X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • magdaaq Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2017, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Spoko. Ja tam uważam że nie ma sensu się denerwować. Coś wam powiem. Nie sprawdzam nic w necie bo to nie ma sensu. Idę za instynktem. Obracam się w towarzystwie ludzi co mnie motywuje. Nie myślę negatywnie bo tyle razy umarłam że wiem że wola walki czyni cuda. Mama męża ma alzhalmera. Opiekujemy się nią na zmianę z opiekunką. Teraz mąż i opiekunka. Cenie każdy dzień i cieszę się z dobrych chwil. Życie nie warte jest by ciągle się bać. Wierzę że będzie dobrze. Dlatego cyce do przodu uśmiech ubrać i iść dalej bo życie jest piękne. Ja czekam do środy ale czuję że jest dobrze
    Oto chodzi. Buzka kochana.

74dij44jb6j3i3hz.png
    ex2b8ribrklqc90y.png
    f2wlkp85fon5c0nc.png
  • Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2017, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdaaq wrote:
    Nie bo.ja pisze na swoim.przykładzie a ja karty mam. Także nie wzięłam tego z kapelusza. Takze nie cisnij sie mała i tak.jak.pisałaś nie trac energii.
    Cytując Twoje słowa „karty ciąży nie oddaje się nikomu...” a nie że Ty nie oddawałaś. Ale tak wspomniałam szkoda mojej energii i słów.
    Nie wiem skąd w Tobie tyle agresji w stosunku do mnie. I masz rację miałam odpuścić, ale nie lubię jak ktoś robi ze mnie durnia i traktuje mnie jak małolatę. Dla Ciebie nie jestem mała. Trochę szacunku. Też nie jesteś wszechwiedząca. Może będziesz z siebie dumna, że doprowadziłaś mnie do łez z nerowów. Brawo Ty!

dqpri09kh0x52aib.png
  • magdaaq Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2017, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziula_1988 wrote:
    Cytując Twoje słowa „karty ciąży nie oddaje się nikomu...” a nie że Ty nie oddawałaś. Ale tak wspomniałam szkoda mojej energii i słów.
    Nie wiem skąd w Tobie tyle agresji w stosunku do mnie. I masz rację miałam odpuścić, ale nie lubię jak ktoś robi ze mnie durnia i traktuje mnie jak małolatę. Dla Ciebie nie jestem mała. Trochę szacunku. Też nie jesteś wszechwiedząca. Może będziesz z siebie dumna, że doprowadziłaś mnie do łez z nerowów. Brawo Ty!
    Więcej dystansu.

74dij44jb6j3i3hz.png
    ex2b8ribrklqc90y.png
    f2wlkp85fon5c0nc.png
  • magdaaq Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2017, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziula_1988 wrote:
    Się nakrecasz jak bys miala 20 lat także naprawdę połóż się i odpocznij. 10.oddechow weź dla relaxu. I nie zaczepiaj mnie dalej bo lepiej nie będzie jak bedziesz w to brnela.

74dij44jb6j3i3hz.png
    ex2b8ribrklqc90y.png
    f2wlkp85fon5c0nc.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2017, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziula_1988 wrote:
    Spokojnie. Jesteśmy tylko ludźmi. W ciąży nasze hormony czasem robią z nami dziwne rzeczy. Nie płacz. Stres nie jest dobry dla dziecka. No już. Zrób coś dla mnie. Połóż się na płasko. Zamknij oczy. Oddychaj głęboko. Wdech nosem a wydech powoli ustami. Nie myśl o niczym. Tylko oddychaj. To pomaga. Pomyśl o czymś miłym. Na pewno jest coś takiego. Każdy z nas czasem może siebie nie zrozumieć. Wystarczy zobaczyć w kimś drugie ja. Ja np. polubiłam nasza koleżankę ksahatni jeśli dobrze nick napisałam. Wystarczy poszukać pozytyw

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• magdaaq Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2017, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Spokojnie. Jesteśmy tylko ludźmi. W ciąży nasze hormony czasem robią z nami dziwne rzeczy. Nie płacz. Stres nie jest dobry dla dziecka. No już. Zrób coś dla mnie. Połóż się na płasko. Zamknij oczy. Oddychaj głęboko. Wdech nosem a wydech powoli ustami. Nie myśl o niczym. Tylko oddychaj. To pomaga. Pomyśl o czymś miłym. Na pewno jest coś takiego. Każdy z nas czasem może siebie nie zrozumieć. Wystarczy zobaczyć w kimś drugie ja. Ja np. polubiłam nasza koleżankę ksahatni jeśli dobrze nick napisałam. Wystarczy poszukać pozytyw
    Ja za duzo przeszlam.zeby sie kolezanka denerwować. A jesli ona ma.ochote dalej brnac to bede ja ignorowac dla.jej dobra zeby cisnienie miala w normie. Ja wrazen nie szukam. Mam dosc własnych.

