X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • Mmargotka Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2018, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kawałeczek naszego świata
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/51ea25b6d2a2.jpg
    tb73tv730xcbtslh.png

PixiDixi, katka84, Mini89, Kaktus93, magdis, shadee, melbusia88, MałaCzarna1988 lubią tę wiadomość

• PixiDixi Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2018, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmargotka wrote:
    kawałeczek naszego świata
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/51ea25b6d2a2.jpg
    tb73tv730xcbtslh.png

Piękne...

Mmargotka lubi tę wiadomość

• Kaktus93 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2018, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śliczne zdjęcie! Cudowna pamiątka! :)

l22nsg188x4pwv1x.png
  • Kaktus93 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2018, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magia wrote:
    Dziewczyny, jaka temperature maja Wasze maluchy?

Moja ma 37,3 i zastanawiam sie czy sie martwic i dzialac, czy to normalne?

Moja mała od 37 do 37,5 i ponoć to normalne :)

Było pytanie o odbijanie - w nocy w ogóle tego nie robię, bo mała fajnie przysypia przy piersi :) jedynie wieczorem czasem staram się ją pionizowac

l22nsg188x4pwv1x.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2018, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny karmiace piersia, mam problem: jak sutki staja sie miekkie, to Ada ma problem z ich zlapaniem i jest ryk. Macie jakis sposob,/rady na to?

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Mmargotka Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2018, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    Dziewczyny karmiace piersia, mam problem: jak sutki staja sie miekkie, to Ada ma problem z ich zlapaniem i jest ryk. Macie jakis sposob,/rady na to?

Sposób 1: dziecko podaje mi facet do karmienia w ten sposób że Mała ląduje na mojej brodawce otwartą buzią, przyssawa się i dopiero potem jest kładziona. Jakoś otwiera dziuba wtedy tak mocno że nawet nie może zauważyć że sutek jest miękki. Jak przy pierwszym lądowaniu się nie udaje zawsze przy drugim już tak:)

Sposób 2, ktoś już pisał tu: wytrzeć sutka pieluchą tetrową, równocześnie go pobudzając (zrobi się nie tylko suchy ale i twardy).
    tb73tv730xcbtslh.png

• Nalia Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2018, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmargotka wrote:
    Sposób 1: dziecko podaje mi facet do karmienia w ten sposób że Mała ląduje na mojej brodawce otwartą buzią, przyssawa się i dopiero potem jest kładziona. Jakoś otwiera dziuba wtedy tak mocno że nawet nie może zauważyć że sutek jest miękki. Jak przy pierwszym lądowaniu się nie udaje zawsze przy drugim już tak:)

Sposób 2, ktoś już pisał tu: wytrzeć sutka pieluchą tetrową, równocześnie go pobudzając (zrobi się nie tylko suchy ale i twardy).
    tb73tv730xcbtslh.png
    Dzoekuje!

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • shadee Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2018, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nasz syn pobił dziś rekord niespania
    obudził się około 6.00, w ciągu dnia pospał łącznie może godzinę, zasnął o 21.30

:(

9ewndqk37cm5zgbo.png

k0kdjw4z4bjlhzwp.png

• szpilka1985 Debiutantka

Wysłany: 4 sierpnia 2018, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shadee wrote:
    nasz syn pobił dziś rekord niespania
    obudził się około 6.00, w ciągu dnia pospał łącznie może godzinę, zasnął o 21.30

:(
    witam w klubie, nasz pierworodny pospał tylko 1.5 godz. na spacerze i dopiero go ułożyłam do snu, oby w nocy było lepiej

• Kaktus93 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2018, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shadee - cóż, życzę w takim razie aby mały odbił sobie to w nocy i dał Ci ładnie pospać :)

Dziewczyny, a jak dajecie sobie radę ze sprawami domowymi przy maluchach? Sprzątanie, zakupy, obiady.. Robicie wszystko same?

