X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmargotka wrote:
    Klaudia współczuję...
    Jutro będę wiedzieć ile nasza waży aktualnie.

Stuknęło nam 6 tygodni od porodu i bardzo jestem zmotywowana żeby wprowadzić ćwiczenia fizyczne i zrzucić nadmiarowe 7 kg a przede wszystkim brzuch doprowadzić do ładu.
    Będę chodzić na gimnastykę z maluszkami, na trening dna miednicy i na basen.
    I tu mam do Was 2 pytania:
    1) czy muszę poczekać na wizytę u ginekologa żeby dał mi zielone światło na basen, czy po 6 tygodniach od porodu mogę iść? niestety moja gin na urlopie
    2) co myślicie na temat przemieszczania się komunikacją miejską z takim maluszkiem? Byłoby mi z różnych względów wygodniej niż autem, ale nie wiem czy nie powinnam Jej jeszcze przez pewien czas chronić przed skupiskami ludzkimi.
    tb73tv730xcbtslh.png
    Ja już jeździłam tramwajem ;) I było wtedy bardzo mało ludzi, stałyśmy sobie z wózkiem na końcu.

Mmargotka lubi tę wiadomość

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • MałaCzarna1988 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja normalnie wychodzę z małym, oczywiscie w granicach rozsądku. Skupisko ludzi było już od pierwszych chwil życia na położniczym - pełno praktykantów i odwiedzających.

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • Mmargotka Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też wychodzę, gości przyjmujemy i wyjeżdżamy do ludzi, byliśmy nawet właśnie na mini-wakacjach w pensjonacie w górach ze znajomymi, ale do tej pory nie przemieszczaliśmy się komunikacją miejską, bo kiedyś położna nam odradziła (ale wtedy Anula miała 3 tygodnie).
    tb73tv730xcbtslh.png

• Nalia Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez wychodzimy, chkdxiny do sklepow, bylismy na weselu (do 20) i na urodzinach.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Vanilka Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuski a do kiedy stosuje sie wkladke w foteliku samochodowym?

zem3cwa18ndfk4ne.png

f2w33e3kg6mtqiad.png
  • kkarolina89 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmargotka wrote:
    Klaudia współczuję...
    Jutro będę wiedzieć ile nasza waży aktualnie.

Stuknęło nam 6 tygodni od porodu i bardzo jestem zmotywowana żeby wprowadzić ćwiczenia fizyczne i zrzucić nadmiarowe 7 kg a przede wszystkim brzuch doprowadzić do ładu.
    Będę chodzić na gimnastykę z maluszkami, na trening dna miednicy i na basen.
    I tu mam do Was 2 pytania:
    1) czy muszę poczekać na wizytę u ginekologa żeby dał mi zielone światło na basen, czy po 6 tygodniach od porodu mogę iść? niestety moja gin na urlopie
    2) co myślicie na temat przemieszczania się komunikacją miejską z takim maluszkiem? Byłoby mi z różnych względów wygodniej niż autem, ale nie wiem czy nie powinnam Jej jeszcze przez pewien czas chronić przed skupiskami ludzkimi.
    tb73tv730xcbtslh.png

Ja wróciłam na basen po wizycie u gin, ale nie pytałam się jej o zgodę ;) powiedziała, że tam wszystko ładnie, to juz wiecej sie nie pytałam ;) ale ja do 37 tyg ciąży pływałam :)

Jeśli nie byłaś aktywna w ciąży, to moze nie rzucaj się od razu na duza aktywność, bo mawet ja widziałam po sobie, że połóg dał o sobie znać :)

qb3c20mm6mszqqpm.png
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też bym chciała zacząć ćwiczyć, ale trochę się boję. Wiem, że połóg już minął, ale nasłuchałam się kiedyś o wypadaniu macicy po zbyt dużym wysiłku po porodzie i gdzes mnie powstrzymuje eh. Chociaż po ciążowych kg nie ma śladu, to chciałbym iść za ciosem i jeszcze schudnąć. Co polecilybyscie do ćwiczeń (tylko i wyłącznie) w domu? Myślałam o Chodakowskiej, podobno "Skalpel" daje super efekty?

l22n6iyek016fbg8.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melbusia88 wrote:
    Ja też bym chciała zacząć ćwiczyć, ale trochę się boję. Wiem, że połóg już minął, ale nasłuchałam się kiedyś o wypadaniu macicy po zbyt dużym wysiłku po porodzie i gdzes mnie powstrzymuje eh. Chociaż po ciążowych kg nie ma śladu, to chciałbym iść za ciosem i jeszcze schudnąć. Co polecilybyscie do ćwiczeń (tylko i wyłącznie) w domu? Myślałam o Chodakowskiej, podobno "Skalpel" daje super efekty?
    Skalepl na poczatek jak najbardziej tak, to najbardziej lajtowy zestaw Ewy. Gdy nabierzesz worawy i kondycji mozna isc dalej: killer, reeolucja, hot body. Mi po pewnym czasie Ewa przestala sie podobac i cwiczykam z Moniką Kołakowska na youtube. Ja mam rower stacjonarny i chyba zaczne powoli jezdzic... mi zostalo 5.5kg na olus.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Mmargotka Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melbusia88 wrote:

