LIPIEC 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
melbusia88 wrote:A w jaki sposób została ona zdiagnozowana? Twoja córka też jadła mm? Ile miała kiedy to wykryto?
Tak, je mm. No ja sie martwilam tym plakaniem i brakiem apetytu i pediatra zlecila badanie kupki: ogolne badanie kalu i krew utajona. Te wyniki pokazaly nietolerancje. Jestesmy w trakcie przechodzenia na mleczko bez laktozy
Magia -
melbusia88 wrote:Ja też nie wybudzam do jedzenia, bo mała wtedy jest nietomna mamy jedną pobudkę w nocy, przesypia też 6 godzin, ale orzybiera, więc matka korzysta i śpi. Nadgorliwość gorsza od faszyzmu, także spijcie matki jak możecie
Mam podobne obserwacje jeśli chodzi o obracanie się w poprzek łóżeczka. Najpierw siup nóżki, potem reszta
Dokładnie, jestem tego samego zdania. Korzystać na ile się da!https://www.maluchy.pl/li-73421.png
Andrzejek 21.07.2018 3360g, 55cm
21.01 69cm -
Dziewczyny ja juz nie mam sil... moja julka od 5 dni wymiotuje chlustajaco z ogromnym ciśnieniem zazwyczaj zwymiotuje wszytko co zjadla byliśmy w szpitalu miała robione usg brzucha ale nic zlego na szczęście nie wykazało. Dostala nowy lek bardzo silny ktory póki co nic nie pomaga. Zmieniłam mleko MM na inne i tez zero poprawy. Przestalam nawet karmić piersią bo karmimy sie mieszanie, poniewaz uznalam ze może to jej przeszkadza ale dalej nic. Odlozylam lek na kolke tez zero poprawy. Materac mamy pod kątem 30% i nadal wymiotuje... ja juz nie wiem co mam robić boje sie wlasne dziecko karmić bo nie moge znieść tych wymiotow
-
klaudia382 wrote:Dziewczyny ja juz nie mam sil... moja julka od 5 dni wymiotuje chlustajaco z ogromnym ciśnieniem zazwyczaj zwymiotuje wszytko co zjadla byliśmy w szpitalu miała robione usg brzucha ale nic zlego na szczęście nie wykazało. Dostala nowy lek bardzo silny ktory póki co nic nie pomaga. Zmieniłam mleko MM na inne i tez zero poprawy. Przestalam nawet karmić piersią bo karmimy sie mieszanie, poniewaz uznalam ze może to jej przeszkadza ale dalej nic. Odlozylam lek na kolke tez zero poprawy. Materac mamy pod kątem 30% i nadal wymiotuje... ja juz nie wiem co mam robić boje sie wlasne dziecko karmić bo nie moge znieść tych wymiotow
Jak wyglądają wasze karmienia? Co ile je, ile zjada? Czy na każdy płacz dajesz jej cyca? Przybiera prawidłowo?
Mojej przydarzają się takie wymioty - nawet nosem idzie ale to zazwyczaj wtedy jak się przeje lub za często pierś dostanie.
-
Urszulka89 wrote:Jak wyglądają wasze karmienia? Co ile je, ile zjada? Czy na każdy płacz dajesz jej cyca? Przybiera prawidłowo?
Mojej przydarzają się takie wymioty - nawet nosem idzie ale to zazwyczaj wtedy jak się przeje lub za często pierś dostanie.