l22nsg188x4pwv1x.png
  • Ania123467 Koleżanka

Wysłany: 5 sierpnia 2018, 00:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dawno mnie nie było ale jutro rano wszystko nadrobię. Mój mąż wymyślił fajny sposób na odwiedzających. Aby nie robić wycieczek i co chwila się z kimś umawiać na pierwsze odwiedziny maluszka. Zorganizował dzisiaj grilla zapraszając wszystkich na raz. Każdy zobaczył małego przez chwilę a potem siedzieli na dworzu i się imprezowa a mały grzecznie spał sobie w swoim łóżeczku i nikt nad nim nie stał i jemu nie dmuchal i takim sposobem mam już wszystkie odwiedziny z głowy. Został tylko mój brat bo on akurat dzisiaj nie mógł.

zi13ebkmaobpstsj.png
  • Mmma Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2018, 00:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, mialam byc ostatnia lipcowka ale urodzilam dzien wczesniej, wiec mam bąbla z 30.07.

Mam do Was pytanie, otoz moja 5dniowa gwiazdka ma cos w rodzaju kolek tak podejrzewam po moim jedzeniu, kto uwaza ze dieta matki karmiacej ma znaczenie? Polozna ktora do nas przychodzi twierdzi ze nie ma znaczenia co zjem a noworodek 5dniowy nie ma jeszcze kolek.

Ma niestrawnosc, widac ze boli ja brzuszek, przebiera nozkami i trzesie raczkami, jest spokojna a zaraz ma napady zlosci i placzu az zaraz spokoj i tak w kolko az nie zrobi kupy.

Co myslicie? Jak jej pomoc?

Loczek2018 lubi tę wiadomość

event.png
    eve
  • Mmargotka Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2018, 01:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmma wrote:
    Hej, mialam byc ostatnia lipcowka ale urodzilam dzien wczesniej, wiec mam bąbla z 30.07.

Mam do Was pytanie, otoz moja 5dniowa gwiazdka ma cos w rodzaju kolek tak podejrzewam po moim jedzeniu, kto uwaza ze dieta matki karmiacej ma znaczenie? Polozna ktora do nas przychodzi twierdzi ze nie ma znaczenia co zjem a noworodek 5dniowy nie ma jeszcze kolek.

Ma niestrawnosc, widac ze boli ja brzuszek, przebiera nozkami i trzesie raczkami, jest spokojna a zaraz ma napady zlosci i placzu az zaraz spokoj i tak w kolko az nie zrobi kupy.

Po pierwsze gratulacje!
    Ja też myślałam że dieta nie ma znaczenia, tak nas uczono na szkole rodzenia i podawane jest na przykład na dobrym skądinąd blogu www.hafija.pl
    A potem zorientowałam się że moja Mała cierpi i że eliminacja mleka, kalafiora i potraw ciężkostrawnych sprawia że jest lepiej, przy włączeniu probiotyku.
    Moja położna skomentowała to tak, że "niby mówią że dieta nie ma znaczenia, ale praktyka pokazuje co innego", ja przy tym natknęłam się na materiały anglojęzyczne gdzie też podaje się, że dieta jednak ma znaczenie, np. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28631347
    Może więc prawda leży gdzieś pośrodku?

