X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • shadee Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2018, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klaudia382 wrote:
    Jestem 5 dzien po porodzie. Nie mam nawalu mleka. Nie sa nawet twarde. Zero różnicy przed ssaniem a po. Jedynie rano cieknie mi mleko az po brzuchu i to jedyny znak ze cos tam jest. Mala po 5 minutach ssania zasypia przy cycu tak silnym snem ze za nic ja nie obudzi sie. Kiedy je 10 minut to sie ciesze. Oczywiście ciagle po odlozeniu do łóżeczka budzi sie glodna jak diabli. I znowu ssie 5 minut. W nocy od 23 do 5 rano karmię co 15 minut. Wczoraj dalam w nocy mleko modyfikowane i pierwszy raz spala

u mnie niestety było podobnie bardzo, stąd decyzja o włączeniu mm
    jeśli mega Ci zależy na karmieniu piersią i jest to dla ciebie priorytet czym prędzej skontaktuj się z dobrym doradcą laktacyjnym

9ewndqk37cm5zgbo.png

k0kdjw4z4bjlhzwp.png

• Nalia Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2018, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj Ada dała popis na wieczór. Zjadła z dwóch cycków, było jej mało, wrzeszczala, że głodna. Daliśmy jej odrobinę osiągniętego z butli, zjadła może z 20ml, jęki, stęki, maz ja chwilę podnosił i puściła pawia. Była nażarta pod korek i wołał jeszcze i tak się to skończyło.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2018, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    Dzisiaj Ada dała popis na wieczór. Zjadła z dwóch cycków, było jej mało, wrzeszczala, że głodna. Daliśmy jej odrobinę osiągniętego z butli, zjadła może z 20ml, jęki, stęki, maz ja chwilę podnosił i puściła pawia. Była nażarta pod korek i wołał jeszcze i tak się to skończyło.

A skąd wiesz że była głodna? :p może potrzebowała bliskości? To że dziecko płacze to przecież nie znaczy że głodne :)

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • shadee Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2018, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:

a odbijacie ją po karmieniu?

9ewndqk37cm5zgbo.png

k0kdjw4z4bjlhzwp.png

• Katalonia Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2018, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia to było ulanie czy wymioty? Wymioty są pod cisnieniem.
    Moja koło 2 mca zaczęła ulewac czasami wymiotować. Czasami zaraz po jedzeniu-mlekiem, trochę później to takim twarogiem. Cały czas wszystko mokre, przebieralam dziennie z 10 razy. Nie ważne czy dużo zjadła czy mało.
    Lekarz mówiła że wszystko ok, dzieci tak mają i przejdzie.dodam że dużo przybierala na wadze (1200g/mc) w tych pierwszych miesiącach. Przeszło koło 6 mcy.
    Tylko u mnie nie stekala.
    Oczywiście trzeba powiedzieć lekarzowi.

Pierworodna 2017

Termin porodu synka 25.04.2024
  • Mmargotka Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2018, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klaudia382 wrote:
    Jestem 5 dzien po porodzie. Nie mam nawalu mleka. Nie sa nawet twarde. Zero różnicy przed ssaniem a po. Jedynie rano cieknie mi mleko az po brzuchu i to jedyny znak ze cos tam jest. Mala po 5 minutach ssania zasypia przy cycu tak silnym snem ze za nic ja nie obudzi sie. Kiedy je 10 minut to sie ciesze. Oczywiście ciagle po odlozeniu do łóżeczka budzi sie glodna jak diabli. I znowu ssie 5 minut. W nocy od 23 do 5 rano karmię co 15 minut. Wczoraj dalam w nocy mleko modyfikowane i pierwszy raz spala

Klaudia, ja nawał miałam później, tj. od 3 dni (7-8-9 doba) i narasta. Spokojnie, cierpliwości - pewnie jeszcze nadejdzie.

