LIPIEC 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Magia - pomyśl co dla Was zmieni wynik amniopunkcji i rozważ ryzyko związane z utratą ciąży. Odpowiedz sobie na pytanie czy gdyby okazało się że dziecko nie jest zdrowe rozwazalabys terminacje? Jeżeli nie - wg mnie nie warto robić amnio.
To ryzyko trisomii wydaje mi się związane jest głównie z wiekiem chociaż rozumiem niepokój jako mama dziecka z wadami genetycznymi.
muminka83 lubi tę wiadomość
-
sunset wrote:Magia - pomyśl co dla Was zmieni wynik amniopunkcji i rozważ ryzyko związane z utratą ciąży. Odpowiedz sobie na pytanie czy gdyby okazało się że dziecko nie jest zdrowe rozwazalabys terminacje? Jeżeli nie - wg mnie nie warto robić amnio.
To ryzyko trisomii wydaje mi się związane jest głównie z wiekiem chociaż rozumiem niepokój jako mama dziecka z wadami genetycznymi.
To nie jest sytuacja zerojedynkowa- jeśli nie dopuszczasz możliwości przerwania ciąży to badania bez sensu. Oczywiscie że mają sens, bo jeśli podejrzenie się potwierdzi to masz czas na a) oswojenie sie z tym psychicznie b) poszukanie wsparcia, grup samopomocy, specjalnego zlobka, rehabilitanta itp, c) wybór odpowiedniego miejsca na poród- musi to byc klinika, ktora ogarnia ten temat kompleksowo- dzieci z ZD maja czesto obnizone napiecie miesniowe, slabo ssą, trudniej je karmic, gorzej przybieraja na masie, wymagaja fizjoterapii a czesto tez dodatkowej diagnostyki np echo serca.
Wiec to nie jest tylko kwestia terminacji lub nie, lepiej wiedziec wczesniej. Zorientuj sie czy nie przysluguje Ci w tej sytuacji NIFTY na kase chorych, bez ryzyka utraty ciazy, ja bym szla w tym kierunku raczej. Pogadaj z ojcem dziecka i razem podejmijcie decyzje. Trzymam kciuki i przytulamshadee lubi tę wiadomość
-
Magia wrote:Dziekuje dziewczyny za wszystkie wpisy I podtrzymanie na duchu. Mam mętlik w glowie I ciezko z podjeciem decyzji...przespie sie z tym...mam jeszcze 3 dni na decyzje
Hej. Ja myślę, że mimo twojego stresu i tak wszystko będzie w porządku. Może skonsultuj to jeszcze z innym lekarzem w poniedziałek? Może aminoppunkcja nie jest konieczna? -
Nifty jest tylki prywatnie.
Ja dodam jeszcze cos od siebie ...w medycynie jest przyjete przewazanie korzysci nad ryzykiem przy pidejmowaniu trudnych decyzji.
Pidejdzmy nawet zero jedynkowo....
Amnipunkcja niesie za soba ryzyko poronienia 1-2% .
Twoj i moj wynik pappa przekladajac tez na procenty tak w zaokragleniu (jak sie myle to poprawcie mnie bo robie to z glowy)
Ryzyko jest na poziomie 0.18% !!!
czyli zdecydowanie mniejsze od amnio.
Amnio robi sie wtedy kiedy ryzyko z tym związane jest nizsze niz ryzyko procentowe z pappy.
Ps. Aneczka fajnie,ze dziewczynki feriuja sie u babci. Dobrej zabawy u znajomych
-
Vanilka wrote:Eh widzialyscie juz zmiany w ustawie becikowej?? Az sie zagotowalam tak zmienili ze malo kto pewnie dostanie
http://nieplodnirazem.pl/becikowe-w-2018-roku-nie-dla-wszystkich-rodzicow-dla-kogo-i-na-jakich-zasadach/
Ja nie widze istotnej zmiany....od jakiegos czasu jest prog przychodu na czlonka rodziny. -
Vanilka wrote:Eh widzialyscie juz zmiany w ustawie becikowej?? Az sie zagotowalam tak zmienili ze malo kto pewnie dostanie
http://nieplodnirazem.pl/becikowe-w-2018-roku-nie-dla-wszystkich-rodzicow-dla-kogo-i-na-jakich-zasadach/
Chyba że o ten próg chodzi?Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 21:25
-
Próg dochodowy był już wcześniej (nie pamiętam ile). Tak-kiedyś było dla wszystkich teraz jest do pewnego dochodu. Mniej niż 1922zl netto na osobę czyli mniej niż 5766zl netto zarobku wspólnego (bo dziecko tez już sie wlicza) musi być plus opieka lekarska rozpoczęta przed 10tc. Czyli chyba nic czego nie byłoby rok czy 2 lata temu
PixiDixi, muminka83 lubią tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-73421.png
Andrzejek21.07.2018 3360g, 55cm
21.01 69cm -
Magia-bardzo trudno pewne decyzje podejmować i to w szybkim czasie...
