X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • Vanilka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eh.. to wczoraj byl placzliwy wieczor. ja to samo naipierw poklocilam sie z M o byle co poszlam spac do innego pokoju i przeplakalam pol nocy i dzis oczy jak u pandy :/

A mam pytanie co do szkoly rodzenia tych co juz chodzily. Zwykle chodzi sie z partnerem?? bo moj m pracuje w takich godz ze pewnie nie mozliwym bedzie zeby byl zawsze ze mna :/ a samej to pewnie tak glupio bedzie

zem3cwa18ndfk4ne.png

f2w33e3kg6mtqiad.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2018, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vanilka wrote:
    eh.. to wczoraj byl placzliwy wieczor. ja to samo naipierw poklocilam sie z M o byle co poszlam spac do innego pokoju i przeplakalam pol nocy i dzis oczy jak u pandy :/

A mam pytanie co do szkoly rodzenia tych co juz chodzily. Zwykle chodzi sie z partnerem?? bo moj m pracuje w takich godz ze pewnie nie mozliwym bedzie zeby byl zawsze ze mna :/ a samej to pewnie tak glupio bedzie

też mam ten dylemat. zapisałam się na koniec marca, ale najwyżej na niektóre zajęcia będę chodzić sama :)

• Ove Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PixiDixi wrote:
    Szyjka pod obserwacje jest przy wartosci 27 mm. Spokojnie,nie dzwigaj i unikaj chodzenia dluzszego po schodach. Przy wizycie wspomnij moze o luteinie dowcipnej ;) ona wspiera szyjke.
    Wizyta dopiero za miesiąc, ale mam luteinę dowcipną 50. Chyba po prostu sobie będę aplikować na noc.
    Z chodzeniem po schodach to nie takie proste, jak się mieszka na 3 piętrze bez windy :).
    No nic, mam nadzieję, że to nic złego, może po prostu taka moja uroda.
    Z niecierpliwością będę odliczać do kolejnej wizyty 13 lutego.

Vanilka, mi się wydaje że to nie ma reguły. Jeśli ktoś może i chce to idzie z Partnerem (nawet jeśli nie na wszystkie to na część zajęć). A jeśli nie ma takiej opcji to niestety chodzi się samemu. No ale niewątpliwie każdemu Męzowi też się przyda wiedza dot. obsługi maluszka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 13:36

w4sqgox1ip3g0r0c.png

iv09i09ki84d2sju.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2018, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie ja też się zapisałam bo jestem swieżynka i takie zajecia z pewnością są mi potrzebne. Na szczęście te są późnym popołudniem i będziemy mogli chodzić oboje

• Magia Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.... I mam mega dola...mam wyniki prenatalnych...
    Trisomia 21 wyszla mi 1:430
    Lekarz dal mi skierowanie na amniopunkcje I mam zdecydowac czy robic czy nie...
    Rozwalili mi system I mam tylko 3 dni na decyzje bo termin na wtorek...
    Czy ktoras z Was miala podobny wynik, sytuacje? Czy decydowalyscie sie na amnio?
    Pomozcie czlowiekowi...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 14:29

l22nio4p6u8idvbe.png

Magia
  • PixiDixi Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ove wrote:
    Wizyta dopiero za miesiąc, ale mam luteinę dowcipną 50. Chyba po prostu sobie będę aplikować na noc.
    Z chodzeniem po schodach to nie takie proste, jak się mieszka na 3 piętrze bez windy :).
    No nic, mam nadzieję, że to nic złego, może po prostu taka moja uroda.
    Z niecierpliwością będę odliczać do kolejnej wizyty 13 lutego.

Vanilka, mi się wydaje że to nie ma reguły. Jeśli ktoś może i chce to idzie z Partnerem (nawet jeśli nie na wszystkie to na część zajęć). A jeśli nie ma takiej opcji to niestety chodzi się samemu. No ale niewątpliwie każdemu Męzowi też się przyda wiedza dot. obsługi maluszka :)
    Dawka dla szyjki to 2x 1 po 100 mg czyli musialabys dawac po 2 tabletki rano i dwie wieczorem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 14:28

• anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pixi moje dziewczyny maja ferie- sa u mojej mamy, a ja pospałam do 12 ;p

zurek się robi własnie ;)

a my dziś do znajomych idziemy na wieczór ;) ja zaraz wlosy musze umyc :P i ogarnę sałatkę tą od Magdy i wsio :P muszę coś kupić chłopakom :) bo i jedni i drudzy znajomi mają rocznych synów i zawsze cos kupowali moim gadom :p

mnie dziś znów mdli ;( ja mam na plusie ok 1,5 kg ale ja na tym etapie z dziewczynami miałam już duzo wiecej :(

PixiDixi lubi tę wiadomość

• Nalia Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magia wrote:
    Czy ktoras z Was miala podobny wynik, sytuacje? Czy decydowalyscie sie na amnio?
    Pomozcie czlowiekowi...
    A to już wysokie ryzyko? Można jeszcze wykonać jakiś nieinwazyjnie? Moja koleżanka też miała złe wyniki tego testu i miała robiony jeszcze jakoś 2 test z krwii, a dopiero po nim miała się ewentualnie zgłosić na inwazyjne badanie.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magia a jakie badania jeszcze robiłas??

