LIPIEC 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
muminka83 wrote:Spoko. Ja tam uważam że nie ma sensu się denerwować. Coś wam powiem. Nie sprawdzam nic w necie bo to nie ma sensu. Idę za instynktem. Obracam się w towarzystwie ludzi co mnie motywuje. Nie myślę negatywnie bo tyle razy umarłam że wiem że wola walki czyni cuda. Mama męża ma alzhalmera. Opiekujemy się nią na zmianę z opiekunką. Teraz mąż i opiekunka. Cenie każdy dzień i cieszę się z dobrych chwil. Życie nie warte jest by ciągle się bać. Wierzę że będzie dobrze. Dlatego cyce do przodu uśmiech ubrać i iść dalej bo życie jest piękne. Ja czekam do środy ale czuję że jest dobrze
-
magdaaq wrote:Nie bo.ja pisze na swoim.przykładzie a ja karty mam. Także nie wzięłam tego z kapelusza. Takze nie cisnij sie mała i tak.jak.pisałaś nie trac energii.
Nie wiem skąd w Tobie tyle agresji w stosunku do mnie. I masz rację miałam odpuścić, ale nie lubię jak ktoś robi ze mnie durnia i traktuje mnie jak małolatę. Dla Ciebie nie jestem mała. Trochę szacunku. Też nie jesteś wszechwiedząca. Może będziesz z siebie dumna, że doprowadziłaś mnie do łez z nerowów. Brawo Ty! -
Andziula_1988 wrote:Cytując Twoje słowa „karty ciąży nie oddaje się nikomu...” a nie że Ty nie oddawałaś. Ale tak wspomniałam szkoda mojej energii i słów.
Nie wiem skąd w Tobie tyle agresji w stosunku do mnie. I masz rację miałam odpuścić, ale nie lubię jak ktoś robi ze mnie durnia i traktuje mnie jak małolatę. Dla Ciebie nie jestem mała. Trochę szacunku. Też nie jesteś wszechwiedząca. Może będziesz z siebie dumna, że doprowadziłaś mnie do łez z nerowów. Brawo Ty!
-
Andziula_1988 wrote:Cytując Twoje słowa „karty ciąży nie oddaje się nikomu...” a nie że Ty nie oddawałaś. Ale tak wspomniałam szkoda mojej energii i słów.
Nie wiem skąd w Tobie tyle agresji w stosunku do mnie. I masz rację miałam odpuścić, ale nie lubię jak ktoś robi ze mnie durnia i traktuje mnie jak małolatę. Dla Ciebie nie jestem mała. Trochę szacunku. Też nie jesteś wszechwiedząca. Może będziesz z siebie dumna, że doprowadziłaś mnie do łez z nerowów. Brawo Ty!
-
Nie wiem skąd w Tobie tyle agresji w stosunku do mnie. I masz rację miałam odpuścić, ale nie lubię jak ktoś robi ze mnie durnia i traktuje mnie jak małolatę. Dla Ciebie nie jestem mała. Trochę szacunku. Też nie jesteś wszechwiedząca. Może będziesz z siebie dumna, że doprowadziłaś mnie do łez z nerowów. Brawo Ty! -
muminka83 wrote:Spokojnie. Jesteśmy tylko ludźmi. W ciąży nasze hormony czasem robią z nami dziwne rzeczy. Nie płacz. Stres nie jest dobry dla dziecka. No już. Zrób coś dla mnie. Połóż się na płasko. Zamknij oczy. Oddychaj głęboko. Wdech nosem a wydech powoli ustami. Nie myśl o niczym. Tylko oddychaj. To pomaga. Pomyśl o czymś miłym. Na pewno jest coś takiego. Każdy z nas czasem może siebie nie zrozumieć. Wystarczy zobaczyć w kimś drugie ja. Ja np. polubiłam nasza koleżankę ksahatni jeśli dobrze nick napisałam. Wystarczy poszukać pozytyw
muminka83 lubi tę wiadomość
-
Jeny, dziewczyny, opanujcie się, jesteśmy tutaj, żeby się wspierać, a nie robić sobie na wzajem podjazdy. Pamiętajcie, że wszystkie negatywne emocje czuje też dzidziuś, więc starajmy się nie prowokować dodatkowych stresów, których na codzien każda z nas ma sporo.❤Ada&Pola❤
-
Hej
No wiec bardzo zainteresowal mnie temat "zelazo i jego wplyw na zeby" poniewaz sama jem dawke profilaktyczna/zalecana dla wszystkich ciezarnych... zwlaszcza, ze w Danii lekarz od razu mowi, ze nalezy suplementowac wit. D, jesc produkty mleczne ( ok. pol litra mleka dziennie - tego nei robie bo mleka nie znosze... jem sery itp. ), suplementowac kwas foliowy i wlasnie OD 10 TYGODNIA CIAZY zaczac suplementowac ZELAZO.
