X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewxzyny z niedoczynnoscia tarczycy - czy po porodzie zmniejszalyscie poziom przyjmowanego eutyroxu? Ja w sumie o tym nie wiedzialam, dzisiaj gdzies przeczytalam, ze warto zmniejszyc... ja bralam przed ciaza 75mg, a w ciazy zaczelam brac 100. Zastanawiam sie, czy moge sobie od tak zmniejszyc do 75mg. Endokrynologa mam dopiero 16.08, chyba, ze wczesniej sie cos zwolni.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja szanuję każda mamę, czy ma jedno dziecko, czy troje, czy sześcioro. To bardzo indywidualna kwestia. Na pewno zgodzę się po części z katką, że pierwsze dziecko dla siebie, drugie często po to, żeby pierwsze nie było samo. Jednak ja zachodząc w ciążę nie podpisywałam nigdzie zobowiązania, że zapewnię mojemu dziecku rodzeństwo. Nawet jeśli o to zapyta, czy poprosi nie ulegnę. To decyzja moja i męża, który podziela moje zdanie. Mi wystarczy jedno osobiste rodzone, bo mam jeszcze "służbowe" dzieci w pracy ;-)

Co do mleka mm ja podaję także po upływie 2 godzin. Nie przeciagam dziecka. Rozmawiałam z pediatra jeszcze w szpitalu i powiedziała, że mozna co 2 godz, byle nie częściej. Więc moja czasami je co 2, a czasami co 6. Nigdy nie wybudzam.

l22n6iyek016fbg8.png
  • Vanilka Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    Ja dostalam skierowanie, bo Ada urodzila sie malutka, miala 2800g i w takim przypadku dzieci, tzw. Hipotroficy , dostaja skierowanie na kontrole do neurologa..;)

Nasza urodzila sie 2960 i nie dostalismy skierowania takze chyba zalezy to od szpitala.

zem3cwa18ndfk4ne.png

f2w33e3kg6mtqiad.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melbusia88 wrote:
    Ja szanuję każda mamę, czy ma jedno dziecko, czy troje, czy sześcioro. To bardzo indywidualna kwestia. Na pewno zgodzę się po części z katką, że pierwsze dziecko dla siebie, drugie często po to, żeby pierwsze nie było samo. Jednak ja zachodząc w ciążę nie podpisywałam nigdzie zobowiązania, że zapewnię mojemu dziecku rodzeństwo. Nawet jeśli o to zapyta, czy poprosi nie ulegnę. To decyzja moja i męża, który podziela moje zdanie. Mi wystarczy jedno osobiste rodzone, bo mam jeszcze "służbowe" dzieci w pracy ;-)

Co do mleka mm ja podaję także po upływie 2 godzin. Nie przeciagam dziecka. Rozmawiałam z pediatra jeszcze w szpitalu i powiedziała, że mozna co 2 godz, byle nie częściej. Więc moja czasami je co 2, a czasami co 6. Nigdy nie wybudzam.
    Melbusia jak jesteś już zdecydowana, to nawet nie ma tematu. Ja to rozumiem, różne są powody i każdy ma prawo do swoich wyborów.

PixiDixi, Mmargotka, melbusia88, anecz_kaa lubią tę wiadomość

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    Dziewxzyny z niedoczynnoscia tarczycy - czy po porodzie zmniejszalyscie poziom przyjmowanego eutyroxu? Ja w sumie o tym nie wiedzialam, dzisiaj gdzies przeczytalam, ze warto zmniejszyc... ja bralam przed ciaza 75mg, a w ciazy zaczelam brac 100. Zastanawiam sie, czy moge sobie od tak zmniejszyc do 75mg. Endokrynologa mam dopiero 16.08, chyba, ze wczesniej sie cos zwolni.
    Ja miałam niedoczynność wywołaną ciążą i miałam euthyrox odstawić od razu po porodzie. Razem z krzywą cukrzycową mam zbadać TSH i pójść do endokrynologa na kontrolę. Ale z tego co słyszałam od dziewczyn, które leczyły się przed zajściem w ciążę, to lekarze każą im po porodzie zmniejszać do połowy dawkę euthyroxu.

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vanilka wrote:
    Nasza urodzila sie 2960 i nie dostalismy skierowania takze chyba zalezy to od szpitala.
    A czy miala stwierdzoną hipotrofię ? Bo Ada tak.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • MałaCzarna1988 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W czasie ciąży przyjmowałam euthyrox w dawce 50, po ciąży biorę 25 i po połogu badania i kontrola czy dalej ciagniemy euthyrox czy odstawiamy. Niedoczynność miałam nabytą w ciąży.

Dziewczyny, które rodziły SN - Was też tak boli kość ogonowa przy wstawaniu?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2018, 15:37

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • Mmargotka Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaCzarna1988 wrote:

Dziewczyny, które rodziły SN - Was też tak boli kość ogonowa przy wstawaniu?

Mnie boli masakrycznie przy siedzeniu i wstawaniu bo mnie pękła kość ogonowa przy porodzie.
    Siadam na kółku ortopedycznym i mam tejpy założone ale to niewiele pomaga.
    Właśnie wchodzę do ginekologa a moj facet mówi żebym spytała kiedy kolejne dziecko możemy robić ;)

• Magia Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klaudia382 wrote:
    Dziewczyny mam problem z małą. Dawniej zjadala ładnie cala butelkę i szła spać na 4 godziny a teraz nie dojada butelki ja jej na siłę nie chce wlewać i idzie spac a potem budzi sie co 2 godziny płacząc ze glodna... a wszędzie pisze ze mleko modyfikowane trzeba podawać co 3-4 godziny próbuje ja przeciągnąć to sie tylko biedna męczy a i tak zje tyle samo i znowu pobudka co 2 godzinki...

