X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dobrą pediatrę i mówi, że wszystko jest w normie.
    Te centyle przerabiałam na starszej, szła bardzo podobnie. Teraz w przedszkolu jest średniakiem z wagą i troszkę więcej niż średnia ze wzrostem.

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • kkarolina89 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duuuuuże macie te dzieciaczki :)
    My tydzień temu na szczepieniu 5500g i 63cm :) około 50 centyl :) ale myślę, że dużo zależy od wagi urodzeniowej, więc nie ma co się porównywać :) my mielismy 3430g, a waga w dniu wypisu 3210g, więc ogólnie mamy 2300g na plusie :)
    My też ubieramy kombinezon misiowy i kocyk :)
    Mamy się bardzo dobrze, szczepiliśmy 6w1,penumo i rota, kiedy włączacie szczepienia na meningokoki?
    Filipek duuużo "gada", usmiecha sie slicznie, ogólnie grzeczny, krzyk jest tylko, jak się nudzi lub jest głodny ;) a jak zrobi kupę to jest w siódmym niebie :D

qb3c20mm6mszqqpm.png
  • Loczek2018 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nic nie mówcie, nie jestem w stanie utachac fotelika z nim, wózek wynoszę na raty, a po domu za bardzo go nie noszę, wolę w leżaczek wsadzić albo na matę bo ręce mi odpadaja:-).. ale urodził się duzy - 4040g, 58cm, z wagi spadł do 3800g i po tygodniu wróciliśmy do wagi urodzeniowej. Z kp problemów nie miałam, a wręcz mam tyle pokarmu że żłobek bym obdzielila :-), jadł od pierwszej doby, ssak zawodowy... Ale przybieramy równomiernie, no tyle że od początku poza siatką centylowa :-)

katka84 lubi tę wiadomość

qb3cp07w5ku95ses.png
  • Kaktus93 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy moje dziecko jest najmniejsze na tym forum? 5250, chyba szału nie ma z wagą :)
    Loczek, Twój jest mega gigant! Masz co dźwigać :D
    MalaCzarna - nie masz możliwości, żeby zmienić pediatre? Ciemieniucha z powodu nabiału.. Nieźle :D

Loczek2018 lubi tę wiadomość

l22nsg188x4pwv1x.png
  • MałaCzarna1988 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktus zmieniłam przychodnie z jakiś miesiąc temu, po tym miałam problemy z kartą szczepień bo przekazanie między przychodniami trwało 1,5 tyg. Już przeczekam ten okres szczepień i wtedy pomyśle o zmianie.

mhsvp07wihx7lu0a.png

Wysłany: 3 października 2018, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktus Twoja była malutka jak się urodziła w porownaniu do mojego kolosa 4080 gram :D u nas od urodzenia przybrał 1940 gram, A Wasza mala trochę więcej ;) A że ogólnie mniej waży to może będzie z tych drobniejszych albo jeszcze nadrobi.

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • terka Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktus-pamiętaj że dziewczynki i chłopcy mają inne "normy". Dla pocieszenia mój równy tydzień temu ważył 5.490 także też nie gigant wagowo ale prawidkowo. Za to (jak na moją miarę być może niedokladna) ma 62cm więc raczej idzie w długość a nie szerokość (od czasów brzucha tak ma :)) :P każde dziecko inne dlatego te normy sa takie szerokie ;)

https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • Kaktus93 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak, chyba wszystkie nasze dzieciaczki są w normie, a to jest najważniejsze :)

l22nsg188x4pwv1x.png
  • terka Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktus93 wrote:
    No tak, chyba wszystkie nasze dzieciaczki są w normie, a to jest najważniejsze :)

Dokładnie. Rosną, sa szczęśliwe (poza chwilowym kryzysami egzystencjalnymi :P) i to się liczy ;) a czy będzie niski czy wysoki czy grubszy czy chudzinka... Nudno by było jakby wszyscy tak samo wyglądali :P

katka84, melbusia88 lubią tę wiadomość

• Nalia Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas 11.5 tyg aaga 5400 i 62 cm. :) waga na 40 crntylu (a startowala z 10), dlugosc jakos kolo 90. Startowalismy z wagi 2800, 2720 przy wypisie i dkugosci 55cm, wiec mamy 2680g na plusie. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2018, 20:12

