X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • Mmma Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, to ciekawe. Nasza Natalka tez ma wysypkę od 3 tyg, dziś poszliśmy do lekarza i usłyszeliśmy ze to już trzecie dziecko z taka sama wysypka w ostatnim czasie. Taka kaszka, plamki suchawe - emolienty, kąpiel w krochmalu itd... Dostala skierowanie do dermatologa.

Moja natomiast biega, pełza a gada mniej... jest taka ruchliwa.
    W czwartek mamy wizyte u fizjoterapeuty profilaktycznie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2019, 12:06

event.png
    eve
  • Loczek2018 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmma - dostał fenistil w kropelkach i maść z Wit D+A. Byliśmy w Salve u Izabeli Polak Pacholczyk

qb3cp07w5ku95ses.png
  • Mmma Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haaa moja tez dostala fenistil w kropelkach. My chodzimy na rzgowska do salve do dr moniki kopki luty

a jakie dawkowanie?
    Bo nam kazała 3x po 5 kropelek

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2019, 13:42

event.png
    eve
  • Loczek2018 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    3x5. Czytałam ulotkę to jak na jego wagę (10kg) to dawka nie jest jakaś szalona. Ale zobaczymy, mam odczekać 7-10 dni czy będzie poprawa.. już cały jest w suchych plackach :-(..
    Jaki emolient stosujesz? Emotopic kupiłam płyn i krem, masz coś sprawdzonego do polecenia?

qb3cp07w5ku95ses.png
  • Mmma Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kąpałam w Oillan 2w1, skonczyl sie i wrocilam do rossmanowego babydream i do obu wkrapialam troche olejku ze slodkich migdalow. Po kąpieli smatowalam oliwka, ale zmienilam na mleczko momme, skonczylo sie i teraz stosuje cetaphil balsam bo hippa oliwke dzis kazala odstawic bo ona nie lubi oliwek (dr) bo zatykaja pory. Ogolnie chce teraz kupic atoperal pianke do mycia. Kupuje tylko takie lepsze sklady co srokao poleca. Emolium wszedzie czytam a srokao nie do konca pochwala sklad dlatego oillan wybralam ten 2w1 do mycia.

Ta wysypka jest podobno od nabialu... Serniki, ser bialy itd

Z cetaphilu jestem zadowolona

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2019, 20:02

event.png
    eve
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas przy starszej od nabiału miała ona wysypkę taką grutkowatą ale bardzo drobną jak kaszka. Nie całkowicie zrezygnowałam z nabiału ale zminimalizowałam do jednego jogurtu dziennie lub szklanki kakao i po 2-3 tygodniach unormowało się. Teraz Maja miała takie suche placki na stopach i pomogły kąpiele w Emolium. I tylko tyle. Ale kąpałyśmy się chyba przez miesiąc zanim prawie całkowicie znikły.

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy jestem jedyną matką, która nie zakłada swojemu dziecku rajstop pod spodnie :-D ? Byłam dziś na szczepieniu i pani dr zwróciła uwagę, że mała nie ma rajstop. A ja po prostu uważam, że jak nie ma mrozów (u nas) to nie ma sensu ich zakładać. Mała ma przecież legginsy i misiowy kombinezon, na to zawsze jakiś kocyk. Koleżanki ubierają rajstopki dzieciom pod spodnie nawet w domach, a ja się zastanawiam czy one by tak wytrzymały w domu gdzie jest zwykle ok 20 stopni :rajstopy + spodnie. A jak jest u was?

l22n6iyek016fbg8.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2019, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melbusia88 wrote:
    Czy jestem jedyną matką, która nie zakłada swojemu dziecku rajstop pod spodnie :-D ? Byłam dziś na szczepieniu i pani dr zwróciła uwagę, że mała nie ma rajstop. A ja po prostu uważam, że jak nie ma mrozów (u nas) to nie ma sensu ich zakładać. Mała ma przecież legginsy i misiowy kombinezon, na to zawsze jakiś kocyk. Koleżanki ubierają rajstopki dzieciom pod spodnie nawet w domach, a ja się zastanawiam czy one by tak wytrzymały w domu gdzie jest zwykle ok 20 stopni :rajstopy + spodnie. A jak jest u was?
    Jak są mrozy to zakładam rajstopy w domu, a na wyjście jeszcze zakładam spodenki albo legginsy. W domu Ada nosi albo same spodnie/legginsy, albo same rajstopki. Nigdy nie zakładam dwóch warstw w domu.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • terka Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 05:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melbusia88 wrote:

