LIPIEC 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Vanilka myślę że jeśli to AZS to raczej nie przez nabiał skoro piłaś/jadłaś wcześniej i młoda też.
U nas - ze starszą, po nabiale młoda miała takie drobne krosteczki, jak grysik. Nie odstawiłam a zmniejszyłam spożycie i wsio wróciło do normy. Ale ona wtedy miała chyba 2 tygodnie. Potem już normalnie jadłam i młoda też nabiał i wszystko było ok.
Nie wiem dlaczego ale zazwyczaj lekarze na taką wysypkę każą odstawić nabiał albo cytrusy...
Maja ma dwa takie placki suche- na nodze i ręce. Pediatra kazała to obserwować bo to nie jest czerwone a suche. Tyle że ja ją kąpie teraz w emolium i smaruję też kremem z tej samej serii. Jest suche ale koloru naturalnego. A ciekawostką jest to że Maja nie przepada za nabiałem - typu jogurty, serki. Ja też teraz niewiele zjem/wypiję.
-
Dostalysmy masci i hedziemy obserwowac Malej narazie nie daje nabiału i zobaczymy, ja ogranicze do minimum tylko do kawki troszke i tyle.
Mam pytanie odnosnie ząbkowania. Czy ciagnievie za uszy moze zwiastwoac zabki? Nie chce znow leciec do przychodni z Maja jesli to zabki. Bo juz ostatnio na kontrole czekalam 1.5h bo tyle bylo osob. Stan podgoraczkowy byl jeden dzien z sb na niedziele teraz spokoj ale ciagnie za te uszka i tez maruda troche. Jak bylo u Was? Bo my ciagle czekamy na ten pierwszy.
-
Vanilka wrote:Dostalysmy masci i hedziemy obserwowac Malej narazie nie daje nabiału i zobaczymy, ja ogranicze do minimum tylko do kawki troszke i tyle.
Mam pytanie odnosnie ząbkowania. Czy ciagnievie za uszy moze zwiastwoac zabki? Nie chce znow leciec do przychodni z Maja jesli to zabki. Bo juz ostatnio na kontrole czekalam 1.5h bo tyle bylo osob. Stan podgoraczkowy byl jeden dzien z sb na niedziele teraz spokoj ale ciagnie za te uszka i tez maruda troche. Jak bylo u Was? Bo my ciagle czekamy na ten pierwszy. -
U nas suche placki na stopach zniknęły po zmianie proszku do prania. Aaaa mój mały tez ciagnie sie za ucho i podejrzewałam że może go boli a to może właśnie wyrzynaja sie ząbki a w życiu bym na to nie wpadła ...co do cięższych chwil to ja też często je miewam zwykle wtedy jak zostaje na cały dzień sama z maluchem ,bo zazwyczaj to ktoś przyjdzie, to mama weźmie malego na spacer i troche odciąży, ale jest coraz bardziej ruchliwy wszystko chce dotknąć, raczkując trzeba chodzić wszędzie za nim i wieczorem już padam ...zastanawiam sie nad chodzikiem choć wiem że jest niezdrowy.Noi też robi sie z niego mała maruda przy przebieraniu czasami płacze wieczorem to juz nie schodzi z rąk... chyba tez ma gorszy okres.
-
U nas wychodzi chyba czwórka, malutka ciągle gryzie paluszek z tyłu buźki i wyraźnie czuć żabką pod dziaslami.
Kropka u nas przebieranie to masakra, wieczorem przebieramy z mężem mała razem, tak się kręci i ucieka i wrzeszczy, rzadko kiedy bez problemu da się ubrać. Taki etap rozwoju dzisiaj włożyłam ja do łóżeczka i poszłam umyć zęby, o matko chyba wszyscy sąsiedzi mała słyszeli :o02.09.2020 Gabryś
22.07.2018 Zuzanka
-
Ciąganie za uszka może być na ząbki a może to być zapalenie ucha. Moja córa - miała dwa latka i nic ją nie bolało, nie miała temp. Żadnych niepokojących objawów - tylko grzebała w uchu. Po chyba tygodniu wkońcu poszliśmy do pediatry i okazało się że zrobił się już wysięk i trzeba antybiotyk także na dwoje babka wróżyła...
Nasze dzieciaki są w takim wieku - ząbkowanie, że czasami często stwierdzić czy to infekcja czy ząbki.
-
Britty wrote:U nas wychodzi chyba czwórka, malutka ciągle gryzie paluszek z tyłu buźki i wyraźnie czuć żabką pod dziaslami.
Kropka u nas przebieranie to masakra, wieczorem przebieramy z mężem mała razem, tak się kręci i ucieka i wrzeszczy, rzadko kiedy bez problemu da się ubrać. Taki etap rozwoju dzisiaj włożyłam ja do łóżeczka i poszłam umyć zęby, o matko chyba wszyscy sąsiedzi mała słyszeli :o
Jeśli to czwórki to strasznie wcześnie. Bo one wychodzą po roku, a nawet grubo po. No i powinny pokazać się po dwójkach. Jeśli macie już dwójki to możliwe że wam wcześniej wyjdą
-
Vanillaice wrote:U nas ciągnie za uszki przy zabkowaniu, teraz wogole ciągle tam grzebie . Znajomi aż do szpitala z tym jechali, i też okazało się, że to od zabkowania.
Ja się nie dziwię że jechali do szpitala bo taki maluch nie powie, że ucho boli a najczęściej dzieci właśnie ciągną za ucho lub pocierają o nie.
-
Hej!