muminka83 lubi tę wiadomość

74dij44jb6j3i3hz.png
    ex2b8ribrklqc90y.png
    f2wlkp85fon5c0nc.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2017, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeny, dziewczyny, opanujcie się, jesteśmy tutaj, żeby się wspierać, a nie robić sobie na wzajem podjazdy. Pamiętajcie, że wszystkie negatywne emocje czuje też dzidziuś, więc starajmy się nie prowokować dodatkowych stresów, których na codzien każda z nas ma sporo.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • kashanti Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2017, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)
    No wiec bardzo zainteresowal mnie temat "zelazo i jego wplyw na zeby" poniewaz sama jem dawke profilaktyczna/zalecana dla wszystkich ciezarnych... zwlaszcza, ze w Danii lekarz od razu mowi, ze nalezy suplementowac wit. D, jesc produkty mleczne ( ok. pol litra mleka dziennie - tego nei robie bo mleka nie znosze... jem sery itp. ), suplementowac kwas foliowy i wlasnie OD 10 TYGODNIA CIAZY zaczac suplementowac ZELAZO.

zrodlo: oficjalne zalecenia dla ciezarnych wydane przez dunska sluzbe zdrowia "SUNDHEDSSTYRELSEN"

"During pregnancy, it is recommended that you
    take the following dietary supplements:
    400 micrograms of folic acid a day for the first 12
    weeks of pregnancy
    10 micrograms of vitamin D a day throughout
    your pregnancy
    40-50 milligrams of iron a day from week 10 and
    for the rest of the pregnancy
    500 millilitres of dairy products or 500 milligrams
    of calcium a day throughout your pregnancy"

w polskich zrodlach dokopalam sie do "Stanowisko Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie suplementacji witamin i mikroelementów podczas ciąży" - bardzo fajna praca!! polecam sciagnac bo jest tam wszystko o tym co i jak suplementowac w pigulce!!
    zrodlo: https://www.google.dk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiDtuHP95DYAhUF_qQKHX-uA1UQFgg6MAI&url=http%3A%2F%2F68.indexcopernicus.com%2Ffulltxt.php%3FICID%3D955345&usg=AOvVaw2R3-9hc6qrGDhMm6uVDWWy - uwaga! sciaga sie od razu PDF

"Żelazo
    Suplementacja związkami żelaza powinna być prowadzona
    u kobiet z niedokrwistością przed koncepcją, a następnie włą-
    czana ponownie po ukończeniu 8 tygodnia ciąży. Suplementację
    żelazem zaleca się w grupie kobiet ciężarnych z ryzykiem
    niedokrwistości [dieta wegetariańska, zaburzenia wchłaniania]
    oraz z niedokrwistością [Hb <11mg/dl]. Uzasadnione jest kontynuowanie
    podawania preparatów żelaza również w okresie
    laktacji, przez co obniża się ryzyko niedokrwistości u dziecka.
    Dzienna dawka żelaza w diecie powinna wynosić 18mg poza
    ciążą, 26 -27mg podczas ciąży i 20mg podczas karmienia
    piersią. Według rekomendacji CDC
    z 1998 roku, od pierwszej wizyty [>8 tygodnia] kobiety ciężarnej
    należy zalecić suplementację żelaza doustnymi preparatami
    w dawce 30mg dziennie, a w przypadku stwierdzenia
    niedokrwistości dobowa dawka powinna wynosić 60-120mg
    dziennie."

Nie znalazlam zadnej informacji jakoby suplementowanie zelaza przez ciezarna mialo jakis wplyw na kolor zebow dziecka ( niekore antybiotyki np.doksycyklina - powoduje żółte zabarwienie zębów, może niekorzystnie wpływać na tworzenie zawiązków zębów i kości, lub tetracyklina - Kompleks ten odkłada się także w zębach powodując brunatnoszare zabarwienie oraz ułatwiają proces próchniczy. Istotnym przeciwwskazaniem jest przyjmowanie tetracyklin w trakcie ciąży, lub też u dzieci poniżej 12 roku życia. ).

Podczasz szukania jakichkolwiek zrodel najwiecej wpisow o zelazie i przebarwieniach mozna znalezc na forach... gdzie raczej ekspertow sie nie znajdzie...
    Zelazo moze powodowac przebarwienia jesli podamy je dziecku w plynie i bedzie mialo bezposrednia stycznosc ze szkliwem. Wg. stomatologow np. LEK. DENT. DOROTA PRZEMYSŁAW STANKOWSCY - "Natomiast tabletki z żelazem są powszechnie stosowane i całkowicie bezpieczne dla zębów."

wiec spokojnie :) mam nadzieje, ze pomoglam:D

ps. ale jak ktos ma inne wiarygodne zrodlo mowiace, ze jednak moze cos byc nie halo to podzielcie sie;]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2017, 13:47

magdaaq, PixiDixi, muminka83 lubią tę wiadomość

• Nalia Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2017, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do żelaza to polecam również sok z burakow, genialnie wpływa na krew. :) Ja również staram się pić mleko i jeść przetwory mleczne oraz pić wodę niegazowana z odpowiednią ilością minerałów wapnia. Ale niestety nie zawsze wchodzą mi te produkty mleczne, szczególnie, jak mam większe mdłości. ;)

