LIPIEC 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
eh.. to wczoraj byl placzliwy wieczor. ja to samo naipierw poklocilam sie z M o byle co poszlam spac do innego pokoju i przeplakalam pol nocy i dzis oczy jak u pandy
A mam pytanie co do szkoly rodzenia tych co juz chodzily. Zwykle chodzi sie z partnerem?? bo moj m pracuje w takich godz ze pewnie nie mozliwym bedzie zeby byl zawsze ze mnaa samej to pewnie tak glupio bedzie
-
nick nieaktualnyVanilka wrote:eh.. to wczoraj byl placzliwy wieczor. ja to samo naipierw poklocilam sie z M o byle co poszlam spac do innego pokoju i przeplakalam pol nocy i dzis oczy jak u pandy
A mam pytanie co do szkoly rodzenia tych co juz chodzily. Zwykle chodzi sie z partnerem?? bo moj m pracuje w takich godz ze pewnie nie mozliwym bedzie zeby byl zawsze ze mnaa samej to pewnie tak glupio bedzie
też mam ten dylemat. zapisałam się na koniec marca, ale najwyżej na niektóre zajęcia będę chodzić sama -
PixiDixi wrote:Szyjka pod obserwacje jest przy wartosci 27 mm. Spokojnie,nie dzwigaj i unikaj chodzenia dluzszego po schodach. Przy wizycie wspomnij moze o luteinie dowcipnej
ona wspiera szyjke.
Z chodzeniem po schodach to nie takie proste, jak się mieszka na 3 piętrze bez windy.
No nic, mam nadzieję, że to nic złego, może po prostu taka moja uroda.
Z niecierpliwością będę odliczać do kolejnej wizyty 13 lutego.
Vanilka, mi się wydaje że to nie ma reguły. Jeśli ktoś może i chce to idzie z Partnerem (nawet jeśli nie na wszystkie to na część zajęć). A jeśli nie ma takiej opcji to niestety chodzi się samemu. No ale niewątpliwie każdemu Męzowi też się przyda wiedza dot. obsługi maluszkaWiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 13:36
-
nick nieaktualny
-
Hej.... I mam mega dola...mam wyniki prenatalnych...
Trisomia 21 wyszla mi 1:430
Lekarz dal mi skierowanie na amniopunkcje I mam zdecydowac czy robic czy nie...
Rozwalili mi system I mam tylko 3 dni na decyzje bo termin na wtorek...
Czy ktoras z Was miala podobny wynik, sytuacje? Czy decydowalyscie sie na amnio?
Pomozcie czlowiekowi...Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 14:29
Magia -
Ove wrote:Wizyta dopiero za miesiąc, ale mam luteinę dowcipną 50. Chyba po prostu sobie będę aplikować na noc.
Z chodzeniem po schodach to nie takie proste, jak się mieszka na 3 piętrze bez windy.
No nic, mam nadzieję, że to nic złego, może po prostu taka moja uroda.
Z niecierpliwością będę odliczać do kolejnej wizyty 13 lutego.
Vanilka, mi się wydaje że to nie ma reguły. Jeśli ktoś może i chce to idzie z Partnerem (nawet jeśli nie na wszystkie to na część zajęć). A jeśli nie ma takiej opcji to niestety chodzi się samemu. No ale niewątpliwie każdemu Męzowi też się przyda wiedza dot. obsługi maluszkaWiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 14:28
-
Pixi moje dziewczyny maja ferie- sa u mojej mamy, a ja pospałam do 12 ;p
zurek się robi własnie
a my dziś do znajomych idziemy na wieczórja zaraz wlosy musze umyc
i ogarnę sałatkę tą od Magdy i wsio
muszę coś kupić chłopakom
bo i jedni i drudzy znajomi mają rocznych synów i zawsze cos kupowali moim gadom :p
mnie dziś znów mdli ;( ja mam na plusie ok 1,5 kg ale ja na tym etapie z dziewczynami miałam już duzo wiecejPixiDixi lubi tę wiadomość
-
Magia wrote:Hej.... I mam mega dola...mam wyniki prenatalnych...
