WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • sunset Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magia - pomyśl co dla Was zmieni wynik amniopunkcji i rozważ ryzyko związane z utratą ciąży. Odpowiedz sobie na pytanie czy gdyby okazało się że dziecko nie jest zdrowe rozwazalabys terminacje? Jeżeli nie - wg mnie nie warto robić amnio.
    To ryzyko trisomii wydaje mi się związane jest głównie z wiekiem chociaż rozumiem niepokój jako mama dziecka z wadami genetycznymi.

muminka83 lubi tę wiadomość

c55fflw1uez1iz08.png
  • kropka777 Koleżanka

Wysłany: 19 stycznia 2018, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zauważyłam pierwszy raz plamienie, jestem w 13 tygodniu do tej pory bez plamien z ciaza wszystko ok, czy udać się na sor jeszcze dzisiaj czy poczekać do jutra i skonsultowac to z lekarzem?doradzcie proszę

iree172.png
    bfaregz2c8wp708s.png
  • cuddlemuffin Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunset wrote:
    Magia - pomyśl co dla Was zmieni wynik amniopunkcji i rozważ ryzyko związane z utratą ciąży. Odpowiedz sobie na pytanie czy gdyby okazało się że dziecko nie jest zdrowe rozwazalabys terminacje? Jeżeli nie - wg mnie nie warto robić amnio.
    To ryzyko trisomii wydaje mi się związane jest głównie z wiekiem chociaż rozumiem niepokój jako mama dziecka z wadami genetycznymi.

To nie jest sytuacja zerojedynkowa- jeśli nie dopuszczasz możliwości przerwania ciąży to badania bez sensu. Oczywiscie że mają sens, bo jeśli podejrzenie się potwierdzi to masz czas na a) oswojenie sie z tym psychicznie b) poszukanie wsparcia, grup samopomocy, specjalnego zlobka, rehabilitanta itp, c) wybór odpowiedniego miejsca na poród- musi to byc klinika, ktora ogarnia ten temat kompleksowo- dzieci z ZD maja czesto obnizone napiecie miesniowe, slabo ssą, trudniej je karmic, gorzej przybieraja na masie, wymagaja fizjoterapii a czesto tez dodatkowej diagnostyki np echo serca.
    Wiec to nie jest tylko kwestia terminacji lub nie, lepiej wiedziec wczesniej. Zorientuj sie czy nie przysluguje Ci w tej sytuacji NIFTY na kase chorych, bez ryzyka utraty ciazy, ja bym szla w tym kierunku raczej. Pogadaj z ojcem dziecka i razem podejmijcie decyzje. Trzymam kciuki i przytulam

shadee lubi tę wiadomość

• Vanilka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eh widzialyscie juz zmiany w ustawie becikowej?? Az sie zagotowalam tak zmienili ze malo kto pewnie dostanie :/

http://nieplodnirazem.pl/becikowe-w-2018-roku-nie-dla-wszystkich-rodzicow-dla-kogo-i-na-jakich-zasadach/

zem3cwa18ndfk4ne.png

f2w33e3kg6mtqiad.png
  • Osnowa Przyjaciółka

Wysłany: 19 stycznia 2018, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magia wrote:
    Dziekuje dziewczyny za wszystkie wpisy I podtrzymanie na duchu. Mam mętlik w glowie I ciezko z podjeciem decyzji...przespie sie z tym...mam jeszcze 3 dni na decyzje

Hej. Ja myślę, że mimo twojego stresu i tak wszystko będzie w porządku. Może skonsultuj to jeszcze z innym lekarzem w poniedziałek? Może aminoppunkcja nie jest konieczna?

ckaiskjo3c7906hm.png
  • PixiDixi Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nifty jest tylki prywatnie.
    Ja dodam jeszcze cos od siebie ...w medycynie jest przyjete przewazanie korzysci nad ryzykiem przy pidejmowaniu trudnych decyzji.
    Pidejdzmy nawet zero jedynkowo....
    Amnipunkcja niesie za soba ryzyko poronienia 1-2% .
    Twoj i moj wynik pappa przekladajac tez na procenty tak w zaokragleniu (jak sie myle to poprawcie mnie bo robie to z glowy)
    Ryzyko jest na poziomie 0.18% !!!
    czyli zdecydowanie mniejsze od amnio.
    Amnio robi sie wtedy kiedy ryzyko z tym związane jest nizsze niz ryzyko procentowe z pappy.