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2017, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inezka, przykład twojej bratowej jest bardzo specyficzn, wręcz o patologie zahacza. Mi się wydaje jednak, ze większość kobiet dkp robi to bardzo świadomie z myślą o dobru dziecka i interesuje się często ponad przeciętnie tematyka żywienia maluchów etc. I szczerze to pierwszy raz słyszałam o dwulatce praktycznie tylko kp.
    Zreszta tu w Norwegii ogólnie kobiety karmią maluchy dłużej niż w Pl i dzieci nie są sierotami żywieniowymi i zyciowymi na co by wskazywało twoje generalizowanie na temat dzieci kp.

muminka83 lubi tę wiadomość

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • magdaaq Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2017, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolline wrote:
    Inezka, przykład twojej bratowej jest bardzo specyficzn, wręcz o patologie zahacza. Mi się wydaje jednak, ze większość kobiet dkp robi to bardzo świadomie z myślą o dobru dziecka i interesuje się często ponad przeciętnie tematyka żywienia maluchów etc. I szczerze to pierwszy raz słyszałam o dwulatce praktycznie tylko kp.
    Zreszta tu w Norwegii ogólnie kobiety karmią maluchy dłużej niż w Pl i dzieci nie są sierotami żywieniowymi i zyciowymi na co by wskazywało twoje generalizowanie na temat dzieci kp.
    Myslisz ze statystyka.jest wyzsza? Ile.u Was mniej więcej karmią?

74dij44jb6j3i3hz.png
    ex2b8ribrklqc90y.png
    f2wlkp85fon5c0nc.png
  • Magic Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2017, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urszulka89 wrote:
    A tu się nie zgodzę. U nas w szpitalu się oddaje wraz z badaniami do przyjęcia do porodu.
    Ja swoje dwie karty ciąży mam w domu:) aż dziw że Wam zabierali :) mi do porodu też zabierali ale wraz z milionem dokumentów odstawiłam z wpisem do domu :)

magdaaq lubi tę wiadomość

Lilianka 1.05.2015
    Oliwierek 17.08 2016
    Kornel 23.06.2018
  • Magic Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2017, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak aporpo suplementów. Ja nie biorę nic oprócz kw foliowego,wit D i jodu. Na mnie wszystkie zbiory suplementów negatywnie wpływały :/ ja dzisiaj znowu w gościach więc obiadu nie robię hahahahha:D

Lilianka 1.05.2015
    Oliwierek 17.08 2016
    Kornel 23.06.2018
  • magdaaq Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2017, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magic wrote:
    A tak aporpo suplementów. Ja nie biorę nic oprócz kw foliowego,wit D i jodu. Na mnie wszystkie zbiory suplementów negatywnie wpływały :/ ja dzisiaj znowu w gościach więc obiadu nie robię hahahahha:D
    Ja biore tylko kwas foliowy no i.swoje specyfiki ktore musze czyli acard i euthyrox. A teraz doszedl magnez. W 2 trymestrze bede brala cos grubszego żeby wzmocnic.

74dij44jb6j3i3hz.png
    ex2b8ribrklqc90y.png
    f2wlkp85fon5c0nc.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2017, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to biorę mega zestaw. Kwas foliowy, 6 duphaston, acard , Neoparin, euthyrox.
    Liczę że z części zbiegiem czasu zrezygnuje

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• magdaaq Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2017, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Ja to biorę mega zestaw. Kwas foliowy, 6 duphaston, acard , Neoparin, euthyrox.
    Liczę że z części zbiegiem czasu zrezygnuje
    Ah no i luteine. Najważniejsze

74dij44jb6j3i3hz.png
    ex2b8ribrklqc90y.png
    f2wlkp85fon5c0nc.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2017, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę Femibion Natal1.

Dzisiaj mnie zaczął boleć krzyż, czy któraś z Was tak miała?

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2017, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdaaq na tej stronie jest tabelka z Norwegią poszukam jeszcze Pl https://kellymom.com/fun/trivia/bf-rates-2004/ ale często słyszałam, ze w Norwegii relatywnie dłużej się karmi niż w wielu innych krajach.

magdaaq lubi tę wiadomość

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • magdaaq Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2017, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolline wrote:
    Magdaaq na tej stronie jest tabelka z Norwegią poszukam jeszcze Pl https://kellymom.com/fun/trivia/bf-rates-2004/ ale często słyszałam, ze w Norwegii relatywnie dłużej się karmi niż w wielu innych krajach.
    Fajnie fajnie. W Pl na szczęście tez coraz wiecej nas kp ;-))

74dij44jb6j3i3hz.png
    ex2b8ribrklqc90y.png
    f2wlkp85fon5c0nc.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2017, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tu statystyki z pl dla porównania http://kobiety.med.pl/cnol/index.php?option=com_content&view=article&id=153&Itemid=51&lang=pl także ewidentnie spora różnica jest.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2017, 14:34

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
‹‹ 308 309 310 311 312 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