Nie jesteś jedyna :D
    Mój rajstopki miał raz w życiu założone-jak było ekstremalnie zimno (-14) :D a tak to na spodnie plus kombinezon i gotowy "iść" w świat :) ja ogólnie nie jestem za przegrzewaniem dzieci, mimo że się nasluchalam "a nie zimno mu? Na pewno mu zimno, powinna pani .........." - tu wstawcie sobie co chcecie - założyc kaptur, ubrać coś cieplejsze go itd itd :P
    to ja wiem jak mu dobrze i ile potrzebuje. Dziwnym trafem zawsze ciepły jest, nie ma problemu :) i tak zazwyczaj mówię, że wiem lepiej jak powinno być bo go znam.
    A w domu to on szaleje w bodziakach na długi rękaw i spiochach/polspiochach/spodniach (zależy na co matka miała fazę akurat :P), na noc idzie do spiworka, więc często nawet te śpiochy ściągam i w samych bodziakach jest i śpiworku. I idealnie :)

https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Terka dobrze wiedzieć, że nie jestem sama :-) już miałam zapytać ta lekarke czy ona ma dziś rajstopy pod spodniami. No ludzie. U nas jeszcze tej zimy nie było niższej temperatury jak - 1. No i nie wiem co ja bym założyła przy - 10 jakbym już teraz to dziecko w kokon ubierała. W domu tak samo jak ty- body+legginsy. Dla mnie wskazówką jest to jak ciepłe dziecko jest gdy wracam ze spaceru. Po wyciągnięciu z kombinezonu jest ciepłe? Czyli nie jest jej zimno. Amen. Ale oczywiście ja też słucham ciągle jak powinnam ja ubrać. Sama byłam takim przegrzewanym dzieckiem i nic dobrego z tego nie wyszło.

l22n6iyek016fbg8.png
  • terka Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melbusia88 wrote:
    Terka dobrze wiedzieć, że nie jestem sama :-) już miałam zapytać ta lekarke czy ona ma dziś rajstopy pod spodniami. No ludzie. U nas jeszcze tej zimy nie było niższej temperatury jak - 1. No i nie wiem co ja bym założyła przy - 10 jakbym już teraz to dziecko w kokon ubierała. W domu tak samo jak ty- body+legginsy. Dla mnie wskazówką jest to jak ciepłe dziecko jest gdy wracam ze spaceru. Po wyciągnięciu z kombinezonu jest ciepłe? Czyli nie jest jej zimno. Amen. Ale oczywiście ja też słucham ciągle jak powinnam ja ubrać. Sama byłam takim przegrzewanym dzieckiem i nic dobrego z tego nie wyszło.

Jasne że to nic dobrego. Gdzie hartowanie i uodparnianie?
    Dokładnie, naubierac teraz a jak będzie full zima to płakać z rozpaczy jak trzeba będzie wyjść gdziekolwiek :P
    U mnie dochodzi jeszcze warstwa dodatkowa bo się nosimy cały czas jak kangurki :) tego też oczywiście się czepiaja co niektórzy (większość raczej zachwyca ze mama chce być blisko maluszka :)) :P bo kręgosłup bo dziecko będę miała krzywe i inne bla bla bla ;D zawsze mówie że ortopeda jest małym zachwycony :) ale i na to kiedyś usłyszałam że pewnie się nie zna bo ona wie ze noszenie jest zle XD XD XD
    W takim momencie przypominam sobie że w sumie to się spieszę i żegnam z danym delikwentem XD

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2019, 08:53

• Ineczka Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2019, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :) Nie było mnie tutaj hohoho :) Postaram się wpadać częściej :)

v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
  • Mmma Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jak tam u Was? U mnie sie wczoraj pojawilo krwawienie... Nadszedl okres, kp niezmiennie

event.png
    eve
  • Kaktus93 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melbusia - biedne byłoby dziecko, w życiu bym nie ubrała rajstop i spodni w pomieszczeniu.. W ogóle jak biorę mała tylko do auta - bo np. Jedziemy tylko do przychodni czy do mojej mamy, teściów to na body i polspiochy zakładam tylko kombinezon taki bardziej jesienny w sumie niż zimowy i przykrywam kocykiem. Obrywa mi się za to od wszystkich. Raz postanowiłam posłuchać mądrych rad, ubrałam mała w kombinezon bardzo gruby, typowo zimowy (no bo przecież zima?), mała cała drogę płakała a na miejscu okazało się, że jest mokrusienka... Wyrzuty sumienia mam do dzisiaj (bo Marysia parę dni później się rozchorowala i nie wiem czy to nie od tego) i wtedy postanowiłam, że od teraz będę słuchać wyłącznie swojej intuicji.

Mmma - ja mam właśnie już trzeci okres po porodzie, też karmię piersią.. :)

Ineczka, co u Ciebie? Jak tam mały? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2019, 12:27

l22nsg188x4pwv1x.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do okresu - przy starszej dostałam 1,5 miesiąca po porodzie, mimo karmienia. Teraz było tak samo :)

Rajstopy - u nas po domu jak zakłada się rajstopy to z body i tyle. Na pole zakładałam już parę razy ale tylko dlatego że jak jechaliśmy do mojej mamy lub gdzieś znienacka - to było nie napalone w piecu i trochę chłodno. Potem zawsze spodnie można zdjąć i być w samych rajtuzach :)

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • terka Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmma wrote:
    I jak tam u Was? U mnie sie wczoraj pojawilo krwawienie... Nadszedl okres, kp niezmiennie

U mnie cisza pod tym względem. Wyłączne KP :) w sumie nie spieszno mi do okresu :D

• Nalia Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też bez okresu ;)

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Mmargotka Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny.

