LIPIEC 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
eh.. to wczoraj byl placzliwy wieczor. ja to samo naipierw poklocilam sie z M o byle co poszlam spac do innego pokoju i przeplakalam pol nocy i dzis oczy jak u pandy

A mam pytanie co do szkoly rodzenia tych co juz chodzily. Zwykle chodzi sie z partnerem?? bo moj m pracuje w takich godz ze pewnie nie mozliwym bedzie zeby byl zawsze ze mna
a samej to pewnie tak glupio bedzie

-
nick nieaktualnyVanilka wrote:eh.. to wczoraj byl placzliwy wieczor. ja to samo naipierw poklocilam sie z M o byle co poszlam spac do innego pokoju i przeplakalam pol nocy i dzis oczy jak u pandy

A mam pytanie co do szkoly rodzenia tych co juz chodzily. Zwykle chodzi sie z partnerem?? bo moj m pracuje w takich godz ze pewnie nie mozliwym bedzie zeby byl zawsze ze mna
a samej to pewnie tak glupio bedzie
też mam ten dylemat. zapisałam się na koniec marca, ale najwyżej na niektóre zajęcia będę chodzić sama
-
Wizyta dopiero za miesiąc, ale mam luteinę dowcipną 50. Chyba po prostu sobie będę aplikować na noc.PixiDixi wrote:Szyjka pod obserwacje jest przy wartosci 27 mm. Spokojnie,nie dzwigaj i unikaj chodzenia dluzszego po schodach. Przy wizycie wspomnij moze o luteinie dowcipnej
ona wspiera szyjke.
Z chodzeniem po schodach to nie takie proste, jak się mieszka na 3 piętrze bez windy
.
No nic, mam nadzieję, że to nic złego, może po prostu taka moja uroda.
Z niecierpliwością będę odliczać do kolejnej wizyty 13 lutego.
Vanilka, mi się wydaje że to nie ma reguły. Jeśli ktoś może i chce to idzie z Partnerem (nawet jeśli nie na wszystkie to na część zajęć). A jeśli nie ma takiej opcji to niestety chodzi się samemu. No ale niewątpliwie każdemu Męzowi też się przyda wiedza dot. obsługi maluszka
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 13:36
-
nick nieaktualny
-
Hej.... I mam mega dola...mam wyniki prenatalnych...
Trisomia 21 wyszla mi 1:430
Lekarz dal mi skierowanie na amniopunkcje I mam zdecydowac czy robic czy nie...
Rozwalili mi system I mam tylko 3 dni na decyzje bo termin na wtorek...
Czy ktoras z Was miala podobny wynik, sytuacje? Czy decydowalyscie sie na amnio?
Pomozcie czlowiekowi...Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 14:29

Magia -
Dawka dla szyjki to 2x 1 po 100 mg czyli musialabys dawac po 2 tabletki rano i dwie wieczorem.Ove wrote:Wizyta dopiero za miesiąc, ale mam luteinę dowcipną 50. Chyba po prostu sobie będę aplikować na noc.
Z chodzeniem po schodach to nie takie proste, jak się mieszka na 3 piętrze bez windy
.
No nic, mam nadzieję, że to nic złego, może po prostu taka moja uroda.
Z niecierpliwością będę odliczać do kolejnej wizyty 13 lutego.
Vanilka, mi się wydaje że to nie ma reguły. Jeśli ktoś może i chce to idzie z Partnerem (nawet jeśli nie na wszystkie to na część zajęć). A jeśli nie ma takiej opcji to niestety chodzi się samemu. No ale niewątpliwie każdemu Męzowi też się przyda wiedza dot. obsługi maluszka
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 14:28
-
Pixi moje dziewczyny maja ferie- sa u mojej mamy, a ja pospałam do 12 ;p
zurek się robi własnie
a my dziś do znajomych idziemy na wieczór
ja zaraz wlosy musze umyc
i ogarnę sałatkę tą od Magdy i wsio
muszę coś kupić chłopakom
bo i jedni i drudzy znajomi mają rocznych synów i zawsze cos kupowali moim gadom :p
mnie dziś znów mdli ;( ja mam na plusie ok 1,5 kg ale ja na tym etapie z dziewczynami miałam już duzo wiecej
PixiDixi lubi tę wiadomość
-
A to już wysokie ryzyko? Można jeszcze wykonać jakiś nieinwazyjnie? Moja koleżanka też miała złe wyniki tego testu i miała robiony jeszcze jakoś 2 test z krwii, a dopiero po nim miała się ewentualnie zgłosić na inwazyjne badanie.Magia wrote:Hej.... I mam mega dola...mam wyniki prenatalnych...
Czy ktoras z Was miala podobny wynik, sytuacje? Czy decydowalyscie sie na amnio?
Pomozcie czlowiekowi...❤Ada&Pola❤

