X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, melduję, że u mojego okruszka wszystko ok. wg USG to 10 tydz, maluszek ma 3,15cm i akurat spał :-) fajnie wiedzieć, że po krwawieniu jest wszystko ok, nic się nie odkleja, a maluszek się rozwija :-)

Glass, Paulina.G, PixiDixi, Duzaa, Lena21, marta258, Agniechaaaa, karolcia87, Vanilka, gapa25, Loczek2018, magdaaq, Andziula_1988, Urszulka89, Carolline, Marikita, Magic, pi84 lubią tę wiadomość

l22n6iyek016fbg8.png
  • Lena21 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, nie wszystko zapamiętałam, ale współczuje „opieki” w Skandynawii, mam dwie bliskie kolezanki jedna mieszka w Holandii i tam jest podobnie - po pierwszym poronieniu znalazła klinikę prywatna z polskimi lekarzami i druga ciąże miała już inna opiekę od początku i dziś ma synka, a druga mieszka w Niemczech i wiem, ze opieka wyglada inaczej niż u nas ale jest również bardzo dobra - jedynie później jakoś dziwnie miała z pediatra, ale to już inna historia.

W Polsce na NFZ tez nie zawsze są fajerwerki z ta opieka, ale mamy wielu bardzo dobrych specjalistów i bardzo się z tego cieszę cieszę - dodatkowo mam jeszcze to szczęście ze mam prywatna opiekę medyczna i to naprawdę jest duża pomoc. Tyle mi dobrego zostało po pracy w korporacji :)

Trudno mi sibie wyobrazić wizytę bez usg, to mnie tak bardzo uspokaja... pewnie jak będę czuła ruchy to może będzie łatwiej :)

O porudzie jeszcze się staram nie myśleć :p jeśli kardiolog pozwoli to będę chciała SN.

Ktoś pytał o usg prenatalne na Śląsku, ja wybrałam sonomedice w Żorach. Lekarz jest na liście tych z certyfikatem :)

Podobno na Śląsku najlepsza jest dr Włoch, ale tam sue trzeba zapisać 8-9 tygodni wcześniej - to chyba od razu jak nasikasz na test :):):)

• Ove Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze nigdy nie rodziłam ale im dłużej słucham / czytam tym bardziej jestem skłonna na poród SN (choć mnie przerażają historie o tym jak ciężko załatwić potrzeby fizjologiczne po)

Dziękuję tez za informacje nt. suplementów. Dziś kupiłam Femibion i się na niego przerzucam.
    Martwi mnie ttylko ta wysoka ilość kwasu foliowego. Czy któraś z Was sobie może badała stężenie we krwi?

Co do prenatalnych to ja mam 21-ego, będzie 12+0.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2017, 22:33

w4sqgox1ip3g0r0c.png

iv09i09ki84d2sju.png
  • anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga teraz z bliżnietami robią cc, kiedyś kobiety rodziły. Najlepszy numer to mama mojej kolezanki: urodzila corkę i myslała, że rodzi łozysko (2 porod) a to było drugie dziecko :P

• anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do kleszczy- to mnie 6 lat temu pytali czy sie zgadzam, odmówiłam i po chwili zgoda na cc bo tetno, wody zielone a dziecko wysoko ( nie zrotowało) no i miałam w kregoslup znieczulenie ja pamietam jako wielką ulge, bo kazali mi przejsc z boksow porodowych na sale ciec- blisko jak pozniej szłam, a wtedy kosmos! Chwyt Kristellera jest zabroniony, ale wiem ze czasem go wykonują mimo wszystko a rodzacej ciezko jest ogarnac co się dzieje pozniej tak- jest w porzadku. A po cc warto wlasnie szybko przywrocic krazenie szybko i wstawanie to wiadomo z boku ale w ciazy tez pozniej inaczej sie nie da ;p mnie pzrestało bolec po 3-4 dniach, ale ja durna po tygodniu chyba czy 10 dniach zapiełam sie w swoje spodnie z przed ciazy- nie polecam... bo to pozniej odchorowałam ;/

