X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • Ove Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2017, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdaaq wrote:
    Cytologia jest obowiązkowa do zrobienia w trakcie ciąży.
    o widzisz, nawet nie wiedziałam. Zapytam więc, czy będę musiała potarzać - zobaczę, co odpowie.
    W razie czego mam na oku inną panią dr., w zupełnie innym szpitalu, ale ma pozytywne opinie w internecie i potencjalnie udam się do niej na usg genetyczne 21 grudnia. Sama do mnie oddzwoniła, jak skontaktowałam się z przychodnią celem dopytania o badania i możliwy termin.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2017, 15:42

w4sqgox1ip3g0r0c.png

iv09i09ki84d2sju.png
  • magdaaq Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2017, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ove wrote:
    o widzisz, nawet nie wiedziałam. Zapytam więc, czy będę musiała potarzać - zobaczę, co odpowie.
    W razie czego mam na oku inną panią dr., w zupełnie innym szpitalu, ale ma pozytywne opinie w internecie i potencjalnie udam się do niej na usg genetyczne 21 grudnia. Sama do mnie oddzwoniła, jak skontaktowałam się z przychodnią celem dopytania o badania i możliwy termin.
    Koniecznie. To badanie obowiązkowe tak jak inne w ciąży.

74dij44jb6j3i3hz.png
    ex2b8ribrklqc90y.png
    f2wlkp85fon5c0nc.png
  • magdaaq Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2017, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olinek91 wrote:
    Dziewczyny, jestem tutaj nowa :) witam Was serdecznie.
    I od razu chciała bym się Was zapytać, czy u którejś z Was pojawiła się kiedykolwiek brązowa wydzielina, coś jakby koniec okresu. Nie jest tego jakoś mega dużo, nie mam przy tym ani bóli ani nic innego. Mój lekarz napisał, że nie powinno być to nic groźniego, ale jeśli pojawi się 'żywa krew' to ma udac się od razu na SOR.
    Witaj. Jeśli to było jednorazowe to.nie powinno się nic dziać. Gdybys odczuwala jakies bóle lub tak jak lekarz ci.powiedział zywa krew jedz na ip. Będzie dobrze ja w tej ciąży juz tez brudzilam i bez paniki;-)

74dij44jb6j3i3hz.png
    ex2b8ribrklqc90y.png
    f2wlkp85fon5c0nc.png
  • panan12 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2017, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olinek91 wrote:
    Wizytę mam 18.12 więc tydzień czasu. Ale dziś napisałam do mojego lekarza smsa to napisał, że nie powinno być nic strasznego. Więc mam nadzieje, że za tydzień zobaczę mego fasolka :)

A to będzie Twoja pierwsza wizyta? :) napewno rośnie i wszystko jest wporzadku

f2w3k0s3plke7odf.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2017, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdaaq wrote:
    Koniecznie. To badanie obowiązkowe tak jak inne w ciąży.
    Ja robiłam we wrześniu i w ciąży nie muszę robić znów. Zresztą cytologię robię co roku.

muminka83, Paula_071 lubią tę wiadomość

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2017, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdaaq wrote:
    Wiesz odstawimy wtedy kiedy lekarz zleci ze jest odpowiedni czas
    No tak się domyślam ;-) tylko dotychczas myślałam, że max do 20 tc można brać. Nie chce, żebyście mnie źle zrozumiały to poprostu brak wiedzy ;-p myślałam, że to niemożliwe brać przez całą ciążę. Tak też się zastanawiam na jakiej podstawie gin zleca odstawienie. Bo mi kazała odstawić, ale nie zapytałam. Ceny Luteiny są przystępne, ale Lutinus to już trochę przesada około 200-250 pln za 21 tabsów. Ja miałam Lutinus, ale to ze względu na badanie kliniczne, bo taki wymóg sponsora. I do teraz miałam refundowaną, ale gdybym miała mieć dłużej to już musiałabym płacić.

dqpri09kh0x52aib.png
  • magdaaq Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2017, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urszulka89 wrote:
    Ja robiłam we wrześniu i w ciąży nie muszę robić znów. Zresztą cytologię robię co roku.
    Nie odniosę się do tego bo moja wiedza zatrzymała się na tym że w ciąży należy wykonać cytologie

muminka83 lubi tę wiadomość

74dij44jb6j3i3hz.png
    ex2b8ribrklqc90y.png
    f2wlkp85fon5c0nc.png
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2017, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urszulka89 wrote:

Jesli jest swieza cytologia to nie trzeba powtarzac.

