LIPIEC 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Myślę, że jak dziecko jest takie totalnie nieśpiące to nie da się go tak po prostu uśpić. Moja ma kilka drzemek o różnej długości i o różnych porach. Jak widzę, że oczy już jej powoli uciekają albo robi się markotna to staram się jej ułatwić zaśnięcie. Miała takie dni, że było tylko kilka drzemek po 15-20 minut i wychodzę z założenia, że widocznie tyle wtedy potrzebowała. No chyba że ewidentnie byłaby śpiąca, a z jakiegoś powodu nie mogła zasnąć, wtedy to co innego.
-
klaudia382 wrote:Ile wasze dzieci spia w dzien?
Mój bardzo różnie. Potrafi spać po 15 minut i pobudka, trochę zabawy, obserwowania świata i potem znów drzemka 15-30 minut, ale potrafi też usnąć na 3-4h za dnia. Wtedy moge naprawdę wiele w domu zrobić.
W chuście dużo więcej śpi. Na dworze również.
W niedziele pol dnia byliśmy poza domem i mieliśmy chustę (zmieniałam się z mężem nią ) to spal z przerwami na karmienie tylko i potem znów spal. Bałam się wtedy ze w nocy nie będzie spal. A gdzie tam. Spal wtedy 9h
W nocy coraz częściej śpi właśnie po 8-9h ciagiem zdarzy się noc ze wstanie po 4h na jedzenie ale bardzo bardzo rzadko już. Widać śpioch po mężu
Teraz chyba próbuje pobić rekord bo poszedł wczoraj spać po 20.00 jakoś i jeszcze śpikatka84, Mmargotka lubią tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-73421.png
Andrzejek 21.07.2018 3360g, 55cm
21.01 69cm -
melbusia88 wrote:Dziewczyny do którego miesiąca życia dziecka sprawdza się przewiajak taki na łóżeczko? Bo potem dziecko chyba juz jest za duże,zeby je kłaść na to? Nogi wiszą itp.
Dziecko dużo wcześniej (moja parę miesięcy) robi kupy na nocniku, to samo siusiu jak jest, to i na stojąco można przebrać. -
Dziewczyny ja chyba zwariuje, znowu jakieś pociążowe dziadostwo... Po ciąży moje stopy zrobiły się szersze, do tego stopnia, że stopniowo wymieniam obuwie, żadne buty nie pasują, masakra. Kupno nowego jest trudne, bo stopa nie urosła na długość, tylko wszerz, rzadko które buty pasują. No ale to pikuś. Najgorsze jest to,ze już z 2-3 tygodnie walczę z zastrzałami u stóp. Najpierw były na obu duzych palcach, teraz widzę robią się na trzech mniejszych... Ból przy chodzeniu nawet w sportowym obuwiu. Paluchy smarowalam tribiotykiem i przeszło, ale co zrobić, żeby nie działo się to też na pozostałych palcach? Bo widzę, że to chyba never ending story
-
melbusia88 wrote:Dziewczyny ja chyba zwariuje, znowu jakieś pociążowe dziadostwo... Po ciąży moje stopy zrobiły się szersze, do tego stopnia, że stopniowo wymieniam obuwie, żadne buty nie pasują, masakra. Kupno nowego jest trudne, bo stopa nie urosła na długość, tylko wszerz, rzadko które buty pasują. No ale to pikuś. Najgorsze jest to,ze już z 2-3 tygodnie walczę z zastrzałami u stóp. Najpierw były na obu duzych palcach, teraz widzę robią się na trzech mniejszych... Ból przy chodzeniu nawet w sportowym obuwiu. Paluchy smarowalam tribiotykiem i przeszło, ale co zrobić, żeby nie działo się to też na pozostałych palcach? Bo widzę, że to chyba never ending story
melbusia88 lubi tę wiadomość
-
W ogole, od tygodnia moje dziecko robi 2-3 razy dziennie afery. Lezec nie chce, jesc tez nie, pielucha sucha, najlepiej to nosic. A jak nie , to ryk albo wrzask. Potem nagle przechodzi jak za dotknieciem czarodziejskiej rozdzki. Jakies rady? ona nigdy tak nie miala.❤Ada&Pola❤
-
Nalia wrote:W ogole, od tygodnia moje dziecko robi 2-3 razy dziennie afery. Lezec nie chce, jesc tez nie, pielucha sucha, najlepiej to nosic. A jak nie , to ryk albo wrzask. Potem nagle przechodzi jak za dotknieciem czarodziejskiej rozdzki. Jakies rady? ona nigdy tak nie miala.
