X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewxzyny z niedoczynnoscia tarczycy - czy po porodzie zmniejszalyscie poziom przyjmowanego eutyroxu? Ja w sumie o tym nie wiedzialam, dzisiaj gdzies przeczytalam, ze warto zmniejszyc... ja bralam przed ciaza 75mg, a w ciazy zaczelam brac 100. Zastanawiam sie, czy moge sobie od tak zmniejszyc do 75mg. Endokrynologa mam dopiero 16.08, chyba, ze wczesniej sie cos zwolni.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja szanuję każda mamę, czy ma jedno dziecko, czy troje, czy sześcioro. To bardzo indywidualna kwestia. Na pewno zgodzę się po części z katką, że pierwsze dziecko dla siebie, drugie często po to, żeby pierwsze nie było samo. Jednak ja zachodząc w ciążę nie podpisywałam nigdzie zobowiązania, że zapewnię mojemu dziecku rodzeństwo. Nawet jeśli o to zapyta, czy poprosi nie ulegnę. To decyzja moja i męża, który podziela moje zdanie. Mi wystarczy jedno osobiste rodzone, bo mam jeszcze "służbowe" dzieci w pracy ;-)

Co do mleka mm ja podaję także po upływie 2 godzin. Nie przeciagam dziecka. Rozmawiałam z pediatra jeszcze w szpitalu i powiedziała, że mozna co 2 godz, byle nie częściej. Więc moja czasami je co 2, a czasami co 6. Nigdy nie wybudzam.

l22n6iyek016fbg8.png
  • Vanilka Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    Ja dostalam skierowanie, bo Ada urodzila sie malutka, miala 2800g i w takim przypadku dzieci, tzw. Hipotroficy , dostaja skierowanie na kontrole do neurologa..;)

Nasza urodzila sie 2960 i nie dostalismy skierowania takze chyba zalezy to od szpitala.

zem3cwa18ndfk4ne.png

f2w33e3kg6mtqiad.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melbusia88 wrote:
    Ja szanuję każda mamę, czy ma jedno dziecko, czy troje, czy sześcioro. To bardzo indywidualna kwestia. Na pewno zgodzę się po części z katką, że pierwsze dziecko dla siebie, drugie często po to, żeby pierwsze nie było samo. Jednak ja zachodząc w ciążę nie podpisywałam nigdzie zobowiązania, że zapewnię mojemu dziecku rodzeństwo. Nawet jeśli o to zapyta, czy poprosi nie ulegnę. To decyzja moja i męża, który podziela moje zdanie. Mi wystarczy jedno osobiste rodzone, bo mam jeszcze "służbowe" dzieci w pracy ;-)

Co do mleka mm ja podaję także po upływie 2 godzin. Nie przeciagam dziecka. Rozmawiałam z pediatra jeszcze w szpitalu i powiedziała, że mozna co 2 godz, byle nie częściej. Więc moja czasami je co 2, a czasami co 6. Nigdy nie wybudzam.
    Melbusia jak jesteś już zdecydowana, to nawet nie ma tematu. Ja to rozumiem, różne są powody i każdy ma prawo do swoich wyborów.

PixiDixi, Mmargotka, melbusia88, anecz_kaa lubią tę wiadomość

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    Dziewxzyny z niedoczynnoscia tarczycy - czy po porodzie zmniejszalyscie poziom przyjmowanego eutyroxu? Ja w sumie o tym nie wiedzialam, dzisiaj gdzies przeczytalam, ze warto zmniejszyc... ja bralam przed ciaza 75mg, a w ciazy zaczelam brac 100. Zastanawiam sie, czy moge sobie od tak zmniejszyc do 75mg. Endokrynologa mam dopiero 16.08, chyba, ze wczesniej sie cos zwolni.
    Ja miałam niedoczynność wywołaną ciążą i miałam euthyrox odstawić od razu po porodzie. Razem z krzywą cukrzycową mam zbadać TSH i pójść do endokrynologa na kontrolę. Ale z tego co słyszałam od dziewczyn, które leczyły się przed zajściem w ciążę, to lekarze każą im po porodzie zmniejszać do połowy dawkę euthyroxu.

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vanilka wrote:
    Nasza urodzila sie 2960 i nie dostalismy skierowania takze chyba zalezy to od szpitala.
    A czy miala stwierdzoną hipotrofię ? Bo Ada tak.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • MałaCzarna1988 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W czasie ciąży przyjmowałam euthyrox w dawce 50, po ciąży biorę 25 i po połogu badania i kontrola czy dalej ciagniemy euthyrox czy odstawiamy. Niedoczynność miałam nabytą w ciąży.

Dziewczyny, które rodziły SN - Was też tak boli kość ogonowa przy wstawaniu?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2018, 15:37

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • Mmargotka Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaCzarna1988 wrote:

Dziewczyny, które rodziły SN - Was też tak boli kość ogonowa przy wstawaniu?

Mnie boli masakrycznie przy siedzeniu i wstawaniu bo mnie pękła kość ogonowa przy porodzie.
    Siadam na kółku ortopedycznym i mam tejpy założone ale to niewiele pomaga.
    Właśnie wchodzę do ginekologa a moj facet mówi żebym spytała kiedy kolejne dziecko możemy robić ;)

• Magia Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klaudia382 wrote:
    Dziewczyny mam problem z małą. Dawniej zjadala ładnie cala butelkę i szła spać na 4 godziny a teraz nie dojada butelki ja jej na siłę nie chce wlewać i idzie spac a potem budzi sie co 2 godziny płacząc ze glodna... a wszędzie pisze ze mleko modyfikowane trzeba podawać co 3-4 godziny próbuje ja przeciągnąć to sie tylko biedna męczy a i tak zje tyle samo i znowu pobudka co 2 godzinki...

