X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • Mmargotka Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Osnowa wrote:
    A te polowkowe to też przez Genetyka musi być robione? I płatne? Czy to normalny gin już robi?

Przez genetyka - przynajmniej ja tak zostałam poinformowana i tak robię. Zresztą to badanie jest też nazywane genetycznym II trymestru.
    Akurat ja, że 35+, prenatalne miałam na NFZ i od razu zapisałam się w tej samej klinice do tego samego genetyka na połówkowe, zakładając automatycznie że również będę miała to refundowane.
    A tak pewnie płatne...

• cuddlemuffin Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, nie musi być aż genetyk, wystarczy dobry gin z certyfikatem, tak jak to usg w 11 tygodniu. To usg jest refundowane jako jedno z 3 obowiązkowych w ciąży, przynajmniej tu w Niemczech.

• Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pamiętam z poprzedniej ciązy, że miałam usg genetyczne II trymestru właśnie pomiędzy 20-22 tygodniem a potem miałam usg połówkowe u swojej Pani ginekolog.

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • Ankakalina1987 Przyjaciółka

Wysłany: 13 stycznia 2018, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć trochę nadrobilam;) u nas genetyczne ok i pappa też na 80% będzie babeczka.
    Jeśli chodzi o wózek to my mamy quinny tylko gondola jest w nim trochę mała ale poza tym wózek super. Ja nic nie kupuje wszystko mam po córce tylko meble do pokoju muszę kupić;).
    Co do odzieży ciążowe to spodnie kupiłam online z h&m a bluzki czy swetry w normalnych sklepach takie oversize z założenia więc też po ciąży będę mogła używać.
    Co do preparatów ja mam bio oil.
    Ż dolegliwości boli mnie spojenie łonowe i miednicy u dołu (jak po jeździe na koniu) byłam u ortopedy i dostałam pas ciążowy i rehabilitację na wzmocnienie pleców wszystko za darmo, to akurat jest fajne w Niemczech:) także będę ćwiczyć. Niestety ta miednicy to mój problem przez to ani porodu sn i musi być pas. Gdyby Was bolało dokładnie na kości łonowej zwłaszcza przy chodzeniu lub przy rozkroku to idźcie do specjalisty bo trzeba miednice wspierać żeby potem nie mieć problemów z chłodzeniem.

Mmargotka, anecz_kaa lubią tę wiadomość

z pcos po 7 miesiącach starań, 30 lat

34bwskjohqgssojf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2018, 01:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cuddlemuffin wrote:
    Nie, nie musi być aż genetyk, wystarczy dobry gin z certyfikatem, tak jak to usg w 11 tygodniu. To usg jest refundowane jako jedno z 3 obowiązkowych w ciąży, przynajmniej tu w Niemczech.
    To ja trafilam na nieciekawa lekarke. 3usg jest za darmo,ale nie ukrywam ze moja lekarka nie zbadala kompletnie nic,zmierzyla tylko dlugosc dziecka. Teraz mam w srode wizytevi bede placic 200€ i mam nadzieje ze moje usg w koncu bedzie trwalo dluzej niz pol minuty.

• Izka84 Znajoma

Wysłany: 14 stycznia 2018, 01:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkie dziewczyny.Chciałabym do Was dołączyć aby móc dzielić się spostrzeżeniami i tą malutką,a zarazem wielką radością,która zawita u każdej z nas już niebawem.Termin mam na 13 lipca.Jestem już po badaniach prenatalnych które wyszły bardzo dobrze także w końcu jestem spokojna.Mam już prawie 13-letniego synka i muszę przyznać że wtedy nie stresowałam się tak jak teraz.Ogólnie czuję się całkiem dobrze ale męczą mnie straszne bóle głowy.Praktycznie dzień u dnia.Pozdrawiam i mam nadzieję,że będzie się nam miło pisało ale nie ukrywam,że nie będę tutaj codziennie bo nie zawsze czas mi na to pozwala.

Wiktoryna, Mmargotka, Sabinkak lubią tę wiadomość

ganns65gk4t5cdyy.png

zrz6kqi1dufxd2gn.png
  • panan12 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2018, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczynki wyspałyscie się? Przynajmniej co nie które? :)

f2w3k0s3plke7odf.png
  • anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2018, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdaaq wrote:
    Lubie jednak sobie liczyc dzień za dniem i jak mam 17 to 17.a nie 18. Nie moge sie.do tego przekonać. W karcie tez mam zapisywane co do.dnia. jutro zaczynam 17 i napewno.nie czuje sie na 5 miesiac jak wg belly to wygląda.

Magda ale Ty jeztes uparta konczysz 17. 17tygodni ciazy juz minelo czyli leci 18. Tal jak tygodnie w roku liczymy ilosc skończonych ale trwa ten nastepny.

Dzień dobry wszystkim !

• magdaaq Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2018, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anecz_kaa wrote:
    Magda ale Ty jeztes uparta konczysz 17. 17tygodni ciazy juz minelo czyli leci 18. Tal jak tygodnie w roku liczymy ilosc skończonych ale trwa ten nastepny.