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2017, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecam czytać rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego. Niestety lekarze nie sa z nimi na bieżąco i np. nie wiedza, ze glukoza dla ciezarnych nie powinna byc wyzsza niz 91 (norma standardowa jest 93).

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.

Wysłany: 10 grudnia 2017, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:
    Jesli jest swieza cytologia to nie trzeba powtarzac.
    Ja robiłam w czerwcu i moja gin powiedziała, że jest ok. Ale np jeśli chodzi o inne badania np wirusowkę, to muszę powtórzyć, bo minęło pół roku.
    cuddlemuffin wrote:
    Dziewczyny powiedzcie czy odważyłybyście się w trakcie ciąży zmienić ginekologa? Po euforii z zobaczenia maluszka powoli dociera do mnie cała wizyta i to jak odniósł sie do mnie lekarz. Miałam pare pytań bo np mialam parvovirus b19 dodatni i chcialam wiedzieć czy to niebezpieczne. Na co gin popatrzył sie na mnie jak na wariatke i powiedział, że ja sie wszedzie doszukuje zagrożeń i że jestem przewrazliwiona! Odparłam że może i jestem bo mam traume po tak późnym poronieniu a on na to zebym nie przesadzała bo co druga kobieta ma to za soba i to czasem nie jedno. Poczulam sie okropnie zdeptana i juz mu tak bardzo nie ufam a tu chodzi o mojego maluszka i moje zdrowie psychiczne. Jak myślicie- szukać na gwałt nowego czy przecierpieć i ewentualnie w nowym roku/ w 2 trymestrze zmienic na spokojnie? Dodam, że u starego mam juz zaplanowane usg prenatalne i boje sie ze tak szybko nie dostane terminu..

Ja bym to przemyślała. Ja będę zmieniać. Chodziłam do tej gin od maja, przed ostatnią inseminacją, później przygotowywała do transferu. Zawsze chętnie odpowiada na pytania, dostępna pod tel albo SMS. Uprzejma. Tłumaczy cierpliwie. Ale mimo to zmieniam na lekarza bardziej doświadczonego. Ma świetne opinie. Najlepsze u nas. I co dla mnie ważne jest również endokrynologiem. Poza tym uważam, że tyle płaci się za wizyty, że to lekarza obowiązek odpowiedzieć na pytania nas nurtujące. I nie ważne czy pierwsza czy kolejna ciąża. Przecież każda może przebiegać inaczej.

Mnie dziś kłuje prawy jajnik i dołem pobolewa brzuch. Może to już nerwy przed jutrzejszym usg.

dqpri09kh0x52aib.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2017, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:
    Polecam czytać rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego. Niestety lekarze nie sa z nimi na bieżąco i np. nie wiedza, ze glukoza dla ciezarnych nie powinna byc wyzsza niz 91 (norma standardowa jest 93).
    A na moich normach jest glukoza do 100, a nie do 93. Czy to nie kwestia laboratorium?

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2017, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do cytologii, to mimo, że miałam robiona w marcu, to jak poszłam na 1 wizytę w 5tc, to miałam pobraną ponownie.
    Dziewczyny, może napiszmy, jakie badania robiliście, może nasi lekarze coś przeoczyli. :) Ja mialam:
    - cytologia
    - skierowanie na USG piersi (dopiero będę szła ze względu na odległe terminy)
    - toksoplazmoza, cytomegalia, różyczka, kila
    - morfologia, crp, glukoza, TSH, FT3, FT4, Przeciwciała tarczycowe
    - HIV, hcv, hbs.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2017, 17:46

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Cynamonkowaaa Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2017, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tinnera wrote:
    Współczuję bardzo, Tez odkąd jestem w ciąży męczą mnie takie bole, na szczęście nie wymiotuję ale mdli mnie przu tym, apap biorę jak juz naprawdę wytrzymać nie idzie. Jest bezpieczny.

