X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • Mini89 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Britty wrote:
    Melbusia aktualizujesz 1 stronę?

Dziewczyny po CC ile dosyalyscie zapisanych zastrzyków przeciwzakrzepowych? Bo ja mam ich do 40 dni. Aż położna się dziwi że tak dużo i mówiła że mam to skonsultować z lekarzem rodzinnym.

Ja miałam 10 po każdej cc

ex2buay3h02dl23a.png
  • AnkaSasanka Koleżanka

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostawałam tylko przez pobyt w szpitalu później nic , co do porodu czy SN czy CC bo jedno i drugie przechodziłam z pierwszym synem SN poród wywoływany i trwał od tych „ bolesnych skurczy” 4 godziny do CC 22-06 urodziły się bliźniaki i obawiałam się „ dochodzenia „ do siebie to muszę stwierdzić ze CC lepsze przynajmniej dla mnie może fakt po SN szybko dochodzisz do siebie ale ja pi CC po 3 tyg nie odczuwam żadnych większych dolegliwości. Pixi dla mnie tez żeby wiele akrobacji żeby karmić naraz cyckiem wiec ściągam mleko do butelki i daje 2 razy dziennie a reszta mm i póki co nie mamy żadnych kłopotów poza tym ze odstępy między rodzeństwem mam co 20-30 min i muszę się niezłe uwinąć żeby zdążyć :) no i to największa przypadłość żeby umieć się wyspać w 3 godziny ;)
    Pozdrawiam
    P.s do MAM które maja wątpliwości ile mleka mm i co jaki czas bierzcie dużo na intuicje ja przy pierwszym bardzo się spinałam pilnowałem czasu mierzyłem itp itd teraz przy bliźniakach i moim 2 latku daje na luz i jakby było łatwiej i prościej i wszystko się układa

PixiDixi lubi tę wiadomość

• Vanilka Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na jakie szczepienia sie zdecydowalyscie? Bo ja ciagle nie moge podjac ostatecznej decyzji... zostaly mi 2 tyg na podjecie decyzji a mam taki metlik ze juz nie wiem co i jak. Moze Wy macie wieksze doswiadczenie i mozecie ktores polecic ewentualnie odradzic??

zem3cwa18ndfk4ne.png

f2w33e3kg6mtqiad.png
  • karolcia87 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Britty ja dostałam 10 zastrzyków do wykupienia po wyjściu ze szpitala (po 3 dobach) i przy każdym cięciu tak miałam czyli już 3 razy.

aniołek w niebie Mikołaj 12.2013
    Córka Aurelka 09.2015 <3
    klz9krhm9br6smg4.png
  • PixiDixi Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 03:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vanilka wrote:
    Na jakie szczepienia sie zdecydowalyscie? Bo ja ciagle nie moge podjac ostatecznej decyzji... zostaly mi 2 tyg na podjecie decyzji a mam taki metlik ze juz nie wiem co i jak. Moze Wy macie wieksze doswiadczenie i mozecie ktores polecic ewentualnie odradzic??

My mamy 5w1, wszystkie moje dzieci tak szczepię, odpukać nie było powikłań poza 1 sporym rumieniem u Marysi, który był raz przy 5 wkluciu, ponoć jest to częsty objaw w tym podaniu.

• PixiDixi Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 03:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnkaSasanka wrote:
    Ja dostawałam tylko przez pobyt w szpitalu później nic , co do porodu czy SN czy CC bo jedno i drugie przechodziłam z pierwszym synem SN poród wywoływany i trwał od tych „ bolesnych skurczy” 4 godziny do CC 22-06 urodziły się bliźniaki i obawiałam się „ dochodzenia „ do siebie to muszę stwierdzić ze CC lepsze przynajmniej dla mnie może fakt po SN szybko dochodzisz do siebie ale ja pi CC po 3 tyg nie odczuwam żadnych większych dolegliwości. Pixi dla mnie tez żeby wiele akrobacji żeby karmić naraz cyckiem wiec ściągam mleko do butelki i daje 2 razy dziennie a reszta mm i póki co nie mamy żadnych kłopotów poza tym ze odstępy między rodzeństwem mam co 20-30 min i muszę się niezłe uwinąć żeby zdążyć :) no i to największa przypadłość żeby umieć się wyspać w 3 godziny ;)
    Pozdrawiam
    P.s do MAM które maja wątpliwości ile mleka mm i co jaki czas bierzcie dużo na intuicje ja przy pierwszym bardzo się spinałam pilnowałem czasu mierzyłem itp itd teraz przy bliźniakach i moim 2 latku daje na luz i jakby było łatwiej i prościej i wszystko się układa
    Niestety nie mam 3 godzin dla snu, jak to robisz?