• Nalia Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2018, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urszulka89 wrote:
    A skąd wiesz że była głodna? :p może potrzebowała bliskości? To że dziecko płacze to przecież nie znaczy że głodne :)
    Bo składała sobie pięści do buzi

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Nalia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shadee wrote:
    a odbijacie ją po karmieniu?
    Właśnie maz ja odbijal

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Nalia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katalonia wrote:
    Nalia to było ulanie czy wymioty? Wymioty są pod cisnieniem.
    Moja koło 2 mca zaczęła ulewac czasami wymiotować. Czasami zaraz po jedzeniu-mlekiem, trochę później to takim twarogiem. Cały czas wszystko mokre, przebieralam dziennie z 10 razy. Nie ważne czy dużo zjadła czy mało.
    Lekarz mówiła że wszystko ok, dzieci tak mają i przejdzie.dodam że dużo przybierala na wadze (1200g/mc) w tych pierwszych miesiącach. Przeszło koło 6 mcy.
    Tylko u mnie nie stekala.
    Oczywiście trzeba powiedzieć lekarzowi.
    Sama nie wiem, jakby się jej ulała duża ilość

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Loczek2018 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2018, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Britty, Duża gratulacje! Zostanę kurcze sama zaraz :)...
    Jutro termin i cisza. Jesteśmy pod opieką szpitala bo w sobotę ze łzami w oczach na IP bo cały dzień się nie ruszał.. dopiero jak 3x szarpnęła mnie za brzuch że miałam wrażenie że mi go urwie to dopiero lekko się poruszył. Na ktg, USG i amnioskopii wszystko wyszło ok. Niewiadomo co to było.

qb3cp07w5ku95ses.png
  • shadee Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2018, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    Sama nie wiem, jakby się jej ulała duża ilość

Nalia, Szymon kilka razy zrobił nam takiego "psikusa".
    Jadł, jadł - odbijaliśmy go, kładliśmy, 5 minut drzemki, pobudka i piąstki do buzi czyli opcja "jestem głodny"
    no więc dalej butelka, pocumkał jeszcze troszkę, znowu odbijanie - po kilku dłuższych chwilach, cały niespokojny, nie chce leżeć, pręży się, stęka. Bierzemy na ręce, sprawdzamy pieluszkę, chwilę kołysamy i nagle CHLUP. Zwymiotował tak, że sprzątaliśmy potem z dobre 5 minut. Oczywiście po chwili ryk - tym razem dlatego że był głodny, bo przecież opróżnił brzuszek :)
    Myślę sobie, że to zupełnie normalne. Tak jak luźne kupki o kolorze musztardowym, ulewanie, zasypianie w trakcie karmienia lub niespanie czy bąki :) dzieciaki chyba już tak mają. :)

9ewndqk37cm5zgbo.png

k0kdjw4z4bjlhzwp.png

• Nalia Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2018, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shadee wrote:
    Nalia, Szymon kilka razy zrobił nam takiego "psikusa".
    Jadł, jadł - odbijaliśmy go, kładliśmy, 5 minut drzemki, pobudka i piąstki do buzi czyli opcja "jestem głodny"
    no więc dalej butelka, pocumkał jeszcze troszkę, znowu odbijanie - po kilku dłuższych chwilach, cały niespokojny, nie chce leżeć, pręży się, stęka. Bierzemy na ręce, sprawdzamy pieluszkę, chwilę kołysamy i nagle CHLUP. Zwymiotował tak, że sprzątaliśmy potem z dobre 5 minut. Oczywiście po chwili ryk - tym razem dlatego że był głodny, bo przecież opróżnił brzuszek :)
    Myślę sobie, że to zupełnie normalne. Tak jak luźne kupki o kolorze musztardowym, ulewanie, zasypianie w trakcie karmienia lub niespanie czy bąki :) dzieciaki chyba już tak mają. :)
    Wszystko się zgadza, U nas jest to samo ;)