Cynamonkowaaa powiedz w którym tc te torbiele Ci zniknęły?
    7/8tc, wtedy musiały się wchłonąć :) I to w poniedziałek były 4 i 2,5cm a w piątek nic;)

Andziula_1988 lubi tę wiadomość

34bwdqk3ol07x06e.png
    Beta 15 DPO 843,83
    Beta 18 DPO 4089,10
  • Tinnera Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2017, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynamonkowaaa wrote:
    7/8tc, wtedy musiały się wchłonąć :) I to w poniedziałek były 4 i 2,5cm a w piątek nic;)
    Aha to super, ja w 9 byłam to jeszcze bylo, ciekawe jak teraz

"Troszkę Nas Jest.."
  • Tinnera Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2017, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cytologi ponownej nie miałam, w styczniu robiona.
    USG piersi mam co pół roku.
    Cytomelagi, różyczka, kila, crp, gtarczycowych, hiv, hcv, hbs nie kazali robić. Zastanawiam się dlaczego? Czy dlatego że to kolejna ciąża hmm?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2017, 18:22

"Troszkę Nas Jest.."
  • Loczek2018 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2017, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Ja dostałam tabelę z ustawy co mi sie należy na NFZ i wg niej mam wykonywane wszystkie badania. Bym tu wrzuciła ta tabele ale na miniaturce nie bd widać..

qb3cp07w5ku95ses.png

Wysłany: 10 grudnia 2017, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    Co do cytologii, to mimo, że miałam robiona w marcu, to jak poszłam na 1 wizytę w 5tc, to miałam pobraną ponownie.
    Dziewczyny, może napiszmy, jakie badania robiliście, może nasi lekarze coś przeoczyli. :) Ja mialam:
    - cytologia
    - HIV, hcv, hbs.

Usg piersi, morfologia, mocz - badanie ogólne, usr (wr), glukoza, tsh ( co dziwne bez ft4), hbs, anty hcv, HIV,

dqpri09kh0x52aib.png

Wysłany: 10 grudnia 2017, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapomniałam o tych tabletkach napisać. Sorry ;-(
    Gaviscon o smaku mięty

dqpri09kh0x52aib.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2017, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tinnera wrote:
    Cytologi ponownej nie miałam, w styczniu robiona.
    USG piersi mam co pół roku.
    Cytomelagi, różyczka, kila, crp, gtarczycowych, hiv, hcv, hbs nie kazali robić. Zastanawiam się dlaczego? Czy dlatego że to kolejna ciąża hmm?
    Może na cytolegalie i różyczkę masz przeciwciała i nie musisz robić. Ja np. różyczkę przechodziłam, a cytomegalie i toksoplazmozę nie.

Tinnera lubi tę wiadomość

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • PixiDixi Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2017, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    - cytologia
    - HIV, hcv, hbs.
    1.Crp w ciazy tak po prostu sie nie robi bo i tak bedzie podwyzszone
    2.usg piersi tylko na poczatku ciazy później wynik niemiarodajny
    3.cytologia tylko w pierwszym trymestrze

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2017, 19:11

‹‹ 253 254 255 256 257 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planujesz ciążę? Sprawdź, jaką rolę w organizmie odgrywa koenzym Q10

Przygotowania do ciąży to ogromne wyzwanie dla organizmu – na poziomie komórkowym zachodzą procesy wymagające dużych nakładów energii. Coraz więcej badań pokazuje, że koenzym Q10 może wspierać jakość komórek jajowych i plemników, dostarczając mitochondriom potrzebnego paliwa. Choć nie zastąpi kwasu foliowego ani terapii hormonalnej, może stać się cennym uzupełnieniem w staraniach o dziecko.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