LIPIEC 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
anecz_kaa wrote:Shadee zalecają od ryzyka 1:300. Ja czytałam i nie wiem czy dobrze, że zrobiłam nify. Tego DNA plodowego powinno byc we krwi 11-13 % do 20% z całej puli wolnego płodowego dna, ja byłam na badaniu 13 +2 i było tylko 4,9 % i to ogranicza wiarygodność wyniku. A badanie jest dostępne od 9 tc, czyli już mc wcześniej mogłam je zrobić teoretycznie... ale praktycznie nie wiem czy wogóle by wyszło. Jeszcze czytałam, że np mogli badać dna płodowe dziewczynek...
Czyli Aneczka myślisz że to za późno na nifty? jest jakiś czas do którego należy zrobić to badanie? -
Magia wrote:Rozmawialam z genetykiem, on nie chcial powiedziec nic konkretnego, ale powiedzial ze taki wynik jest wskazaniem do amnio I wypisal skierowanie...a zdecydowac mam sama... zadzwonilam do lekarza prowadzacego, a on tez nie chcial sie wypowiedziec I w koncu powiedzial, ze on by przy swoim dziecku nie robil...ale kazdy ma inaczej... ten genetyk mnie nastraszyl...
Nie wiem czy moje zdanie jest tu ważne ale szczerze to badanie nic nie zmieni... W sensie trzeba zawierzyc to Bogu a nie potrzebnie w razie coś się dołowac. A jak wyszły genetyczne? A już doczytałam...czesto ludzie się martwią jak usg wyjdzie nie tak i zlecają pappa. Ja tej pappy nie robię szkoda nerwów no chyba że genetyczne źle mi wyjdąWiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 15:49
-
Mmargotka wrote:No to super! Rozumiem że samo badanie krwi wyszło gorzej.
Nie wiem jakie sa normy krwi bo na wyniku nie ma. Mam tak:
bHCG 34,3 IU czyli 1,3 MoM
Pappa 1,368 IU czyli 0,534 MoM
To zly wynik?
Genetyk mowil ze prawdopodobnie wiek tak wynik zepsul...te moje az 37 lat
Magia -
Mmargotka wrote:W naszym wieku ryzyko podstawowe trisomii 21 jest 1:149. Ryzyko skorygowane jest wynikiem trzech danych: usg, biochemii i ryzyka podstawowego. To znaczy że Twoje wyniki i tak są lepsze od tego co wskazuje wiek, a wiek bardzo zawyża to ryzyko po prostu z czystej i bezwzględnej statystyki.
A nie masz napisane na wynikach badań, jaka to grupa ryzyka: niska, średnia czy wysoka?
Mnie się wydaje, że to może być grupa średniego ryzyka.
Ja byłam mentalnie przygotowana na kiepski wynik ze względu na wiek i przejścia, które miała moja koleżanka w naszym wieku (tak jak Ci pisałam, wyszło Jej ryzyko skorygowane 1:149 ale potem nifty nie potwierdziło).
Dlatego zanim jeszcze miałam wyniki badań, rozmawiałam z genetykiem. Zapytałam o ryzyko poronienia po amniopunkcji, mówiła że to ryzyko jest zaledwie "populacyjne", tzn. takie jakie mniej więcej i tak się zdarza bez amniopunkcji.
Wypowiadala się pozytywnie na temat amniopunkcji.
Ale powiedziała: jeśli wyniki wskażą grupę średniego ryzyka, to nifty, a jeśli wysokiego, to amniopunkcję zaleca.
Doczytalam... ryzyko POSREDNIE Trisomi, czyli chyba srednie...
Magia -
nick nieaktualnyMagia wrote:Rozmawialam z genetykiem, on nie chcial powiedziec nic konkretnego, ale powiedzial ze taki wynik jest wskazaniem do amnio I wypisal skierowanie...a zdecydowac mam sama... zadzwonilam do lekarza prowadzacego, a on tez nie chcial sie wypowiedziec I w koncu powiedzial, ze on by przy swoim dziecku nie robil...ale kazdy ma inaczej... ten genetyk mnie nastraszyl...
To bardzo trudna decyzja, ja też bym się nie zdecydowała bo ryzyko moim zdaniem jest zdecydowanie za dużemuminka83 lubi tę wiadomość
-
Magia wrote:Nie wiem jakie sa normy krwi bo na wyniku nie ma. Mam tak:
bHCG 34,3 IU czyli 1,3 MoM
Pappa 1,368 IU czyli 0,534 MoM
To zly wynik?
Genetyk mowil ze prawdopodobnie wiek tak wynik zepsul...te moje az 37 lat
Nie podejmuję się interpretować wyniku, ale wklejam info ze strony https://zdrowie.tvn.pl/a/test-pappa-interpretacja-wynikow-na-czym-polega-i-kiedy-go-zrobic:
"Wyniki testu PAPP-A
Trisomie można podejrzewać przy następujących stężeniach białka PAPP-A i bhcg:
Gdy wartość fb-HCG przekracza 2,52 MoM, a wartość PAPP-A jest poniżej 0,5 MoM – zespół Downa; (...)
Prawidłowa interpretacja wyników testu PAPP-A jest jednak możliwa dopiero po uwzględnieniu odpowiednich parametrów ustalonych podczas badania USG. Są to tzw. ultrasonograficzne markery trisomii. "
Z tego mogłoby wynikać że Twoje 0,534 MoM przy bialku pappa jest w normie, bo nie jest poniżej 0,5. Może wyszło Ci takie ryzyko bo jest bliskie progowi? Mnie (również 37 lat) białko pappa dało 0,9423 MoM, a beta HCG 1,1115 MoM.
