc to ciąża donoszona :)

• sunset Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania 12345 wrote:

Każdy tydzień ma znaczenie dla dziecka, każdy dzień. Ja bym się wstrzymała, bo czasami dzieci urodzone w 37tyg niby donoszone a problemy z oddychaniem mają.

MałaCzarna1988, Kaktus93 lubią tę wiadomość

c55fflw1uez1iz08.png
  • Ania 12345 Przyjaciółka

Wysłany: 3 lipca 2018, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ja też zacznę powoli a okna zostawię przed samym szpitalem jak nie urodze do 20 lipca

zi13ebkmg8wuecxi.png
  • marta258 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania
    Ciąża donoszona to skończony 37 tydzień czyli 37+0 ale lepiej, żeby maluszek jeszcze chociaż tydzień posiedział w brzuszku bo każdy dzień jest ważny więc narazie nie szalej ze sprzątaniem ;)

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania 12345 wrote:
    37+0 do donoszone, ale mój lekarz mówił, że od 38+0 jest ścisły termin i lekarze jeszcze w 37+0 traktują dziecko jako "wczesne", choć nie wcześniak, a od 38+0 już jako takiego, że tak powiem, pełnoprawnego noworodka. :D

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Kaktus93 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marta258 wrote:
    Ania
    Ciąża donoszona to skończony 37 tydzień czyli 37+0 ale lepiej, żeby maluszek jeszcze chociaż tydzień posiedział w brzuszku bo każdy dzień jest ważny więc narazie nie szalej ze sprzątaniem ;)

Tu gdzie jestem, też czekają jak najblizej terminu, dziewczyna leży z lekkim nadciśnieniem już przeszło tydzień, ma mieć cesarke, jest w 38 tygodniu. Myślała, że coś teraz jej zrobią, no bo w końcu ciąża donoszona ale lekarz mówi, że absolutnie, że czemu dziecka pozbawiac tego tygodnia jeszcze chociażby.

l22nsg188x4pwv1x.png
  • Mmargotka Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w gabinecie ktg rutynowo wykonywane co 3 tygodnie od 31 tygodnia ciąży.

My po wizycie: nasza Anulka waży już 3400 wg szacunków (u mnie końcówka 37 tygodnia), zapis ktg ładny, łożysko III st.dojrzałości, wód ubyło ale szyjka wciąż spoista. Płytki krwi lecą w dół przez całą ciążę konsekwentnie.
    Niestety przyplątala się grzybica ale powinniśmy sobie z nią szybko poradzić.Podobno to częste przez zmiany hormonalne na tym etapie.
    Musimy zaniechać masażu krocza.
    Dostałam tez czopki na zmiękczenie szyjki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2018, 13:15

• Nalia Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmargotka wrote:
    U mnie w gabinecie ktg rutynowo wykonywane co 3 tygodnie od 31 tygodnia ciąży.

My po wizycie: nasza Anulka waży już 3400 wg szacunków (u mnie końcówka 37 tygodnia), zapis ktg ładny, łożysko III st.dojrzałości, wód ubyło ale szyjka wciąż spoista. Płytki krwi lecą w dół przez całą ciążę konsekwentnie.
    Niestety przyplątala się grzybica ale powinniśmy sobie z nią szybko poradzić.Podobno to częste przez zmiany hormonalne na tym etapie.
    Musimy zaniechać masażu krocza.
    Dostałam tez czopki na zmiękczenie szyjki.
    A jaki masz poziom płytek? Mi też spadały w ciąży, ale od ok 1.5 miesiąca się utrzymują na jednym poziomie. Zaczynałam z 340000, a teraz mam ok 200 000.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • MałaCzarna1988 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jednak mój lekarz okazał się jasnowidzem - wynik GBS ujemny :) jeszcze przed wyjściem z domu brałam prysznic, założyłam już majtki i tak się zastanawiam co tak mokro? Źle się wytarłam czy co? A to kawał czopu... cos mi się wydaje że mały długo nie posiedzi :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2018, 13:51

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • Mmargotka Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    A jaki masz poziom płytek? Mi też spadały w ciąży, ale od ok 1.5 miesiąca się utrzymują na jednym poziomie. Zaczynałam z 340000, a teraz mam ok 200 000.

165 tys. teraz.

f2w3lhb8zwsl9evj.png

• Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaCzarna1988 wrote:
    A jednak mój lekarz okazał się jasnowidzem - wynik GBS ujemny :) jeszcze przed wyjściem z domu brałam prysznic, założyłam już majtki i tak się zastanawiam co tak mokro? Źle się wytarłam czy co? A to kawał czopu... cos mi się wydaje że mały długo nie posiedzi :)

Mi czop zaczął odchodzi 2-3 tyg przed porodem :) ale to sprawa indywidulana. Jedne czekają kilka tygodni, inne kilka godzin :p a jesczcze innym wogóle nie odchodzi :D

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmargotka wrote:
    165 tys. teraz.

f2w3lhb8zwsl9evj.png
    A coś lekarz o tym mówił, jakoś komentował? Bo mój w sumie nic nie mówił na ten temat...

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaCzarna1988 wrote:
    Ja mam dużo wydzieliny gerenalnie, ale czopa nie widziałam jeszcze :(

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • cuddlemuffin Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może ten czop w ogóle nie odejść? Bo ja tak go wypatruje i nic.. A tu do terminu ledwo 5 dni zostalo.. I mimo usilnych starań nic sie nie dzieje. Chyba przenosze te ciaze..

‹‹ 1192 1193 1194 1195 1196 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