X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • Vanilka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eh.. to wczoraj byl placzliwy wieczor. ja to samo naipierw poklocilam sie z M o byle co poszlam spac do innego pokoju i przeplakalam pol nocy i dzis oczy jak u pandy :/

A mam pytanie co do szkoly rodzenia tych co juz chodzily. Zwykle chodzi sie z partnerem?? bo moj m pracuje w takich godz ze pewnie nie mozliwym bedzie zeby byl zawsze ze mna :/ a samej to pewnie tak glupio bedzie

zem3cwa18ndfk4ne.png

f2w33e3kg6mtqiad.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2018, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vanilka wrote:
    eh.. to wczoraj byl placzliwy wieczor. ja to samo naipierw poklocilam sie z M o byle co poszlam spac do innego pokoju i przeplakalam pol nocy i dzis oczy jak u pandy :/

A mam pytanie co do szkoly rodzenia tych co juz chodzily. Zwykle chodzi sie z partnerem?? bo moj m pracuje w takich godz ze pewnie nie mozliwym bedzie zeby byl zawsze ze mna :/ a samej to pewnie tak glupio bedzie

też mam ten dylemat. zapisałam się na koniec marca, ale najwyżej na niektóre zajęcia będę chodzić sama :)

• Ove Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PixiDixi wrote:
    Szyjka pod obserwacje jest przy wartosci 27 mm. Spokojnie,nie dzwigaj i unikaj chodzenia dluzszego po schodach. Przy wizycie wspomnij moze o luteinie dowcipnej ;) ona wspiera szyjke.
    Wizyta dopiero za miesiąc, ale mam luteinę dowcipną 50. Chyba po prostu sobie będę aplikować na noc.
    Z chodzeniem po schodach to nie takie proste, jak się mieszka na 3 piętrze bez windy :).
    No nic, mam nadzieję, że to nic złego, może po prostu taka moja uroda.
    Z niecierpliwością będę odliczać do kolejnej wizyty 13 lutego.

Vanilka, mi się wydaje że to nie ma reguły. Jeśli ktoś może i chce to idzie z Partnerem (nawet jeśli nie na wszystkie to na część zajęć). A jeśli nie ma takiej opcji to niestety chodzi się samemu. No ale niewątpliwie każdemu Męzowi też się przyda wiedza dot. obsługi maluszka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 13:36

w4sqgox1ip3g0r0c.png

iv09i09ki84d2sju.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2018, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie ja też się zapisałam bo jestem swieżynka i takie zajecia z pewnością są mi potrzebne. Na szczęście te są późnym popołudniem i będziemy mogli chodzić oboje

• Magia Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.... I mam mega dola...mam wyniki prenatalnych...
    Trisomia 21 wyszla mi 1:430
    Lekarz dal mi skierowanie na amniopunkcje I mam zdecydowac czy robic czy nie...
    Rozwalili mi system I mam tylko 3 dni na decyzje bo termin na wtorek...
    Czy ktoras z Was miala podobny wynik, sytuacje? Czy decydowalyscie sie na amnio?
    Pomozcie czlowiekowi...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 14:29

l22nio4p6u8idvbe.png

Magia
  • PixiDixi Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ove wrote:
    Wizyta dopiero za miesiąc, ale mam luteinę dowcipną 50. Chyba po prostu sobie będę aplikować na noc.
    Z chodzeniem po schodach to nie takie proste, jak się mieszka na 3 piętrze bez windy :).
    No nic, mam nadzieję, że to nic złego, może po prostu taka moja uroda.
    Z niecierpliwością będę odliczać do kolejnej wizyty 13 lutego.

Vanilka, mi się wydaje że to nie ma reguły. Jeśli ktoś może i chce to idzie z Partnerem (nawet jeśli nie na wszystkie to na część zajęć). A jeśli nie ma takiej opcji to niestety chodzi się samemu. No ale niewątpliwie każdemu Męzowi też się przyda wiedza dot. obsługi maluszka :)
    Dawka dla szyjki to 2x 1 po 100 mg czyli musialabys dawac po 2 tabletki rano i dwie wieczorem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 14:28

• anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pixi moje dziewczyny maja ferie- sa u mojej mamy, a ja pospałam do 12 ;p

zurek się robi własnie ;)

a my dziś do znajomych idziemy na wieczór ;) ja zaraz wlosy musze umyc :P i ogarnę sałatkę tą od Magdy i wsio :P muszę coś kupić chłopakom :) bo i jedni i drudzy znajomi mają rocznych synów i zawsze cos kupowali moim gadom :p

mnie dziś znów mdli ;( ja mam na plusie ok 1,5 kg ale ja na tym etapie z dziewczynami miałam już duzo wiecej :(

PixiDixi lubi tę wiadomość

• Nalia Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magia wrote:
    Czy ktoras z Was miala podobny wynik, sytuacje? Czy decydowalyscie sie na amnio?
    Pomozcie czlowiekowi...
    A to już wysokie ryzyko? Można jeszcze wykonać jakiś nieinwazyjnie? Moja koleżanka też miała złe wyniki tego testu i miała robiony jeszcze jakoś 2 test z krwii, a dopiero po nim miała się ewentualnie zgłosić na inwazyjne badanie.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magia a jakie badania jeszcze robiłas??