Może to skok rozwojowy?
https://www.rodzice.pl/skoki-rozwojowe/
Dziewczyny, ktoś już kiedyś pisał o książce Tracy Hogg i Melindy Blau "Język niemowląt". Zakupiłam tę książkę, czytam i bardzo polecam. Żałuję że nie przeczytałam jej przed urodzeniem, może wtedy wszystko byłoby łatwiejsze.
PS. Widzę że wątek stopniowo jakby zamiera...
-
Mmargotka wrote:Może to skok rozwojowy?
Dziewczyny, ktoś już kiedyś pisał o książce Tracy Hogg i Melindy Blau "Język niemowląt". Zakupiłam tę książkę, czytam i bardzo polecam. Żałuję że nie przeczytałam jej przed urodzeniem, może wtedy wszystko byłoby łatwiejsze.
❤Ada&Pola❤
-
Mmargotka wrote:Może to skok rozwojowy?
30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615 -
Hej. Wczoraj byliśmy na pierwszym szczepieniu, wiecie wielka wyprawa, przezycia, narzeczony wzial specjalnie wolne, no i niestety tu na planach się skończyło... nie zrobili nam szczepień. Jesteśmy umówieni na drugie podejście w środę, z tym że będę już sama z dzieckiem
Wczoraj nas wazyli i mój 5 minutowiec przy cycku waży już 5560 gram. W 16 dni przybrał 480 gram więc myślę ze ok. Pediatra też nie miała żadnych zastrzeżeń. Mówiła że ok.
Mam problem ze swoim maluszkiem bo nie okazuje typowo płaczem że jest głodny tylko wstaje i wkłada sobie całe rączki do buzi. Zanim w nocy się porządnie wybudze to mija naprawdę sporo czasu.
Co do rytmu dnia to my jako tako nie mamy ale od paru dni mamy jedną długa drzemkę w ciagu dnia ok 3 godz koło 11-12 a później to drzemki po 30min -1 godz wiec widze swiatelko w tunelu. Kąpiel wieczorem ale to roznie jak nam pasuje miedzy 19-21. Czasem po kąpieli jest tak zmęczony że podczas pielęgnacji zasypia jak kamień i takiego bezwladnego kładę do łóżeczka bez karmienia bo za Chiny nie można go wybudzic.Ogólnie sporo czasu śpi i sam sobą się zajmuje- włączam karuzele i sam się zaciesza do tych zabawek albo daje mu naokoło szczebelek czarno-biale obrazki i wpatruje się w nie z zaciekawieniem. Nie usypiam go bo zauwazylam ze musi sam się wyciszyć i tak np podczas zabawy zasypia, zaraz się wzbudza, przebiore go, zje coś, odkładam do łóżeczka i znowu sam zasypia. Ale zawsze daje znać jak ma mokro w pieluszce:) i to od razu. Ale może to dobrze bo pupa u nas w stanie idealnym
Od paru dni walczymy z ciemieniucha, nawet nie wiedziałam że tak wygląda ciemieniucha. Ale nie jest źle, to dopiero same początki więc łatwo schodzi tylko trochę jest z tym zabawy.
Jestem po wizycie u ginekologa i wszystko się wydaje ok. Mam pilnie zgłosić się do chirurga przez ta przepukline, podobno bez operacji się nie obejdzie ale o tym zadecyduje chirurg. Dostałam tabletki antykoncepcyjne Azalia. Ktoś bierze?