Karmimy sie mieszanie i mm i cyc. Je 7 razy dziennie co 3,5 h najpierw dostaje cyca kiedy juz nie ma co ssać (mam.malo pokarmu) daje MM zjada zazwyczaj między 70 ml a 110ml (zalezy jaki ma apetyt) odbijam ja kilka razy w trakcie karmienia. Potrafi wymiotować na poczatku karmienia w polowie lub 10 mimut po wiec nie mam pojecia.od czego. Karmie ja trzymając wyżej glowe od reszty ciała. -
A może ją przekarmiasz? Skąd wiesz, że nie masz pokarmu? Takie maleństwa naprawdę nie potrzebują aż tyle jedzenia jakby nam się wydawało. Ja kiedyś odciągałam z jednego cyca ok 80-90ml mleka i tyle jej też wystarczyło. Przybiera ładnie mimo ulewania, ostatnio 500g w 2 tygodnie. Jeśli masz laktator to odciągnij sobie z jednej piersi dla sprawdzenia ile faktycznie pokarmu masz. Tyle że nie stresuj się, odpręż się i wtedy odciągaj Jesli wszystko jest ok - usg i wogóle to moim zdaniem możesz ją przekarmiać - stąd te wymioty.
-
Urszulka89 wrote:A może ją przekarmiasz? Skąd wiesz, że nie masz pokarmu? Takie maleństwa naprawdę nie potrzebują aż tyle jedzenia jakby nam się wydawało. Ja kiedyś odciągałam z jednego cyca ok 80-90ml mleka i tyle jej też wystarczyło. Przybiera ładnie mimo ulewania, ostatnio 500g w 2 tygodnie. Jeśli masz laktator to odciągnij sobie z jednej piersi dla sprawdzenia ile faktycznie pokarmu masz. Tyle że nie stresuj się, odpręż się i wtedy odciągaj Jesli wszystko jest ok - usg i wogóle to moim zdaniem możesz ją przekarmiać - stąd te wymioty.
Kurczę chciałabym dac jej mniej ale w tedy odłożona do łóżeczka placze i szuka cyca -
Klaudia płacze i szuka cyca, ale może nie jedzenia, tylko właśnie cyca? Chce sobie pociumkać? Używasz smoczka? Piszesz że podajesz nawet 110ml po tym jak zje z piersi. Mi się wydaje, że to sporo. Ile ma twoja mała? Moja ma 2 miesiące i nie zje więcej niż 120ml jednorazowo. A je co 2,5-3 godziny. Jedynie w nocy rzadziej. I przybiera książkowo. Może twoja trochę za dużo je? A płacze, bo ma silny odruch ssania i chce sobie pociumkac coś? Poza tym myślę, że w szpitalu powinni was zatrzymać i przebadać tak długo, aż zdiagnozuja i stwierdza co się dzieje, a nie tylko usg i do widzenia, radź sobie matka sama eh.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2018, 17:33
shadee lubi tę wiadomość
-
klaudia382 wrote:Dziewczyny ja juz nie mam sil... moja julka od 5 dni wymiotuje chlustajaco z ogromnym ciśnieniem zazwyczaj zwymiotuje wszytko co zjadla byliśmy w szpitalu miała robione usg brzucha ale nic zlego na szczęście nie wykazało. Dostala nowy lek bardzo silny ktory póki co nic nie pomaga. Zmieniłam mleko MM na inne i tez zero poprawy. Przestalam nawet karmić piersią bo karmimy sie mieszanie, poniewaz uznalam ze może to jej przeszkadza ale dalej nic. Odlozylam lek na kolke tez zero poprawy. Materac mamy pod kątem 30% i nadal wymiotuje... ja juz nie wiem co mam robić boje sie wlasne dziecko karmić bo nie moge znieść tych wymiotow
Moja przyjaciolka ma podobny klopot i to juz z drugim dzieckiem taki sam. Przy pierwszym bardzo sie denerwowala, jezdzili po lekarzach ale przyczyny nie znaleziono. Przeszlo samo jak mialo 8miesiecy. Przy drugim dziecku to samo...tylko ze teraz nie odchodzi od zmyslow ze strachu, ze cos jest nie tak... Pisze to dla pocieszenia, ze nie zawsze jest to cos zlego. Jasne,ze trzeba szukac przyczyny i.mam.nadzieje ze szybko sie u Was poprawi. Uszka do gory
Magia -
Dokładnie tak jak Melbusia napisała, może mała lubi sobie leżeć przy piersi. Ja wczoraj myślałam, że moja jest bardzo głodna, bo nie chciała zasnąć - cyc w buzi przez 2 godziny. Dałam jej mm, nic nie wypiła, za to pluła tym mlekiem na wszystkie strony, czyli nie była głodna. Nadal marudziła i ssała piąstkę. Dałam cyca i zaraz zasnęła. urządziła sobie smoczek z cycka.