Ps. Aneczka fajnie,ze dziewczynki feriuja sie u babci. Dobrej zabawy u znajomych :)

• PixiDixi Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vanilka wrote:
    Eh widzialyscie juz zmiany w ustawie becikowej?? Az sie zagotowalam tak zmienili ze malo kto pewnie dostanie :/

http://nieplodnirazem.pl/becikowe-w-2018-roku-nie-dla-wszystkich-rodzicow-dla-kogo-i-na-jakich-zasadach/

Ja nie widze istotnej zmiany....od jakiegos czasu jest prog przychodu na czlonka rodziny.

• Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vanilka wrote:

Co się zmieniło? Bo nie widzę nic w tym artykule czego nie było?
    Chyba że o ten próg chodzi?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 21:25

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • Vanilka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ten prog wlasnie. Wczesniej kazde nowonarodzone dziecko moglo otrzymac a teraz trzeba spelnic dane warunki.

zem3cwa18ndfk4ne.png

f2w33e3kg6mtqiad.png
  • terka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Próg dochodowy był już wcześniej (nie pamiętam ile). Tak-kiedyś było dla wszystkich teraz jest do pewnego dochodu. Mniej niż 1922zl netto na osobę czyli mniej niż 5766zl netto zarobku wspólnego (bo dziecko tez już sie wlicza) musi być plus opieka lekarska rozpoczęta przed 10tc. Czyli chyba nic czego nie byłoby rok czy 2 lata temu :D

PixiDixi, muminka83 lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • PixiDixi Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vanilka wrote:
    No ten prog wlasnie. Wczesniej kazde nowonarodzone dziecko moglo otrzymac a teraz trzeba spelnic dane warunki.

Rodzilam w 2015 i juz wtedy byl prog i chyba nawet taki sam wiec wyluzuj :)

muminka83 lubi tę wiadomość

• terka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magia-bardzo trudno pewne decyzje podejmować i to w szybkim czasie...
    Ja nie decydowałam sie na badania genetyczne, zbyt wiele stresu by mnie to kosztowało a poza nastawieniem się nic bym z tym nie zrobiła. Za to zdecydowaliśmy sie na polowkowe badania. Bo czuje ze tu mogę cos zrobić dostając jakas informacje-bombe... Choć oczywiście jak chyba każda z nas wierzę że będzie po prostu dobrze wszystko ;)

https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • Kinga40 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magia wrote:
    Hej.... I mam mega dola...mam wyniki prenatalnych...
    Trisomia 21 wyszla mi 1:430
    Lekarz dal mi skierowanie na amniopunkcje I mam zdecydowac czy robic czy nie...
    Rozwalili mi system I mam tylko 3 dni na decyzje bo termin na wtorek...
    Czy ktoras z Was miala podobny wynik, sytuacje? Czy decydowalyscie sie na amnio?
    Pomozcie czlowiekowi...
    Magia ja też wzięłam skierowanie na amniopunkcje ale zrezygnowałam po rozmowie z genetykiem i moim ginem wiem że dużo zaniżył mój wiek i branie dupka . Mój wynik był 1:783 . A ryzyko poronienia po amniopunkcji jest 1:100. Ja wierzę że moje dziecko jest zdrowe. Porozmawiaj z mężem i razem zdecydujcie. Trzymam kciuki za Ciebie i twoje maleństwo