• melbusia88 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 04:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PixiDixi wrote:
    My mamy 5w1, wszystkie moje dzieci tak szczepię, odpukać nie było powikłań poza 1 sporym rumieniem u Marysi, który był raz przy 5 wkluciu, ponoć jest to częsty objaw w tym podaniu.
    Pixi a powiedz dlaczego akurat taka opcja? Ja też stoję przed dylematem wyboru, jestem zielona i chętnie się dowiem czegoś od ciebie, bo pewnie zanim zdecydowałaś, to się rozeznalas w temacie :-)

l22n6iyek016fbg8.png
  • olcia87 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melbusia88 wrote:
    Pixi a powiedz dlaczego akurat taka opcja? Ja też stoję przed dylematem wyboru, jestem zielona i chętnie się dowiem czegoś od ciebie, bo pewnie zanim zdecydowałaś, to się rozeznalas w temacie :-)
    w 2016 córkę szczepiłam 5 w 1, ale teraz pwiedziano mi że już nie ma tych szczepionek i mam do wyboru albo 6 w 1 albo na nfz do tego pneumokoki tak zwane 10tki na nfz albo lepsze 13 tki ale odpłatnie. Dlatego tym razem zdecyduje się na zwykłe nfz do tego płatne pneumokoki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2018, 07:16

Mama Aniołka - Szymuś [*] 26.09.2014r. - 19tc
    Mama Mai - mój cud ( 15.02..2016) - 2920g 52cm - 38tc cc
    Mama Kingi - drugi cud ( 28.06.2018) - 3940g 56cm - 40tc cc
  • PixiDixi Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5w1 dla chłopaków refunduje państwo bo wczesniaki, wcześniej szczepilam córkę bo najzwyczajniej chciałam jej oszczędzić bólu ilością wkluc.

Edit:mój pediatra nie mówił mi, że nie ma 5w1 więcej powiedziała mi, że musi zgłosić zapotrzebowanie właśnie dla chłopaków moich....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2018, 07:54

• AnkaSasanka Koleżanka

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PixiDixi daje moim bliźniakom o 1 w nocy butelkę i śpią do 5:30 wtedy druga butla idzie nawet jak śpią to przez sen im daje i tak od 2 tyg mam noce spokojne ;)

• katka84 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PixiDixi wrote:
    5w1 dla chłopaków refunduje państwo bo wczesniaki, wcześniej szczepilam córkę bo najzwyczajniej chciałam jej oszczędzić bólu ilością wkluc.

Edit:mój pediatra nie mówił mi, że nie ma 5w1 więcej powiedziała mi, że musi zgłosić zapotrzebowanie właśnie dla chłopaków moich....
    No niestety teraz wzw b nie robią z tymi 5w1 i jest jakaś inna szczepionka. Teraz jest 6w1. Ja też wybieram opcję 6w1 i pneumokoki 13stki. Wyjdzie za szczepionki około 2600zł niestety, bo jeszcze rotawirusy bierzemy.

https://www.szczepienia.pl/kalendarz-szczepien/program-na-szostke

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2018, 09:08

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie jednak jest 5w1 i 6w1, tak jak było, doszły tylko pneumokoki, na tej stronie brakuje tego wzwB. To ja też biorę 5w1, a wzwB refundowaną (to już 2 wkłucia), no i pneumokoki (trzecie wkłucie) i rotawirusy. Trzeba to rozdzielić chyba na dwa razy.

inna strona z kalendarzem szczepień:
    http://szczepienia.pzh.gov.pl/kalendarz-szczepien/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2018, 09:16

PixiDixi lubi tę wiadomość

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • PixiDixi Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pneumokoki umówiłam się w innym terminie, za dużo na raz byłoby wkluc, szkoda maluchów.