Ula dobrze mówi, może jest przekarmiona, a laktator nie odciągnie tyle, to dziecko wyssie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2018, 18:23
-
Klaudia, ale może też być nietolerancja białka - tak było u mojego chrześniaka. Ulewał mocno, chlustało na wszystkie strony. Stwierdzili uczulenie na białko mleka i wiele innych rzeczy. Zaczęli podawać to mlekopodobne na receptę i jakieś zagęstniki (nie znam nazw) i nosić po każdym karmieniu z pół godziny i tak parę ładnych miesięcy. Uciążliwe to było, ale wyrósł z tego - ma już blisko dwa lata.
A i ciągle chciał ssać pierś/ butelkę, bo jedzenie się cofało, kwas żołądkowy podrażniał przewód pokarmowy i tak chciał sobie ulżyć.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2018, 18:34
-
melbusia88 wrote:Klaudia płacze i szuka cyca, ale może nie jedzenia, tylko właśnie cyca? Chce sobie pociumkać? Używasz smoczka? Piszesz że podajesz nawet 110ml po tym jak zje z piersi. Mi się wydaje, że to sporo. Ile ma twoja mała? Moja ma 2 miesiące i nie zje więcej niż 120ml jednorazowo. A je co 2,5-3 godziny. Jedynie w nocy rzadziej. I przybiera książkowo. Może twoja trochę za dużo je? A płacze, bo ma silny odruch ssania i chce sobie pociumkac coś? Poza tym myślę, że w szpitalu powinni was zatrzymać i przebadać tak długo, aż zdiagnozuja i stwierdza co się dzieje, a nie tylko usg i do widzenia, radź sobie matka sama eh.
Nie używam smoczka malutka za bardzo go nie lubi ma 5 tygodni.
Ja to sie ciesze ze chociaz usg zrobili bo caly czas sie upierali ze nie trzeba.
Mala slabo spi budzi sie co kilkanaście minut... teraz obudziła sie z placzem i taka wiotka jakaś byla -
katka84 wrote:Klaudia, ale może też być nietolerancja białka - tak było u mojego chrześniaka. Ulewał mocno, chlustało na wszystkie strony. Stwierdzili uczulenie na białko mleka i wiele innych rzeczy. Zaczęli podawać to mlekopodobne na receptę i jakieś zagęstniki (nie znam nazw) i nosić po każdym karmieniu z pół godziny i tak parę ładnych miesięcy. Uciążliwe to było, ale wyrósł z tego - ma już blisko dwa lata.
A i ciągle chciał ssać pierś/ butelkę, bo jedzenie się cofało, kwas żołądkowy podrażniał przewód pokarmowy i tak chciał sobie ulżyć.