zrodlo: oficjalne zalecenia dla ciezarnych wydane przez dunska sluzbe zdrowia "SUNDHEDSSTYRELSEN"
"During pregnancy, it is recommended that you
take the following dietary supplements:
400 micrograms of folic acid a day for the first 12
weeks of pregnancy
10 micrograms of vitamin D a day throughout
your pregnancy
40-50 milligrams of iron a day from week 10 and
for the rest of the pregnancy
500 millilitres of dairy products or 500 milligrams
of calcium a day throughout your pregnancy"
w polskich zrodlach dokopalam sie do "Stanowisko Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie suplementacji witamin i mikroelementów podczas ciąży" - bardzo fajna praca!! polecam sciagnac bo jest tam wszystko o tym co i jak suplementowac w pigulce!!
zrodlo: https://www.google.dk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiDtuHP95DYAhUF_qQKHX-uA1UQFgg6MAI&url=http%3A%2F%2F68.indexcopernicus.com%2Ffulltxt.php%3FICID%3D955345&usg=AOvVaw2R3-9hc6qrGDhMm6uVDWWy - uwaga! sciaga sie od razu PDF
"Żelazo
Suplementacja związkami żelaza powinna być prowadzona
u kobiet z niedokrwistością przed koncepcją, a następnie włą-
czana ponownie po ukończeniu 8 tygodnia ciąży. Suplementację
żelazem zaleca się w grupie kobiet ciężarnych z ryzykiem
niedokrwistości [dieta wegetariańska, zaburzenia wchłaniania]
oraz z niedokrwistością [Hb <11mg/dl]. Uzasadnione jest kontynuowanie
podawania preparatów żelaza również w okresie
laktacji, przez co obniża się ryzyko niedokrwistości u dziecka.
Dzienna dawka żelaza w diecie powinna wynosić 18mg poza
ciążą, 26 -27mg podczas ciąży i 20mg podczas karmienia
piersią. Według rekomendacji CDCz 1998 roku, od pierwszej wizyty [>8 tygodnia] kobiety ciężarnej
należy zalecić suplementację żelaza doustnymi preparatami
w dawce 30mg dziennie, a w przypadku stwierdzenia
niedokrwistości dobowa dawka powinna wynosić 60-120mg
dziennie."
Nie znalazlam zadnej informacji jakoby suplementowanie zelaza przez ciezarna mialo jakis wplyw na kolor zebow dziecka ( niekore antybiotyki np.doksycyklina - powoduje żółte zabarwienie zębów, może niekorzystnie wpływać na tworzenie zawiązków zębów i kości, lub tetracyklina - Kompleks ten odkłada się także w zębach powodując brunatnoszare zabarwienie oraz ułatwiają proces próchniczy. Istotnym przeciwwskazaniem jest przyjmowanie tetracyklin w trakcie ciąży, lub też u dzieci poniżej 12 roku życia. ).