Moje chłopaki mają gorszy sen bo np. Budzą się około 24 następnie o 2.30 z reguły Janek to go karmię, przebiera i około 3 Julek i tez karmienie i odbijanie, kładę się około 4.00 i Janek koło 5.30 znowu. Na śpiocha nie chcą mi jeść także dupa.

• shadee Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny poleca wam książkę Tracy Hogg&Melindy Blau Język niemowląt
    wiele pożytecznych rzeczy udało mi się wyczytać i wdrożyć
    mniej "zaawansowanym" mamom może się przydać :)

Mmargotka lubi tę wiadomość

9ewndqk37cm5zgbo.png

k0kdjw4z4bjlhzwp.png

• Ineczka Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shadee wrote:
    dziewczyny poleca wam książkę Tracy Hogg&Melindy Blau Język niemowląt
    wiele pożytecznych rzeczy udało mi się wyczytać i wdrożyć
    mniej "zaawansowanym" mamom może się przydać :)
    Ma tez bardzo fajna książkę zaklinaczka dzieci jak dobrze pamietam na studiach ja przerabiałam :)

v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
  • Ineczka Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :) Mały ciagle na cycu dlatego mnie tutaj mało. My bierzemy te na NFZ i 13 na pneumokoki . A o ile można przesunąć wtedy takie szczepienie na pneumokoki, żeby nie było tyle wkłuć za jednym razem ? Nie pomyślałam, żeby tak zrobić zobaczymy jak młody to zniesie może będzie oki to wtedy wszystko zrobimy

v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
  • klaudia382 Przyjaciółka

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam opryszczki a mam dwutygodniowego noworodka w domu... jak przeczytałam jak bardzo groźna jest opryszczka to sie zalamalam... w nocy ja calowalam bo nic nie czulam ze mi cos wyszlo dopiero nad ranem zobaczylam w lustrze ze mam to dziadostwo :( masakra:(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2018, 11:30

klz9h371w1o7q62n.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ineczka wrote:
    Dzień dobry :) Mały ciagle na cycu dlatego mnie tutaj mało. My bierzemy te na NFZ i 13 na pneumokoki . A o ile można przesunąć wtedy takie szczepienie na pneumokoki, żeby nie było tyle wkłuć za jednym razem ? Nie pomyślałam, żeby tak zrobić zobaczymy jak młody to zniesie może będzie oki to wtedy wszystko zrobimy
    Jak pójdziesz na szczepienie, to powiedz, że chcesz tylko te 6 szczepionek, a pneumokoki chcesz te 13walentne, ale dziś nie wzięłaś pieniędzy. I, że przyjdziesz za 2 tygodnie. Chociaż ja myślę, że nie powinno być problemu z rozdzieleniem tych szczepionek i nie trzeba kombinować..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2018, 11:33

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klaudia382 wrote:
    Dostałam opryszczki a mam dwutygodniowego noworodka w domu... jak przeczytałam jak bardzo groźna jest opryszczka to sie zalamalam... w nocy ja calowalam bo nic nie czulam ze mi cos wyszlo dopiero nad ranem zobaczylam w lustrze ze mam to dziadostwo :( masakra:(
    A to dostalas po raz pierwszy? Jesli mialas wczesniej, to mala powinna miec przeciwciala. Jak nie, to idz do lekarza i mala dostanie lek typu Heviran.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zastrzykow mam na mc

Szczepionki: te na nfz ale Jula ma NOP i walcze o tego krztusca lepszego i pneumokoki 13 i meningo ze wzgledu na to ze dziewczyny chodza do przedszkola...

6? Nie no my ustalone mamy ze 4 jak cos :p

We wrzesniy lecimy na wakacje i chyba zaczynam sie troche bac :/ nie wiem czy mam fotelik brac Amelce?? Mam taki no name gorszy bo szkoda mi mojego cybexa do samolotu :/ musze chyba sie orientować co i jak

‹‹ 1278 1279 1280 1281 1282 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