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2018, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hello nadrobiłam Was dziewczyny!
    Opis porodu mojej drugiej córki z 20.07.2018 (41t i 1d)
    Więc tak położyli mnie na patologii ciąży po 3 usg/ktg kontrolnym, bo miałam duże zawroty głowy i przepływy w pępowinie trochę już słabsze. Lekarz stwierdził, że rozwarcie na 3 palce, i zrobią od razu tego 18.07 test oksytocynowy, to pewnie ruszy samo. Nic nie ruszył, a że było dużo cesarek i naturalnych 19.07, to kroplówkę z oksytocyny przełożyli na piątek 20.07. W piątek od 8 00 trakt porodowy i kroplówka i tak 3 godziny, które nie dały nawet najmniejszych bolesnych skurczy - wielkie nic. Więc mój lekarz podjął decyzję, że przebijamy pęcherz płodowy, bo szyjka zgładzona i w osi pochwy i nie ma na co czekać. 11 30 przebijają pęcherz, 11 35 -12 00 bóle, które łagodziłam gazem (super sprawa). W międzyczasie lekarz załatwiał anestezjologa. Nie zdążył, bo o 12 00 już czułam parte. 12 10, po 3 parciach mała się urodziła.
    I przeżyłam taki szok, bo miała być taka mała (no fakt przechodziłam ciążę 8 dni) waga 4080 g i 57 cm długa (MałaCzarna przybijam piątkę z wagą). Trochę pękłam, ale mniej niż przy starszej. Łożysko, pępowina i gruby pęcherz płodowy wskazywały, że i w 44 tygodniu bym nie urodziła ;)
    Później zaczęła się walka o laktację i dwie doby po 2-4 godziny snu i non stop cyc. Dziś w nocy był kryzys i położna dokarmiła, a ja już rano dokarmiłam sama mm.
    Jesteśmy już w domu i mam twarde wielkie cyce (opłaciło się i jest pokarm - w końcu). Poszło łatwiej niż ze starszą.
    Gratulacje i zdrówka dla mamusiek i ich pociech:
    klaudia382, cuddlemuffin (współczuję przeżyć i zdrówka życzę), panan12, marta 258, terka, szpilka 1985, Duzaa, AnkaSasanka i Britty.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2018, 23:44

Urszulka89, shadee, PixiDixi, MałaCzarna1988, Loczek2018, Kaktus93, Mmargotka, Carolline, marta258 lubią tę wiadomość

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2018, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podsumowanie - rozpakowane lipcówki:
    ss
    magdaq
    PixiDixi
    Melbusia
    Magic
    Magdis
    Mini89
    olcia87
    Kinga40
    shadee
    Vanillaice
    Vanilka
    Decadence
    anecz_kaa
    blama
    kkarolina89
    dżelka
    natalka439
    Kaktus93
    Ove
    Paulina.G
    karolcia87
    Magia
    kashanti
    PolaP
    Nalia
    sunset
    krooolik
    Mmargotka
    Ineczka
    MałaCzarna1988
    Biedronka89
    klaudia382
    cuddlemuffin
    panan12
    katka84
    marta 258
    terka
    szpilka 1985
    Duzaa
    AnkaSasanka
    Britty

PixiDixi lubi tę wiadomość

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2018, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    Bo składała sobie pięści do buzi
    To nie jest tak całkowicie wyznacznik głodu :) bardzo często niemowlaki wkłądają piąski i ssają. Ponoć to też je uspokaja ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2018, 23:19

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • PixiDixi Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 00:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katka, serdeczne gratulacje i dużo zdrówka dla Was :-*

katka84 lubi tę wiadomość

• anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 01:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katka moje gratulacje! Pieknie ze szybko poszlo !!!

• katka84 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anecz_kaa wrote:
    Katka moje gratulacje! Pieknie ze szybko poszlo !!!
    Życzę właśnie wszystkim dziewczynom, które jeszcze nie urodziły takich porodów jak ja - bez bólu lub bólu 35 minut, bez nacinania, bez krwotoków, bez stresu, że nie dojadą na porodówkę, albo że będą długo przyjmowane na IP.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2018, 09:42

PixiDixi, Duzaa lubią tę wiadomość

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • blama Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i kolejne mamusie rozpakowane - gratulacje kochane!

ex2btv73igihq37e.png

relgx1hp11ql973x.png
  • MałaCzarna1988 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katka moje gratulacje! Trochę duże te nasze maluchy ;) U mnie też jak poszły wody to już szybka akcja. Niestety u nas nie tylko ja ale tez maluszek trochę ucierpiał podczas porodu. Urodził się z krwiakiem podkostnowy ale w szpitalu zrobili USG główki i wszystko ok. Za jakiś czas znowu mamy mieć USG ale o tym już zadecyduje pediatra.

Ja już w domu, dostałam antybiotyk i za 3 dni na kontrolne USG. Moje krocze nie może się wygoic bo co chwilę do niego zagladali, w tym USG dowcipnie. Jak widzę fotel ginekologiczny to aż mnie skręca :/ A załatwiam się tylko dzięki czopkom, masakra.
    Mam problem z Krzysiem, upodobal sobie tylko jedną pierś, drugiej nie chce ciągnąć.

mhsvp07wihx7lu0a.png
‹‹ 1258 1259 1260 1261 1262 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