Dla zespołu Downa określono mi ryzyko 1:2944, wpisane jako niska grupa ryzyka (choć i tak duuuużo wyższe iż Edwardsa i Patau).
-
Magia wrote:Hej.... I mam mega dola...mam wyniki prenatalnych...
Trisomia 21 wyszla mi 1:430
Lekarz dal mi skierowanie na amniopunkcje I mam zdecydowac czy robic czy nie...
Rozwalili mi system I mam tylko 3 dni na decyzje bo termin na wtorek...
Czy ktoras z Was miala podobny wynik, sytuacje? Czy decydowalyscie sie na amnio?
Pomozcie czlowiekowi...
Mnóstwo moich znajomych przy takim wyniku nie robiło. Decyzja trudna i należy do ciebie. Pytanie co zmieni u ciebie wynik negatywny. Trzymam kciuki. -
Nie martw się Magia. Pewnie dzieciaczek jest zdrowy, zwłaszcza że USG wyszło dobre. Przecież przezierność karku i kość nosowa przede wszystkim wskazują na zespół Downa.
Podobno pewien procent dzieci się "nie bada" w USG i z tego powodu zaleca się tę biochemię, ale to bardzo rzadkie żeby nie wyszło nic niepokojącego na USG, a jednak dziecko było chore.
Poza tym z tego co wkleiłam wyżej nadal parametry chyba masz w normie?
Wiek zawyża ryzyko, a i tak nie jest duże: tak jak pisała kashanti, wyobraź sobie 400 dzieci leżących w ogromnej sali, i tylko jedno jest chore - jak małe jest to prawdopodobieństwo!
Ja pewnie na Twoim miejscu zrobiłabym nifty dla spokoju, choć to drogie badanie. Po to, żeby nie denerwować się przez resztę ciąży.
Głowa do góry!:*
-
Bez względu na to jaką decyzję podejmiesz nikt cię nie będzie oskarżał. Zastanów się na spokojnie. Porozmawiaj z mężem. Jeśli tylko Cię stać zrób Nifty.
Każda z nas by zrobiła inaczej. Ważne by to była twoja decyzja nie moja czy innej koleżankiMmargotka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnymuminka83 wrote:Bez względu na to jaką decyzję podejmiesz nikt cię nie będzie oskarżał. Zastanów się na spokojnie. Porozmawiaj z mężem. Jeśli tylko Cię stać zrób Nifty.
Każda z nas by zrobiła inaczej. Ważne by to była twoja decyzja nie moja czy innej koleżanki
Dokładniekażda ma inne podejście. Mi np. Nie zależy na tej wiedzy dlatego nie robiłam żadnych badań genetycanych. Ale decyzja należy do Ciebie porozmawiajcie rozwazcie wszytkie za i przeciw.
Każda decyzja jaką podejmiesz bedzie dobra bo Twojatrzymam kciuki i wspieram
muminka83 lubi tę wiadomość
-
Magia, ja też mam 37 l.
z USG wszystko pięknie i cacy, PAPP-A trochę popsuła idealność tych wyników - wyszedł mi niski parametr białka w stosunku do wolnej HCG, ale zdaniem mojej lekarki wciąż jestem w grupie niskiego ryzyka
po przeliczeniu wyników mam następujące wartości
B-hCG miałam 1,064 MoM
PAPP-A 0,297 MoM
NT tak samo 1,5 mm
Ryzyko podstawowe dla naszego wieku do 1:141 (trisomi 21), u mnie obliczone ryzyko 1:2693
ale za to mam zwiększone ryzyku podwyższonego stanu przedrzucawkowego 1:249
według lekarzy moje wyniki (USG + PAPP-A) nie wskazują na konieczność dalszych konsultacji bądź badań.
Pytanie, na które musisz sobie odpowiedzieć sama bardzo szczerze brzmi: co jeśli moje dziecko będzie chore, co to zmienia. Jeśli nie ma to dla Ciebie żadnego znaczenia - nie ryzykowałabym z amniopunkcją, to jednak badanie inwazyjne.
Jeśli jednak coś zmienia (cokolwiek to jest) - rób. Będziesz spokojniejsza jeśli będzie wszystko dobrze, osobiście nie wyobrażam sobie życia w niepewności przez kolejne 6 miesięcy.
-
Magia ja mam podobny wynik dla Trisomi 21 ,ale takze dla Trisomii 18 w pierwszym zespole 522 (jakos tak) w trisomii 18 460 (tez jakos tak) , nie mam przy sobie wynikow,drugi maluch pierwsze ryzyko nizsze,ale drugie podobne. Z usg dwoch lekarzy nie stwierdza odchylen, moj wiek 40 lat. Mialam robic Nifty raczej nie zrobie a test ewentualnie potrojny.
Lekarz,ktory interpretowal pappe napusal,ze nie ma wskazan di dalszej diagnostyki oraz moja gin tez ma takie zdanie. -
Magia wrote:Dziekuje dziewczyny za wszystkie wpisy I podtrzymanie na duchu. Mam mętlik w glowie I ciezko z podjeciem decyzji...przespie sie z tym...mam jeszcze 3 dni na decyzje
shadee lubi tę wiadomość