Dlatego nie powinnyśmy ćwiczyć "normalnie", ale do pół roku od porodu powinny to być ćwiczenia dedykowane dla kobiet po ciąży, ew. trening dna miednicy lub basen. Jeśli chodzi o ćwiczenia w domu, przed ciążą ćwiczyłam z Chodakowską i Mel B, ale teraz nie zamierzam. Znalazłam na youtube anglojęzycznym dużo treningów dla kobiet po ciąży, na przykład to: https://www.youtube.com/watch?v=UxstRqRaIPs&t=298s
    tb73tv730xcbtslh.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2018, 22:27

• shadee Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dla mam nieśpiących nocą maluchów - spróbowaliśmy ostatnio poprzestawiać Szymonkowi pory snu i aktywności
    i tak:
    Szymonek śpi popołudniu maks do 18.30
    pomiędzy 18.30 - 21.30 aktywność, zakaz snu
    21.30 kąpiel i kamienienie i lulu

tak oto zaczął nam przesypiać do 2.00 -2.30 tu jedno karmienie i do spania znowu
    pobudka kolejna dopiero nad ranem czyli 6.30 - 7.00

testujemy ten model ale póki co jest super

melbusia88, MałaCzarna1988 lubią tę wiadomość

9ewndqk37cm5zgbo.png

k0kdjw4z4bjlhzwp.png

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej od 2 dni robiłam sobie zapiski ile razy w ciągu doby karmię. Wyszlo mi 11 razy na dobę, z tym że czasami młody wyczysci cała pierś a czasem tylko troszkę. A u Was jak to wygląda? Przez ten czas karmiłam wyłącznie KP. Czasami wydaje mi się że nic nie robię tylko karmię ;) No i oczywiście zmieniam pieluchy na potęgę.

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaCzarna1988 wrote:
    Hej od 2 dni robiłam sobie zapiski ile razy w ciągu doby karmię. Wyszlo mi 11 razy na dobę, z tym że czasami młody wyczysci cała pierś a czasem tylko troszkę. A u Was jak to wygląda? Przez ten czas karmiłam wyłącznie KP. Czasami wydaje mi się że nic nie robię tylko karmię ;) No i oczywiście zmieniam pieluchy na potęgę.

Ja nie wiem, nie liczę :p zazwyczaj karmię co 2 godziny ale zdarzy się, że co 3 też jest ok. Zależy od mojego dziecka :)

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czekam do 3 mcy po cc i ruszam na basen.

Co do kp u nas w dzien b czesto co godzine.

A noc... cycek ok 21 potem do 3 spokoj potem ok 7 i spi nadal. Wczoraj jadla o 23.30 to dzis wsrala na jedzenie ok 6. U Nas ta 1 drzemka nocna ok 7h potem 3-4
    A w dzien spi duzo. Ok 2-3 h ma aktywnosci
    Pixi zyjezz??

My jutro szczepienie.

Skupiska...hmm bylismy na 30 teraz 6urodzinki i jezdzimy do znajomych

• shadee Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny ja nie wiem jak wy dajecie radę z KP ale szczerze podziwiam - ja się do tego kompletnie nie nadaję
    mimo przeogromnej miłości do mojego dziecka oszalałabym z takim wiszącym u cyca cały dzień maluchem :))))
    u nas karmienie przynajmniej szybka piłka: 15-20 min butelka i najedzony

melbusia88 lubi tę wiadomość

9ewndqk37cm5zgbo.png

k0kdjw4z4bjlhzwp.png

• terka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas bardzo różnie. Jak bylo gorąco to mały nie odklejał sie od cyca. Potrafił co pol godziny sie dopominać pociumkac 5 minut (typowo napić sie) i tak caly dzien.
    Teraz co 2-3h w dzień. Czasem 4 ale to akurat rzadko.
    W nocy całkiem inna gadka. 4h to standard. Często 5. Dzisiaj pobił rekord i przespał 6h. Także nie ma źle ;)

https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po ostatniej wizycie poloznej. Maly wazy 5070 (W 6 dni przybrał 210 gram) więc idziemy do przodu. Waga urodzeniowa 4080 więc w ciągu 6 tyg przybrał tylko 990 gram ale mówią mi że wszystko ok.

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaCzarna1988 wrote:
    Kiedys liczylam i u nas to podobnie wychodzi :)

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada je roznoe. Raz chce jesc co 30min, raz co 2h. W nocy co 3-5h.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • klaudia382 Przyjaciółka

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowy problem u julki :( po lekach i zmianie mleka jest brak kupy:( ile dni max moze jej nie byc ? Kiedy robi sie groźnie?

klz9h371w1o7q62n.png
  • shadee Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klaudia382 wrote:
    Nowy problem u julki :( po lekach i zmianie mleka jest brak kupy:( ile dni max moze jej nie byc ? Kiedy robi sie groźnie?

u mnie po zmianie mleka też kupy nie było 2 dni - potem wszystko wróciło

9ewndqk37cm5zgbo.png

k0kdjw4z4bjlhzwp.png

‹‹ 1304 1305 1306 1307 1308 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