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2017, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anecz_kaa wrote:
    Aga teraz z bliżnietami robią cc, kiedyś kobiety rodziły. Najlepszy numer to mama mojej kolezanki: urodzila corkę i myslała, że rodzi łozysko (2 porod) a to było drugie dziecko :P
    Moja znajoma we Francji niedawno rodziła bliźniaczki, naturalnie 1sue urodziła i zamknęła sie szyjka jak drugie zaczęło tracić terno zrobili cesarkę istny horror :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2017, 23:41

• Ineczka Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Glass wrote:
    Ja słyszałam, że metody kleszczowej już się w Polsce nie używa tak jak i chwytu Kristellera. Podobno tylko w UK dalej to robią. Masz prawo odmówić. Warto znać swoje prawa.
    Znać swoje prawa to jedno a jak odniosą się do tego lekarze w momencie zagrozenia życia matki i dziecka to drugie.To jest tak jak z planem porodu możesz go ze sobą zabrać masz takie prawo, ale lekarze jak będzie taka potrzeba i tak zrobią to co do nich należy nie będą patrzeć w notatki chyba, ze poród przebiega bez problemów a w szpitalu nie rodzi akurat 5 innych kobiet.

v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
  • Ineczka Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ove wrote:
    Ja jeszcze nigdy nie rodziłam ale im dłużej słucham / czytam tym bardziej jestem skłonna na poród SN (choć mnie przerażają historie o tym jak ciężko załatwić potrzeby fizjologiczne po)

Dziękuję tez za informacje nt. suplementów. Dziś kupiłam Femibion i się na niego przerzucam.
    Martwi mnie ttylko ta wysoka ilość kwasu foliowego. Czy któraś z Was sobie może badała stężenie we krwi?

Co do prenatalnych to ja mam 21-ego, będzie 12+0.
    Ja badałam kw foliowy i wit d :)
    No i zapeszylam porcelana znowu zawitała

v5abi09kg49ph79h.png
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
  • Glass Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 01:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ineczka wrote:
    Znać swoje prawa to jedno a jak odniosą się do tego lekarze w momencie zagrozenia życia matki i dziecka to drugie.To jest tak jak z planem porodu możesz go ze sobą zabrać masz takie prawo, ale lekarze jak będzie taka potrzeba i tak zrobią to co do nich należy nie będą patrzeć w notatki chyba, ze poród przebiega bez problemów a w szpitalu nie rodzi akurat 5 innych kobiet.

Ale kochana żaden z zabiegów, które wymieniłam nie jest ratującym życie ani matki, ani dziecka. Oba mogą tylko zaszkodzić i się ich nie stosuje.
    Wiadomo, że trzeba lekarzom ufać, ale do pewnego stopnia (za dużo mam z nimi do czynienia), dlatego dobrze mieć kogoś bliskiego ze sobą.

l22ndf9h9ev1tba6.png
    2nn3vfxmbuq4kvth.png
  • Ankakalina1987 Przyjaciółka

Wysłany: 8 grudnia 2017, 01:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Nie ma tego. Przynajmniej tak twierdzi moja ginekolog.

U nas pytają przy każdej cesarce czy się chce powiązać i kilka starszych moich koleżanek skorzystało;)

z pcos po 7 miesiącach starań, 30 lat

34bwskjohqgssojf.png
  • Ankakalina1987 Przyjaciółka

Wysłany: 8 grudnia 2017, 01:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do cc sama nigdy bym się nie zdecydowała z własnej woli (nie miałam niestety wyjścia i z powodów anatomicznych czeka mnie ona za każdym razem). Jak rozważacie taka możliwość szczerze odradzam jako chirurg i jako kobieta po cc. Te po naturalnym smigaly już następnego dnia po porodzie a ja leżałem z cewnikiem, powrót do regularnych ćwiczeń fizycznych pół roku. Masakra no i wiadomo ryzyko operacji etc. Ale wiadomo każdy robi jak chce

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2017, 01:24

anecz_kaa, Marikita, Glass lubią tę wiadomość

z pcos po 7 miesiącach starań, 30 lat

34bwskjohqgssojf.png
  • Magia Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 06:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, chciałam zameldować że serduszko u nas pika, USG było w Mikołajki i był to 8 t2d.

Teraz na spokojnie mogę się zacząć trochę więcej udzielać bo wcześniej stres nie pozwalał mi się ruszyć.