Ja nie decydowałam sie na badania genetyczne, zbyt wiele stresu by mnie to kosztowało a poza nastawieniem się nic bym z tym nie zrobiła. Za to zdecydowaliśmy sie na polowkowe badania. Bo czuje ze tu mogę cos zrobić dostając jakas informacje-bombe... Choć oczywiście jak chyba każda z nas wierzę że będzie po prostu dobrze wszystkohttps://www.maluchy.pl/li-73421.png
Andrzejek21.07.2018 3360g, 55cm
21.01 69cm -
Magia wrote:Hej.... I mam mega dola...mam wyniki prenatalnych...
Trisomia 21 wyszla mi 1:430
Lekarz dal mi skierowanie na amniopunkcje I mam zdecydowac czy robic czy nie...
Rozwalili mi system I mam tylko 3 dni na decyzje bo termin na wtorek...
Czy ktoras z Was miala podobny wynik, sytuacje? Czy decydowalyscie sie na amnio?
Pomozcie czlowiekowi...Adrian 19lat, Tomek 13lat, Aniołek [*] 9tc. 18.09.2015
hsg- podejrzenie obustronnej niedroznosci. 4.05. Laparoskopia - prawy jajowód udrożniony.
3.11 beta 178. 6.11 beta 786. 29.11 ❤
Moja Lenka ur.27.06.2018r. ❤ -
terka wrote:Próg dochodowy był już wcześniej (nie pamiętam ile). Tak-kiedyś było dla wszystkich teraz jest do pewnego dochodu. Mniej niż 1922zl netto na osobę czyli mniej niż 5766zl netto zarobku wspólnego (bo dziecko tez już sie wlicza) musi być plus opieka lekarska rozpoczęta przed 10tc. Czyli chyba nic czego nie byłoby rok czy 2 lata temu
-
A ja sobie leżę i czuję jak maleństwo fika mi w brzuszku. Cudownie jest to poczuć po tylu latach ponownie. ☺
Mmargotka, muminka83, magdaaq, PixiDixi, kasiuleks lubią tę wiadomość
Adrian 19lat, Tomek 13lat, Aniołek [*] 9tc. 18.09.2015
hsg- podejrzenie obustronnej niedroznosci. 4.05. Laparoskopia - prawy jajowód udrożniony.
3.11 beta 178. 6.11 beta 786. 29.11 ❤
Moja Lenka ur.27.06.2018r. ❤ -
Witajcie dziewczyny. Od dziś zaczynamy z moim mężem tygodniowy odpoczynek nad samym morzem, w bardzo miłym miejscu. W ramach pobytu mamy codziennie do dyspozycji 3 godziny pobytu w aqua parku.
I tu moje pytanie.....
Czy mogę korzystać z atrakcji typu jacuzzi? Chyba nie ale pewności nie mam.
A jak z pływanie i długim przebywanie w wodzie?
Czy to dziecku nie zaszkodzi?
Jeśli ktoras coś wie w temacie to dajcie znać. Mojego lekarza nie mogę dopytać bo jest na urlopie....
Pozdrawiam -
agaguga wrote:Witajcie dziewczyny. Od dziś zaczynamy z moim mężem tygodniowy odpoczynek nad samym morzem, w bardzo miłym miejscu. W ramach pobytu mamy codziennie do dyspozycji 3 godziny pobytu w aqua parku.
I tu moje pytanie.....
Czy mogę korzystać z atrakcji typu jacuzzi? Chyba nie ale pewności nie mam.
A jak z pływanie i długim przebywanie w wodzie?
Czy to dziecku nie zaszkodzi?
Jeśli ktoras coś wie w temacie to dajcie znać. Mojego lekarza nie mogę dopytać bo jest na urlopie....
Pozdrawiam
Jacuzzi raczej nie. Wszelkie przegrzewanie się jest niewskazane: jacuzzi, sauna, gorące źródła.
Pływanie nie w gorącej wodzie jak najbardziej wskazane. Słyszałam o zaleceniu ze na basenie lepiej sobie włożyć tampon dla ochrony
Miłego pobytu!