Pediatra mi powiedziala zeby tak sie nie przejmowac, jak nie zje to nie zmuszac, a jak chce czesciej to dawac... ponoc te wytyczne sie zmienily i.mozna mm karmic na zawolanie, tylko uwazac chyba zeby te ilosci w sumie w ciagu doby byly podobne

l22nio4p6u8idvbe.png

Magia

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmargotka wrote:
    Mnie boli masakrycznie przy siedzeniu i wstawaniu bo mnie pękła kość ogonowa przy porodzie.
    Siadam na kółku ortopedycznym i mam tejpy założone ale to niewiele pomaga.
    Właśnie wchodzę do ginekologa a moj facet mówi żebym spytała kiedy kolejne dziecko możemy robić ;)
    Ja usiądę już normalnie ale nie mogę odchylic się do tyłu i oprzeć A jak wstaje z pozycji siedzącej to jakaś masakra. Nie mogę wstać z dzieckiem, tylko za każdym razem musi ktoś małego podnieść. Czuję się jak inwalidka :/

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • klaudia382 Przyjaciółka

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magia wrote:
    Pediatra mi powiedziala zeby tak sie nie przejmowac, jak nie zje to nie zmuszac, a jak chce czesciej to dawac... ponoc te wytyczne sie zmienily i.mozna mm karmic na zawolanie, tylko uwazac chyba zeby te ilosci w sumie w ciagu doby byly podobne

Kurde mala dostala biegunki oby nie przez te karmienia. Będę musiała jej dawać częściej jeść a mniejsze porcje. Może zmienię butelkę moze za wolno jej leci i przysypia przy tym sama nie wiem... od kiedy mozna dawać dicoflor?

klz9h371w1o7q62n.png
  • Mmargotka Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaCzarna1988 wrote:
    Ja usiądę już normalnie ale nie mogę odchylic się do tyłu i oprzeć A jak wstaje z pozycji siedzącej to jakaś masakra. Nie mogę wstać z dzieckiem, tylko za każdym razem musi ktoś małego podnieść. Czuję się jak inwalidka :/

Podobno trzeba czekać z czasem się zagoi...:( Ja też jak inwalidka, maksymalnie.
    tb73tv730xcbtslh.png

• shadee Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    Ja dostalam skierowanie, bo Ada urodzila sie malutka, miala 2800g i w takim przypadku dzieci, tzw. Hipotroficy , dostaja skierowanie na kontrole do neurologa..;)

Nalia, Szymon miał 2880 i żadnym hipotrofikiem nie jest. prawidłowa waga malucha jest powyzej 2500
    żadnego skierowania do neurologa niem mamy, ani żadnych zaleceń konsultacyjnych a rodziłam w szpitalu uniwersyteckim z oddziałem neonantologii

olcia87 lubi tę wiadomość

9ewndqk37cm5zgbo.png

k0kdjw4z4bjlhzwp.png

• Britty Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melbusia aktualizujesz 1 stronę?

Dziewczyny po CC ile dosyalyscie zapisanych zastrzyków przeciwzakrzepowych? Bo ja mam ich do 40 dni. Aż położna się dziwi że tak dużo i mówiła że mam to skonsultować z lekarzem rodzinnym.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2018, 17:22

02.09.2020 Gabryś <3
    dqprj48a0vyap3wu.png
    22.07.2018 Zuzanka <3
    gg64t5odwuht857b.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shadee wrote:
    Nalia, Szymon miał 2880 i żadnym hipotrofikiem nie jest. prawidłowa waga malucha jest powyzej 2500
    żadnego skierowania do neurologa niem mamy, ani żadnych zaleceń konsultacyjnych a rodziłam w szpitalu uniwersyteckim z oddziałem neonantologii
    No niestety, ja mam na wypisie stwierdxona hipotrofie ze wzgledu na cyt. "Niedozywienie plodu - niska masa urodzeniowa wzgledem wieku ciążowego". a w ktorym tygodbiu rodzilas? Bo ja 40+1

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2018, 17:36

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Britty wrote:

Dziewczyny po CC ile dosyalyscie zapisanych zastrzyków przeciwzakrzepowych? Bo ja mam ich do 40 dni. Aż położna się dziwi że tak dużo i mówiła że mam to skonsultować z lekarzem rodzinnym.
    Ja 3...

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam skierowanie do neurologa dziecięcego od pediatry podczas wizyty patronazowej. Powiedziała że być może uda się załatwić te lepsze szczepionki za darmo w związku z krwiaczkiem.

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • Magia Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Britty wrote:

Ja po cc mialam tylko 5 zastrzykow, ale to moze zalezec pewnie od jakis innych czynnikow, krzepliwosci, czy bylo przytaczanie krwi itd

l22nio4p6u8idvbe.png

Magia
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Britty zaktualizuje jak będę mieć dostęp do laptopa. Bo na telefonie to masakra.Chwilowo czekam na odbiór z naprawy.

Britty lubi tę wiadomość

l22n6iyek016fbg8.png
  • Ove Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Britty wrote:

Ja nie mam żadnych...

w4sqgox1ip3g0r0c.png

iv09i09ki84d2sju.png
‹‹ 1277 1278 1279 1280 1281 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