Czy ktoras z Was miala podobny wynik, sytuacje? Czy decydowalyscie sie na amnio?
Pomozcie czlowiekowi...❤Ada&Pola❤
-
Pomozcie czlowiekowi...
Kochana, spokojnie. Ja słyszałam że od 1:300 są wskazania do dalszej diagnostyki.
A nie rozważałaś NIFTY dla uspokojenia?
Mojej koleżance wyszło w pappie ryzyko trisomii 21 1:140, zrobiła NIFTY i wyszło negatywnie (w sensie: że dziecko jest zdrowe!).
NIFty daje prawie 100 procent pewności (bez kilku dziesiątych).Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 14:41
muminka83 lubi tę wiadomość
-
Pomozcie czlowiekowi...
czy jesteś pewna że to ryzyko jest wysokie i amniopunkcja jest wskazana?
rozmawiałaś o tym z lekarzem prowadzącym? ja raczej spotkałam się z zaleceniem amniopunkcji gdy ryzyku wynosiło 1:30 - 1:100 a Ty masz powyżej 400.
-
shadee wrote:czy jesteś pewna że to ryzyko jest wysokie i amniopunkcja jest wskazana?
rozmawiałaś o tym z lekarzem prowadzącym? ja raczej spotkałam się z zaleceniem amniopunkcji gdy ryzyku wynosiło 1:30 - 1:100 a Ty masz powyżej 400.
Rozmawialam z genetykiem, on nie chcial powiedziec nic konkretnego, ale powiedzial ze taki wynik jest wskazaniem do amnio I wypisal skierowanie...a zdecydowac mam sama... zadzwonilam do lekarza prowadzacego, a on tez nie chcial sie wypowiedziec I w koncu powiedzial, ze on by przy swoim dziecku nie robil...ale kazdy ma inaczej... ten genetyk mnie nastraszyl...
Magia -
Shadee zalecają od ryzyka 1:300. Ja czytałam i nie wiem czy dobrze, że zrobiłam nify. Tego DNA plodowego powinno byc we krwi 11-13 % do 20% z całej puli wolnego płodowego dna, ja byłam na badaniu 13 +2 i było tylko 4,9 % i to ogranicza wiarygodność wyniku. A badanie jest dostępne od 9 tc, czyli już mc wcześniej mogłam je zrobić teoretycznie... ale praktycznie nie wiem czy wogóle by wyszło. Jeszcze czytałam, że np mogli badać dna płodowe dziewczynek...
-
Magia wrote:Robilam usg I papa. Mam 37 lat I to wiek tez na pewno wplynal na wynik...
W naszym wieku ryzyko podstawowe trisomii 21 jest 1:149. Ryzyko skorygowane jest wynikiem trzech danych: usg, biochemii i ryzyka podstawowego. To znaczy że Twoje wyniki i tak są lepsze od tego co wskazuje wiek, a wiek bardzo zawyża to ryzyko po prostu z czystej i bezwzględnej statystyki.
A nie masz napisane na wynikach badań, jaka to grupa ryzyka: niska, średnia czy wysoka?
Mnie się wydaje, że to może być grupa średniego ryzyka.
Ja byłam mentalnie przygotowana na kiepski wynik ze względu na wiek i przejścia, które miała moja koleżanka w naszym wieku (tak jak Ci pisałam, wyszło Jej ryzyko skorygowane 1:149 ale potem nifty nie potwierdziło).
Dlatego zanim jeszcze miałam wyniki badań, rozmawiałam z genetykiem. Zapytałam o ryzyko poronienia po amniopunkcji, mówiła że to ryzyko jest zaledwie "populacyjne", tzn. takie jakie mniej więcej i tak się zdarza bez amniopunkcji.
Wypowiadala się pozytywnie na temat amniopunkcji.
Ale powiedziała: jeśli wyniki wskażą grupę średniego ryzyka, to nifty, a jeśli wysokiego, to amniopunkcję zaleca.