• Mmargotka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magia wrote:
    Pomozcie czlowiekowi...

Kochana, spokojnie. Ja słyszałam że od 1:300 są wskazania do dalszej diagnostyki.
    A nie rozważałaś NIFTY dla uspokojenia?
    Mojej koleżance wyszło w pappie ryzyko trisomii 21 1:140, zrobiła NIFTY i wyszło negatywnie (w sensie: że dziecko jest zdrowe!).
    NIFty daje prawie 100 procent pewności (bez kilku dziesiątych).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 14:41

muminka83 lubi tę wiadomość

• Mmargotka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shadee, chętnie się dowiem jaką to szkołę rodzenia w Kraku polecasz

• shadee Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magia wrote:
    Pomozcie czlowiekowi...

czy jesteś pewna że to ryzyko jest wysokie i amniopunkcja jest wskazana?
    rozmawiałaś o tym z lekarzem prowadzącym? ja raczej spotkałam się z zaleceniem amniopunkcji gdy ryzyku wynosiło 1:30 - 1:100 a Ty masz powyżej 400.

9ewndqk37cm5zgbo.png

k0kdjw4z4bjlhzwp.png

• shadee Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmargotka wrote:
    shadee, chętnie się dowiem jaką to szkołę rodzenia w Kraku polecasz

KOALA - https://www.koala.krakow.pl/

9ewndqk37cm5zgbo.png

k0kdjw4z4bjlhzwp.png

• Magia Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shadee wrote:
    czy jesteś pewna że to ryzyko jest wysokie i amniopunkcja jest wskazana?
    rozmawiałaś o tym z lekarzem prowadzącym? ja raczej spotkałam się z zaleceniem amniopunkcji gdy ryzyku wynosiło 1:30 - 1:100 a Ty masz powyżej 400.

Rozmawialam z genetykiem, on nie chcial powiedziec nic konkretnego, ale powiedzial ze taki wynik jest wskazaniem do amnio I wypisal skierowanie...a zdecydowac mam sama... zadzwonilam do lekarza prowadzacego, a on tez nie chcial sie wypowiedziec I w koncu powiedzial, ze on by przy swoim dziecku nie robil...ale kazdy ma inaczej... ten genetyk mnie nastraszyl...

l22nio4p6u8idvbe.png

Magia
  • Magia Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anecz_kaa wrote:
    Magia a jakie badania jeszcze robiłas??

Robilam usg I papa. Mam 37 lat I to wiek tez na pewno wplynal na wynik...

l22nio4p6u8idvbe.png

Magia
  • anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shadee zalecają od ryzyka 1:300. Ja czytałam i nie wiem czy dobrze, że zrobiłam nify. Tego DNA plodowego powinno byc we krwi 11-13 % do 20% z całej puli wolnego płodowego dna, ja byłam na badaniu 13 +2 i było tylko 4,9 % i to ogranicza wiarygodność wyniku. A badanie jest dostępne od 9 tc, czyli już mc wcześniej mogłam je zrobić teoretycznie... ale praktycznie nie wiem czy wogóle by wyszło. Jeszcze czytałam, że np mogli badać dna płodowe dziewczynek...

• anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magia wrote:

to ja bym się zdecydowała chyba na amnio... bo jeśli po pappa masz takie ryzyko to sporo. A jak NT ? Wiesz więcej jest tu mam po 35 rz

• anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To zależy od Twojego podejścia, ale ja np wolałabym wiedzieć, ze mam chore dziecko. Poza tym, nie każdego "stać" na chore dziecko i nie chodzi tylko o finanse.

• Mmargotka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magia wrote:

W naszym wieku ryzyko podstawowe trisomii 21 jest 1:149. Ryzyko skorygowane jest wynikiem trzech danych: usg, biochemii i ryzyka podstawowego. To znaczy że Twoje wyniki i tak są lepsze od tego co wskazuje wiek, a wiek bardzo zawyża to ryzyko po prostu z czystej i bezwzględnej statystyki.

A nie masz napisane na wynikach badań, jaka to grupa ryzyka: niska, średnia czy wysoka?
    Mnie się wydaje, że to może być grupa średniego ryzyka.

Ja byłam mentalnie przygotowana na kiepski wynik ze względu na wiek i przejścia, które miała moja koleżanka w naszym wieku (tak jak Ci pisałam, wyszło Jej ryzyko skorygowane 1:149 ale potem nifty nie potwierdziło).

Dlatego zanim jeszcze miałam wyniki badań, rozmawiałam z genetykiem. Zapytałam o ryzyko poronienia po amniopunkcji, mówiła że to ryzyko jest zaledwie "populacyjne", tzn. takie jakie mniej więcej i tak się zdarza bez amniopunkcji.
    Wypowiadala się pozytywnie na temat amniopunkcji.
    Ale powiedziała: jeśli wyniki wskażą grupę średniego ryzyka, to nifty, a jeśli wysokiego, to amniopunkcję zaleca.

• Mmargotka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shadee wrote:
    KOALA - https://www.koala.krakow.pl/

dziękuję :)

‹‹ 605 606 607 608 609 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