Dziś mój mały wielki człowiek przyraczkowal do mnie z drugiego końca pokoju! Trwało to kilka minut, bo rozmyślał się, musiałam nawoływać, ale jaka duma jak wreszcie do mnie dotarl♡
I ma 5 zębów, masakra dziewczyny, moje cycki poobgryzane. Co do ząbkowania - trze strasznie oczy, nos i szarpie uszy szczególnie jak wychodzą górne zeby, dolne jakoś bezobjawowo.
Ma AZS, piłam mleko hektolitrami od zawsze, objawy pojawiły się dopiero w 5miesiacu, wcześniej kompletnie nic się nie działo - nabiał musiałam odstawić. dostał krem robiony na receptę z Wit D i A, super pomógł, polecam, poza tym Emotopic emolient i krem używam, praktycznie udało się już ogarnąć.
Co do jedzenia - jajko na miękko, jajecznica na parze, jabłka banany, ogórki kiszone, kaszki, obiadki gotuje i blenduje, ziemniaczka z talerza wyjada, ostatnio ciasto drożdżowe domowej roboty jadł ale ciii heh więc trochę na luzie u nas już z jedzeniem.
Łobuz jest straszny, że spaniem jest masakra, lek separacyjny ma, domaga się uwagi, przylepa z niego zawodowa. Padam na nosWiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2019, 19:01
Mmma lubi tę wiadomość
-
Kaktus93 wrote:Kurcze ale tu cisza znowu
Dziewczyny, czy któraś z Was w ostatnim czasie odstawila/podejmowala próbę odstawienia malucha od piersi?
Napiszcie dziewczyny jakie butelki mają Wasze pociechy bo ja zatrzymalam się na avencie który dostalam w szpitalu i nie wiem co teraz kupić do picia soku czy mleka.
I ponawiam pytanie kaktusa czy któraś z Was w ostatnim czasie odstawila/podejmowala próbę odstawienia malucha od piersi? -
Hej my wciąż karmimy piersią ale nie wiem jak długo damy radę, mala czasem odrzuca mi pierś a chciałabym do roku pociągnąć, zobaczymy jak się uda ogl nie wiem czy pisałam u mnie nieciekawie goi się blizna po cc, chodzę na rehabilitację w zasadzie w piątek już kończę zabiegi, i na macicy też jest wszystko w trakcie gojenia, więc wszystko bardzo długo to u mnie trwa Kurcze trochę się martwię bo lekarz mnie nasttaszyl, zeby tylko nie zajść w ciążę, ok nie planowałam ale teraz całkiem się stresuje, czy nie wpadniemy bo nigdy nie ma 100% pewności. :o02.09.2020 Gabryś
22.07.2018 Zuzanka
-
Hej, u nas bez wiekszych zmian
Mamy 2 zęby i chodzimy na basen raz w tygodniu. Mieliśmy konsultacje z fizjo, bo Ada nie pelza ani nie czworakuje, ale wszystko ok-po prostu daj jej czas. Obnizylismy już łóżeczko, bo gryzła ramę Zrobiła się z niej gadała i okazuje emocje typu - zlosci się❤Ada&Pola❤
-
Hej, odnośnie odstawienia od piersi ja mam trochę przeciwny problem... Mój Łobuz od początku karmiony był i butlą i piersią (dużo nerwów mnie to kosztowało i można było tego uniknąć ale cóż... Nfz.) a teraz zaczął sam odrzucać.. BUTLE. Chce jeść mleko tylko z piersi + oczywiście "dorosłe" jedzenie i boję się co będzie jak będę chciała go odstawić... Spotkała się któraś z Was z takim problemem? Słyszałam że dzieci same odrzucają pierś ale żeby odwrotnie...
PS. Rehabilitujemy się od 2 miesiąca życia a młody dopiero od tygodnia zaczął się czlogac nie mówiąc o siedzeniu czy raczkowaniu ale wiemy że wszystko rozwija się prawidłowo tylko czasWiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2019, 08:10
-
Duzaa wrote:Hej, odnośnie odstawienia od piersi ja mam trochę przeciwny problem... Mój Łobuz od początku karmiony był i butlą i piersią (dużo nerwów mnie to kosztowało i można było tego uniknąć ale cóż... Nfz.) a teraz zaczął sam odrzucać.. BUTLE. Chce jeść mleko tylko z piersi + oczywiście "dorosłe" jedzenie i boję się co będzie jak będę chciała go odstawić... Spotkała się któraś z Was z takim problemem? Słyszałam że dzieci same odrzucają pierś ale żeby odwrotnie...
PS. Rehabilitujemy się od 2 miesiąca życia a młody dopiero od tygodnia zaczął się czlogac nie mówiąc o siedzeniu czy raczkowaniu ale wiemy że wszystko rozwija się prawidłowo tylko czas
U nas chwilowo mala też odrzucała butle trwało to kilka dni, potem już było ok. Czemu rehababilitujecie się?02.09.2020 Gabryś
22.07.2018 Zuzanka
-
Britty wrote:U nas chwilowo mala też odrzucała butle trwało to kilka dni, potem już było ok. Czemu rehababilitujecie się?
Mały był od urodzenia asymetryczny plus doszły zbyt późno wykryte problemy z wedzidelkiem które wpłynęły nie tylko na laktacje ale też na ogólną neurologie. Teraz już na szczęście praktycznie z tego wyszliśmy a tu zaczął się krzywo czolgac i zabawa od nowa... Całe szczęście lubi swoją fizjoterapeutke i ćwiczenia
Britty a odnośnie zajścia w ciążę myślałaś o tabletkach? Przy karmieniu u mnie świetnie sprawdziły się minipigolki tyle że trzeba pilnować bardzo godzinWiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2019, 14:13