Podczasz szukania jakichkolwiek zrodel najwiecej wpisow o zelazie i przebarwieniach mozna znalezc na forach... gdzie raczej ekspertow sie nie znajdzie...
Zelazo moze powodowac przebarwienia jesli podamy je dziecku w plynie i bedzie mialo bezposrednia stycznosc ze szkliwem. Wg. stomatologow np. LEK. DENT. DOROTA PRZEMYSŁAW STANKOWSCY - "Natomiast tabletki z żelazem są powszechnie stosowane i całkowicie bezpieczne dla zębów."
wiec spokojniemam nadzieje, ze pomoglam:D
ps. ale jak ktos ma inne wiarygodne zrodlo mowiace, ze jednak moze cos byc nie halo to podzielcie sie;]Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2017, 13:47
magdaaq, PixiDixi, muminka83 lubią tę wiadomość
-
Co do żelaza to polecam również sok z burakow, genialnie wpływa na krew.
Ja również staram się pić mleko i jeść przetwory mleczne oraz pić wodę niegazowana z odpowiednią ilością minerałów wapnia. Ale niestety nie zawsze wchodzą mi te produkty mleczne, szczególnie, jak mam większe mdłości.
❤Ada&Pola❤
-
Inezka, przykład twojej bratowej jest bardzo specyficzn, wręcz o patologie zahacza. Mi się wydaje jednak, ze większość kobiet dkp robi to bardzo świadomie z myślą o dobru dziecka i interesuje się często ponad przeciętnie tematyka żywienia maluchów etc. I szczerze to pierwszy raz słyszałam o dwulatce praktycznie tylko kp.
Zreszta tu w Norwegii ogólnie kobiety karmią maluchy dłużej niż w Pl i dzieci nie są sierotami żywieniowymi i zyciowymi na co by wskazywało twoje generalizowanie na temat dzieci kp.muminka83 lubi tę wiadomość
-
Carolline wrote:Inezka, przykład twojej bratowej jest bardzo specyficzn, wręcz o patologie zahacza. Mi się wydaje jednak, ze większość kobiet dkp robi to bardzo świadomie z myślą o dobru dziecka i interesuje się często ponad przeciętnie tematyka żywienia maluchów etc. I szczerze to pierwszy raz słyszałam o dwulatce praktycznie tylko kp.
Zreszta tu w Norwegii ogólnie kobiety karmią maluchy dłużej niż w Pl i dzieci nie są sierotami żywieniowymi i zyciowymi na co by wskazywało twoje generalizowanie na temat dzieci kp.
-
Urszulka89 wrote:A tu się nie zgodzę. U nas w szpitalu się oddaje wraz z badaniami do przyjęcia do porodu.
mi do porodu też zabierali ale wraz z milionem dokumentów odstawiłam z wpisem do domu
magdaaq lubi tę wiadomość
Lilianka 1.05.2015
Oliwierek 17.08 2016
Kornel 23.06.2018 -
A tak aporpo suplementów. Ja nie biorę nic oprócz kw foliowego,wit D i jodu. Na mnie wszystkie zbiory suplementów negatywnie wpływały
ja dzisiaj znowu w gościach więc obiadu nie robię hahahahha:D
Lilianka 1.05.2015
Oliwierek 17.08 2016
Kornel 23.06.2018 -
Magic wrote:A tak aporpo suplementów. Ja nie biorę nic oprócz kw foliowego,wit D i jodu. Na mnie wszystkie zbiory suplementów negatywnie wpływały
ja dzisiaj znowu w gościach więc obiadu nie robię hahahahha:D
-
Carolline wrote:Magdaaq na tej stronie jest tabelka z Norwegią poszukam jeszcze Pl https://kellymom.com/fun/trivia/bf-rates-2004/ ale często słyszałam, ze w Norwegii relatywnie dłużej się karmi niż w wielu innych krajach.
)