Adrian 19lat, Tomek 13lat, Aniołek [*] 9tc. 18.09.2015

hsg- podejrzenie obustronnej niedroznosci :( . 4.05. Laparoskopia - prawy jajowód udrożniony.
    3.11 beta 178. 6.11 beta 786. 29.11 ❤
    Moja Lenka ur.27.06.2018r. ❤
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    terka wrote:
    Próg dochodowy był już wcześniej (nie pamiętam ile). Tak-kiedyś było dla wszystkich teraz jest do pewnego dochodu. Mniej niż 1922zl netto na osobę czyli mniej niż 5766zl netto zarobku wspólnego (bo dziecko tez już sie wlicza) musi być plus opieka lekarska rozpoczęta przed 10tc. Czyli chyba nic czego nie byłoby rok czy 2 lata temu :D
    7Tylko próg się zmienił. Reszta była już taka sama jak teraz - lat temu brałam becikowe. Jak pamiętam, to były dwa becikowe. Jedno bez progu, dla każdego - trzeba było spełnić wszystkie pozostałe warunki a drugie becikowe było z GOPSu/MOPSu i było dla niskich dochodów.

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • Kinga40 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja sobie leżę i czuję jak maleństwo fika mi w brzuszku. Cudownie jest to poczuć po tylu latach ponownie. ☺

Mmargotka, muminka83, magdaaq, PixiDixi, kasiuleks lubią tę wiadomość

Adrian 19lat, Tomek 13lat, Aniołek [*] 9tc. 18.09.2015

hsg- podejrzenie obustronnej niedroznosci :( . 4.05. Laparoskopia - prawy jajowód udrożniony.
    3.11 beta 178. 6.11 beta 786. 29.11 ❤
    Moja Lenka ur.27.06.2018r. ❤
  • Vanilka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To moze faktycznie tak bylo wczesniej a nie zwrocilam uwagi bo sie nie interesowalam az tak tym becikowym a pamietalam ze siostra nie miala zadnych progow.

zem3cwa18ndfk4ne.png

f2w33e3kg6mtqiad.png
  • agaguga Koleżanka

Wysłany: 19 stycznia 2018, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny. Od dziś zaczynamy z moim mężem tygodniowy odpoczynek nad samym morzem, w bardzo miłym miejscu. W ramach pobytu mamy codziennie do dyspozycji 3 godziny pobytu w aqua parku.

I tu moje pytanie.....

Czy mogę korzystać z atrakcji typu jacuzzi? Chyba nie ale pewności nie mam.

A jak z pływanie i długim przebywanie w wodzie?

Czy to dziecku nie zaszkodzi?

Jeśli ktoras coś wie w temacie to dajcie znać. Mojego lekarza nie mogę dopytać bo jest na urlopie....

Pozdrawiam

• Mmargotka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agaguga wrote:
    Witajcie dziewczyny. Od dziś zaczynamy z moim mężem tygodniowy odpoczynek nad samym morzem, w bardzo miłym miejscu. W ramach pobytu mamy codziennie do dyspozycji 3 godziny pobytu w aqua parku.

I tu moje pytanie.....

Czy mogę korzystać z atrakcji typu jacuzzi? Chyba nie ale pewności nie mam.

A jak z pływanie i długim przebywanie w wodzie?

Czy to dziecku nie zaszkodzi?

Jeśli ktoras coś wie w temacie to dajcie znać. Mojego lekarza nie mogę dopytać bo jest na urlopie....

Pozdrawiam

Jacuzzi raczej nie. Wszelkie przegrzewanie się jest niewskazane: jacuzzi, sauna, gorące źródła.
    Pływanie nie w gorącej wodzie jak najbardziej wskazane. Słyszałam o zaleceniu ze na basenie lepiej sobie włożyć tampon dla ochrony :-)

Miłego pobytu!

• anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 03:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vanika progi byly juz 6 lat temu :) ja akurat uwazam ze te dodatki powinny byc dla pracujacych/ uczacych sie rodzicow chociaz 1

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. :-*

magdaaq, karolcia87 lubią tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

‹‹ 607 608 609 610 611 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