Uściski dla Wszystkich

panan12, muminka83, Loczek2018, magdaaq, Andziula_1988, Lena21, anecz_kaa, Paulina.G, Urszulka89, karolcia87, Marikita, Glass, Magic, gapa25, pi84, Mmargotka lubią tę wiadomość

l22nio4p6u8idvbe.png

Magia
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry i miłego dnia

Duzaa, Existenz, Andziula_1988 lubią tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• magdaaq Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jedna pobudka w nocy jest dobrze:!) właśnie wstaliśmy. Oski.do szkoły a my się będziemy bawić.
    Kto dziś wizytuje ze mną?
    Kciuki:-)

74dij44jb6j3i3hz.png
    ex2b8ribrklqc90y.png
    f2wlkp85fon5c0nc.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak uniknąć anemii nie jedząc mięsa? Mi ciężko wchodzi, czasem zjem.kanapke z wędlina, ale generalnie jak sobie pomyślę o kurczaku czy coś, to mam odruch wymiotny. :/ Od wtorku nie jadłam mięsa.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • terka Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    Dziewczyny, jak uniknąć anemii nie jedząc mięsa? Mi ciężko wchodzi, czasem zjem.kanapke z wędlina, ale generalnie jak sobie pomyślę o kurczaku czy coś, to mam odruch wymiotny. :/ Od wtorku nie jadłam mięsa.

Buraki ;) sok, surowy, jakkolwiek ;) a jeśli bardzo zle i mimo to byłyby braki to niestety suplementy

https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • Loczek2018 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Spokojnego dzionka! Czytam o waszych porodach i jestem przerażona :), ja nastawiam sie na sn, to mój pierwszy dzieciaczek, mam 27lat. Mam nadzieje ze z ciążą, porodem i połogiem bd ok, ale trochę fiksuję :)... Czy któraś. Z koleżanek miała /ma problem z nadżerką w ciąży? To sie leczy w ogóle w ciąży czy dopiero po porodzie? Ja już miałam 1 nadżerkę 8 lat temu, miałam wymrażaną, od tego czasu nic nie miałam. A tu nagle nadżerka niewiadomo skąd. Nie martwiłaby mnie gdyby nie to ze to z niej krwawiłam tydzien temu, a na wczorajszym pobieraniu cytologii tez poleciała żywa krew ..

qb3cp07w5ku95ses.png
  • Ineczka Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Glass wrote:
    Ale kochana żaden z zabiegów, które wymieniłam nie jest ratującym życie ani matki, ani dziecka. Oba mogą tylko zaszkodzić i się ich nie stosuje.
    Wiadomo, że trzeba lekarzom ufać, ale do pewnego stopnia (za dużo mam z nimi do czynienia), dlatego dobrze mieć kogoś bliskiego ze sobą.
    To fakt kogos kto będzie tez dobrze poinformowany czego w razie w chcemy bo ja przy pierwszym dziecku zupełnie nie wiem czego mam się spodziewać :)

v5abi09kg49ph79h.png
  • Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewuszki ;-)
    Magdaaq powodzenia! Kciuki zaciśnięte!

Co do mdłości to niestety nie ma co się cieszyć przedwcześnie. U mnie dwa dni bez mdłości, a później aż w nocy mnie budzi. Ale jest i pozytywna informacja ;-) jak już zaczyna się tak dziać to znaczy, że niedługo całkiem miną;-)

Poród. Hmmm to będzie mój pierwszy. Poki co wydaje mi się, że będę chciała rodzic SN. Chociaż mam wątpliwości. Moja przyjaciółka rodziła w tym roku 60h!! ;-o Udalo się w końcu SN. Ale traumę ma. Dlatego decyzja na pewno jest ciężka. Zobaczę jakie lekarz da wskazanie. Dobrze jednak wcześniej wiedzieć co lekarz może co nie.

magdaaq, Loczek2018 lubią tę wiadomość

dqpri09kh0x52aib.png
  • Ineczka Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magia wrote:
    Hej, chciałam zameldować że serduszko u nas pika, USG było w Mikołajki i był to 8 t2d.

Teraz na spokojnie mogę się zacząć trochę więcej udzielać bo wcześniej stres nie pozwalał mi się ruszyć.

Uściski dla Wszystkich
    Bardzo dobre wiadomości :) Byłam w tym samym tygodniu na pierwszej wizycie :)

v5abi09kg49ph79h.png
‹‹ 235 236 237 238 239 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