Dzień dobry wszystkim !
    Hahahah noooo uparta jak osioł :D

Nalia lubi tę wiadomość

74dij44jb6j3i3hz.png
    ex2b8ribrklqc90y.png
    f2wlkp85fon5c0nc.png
  • Magia Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2018, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izka84 wrote:
    Witam wszystkie dziewczyny.Chciałabym do Was dołączyć aby móc dzielić się spostrzeżeniami i tą malutką,a zarazem wielką radością,która zawita u każdej z nas już niebawem.Termin mam na 13 lipca.Jestem już po badaniach prenatalnych które wyszły bardzo dobrze także w końcu jestem spokojna.Mam już prawie 13-letniego synka i muszę przyznać że wtedy nie stresowałam się tak jak teraz.Ogólnie czuję się całkiem dobrze ale męczą mnie straszne bóle głowy.Praktycznie dzień u dnia.Pozdrawiam i mam nadzieję,że będzie się nam miło pisało ale nie ukrywam,że nie będę tutaj codziennie bo nie zawsze czas mi na to pozwala.

Witaj Izka, ja wg USG tez mam termin na 13 lipca. Zycze spokojnej ciazy

l22nio4p6u8idvbe.png

Magia
  • magdaaq Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2018, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izka84 wrote:
    Czesc Izka witamy w szeregach cudów.

Izka84 lubi tę wiadomość

74dij44jb6j3i3hz.png
    ex2b8ribrklqc90y.png
    f2wlkp85fon5c0nc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2018, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a propos zaparć. Mama dała mi sposób: wieczorem rozpuścić dużą łyżeczkę miodu (prawdziwego) w przegotowanej wodzie około 50-60°. Wymieszać, odstawić na noc. Wypić rano na czczo.
    Wypróbowałam dziś pierwszy raz i zadziałało!:)

• magdaaq Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2018, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaDe wrote:
    Dziewczyny, a propos zaparć. Mama dała mi sposób: wieczorem rozpuścić dużą łyżeczkę miodu (prawdziwego) w przegotowanej wodzie około 50-60°. Wymieszać, odstawić na noc. Wypić rano na czczo.
    Wypróbowałam dziś pierwszy raz i zadziałało!:)
    A pije takie cudo bo lubie ale...jakos nie dziala na mnie szalowo:-(

74dij44jb6j3i3hz.png
    ex2b8ribrklqc90y.png
    f2wlkp85fon5c0nc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2018, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdaaq wrote:
    A pije takie cudo bo lubie ale...jakos nie dziala na mnie szalowo:-(
    Szałowo to i u mnie bie było, ale jak to mówią: "lepszy rydz niż nic":D

• Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2018, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)
    Ja dziś lepiej choć nos dalej zawalony. Za to moją młodą rozłożyło :/ chodziła wczoraj całe popołudnie kichając i powtarzając: "to ty mnie zaraziłaś". Na to ja, że może tata bo też chory, a ona: "tata nie bo tata nie ma kataru tylko ty". Noo i mam wyrzuty sumienia :p myślałam, że noc będzie gorsza, bo lubi ją z początku zatykać ale było nawet ok. Tylko trzy razy wstawałam do niej.

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • PixiDixi Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2018, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Dziewczynki :)
    U nas niedziela powiem Wam niefajnie sie zaczela bo o 6 rano do szpitala gnalismy :(. Zaczelam krwawic i mali co zawalu nie dostalam. Poczekalismy troche ( nasze polskie szpitale wrrr) i bylam badana plus usg.Maluchy maja sie dobrze jednakze oprocz krwiaka lekarz zdiagnozowal,ze jedno z łożysk nachodzi na szyjke i stad krwawienie. Lekarz powuedziala,ze mam sie oswoic z mysla,ze bede lezala az do rozwiazania. Przepisala mi tone lekow i do domu. Teraz mam w sobie jeszcze wiecej lęków :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2018, 10:52

• magdaaq Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2018, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PixiDixi wrote:
    Czesc Dziewczynki :)
    U nas niedziela powiem Wam niefajnie sie zaczela bo o 6 rano do szpitala gnalismy :(. Zaczelam krwawic i mali co zawalu nie dostalam. Poczekalismy troche ( nasze polskie szpitale wrrr) i bylam badana plus usg.Maluchy maja sie dobrze jednakze oprocz krwiaka lekarz zdiagnozowal,ze jedno z łożysk nachodzi na szyjke i stad krwawienie. Lekarz powuedziala,ze mam sie oswoic z mysla,ze bede lezala az do rozwiazania. Przepisala mi tone lekow i do domu. Teraz mam w sobie jeszcze wiecej lęków :(
    Ja.pierdziele:-( brak mi slow;-( dobrze ze maluchy maja sie dobrze❤
    Pixi...ile my musimy zniesc co....przytulam.

PixiDixi lubi tę wiadomość

74dij44jb6j3i3hz.png
    ex2b8ribrklqc90y.png
    f2wlkp85fon5c0nc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2018, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wybrałam sie do Reduty do H&M Mama i udało mi sie kupić jeansy ogrodniczki za 60zl, sukienke za 20zl i bluzkę za 10zl:D

• shadee Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2018, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PixiDixi trzymajcie się dzielnie. Będzie dobrze!

9ewndqk37cm5zgbo.png

k0kdjw4z4bjlhzwp.png

• magdaaq Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2018, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pixi a co.Ci przepisala poza tym arsenałem.co bierzesz

Mmargotka lubi tę wiadomość

74dij44jb6j3i3hz.png
    ex2b8ribrklqc90y.png
    f2wlkp85fon5c0nc.png
‹‹ 568 569 570 571 572 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