Byłyśmy niecały tydzień temu na pierwszych zajęciach na basenie, nasza córka bawiła się fantastycznie, mega radość, rybka w wodzie:) A potem spała w ciągu dnia jak nigdy.

Od wczoraj niestety ma pierwszy katar (nie wiem czy wiązać to z naszą wizytą na basenie od której minęło już trochę czasu, jest pewnie sporo innych czynników...) i trudno Jej ssać pierś i spać :/ Odciągamy aspiratorem. Czy któreś z Waszych dzieci też miało katar? Nie wiem na ile to powszechne wśród niemowlaków w taką aurę...

No i ... ja dziś właśnie dostałam "pierwszy" okres! Mimo wciąż bardzo częstego karmienia wyłącznie piersią w dzień i nocy. Póki co okres zupełnie bezbolesny. A przed ciążą to była mordęga i potworny ból.

tb73tv730xcbtslh.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2019, 13:39

Loczek2018 lubi tę wiadomość

• Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmargotka wrote:
    Hej Dziewczyny.

Byłyśmy niecały tydzień temu na pierwszych zajęciach na basenie, nasza córka bawiła się fantastycznie, mega radość, rybka w wodzie:) A potem spała w ciągu dnia jak nigdy.

Od wczoraj niestety ma pierwszy katar (nie wiem czy wiązać to z naszą wizytą na basenie od której minęło już trochę czasu, jest pewnie sporo innych czynników...) i trudno Jej ssać pierś i spać :/ Odciągamy aspiratorem. Czy któreś z Waszych dzieci też miało katar? Nie wiem na ile to powszechne wśród niemowlaków w taką aurę...

No i ... ja dziś właśnie dostałam "pierwszy" okres! Mimo wciąż bardzo częstego karmienia wyłącznie piersią w dzień i nocy. Póki co okres zupełnie bezbolesny. A przed ciążą to była mordęga i potworny ból.

tb73tv730xcbtslh.png

Co do okresu, to nie wiem jakie czynniki na to wpływają - napewno nie kp. Ja pierwszą córkę i teraz tż tylko cyc a okres po 1,5 miesiąca dostałam.

Katar - nie znam nikogo kto by go nie miał. Nawet takie małe bobasy jak nasze. My mamy już drugi raz. Nasz zestaw to cebion, plasterki aromactiv lub kropla olbas na piżamkę - jak jest trudność z oddychaniem, inhalacje z soli fizjologicznej +oklepywanie, na kaszel suchy pediatra nam dała pettit drill. Oprócz tego czyścimy nos katarkiem do odkurzacza + woda morka oraz do spania poduszka klin - wtedy katar nie spływa do gardła. Oprócz tego dobry nawilżacz powietrza. Ja na noc smaruję klatkę piersiową i stópki aromactiv baby - w formie maści. Zdrówka! :)

Mmargotka lubi tę wiadomość

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • Ineczka Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktus93 wrote:
    Melbusia - biedne byłoby dziecko, w życiu bym nie ubrała rajstop i spodni w pomieszczeniu.. W ogóle jak biorę mała tylko do auta - bo np. Jedziemy tylko do przychodni czy do mojej mamy, teściów to na body i polspiochy zakładam tylko kombinezon taki bardziej jesienny w sumie niż zimowy i przykrywam kocykiem. Obrywa mi się za to od wszystkich. Raz postanowiłam posłuchać mądrych rad, ubrałam mała w kombinezon bardzo gruby, typowo zimowy (no bo przecież zima?), mała cała drogę płakała a na miejscu okazało się, że jest mokrusienka... Wyrzuty sumienia mam do dzisiaj (bo Marysia parę dni później się rozchorowala i nie wiem czy to nie od tego) i wtedy postanowiłam, że od teraz będę słuchać wyłącznie swojej intuicji.

Mmma - ja mam właśnie już trzeci okres po porodzie, też karmię piersią.. :)

Ineczka, co u Ciebie? Jak tam mały? :)
    Wszystko dobrze dziękuje za pytasz :) Niedawno skonczyl pół roku. Podnosi się do raczkowania jestem ciekawa kiedy ruszy ;) A tak to próbujemy nowych rzeczy póki co wszystko mu smakuje jadł już batata, kalafiora, buraka, marchewkę, brokuła, banana, jabłko i gruszkę :) tez mieliśmy katar u nas pomogło to co napisała Urszulka plus maść majerankowa pod nosek i oklepywanie to tak bardziej dla mojego spokoju żeby mu nic nie zalegało ;)
    Co do okresu ja właśnie dostałam pierwszy po porodzie i tez dalej karmie piersią co prawda mniej bo mały w dzień średnio chce nadrabia w nocy ;)
    28 ruszamy na basen :) Mamy, które chodzą jak to organizacyjnie wyglada wózki, skorupki to można ze sobą mieć ? Jest gdzie odłożyć dziecko żeby się przebrać ?Strona organizacyjna mnie trochę przeraża ;) A co u was?

v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
‹‹ 1350 1351 1352 1353 1354 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