Juz zmieniłam mleko na to co dawali w szpitalu ale wolalabym spróbować wlasnie jakiegoś dla dzieci z alergią tylko czy ja tak sobie mogę zmieniać to mleko od tak? Julka ma.juz problemy z brzuszkiem od tych wszystkich lekow nie robi kupy po 3 dni a jak zrobi to zielona -
klaudia382 wrote:Dziewczyny ja juz nie mam sil... moja julka od 5 dni wymiotuje chlustajaco z ogromnym ciśnieniem zazwyczaj zwymiotuje wszytko co zjadla byliśmy w szpitalu miała robione usg brzucha ale nic zlego na szczęście nie wykazało. Dostala nowy lek bardzo silny ktory póki co nic nie pomaga. Zmieniłam mleko MM na inne i tez zero poprawy. Przestalam nawet karmić piersią bo karmimy sie mieszanie, poniewaz uznalam ze może to jej przeszkadza ale dalej nic. Odlozylam lek na kolke tez zero poprawy. Materac mamy pod kątem 30% i nadal wymiotuje... ja juz nie wiem co mam robić boje sie wlasne dziecko karmić bo nie moge znieść tych wymiotow[/QUOTE
https://www.hafija.pl/2013/10/uniwersalny-przyrzad-do-mierzenia-ilosci-mleka-w-piersi.html
https://www.hafija.pl/2011/11/problemy-z-iloscia-pokarmu.html
https://www.hafija.pl/2016/10/niespokojne-dziecko-przy-piersi.html
Kilka fajnych artykułów
U nas było podobnie jak młody był za bardzo objedzony. On generalnie lubi sobie zjeść a jeszcxe bardziej pociumkac. Tez myślałam płacze jest głodny cyc znowu płacze aha głodny cyc i potem fontanny nosem i góra .Po wizycie położnej gdzie mały ładnie przybiera stwierdziłam ze będę karmić co 3 h wiadomo jak było gorąco to częściej, ale nie na każde ze tak powiem jego zadanie. I jest lepiej w nocy budzi się o 3 zasypia o 22 wiec głodny nie jest. Teraz trochę inaczej bo mamy kolki. Przybiera ładnie a i jak bawi się cyckiem podaje smoczek nie chciałam tego robić, ale inaczej wisiałby cały czas a moje brodawki tez misza odpocząć. Ciumka sobie smoczek i szybko wypluwa a jak nie to jak zaśnie mu wyciągam pierś nadal ładnie ssie wiec nie bój się smoka
30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615 -
Szymon 110 - 120 ml mm zaczął jeść dopiero w 7 tygodniu, chociaż nie zawsze - zazwyczaj wciąga na 1 karmienie okolo 90 ml. Jeśli faktycznie Twoja wcina 120 + pierś, to może za dużo na raz. pytanie też czy powodem chlustania nie jest pomieszanie w jednym karmieniu pokarmów: mleka modyfikowanego oraz mleka z piersi. Ja na początku gdy jeszcze miałam pokarm, odciągałam - zlewałam z kilku dojeń do jednej buteleczki i podawałam wymiennie: raz MM, innym razem to z piersi. NIe mam pojęcia czy to może być powód, ale tak mi przyszło do głowy. dodatkowo spróbuj podać priobiotyk - ja podaję dicoflor
-
klaudia382 wrote:Wlasnie szukam ciagle przyczyny.
Juz zmieniłam mleko na to co dawali w szpitalu ale wolalabym spróbować wlasnie jakiegoś dla dzieci z alergią tylko czy ja tak sobie mogę zmieniać to mleko od tak? Julka ma.juz problemy z brzuszkiem od tych wszystkich lekow nie robi kupy po 3 dni a jak zrobi to zielona
Może to po prostu z przejadania. Ja bym skontrolowała wagę malutkiej i spróbowała tylko na piersi przez tydzień. Jak nic nie przybierze na wadze, to rzeczywiście trzeba podawać mm. I zobaczysz, czy to od przejadania czy nie.
Skoro twierdzisz, że z piersi mało masz pokarmu, a dalej będzie ulewać, to wykluczysz przejadanie.
I tak jak shadee pisze, podawaj probiotyk - np. dicoflor.
A mieszać mleko piersiowe i mm można. Ja tak robiłam z pierwszą i z drugą (czasem się zdarzy). Przy starszej było to zalecenie naszej pediatry, bo za mało przybierała na wadze. Najpierw pierś jedna, później druga i jak jeszcze chce po tym, to podawać mm.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2018, 22:26
-
U nas pierwsza przespana noc, jestem w szoku. Ostatnie karmienie o 21.30, pół godz później już spała, a pobudka o 6.15 i dalej śpi
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2018, 07:13
terka, Kaktus93, katka84, anecz_kaa, Mmargotka lubią tę wiadomość