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkarolina89 wrote:
    Duuuuuże macie te dzieciaczki :)
    My tydzień temu na szczepieniu 5500g i 63cm :) około 50 centyl :) ale myślę, że dużo zależy od wagi urodzeniowej, więc nie ma co się porównywać :) my mielismy 3430g, a waga w dniu wypisu 3210g, więc ogólnie mamy 2300g na plusie :)
    My też ubieramy kombinezon misiowy i kocyk :)
    Mamy się bardzo dobrze, szczepiliśmy 6w1,penumo i rota, kiedy włączacie szczepienia na meningokoki?
    Filipek duuużo "gada", usmiecha sie slicznie, ogólnie grzeczny, krzyk jest tylko, jak się nudzi lub jest głodny ;) a jak zrobi kupę to jest w siódmym niebie :D
    Mamy maluchy w podobnym wieku :-) Lilka startowała z wagą 3270 (3030 przy wypisie), teraz waży ok. 6,5kg. Urodzona 54cm, teraz ma 69cm. Jest nie tyle pulchniutka, co długa :-)

l22n6iyek016fbg8.png
  • terka Autorytet

Wysłany: 4 października 2018, 06:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy orientuje się może któraś z was jak to jest z rzeczami ktore dziecko dostaje przez mleko? Chodzi mi czy jest coś takiego ze x% z tego co my przyjmiemy to biorą z mlekiem. Leki, witaminy (suplementy), składniki z jedzenia itd ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2018, 06:14

• katka84 Autorytet

Wysłany: 4 października 2018, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    terka wrote:
    Dziewczyny czy orientuje się może któraś z was jak to jest z rzeczami ktore dziecko dostaje przez mleko? Chodzi mi czy jest coś takiego ze x% z tego co my przyjmiemy to biorą z mlekiem. Leki, witaminy (suplementy), składniki z jedzenia itd ;)
    Niedawno oglądałam wywiad z panią dr i jednocześnie doradcą laktacyjnym i obalała mit, że leki przechodzą do mleka. Niby są jakieś naukowe badania to potwierdzające, że większość leków nie dociera do mleka - tylko psychotropy przechodzą i leki nasercowe. Ale ja jakoś temu nie ufam. Nie jestem chemikiem, ale po co każą brać witaminy i te omegi wszystkie, że dziecko tego potrzebuje, skoro nic nie przenika do mleka.
    Albo jedni albo drudzy przekazują tylko cząstkową wiedzę.
    A co z alkoholem? Przecież nie możemy pić, bo przechodzi z mlekiem. To jedno przechodzi a drugie nie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2018, 09:57

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • kkarolina89 Autorytet

Wysłany: 4 października 2018, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katka84 wrote:
    Niedawno oglądałam wywiad z panią dr i jednocześnie doradcą laktacyjnym i obalała mit, że leki przechodzą do mleka. Niby są jakieś naukowe badania to potwierdzające, że większość leków nie dociera do mleka - tylko psychotropy przechodzą i leki nasercowe. Ale ja jakoś temu nie ufam. Nie jestem chemikiem, ale po co każą brać witaminy i te omegi wszystkie, że dziecko tego potrzebuje, skoro nic nie przenika do mleka.
    Albo jedni albo drudzy przekazują tylko cząstkową wiedzę.
    A co z alkoholem? Przecież nie możemy pić, bo przechodzi z mlekiem. To jedno przechodzi a drugie nie?