• Mmargotka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magia wrote:
    Pomozcie czlowiekowi...

Kochana, spokojnie. Ja słyszałam że od 1:300 są wskazania do dalszej diagnostyki.
    A nie rozważałaś NIFTY dla uspokojenia?
    Mojej koleżance wyszło w pappie ryzyko trisomii 21 1:140, zrobiła NIFTY i wyszło negatywnie (w sensie: że dziecko jest zdrowe!).
    NIFty daje prawie 100 procent pewności (bez kilku dziesiątych).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 14:41

muminka83 lubi tę wiadomość

• Mmargotka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shadee, chętnie się dowiem jaką to szkołę rodzenia w Kraku polecasz

• shadee Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magia wrote:
    Pomozcie czlowiekowi...

czy jesteś pewna że to ryzyko jest wysokie i amniopunkcja jest wskazana?
    rozmawiałaś o tym z lekarzem prowadzącym? ja raczej spotkałam się z zaleceniem amniopunkcji gdy ryzyku wynosiło 1:30 - 1:100 a Ty masz powyżej 400.

9ewndqk37cm5zgbo.png

k0kdjw4z4bjlhzwp.png

• shadee Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmargotka wrote:
    shadee, chętnie się dowiem jaką to szkołę rodzenia w Kraku polecasz

KOALA - https://www.koala.krakow.pl/

9ewndqk37cm5zgbo.png

k0kdjw4z4bjlhzwp.png

• Magia Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shadee wrote:
    czy jesteś pewna że to ryzyko jest wysokie i amniopunkcja jest wskazana?
    rozmawiałaś o tym z lekarzem prowadzącym? ja raczej spotkałam się z zaleceniem amniopunkcji gdy ryzyku wynosiło 1:30 - 1:100 a Ty masz powyżej 400.

Rozmawialam z genetykiem, on nie chcial powiedziec nic konkretnego, ale powiedzial ze taki wynik jest wskazaniem do amnio I wypisal skierowanie...a zdecydowac mam sama... zadzwonilam do lekarza prowadzacego, a on tez nie chcial sie wypowiedziec I w koncu powiedzial, ze on by przy swoim dziecku nie robil...ale kazdy ma inaczej... ten genetyk mnie nastraszyl...

l22nio4p6u8idvbe.png

Magia
  • Magia Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anecz_kaa wrote:
    Magia a jakie badania jeszcze robiłas??

Robilam usg I papa. Mam 37 lat I to wiek tez na pewno wplynal na wynik...

l22nio4p6u8idvbe.png

Magia
  • anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shadee zalecają od ryzyka 1:300. Ja czytałam i nie wiem czy dobrze, że zrobiłam nify. Tego DNA plodowego powinno byc we krwi 11-13 % do 20% z całej puli wolnego płodowego dna, ja byłam na badaniu 13 +2 i było tylko 4,9 % i to ogranicza wiarygodność wyniku. A badanie jest dostępne od 9 tc, czyli już mc wcześniej mogłam je zrobić teoretycznie... ale praktycznie nie wiem czy wogóle by wyszło. Jeszcze czytałam, że np mogli badać dna płodowe dziewczynek...

• anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magia wrote:

to ja bym się zdecydowała chyba na amnio... bo jeśli po pappa masz takie ryzyko to sporo. A jak NT ? Wiesz więcej jest tu mam po 35 rz

• anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To zależy od Twojego podejścia, ale ja np wolałabym wiedzieć, ze mam chore dziecko. Poza tym, nie każdego "stać" na chore dziecko i nie chodzi tylko o finanse.

• Mmargotka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magia wrote:

W naszym wieku ryzyko podstawowe trisomii 21 jest 1:149. Ryzyko skorygowane jest wynikiem trzech danych: usg, biochemii i ryzyka podstawowego. To znaczy że Twoje wyniki i tak są lepsze od tego co wskazuje wiek, a wiek bardzo zawyża to ryzyko po prostu z czystej i bezwzględnej statystyki.

A nie masz napisane na wynikach badań, jaka to grupa ryzyka: niska, średnia czy wysoka?
    Mnie się wydaje, że to może być grupa średniego ryzyka.

Ja byłam mentalnie przygotowana na kiepski wynik ze względu na wiek i przejścia, które miała moja koleżanka w naszym wieku (tak jak Ci pisałam, wyszło Jej ryzyko skorygowane 1:149 ale potem nifty nie potwierdziło).

Dlatego zanim jeszcze miałam wyniki badań, rozmawiałam z genetykiem. Zapytałam o ryzyko poronienia po amniopunkcji, mówiła że to ryzyko jest zaledwie "populacyjne", tzn. takie jakie mniej więcej i tak się zdarza bez amniopunkcji.
    Wypowiadala się pozytywnie na temat amniopunkcji.
    Ale powiedziała: jeśli wyniki wskażą grupę średniego ryzyka, to nifty, a jeśli wysokiego, to amniopunkcję zaleca.

• Mmargotka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2018, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shadee wrote:
    KOALA - https://www.koala.krakow.pl/

dziękuję :)

‹‹ 605 606 607 608 609 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