Pediatra mi powiedziala zeby tak sie nie przejmowac, jak nie zje to nie zmuszac, a jak chce czesciej to dawac... ponoc te wytyczne sie zmienily i.mozna mm karmic na zawolanie, tylko uwazac chyba zeby te ilosci w sumie w ciagu doby byly podobne

l22nio4p6u8idvbe.png

Magia

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmargotka wrote:
    Mnie boli masakrycznie przy siedzeniu i wstawaniu bo mnie pękła kość ogonowa przy porodzie.
    Siadam na kółku ortopedycznym i mam tejpy założone ale to niewiele pomaga.
    Właśnie wchodzę do ginekologa a moj facet mówi żebym spytała kiedy kolejne dziecko możemy robić ;)
    Ja usiądę już normalnie ale nie mogę odchylic się do tyłu i oprzeć A jak wstaje z pozycji siedzącej to jakaś masakra. Nie mogę wstać z dzieckiem, tylko za każdym razem musi ktoś małego podnieść. Czuję się jak inwalidka :/

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • klaudia382 Przyjaciółka

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magia wrote:
    Pediatra mi powiedziala zeby tak sie nie przejmowac, jak nie zje to nie zmuszac, a jak chce czesciej to dawac... ponoc te wytyczne sie zmienily i.mozna mm karmic na zawolanie, tylko uwazac chyba zeby te ilosci w sumie w ciagu doby byly podobne

Kurde mala dostala biegunki oby nie przez te karmienia. Będę musiała jej dawać częściej jeść a mniejsze porcje. Może zmienię butelkę moze za wolno jej leci i przysypia przy tym sama nie wiem... od kiedy mozna dawać dicoflor?

klz9h371w1o7q62n.png
  • Mmargotka Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaCzarna1988 wrote:
    Ja usiądę już normalnie ale nie mogę odchylic się do tyłu i oprzeć A jak wstaje z pozycji siedzącej to jakaś masakra. Nie mogę wstać z dzieckiem, tylko za każdym razem musi ktoś małego podnieść. Czuję się jak inwalidka :/

Podobno trzeba czekać z czasem się zagoi...:( Ja też jak inwalidka, maksymalnie.
    tb73tv730xcbtslh.png

• shadee Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    Ja dostalam skierowanie, bo Ada urodzila sie malutka, miala 2800g i w takim przypadku dzieci, tzw. Hipotroficy , dostaja skierowanie na kontrole do neurologa..;)

Nalia, Szymon miał 2880 i żadnym hipotrofikiem nie jest. prawidłowa waga malucha jest powyzej 2500
    żadnego skierowania do neurologa niem mamy, ani żadnych zaleceń konsultacyjnych a rodziłam w szpitalu uniwersyteckim z oddziałem neonantologii

olcia87 lubi tę wiadomość

9ewndqk37cm5zgbo.png

k0kdjw4z4bjlhzwp.png

• Britty Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melbusia aktualizujesz 1 stronę?

Dziewczyny po CC ile dosyalyscie zapisanych zastrzyków przeciwzakrzepowych? Bo ja mam ich do 40 dni. Aż położna się dziwi że tak dużo i mówiła że mam to skonsultować z lekarzem rodzinnym.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2018, 17:22

02.09.2020 Gabryś <3
    dqprj48a0vyap3wu.png
    22.07.2018 Zuzanka <3
    gg64t5odwuht857b.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shadee wrote:
    Nalia, Szymon miał 2880 i żadnym hipotrofikiem nie jest. prawidłowa waga malucha jest powyzej 2500
    żadnego skierowania do neurologa niem mamy, ani żadnych zaleceń konsultacyjnych a rodziłam w szpitalu uniwersyteckim z oddziałem neonantologii
    No niestety, ja mam na wypisie stwierdxona hipotrofie ze wzgledu na cyt. "Niedozywienie plodu - niska masa urodzeniowa wzgledem wieku ciążowego". a w ktorym tygodbiu rodzilas? Bo ja 40+1

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2018, 17:36

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Britty wrote:

Dziewczyny po CC ile dosyalyscie zapisanych zastrzyków przeciwzakrzepowych? Bo ja mam ich do 40 dni. Aż położna się dziwi że tak dużo i mówiła że mam to skonsultować z lekarzem rodzinnym.
    Ja 3...

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam skierowanie do neurologa dziecięcego od pediatry podczas wizyty patronazowej. Powiedziała że być może uda się załatwić te lepsze szczepionki za darmo w związku z krwiaczkiem.

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • Magia Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Britty wrote:

Ja po cc mialam tylko 5 zastrzykow, ale to moze zalezec pewnie od jakis innych czynnikow, krzepliwosci, czy bylo przytaczanie krwi itd

l22nio4p6u8idvbe.png

Magia
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Britty zaktualizuje jak będę mieć dostęp do laptopa. Bo na telefonie to masakra.Chwilowo czekam na odbiór z naprawy.

Britty lubi tę wiadomość

l22n6iyek016fbg8.png
  • Ove Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Britty wrote:

Ja nie mam żadnych...

w4sqgox1ip3g0r0c.png

iv09i09ki84d2sju.png
‹‹ 1277 1278 1279 1280 1281 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