Zależy chyba np. od wielkości cząsteczek, nie wszystko przenika. Do tego mleko kest cały czas filtrowane, więc co do alkoholu, jak on zniknie z naszej krwi, to i z mleka też :) z jedzenia przenikają te podstawowe składniki, czyli białka, węglowodany, tłuszcze, a nie jakieś kawałki jedzenia :D jest mnóstwo leków, ktore można zażywać karmiąc piersią, jest specjalny leksykon leków dostępny online :)

qb3c20mm6mszqqpm.png
  • terka Autorytet

Wysłany: 4 października 2018, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkarolina89 wrote:
    Zależy chyba np. od wielkości cząsteczek, nie wszystko przenika. Do tego mleko kest cały czas filtrowane, więc co do alkoholu, jak on zniknie z naszej krwi, to i z mleka też :) z jedzenia przenikają te podstawowe składniki, czyli białka, węglowodany, tłuszcze, a nie jakieś kawałki jedzenia :D jest mnóstwo leków, ktore można zażywać karmiąc piersią, jest specjalny leksykon leków dostępny online :)

Hmm... Znaczy mnie bardziej chodziło właśnie o to ile dzieci wezmą nie z obawy przed lekami (nie biorę żadnych ;)) a właśnie ze mamy się suplementowac żeby dziecko miało no i myślę sobie ile z tego faktycznie biora ;)

Wysłany: 4 października 2018, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po porodzie, jak brałam 3 razy dziennie po 2 tabletki 500mg paracetamolu, bałam się że będę truć dziecko. Lekarz mnie uspokajal że mniej niż 1% przenika do mleka matki i że jest to bezpieczna dawka. Kiedyś czytałam jakiś artykuł medyczny ze duomox też przenika do mleka matki w zaledwie 1%.

mhsvp07wihx7lu0a.png

Wysłany: 4 października 2018, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melbusia jaką masz fajną córeczkę z dużymi, przesłodkimi oczami :) zazdroszczę Wam córek. Nie żebym miała coś do swojego syna bo bardzo sie cieszcie że go mam ale wcale bym się nie obraziła gdyby drugie bobo to była córka :D te kiecki, opaski, same wiecie o co chodzi ;)
    Mój jak mnie nie osika z raz, dwa razy dziennie to dzień stracony :D z dziewczynkami chyba nie ma takiego problemu.

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • terka Autorytet

Wysłany: 4 października 2018, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaCzarna1988 wrote:
    Melbusia jaką masz fajną córeczkę z dużymi, przesłodkimi oczami :) zazdroszczę Wam córek. Nie żebym miała coś do swojego syna bo bardzo sie cieszcie że go mam ale wcale bym się nie obraziła gdyby drugie bobo to była córka :D te kiecki, opaski, same wiecie o co chodzi ;)
    Mój jak mnie nie osika z raz, dwa razy dziennie to dzień stracony :D z dziewczynkami chyba nie ma takiego problemu.

Nie ludz się, jest podobnie ;D jedyna różnica jest w kącie nachylenia moczu :D :D mam 3 siostrzenice, wiem co mówię ;D
    No ja też się nie obrażę na drugą córeczkę :D ale strasznie cieszę się że mam pierwszego chłopca ;) taki starszy braciszek itd ;D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2018, 11:50

• katka84 Autorytet

Wysłany: 4 października 2018, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkarolina89 wrote:
    Tak też podejrzewam, ze to chodzi o wielkość cząsteczek i też słyszałam o tym leksykonie, że tam są sprawdzone przebadane już leki. Ja nie biorę żadnych leków, w sumie na razie nie miałam potrzeby.
    http://www.kobiety.med.pl/cnol/index.php?option=com_content&view=article&id=131&Itemid=49&lang=pl

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 4 października 2018, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaCzarna1988 wrote:
    Dzięki :-) jest niesamowitą mieszanką mnie i męża. Kształt oczu ma jego, mój ma kolor oczu. Jego brwi, moje rzęsy. Stroić ją uwielbiam ;-)
    Nie do końca zgodzę się z terką z tym osikiwaniem :-) jeszcze nigdy nie byłam osikana przez małą, nie wiem jaki musiałaby mieć strumień, by mnie osikać :-D dziewczynki sikają raczej pod siebie, bynajmniej moja. Dlatego wtedy zawsze osikany jest przewijak i bodziak. Dlatego już nie ryzykuję przebierania małej na naszym łóżku w sypialni :-D

l22n6iyek016fbg8.png
‹‹ 1329 1330 1331 1332 1333 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