Fakt podobno na kolki to jeszcze za wcześnie, ale to niedojrzałość układu pokarmowego Maleństwa - niektóre dzidzie podobno przeżywają to ciężej, no i jeśli ma znaczenie to co jemy trochę możemy ulżyć, obserwując po jakich produktach jest gorzej i potem je eliminując... U mnie tak było z mlekiem krowim i kalafiorem, ogórkami, zaczęłam też w ogóle jeść delikatniej, raczej gotowane, nie smażone, a dziwne czy nowe produkty w małych ilościach, obserwując reakcję.
    Polecam włączyć probiotyk, na hafija.pl napisane jest że jako jedyny pomaga na kolki (nawet jeśli to nie te właściwe kolki to podobna sprawa przecież), nie eliminując ich całkowicie ale skracając czas bólu/płaczu.
    Z drugiej strony nie można przesadzić - dieta może częściowo ma znaczenie, ale nie na wszystko ma wpływ i może swoje musi Maleństwo przepłakać zanim cały ten układ zacznie działać jak należy... Ja w pewnym momencie popadłam w skrajność obwiniając się za wszystko co zjadłam, tak też nie można.
    Dla mnie osobiście to bardzo trudne jak widzę że płacze, pręży się, drapie, zaciska piąstki z bólu a ja nic nie mogę zrobić :(
    Ale udało mi się skrócić te epizody chyba właśnie przez uważanie na dietę, probiotyk, kładzenie na brzuszku (nie od razu po jedzeniu), spacery. Można też robić masaż brzuszka okrężnymi ruchami, podginać nieco nóżki do brzuszka tak by się rozluźniły i przytrzymać.
    tb73tv730xcbtslh.png

Mmma, PixiDixi, katka84 lubią tę wiadomość

• melbusia88 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2018, 05:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shadee mam nadzieję, że pospaliście teraz :-) u mnie za to padl rekord spania- 7 godzin, jestem w szoku.

Co do pytania ile się uda zrobić przy dziecku, to u nas zależy od dnia, ale zwykle dużo. Nasza dużo śpi w dzień, więc mieszkanie ogarnięte z grubsza, pranie zrobione, obiad ugotowany. Takie porządne sprzątanie robimy razem z mężem w okolicach weekendu. Na zakupy jeżdżę co trzeci dzień kiedy mąż wróci z pracy. Mógłby robić on po pracy, ale lubię "przewietrzyc" głowę ;-) nie myślcie sobie, że mam tak porobione, bo że mnie taka perfekcyjna pani domu, o nie, po prostu moje dziecko dużo śpi i mam czas.

anecz_kaa lubi tę wiadomość

l22n6iyek016fbg8.png
  • PixiDixi Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2018, 06:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na kolki u nas też sprawdza się kateter windi, wszystkie gazy schodzą i maluchy mi szybko zasypiaja.

Mmargotka, olcia87 lubią tę wiadomość

• Nalia Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2018, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dzisiaj w nocy tez jakies akcje a la kolka. Przed zasypianiem o 21 Ada dostala jakiegos bolu, strasznie sue prezyla, polozylismy ją na brzuch , po chwili puscila bąka i bylo juz ok, zasnela. W nocy duzo gazow puszczala, co ja troche meczylo, ale jak sobie purtnela, to sie uspokoila.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Mmargotka Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2018, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A które z Was (już) noszą w chuście?
    My zamawiamy sobie na przyszły tydzień konsultacje z chustonoszenia w domu.

• MałaCzarna1988 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2018, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ciąży byłam na tak z chustą, teraz niekoniecznie.

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • Kaktus93 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2018, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melbusia88 wrote:
    Shadee mam nadzieję, że pospaliście teraz :-) u mnie za to padl rekord spania- 7 godzin, jestem w szoku.

Że tak bez przerwy??? O jejku, to niezły śpioch z tej Twojej małej :)

Margotka - ja dosyć intensywnie myślę o chuscie, ile kosztować Cię będzie taka konsultacja?

l22nsg188x4pwv1x.png
  • Britty Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2018, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmma wrote:

Ja robię mi jej małej tak: smaruje brzuszek najpierw oliwka potem na watę wylewam trochę spirytusu salicylowego zawijam w pieluchę tetrowa i masuje tym okładem brzuszek w stronę wskazówek zegara i jak ręką odjął. Zauważyłam że mała boli brzuszek właśnie jak ma za dużo gazów. Teraz też używamy niemieckich kropelek sam simplex i jest lepiej

Mmargotka, Mmma lubią tę wiadomość

02.09.2020 Gabryś <3
    dqprj48a0vyap3wu.png
    22.07.2018 Zuzanka <3
    gg64t5odwuht857b.png
‹‹ 1280 1281 1282 1283 1284 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