-
Magia wrote:Hej.... I mam mega dola...mam wyniki prenatalnych...
Pomozcie czlowiekowi...
Kochana, spokojnie. Ja słyszałam że od 1:300 są wskazania do dalszej diagnostyki.
A nie rozważałaś NIFTY dla uspokojenia?
Mojej koleżance wyszło w pappie ryzyko trisomii 21 1:140, zrobiła NIFTY i wyszło negatywnie (w sensie: że dziecko jest zdrowe!).
NIFty daje prawie 100 procent pewności (bez kilku dziesiątych).Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 14:41
muminka83 lubi tę wiadomość
-
Magia wrote:Hej.... I mam mega dola...mam wyniki prenatalnych...
Pomozcie czlowiekowi...
czy jesteś pewna że to ryzyko jest wysokie i amniopunkcja jest wskazana?
rozmawiałaś o tym z lekarzem prowadzącym? ja raczej spotkałam się z zaleceniem amniopunkcji gdy ryzyku wynosiło 1:30 - 1:100 a Ty masz powyżej 400.

-
shadee wrote:czy jesteś pewna że to ryzyko jest wysokie i amniopunkcja jest wskazana?
rozmawiałaś o tym z lekarzem prowadzącym? ja raczej spotkałam się z zaleceniem amniopunkcji gdy ryzyku wynosiło 1:30 - 1:100 a Ty masz powyżej 400.
Rozmawialam z genetykiem, on nie chcial powiedziec nic konkretnego, ale powiedzial ze taki wynik jest wskazaniem do amnio I wypisal skierowanie...a zdecydowac mam sama... zadzwonilam do lekarza prowadzacego, a on tez nie chcial sie wypowiedziec I w koncu powiedzial, ze on by przy swoim dziecku nie robil...ale kazdy ma inaczej... ten genetyk mnie nastraszyl...
Magia -
Shadee zalecają od ryzyka 1:300. Ja czytałam i nie wiem czy dobrze, że zrobiłam nify. Tego DNA plodowego powinno byc we krwi 11-13 % do 20% z całej puli wolnego płodowego dna, ja byłam na badaniu 13 +2 i było tylko 4,9 % i to ogranicza wiarygodność wyniku. A badanie jest dostępne od 9 tc, czyli już mc wcześniej mogłam je zrobić teoretycznie... ale praktycznie nie wiem czy wogóle by wyszło. Jeszcze czytałam, że np mogli badać dna płodowe dziewczynek...
-
Magia wrote:Robilam usg I papa. Mam 37 lat I to wiek tez na pewno wplynal na wynik...
W naszym wieku ryzyko podstawowe trisomii 21 jest 1:149. Ryzyko skorygowane jest wynikiem trzech danych: usg, biochemii i ryzyka podstawowego. To znaczy że Twoje wyniki i tak są lepsze od tego co wskazuje wiek, a wiek bardzo zawyża to ryzyko po prostu z czystej i bezwzględnej statystyki.
A nie masz napisane na wynikach badań, jaka to grupa ryzyka: niska, średnia czy wysoka?
Mnie się wydaje, że to może być grupa średniego ryzyka.
Ja byłam mentalnie przygotowana na kiepski wynik ze względu na wiek i przejścia, które miała moja koleżanka w naszym wieku (tak jak Ci pisałam, wyszło Jej ryzyko skorygowane 1:149 ale potem nifty nie potwierdziło).
Dlatego zanim jeszcze miałam wyniki badań, rozmawiałam z genetykiem. Zapytałam o ryzyko poronienia po amniopunkcji, mówiła że to ryzyko jest zaledwie "populacyjne", tzn. takie jakie mniej więcej i tak się zdarza bez amniopunkcji.
Wypowiadala się pozytywnie na temat amniopunkcji.
Ale powiedziała: jeśli wyniki wskażą grupę średniego ryzyka, to nifty, a jeśli wysokiego, to amniopunkcję zaleca.