X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katka mnie przeraza ze to jeszcze pol roku ciazy a mnie juz boli!!! :(

• Magic Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melbusia88 wrote:
    Ja tak mam. Do tego rozdzierający ból przy siusianiu, a posiewy negatywne. Drogę do łazienki pokonuję z zamkniętymi oczami ;-)
    shadee ja wstaję dopiero nad ranem. ale w pierwszej ciązy latałam co chwila

Lilianka 1.05.2015
    Oliwierek 17.08 2016
    Kornel 23.06.2018
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melbusia88 wrote:
    Ja tak mam. Do tego rozdzierający ból przy siusianiu, a posiewy negatywne. Drogę do łazienki pokonuję z zamkniętymi oczami ;-)
    A badanie ogólne? Czytałam, że w ciąży trochę może mcica na pęcherz naciskać i wtedy powoduje ból.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedronka89 wrote:
    JA mialam robione tsh jakieś dwa miesiące przed ciążą i wtedy bylo w normie. Powinnam powtórzyć jeżeli lekarz nic nie mówi?
    Powinno się wykonać to badanie na początku ciąży, bo często wtedy dochodzi do wzrostu TSH - dziecko potrzebuje naszego hormonu, bo samo nie ma jeszcze tarczycy.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katka84 wrote:
    W pierwszej ciąży miałam robione TSH tylko raz na początku, bo nigdy nie miałam żadnych problemów z tarczycą. Teraz też nic nie kazał mi robić, zrobiłam sama. I zaczynam podejrzewać, że wysokie ciśnienie i mocne przybieranie na wadze w ostatnich miesiącach, mocna opuchlizna nóg i nie tylko mogła mieć swoją przyczynę w zaburzeniach pracy tarczycy, a nie PIHu. Teraz jestem mądrzejsza i robię sobie czasem jakieś wyniki sama, jak mam podejrzenie, że może być coś nie tak.
    Ja też robię inne badania poza standardowo zleconymi.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    A badanie ogólne? Czytałam, że w ciąży trochę może mcica na pęcherz naciskać i wtedy powoduje ból.
    Badanie ogólne też ok. No tak mi właśnie mój gin tłumaczył, że dość mocno mi macica się powiększa i uciska.

l22n6iyek016fbg8.png
  • anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melbusia88 wrote:
    Badanie ogólne też ok. No tak mi właśnie mój gin tłumaczył, że dość mocno mi macica się powiększa i uciska.
    wspólczuję, ja raz miałam zapalenie pęcherza takie, że myślałam, że po scianach zaczne chodzić z bólu...

• cuddlemuffin Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny na tym etapie to już się tak tym tsh nie stresujcie, od 14tc dziecko ma wlasna tarczyce i gwiżdże na wasze hormony:)

• melbusia88 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anecz_kaa wrote:
    wspólczuję, ja raz miałam zapalenie pęcherza takie, że myślałam, że po scianach zaczne chodzić z bólu...
    Aneczka da sie wytrzymac, najgorzej jest na poczatku siusiania, nagle rozdziera, ale tez szybko bol mija.

l22n6iyek016fbg8.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anecz_kaa wrote:
    Katka mnie przeraza ze to jeszcze pol roku ciazy a mnie juz boli!!! :(
    wiem co masz na myśli, też lekko daje o sobie znać. niestety tylko oszczędny tryb życia i nie można dużo przytyć. damy radę.

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cuddlemuffin wrote:
    Dziewczyny na tym etapie to już się tak tym tsh nie stresujcie, od 14tc dziecko ma wlasna tarczyce i gwiżdże na wasze hormony:)

Tylko tak jak pisałam wcześniej na mnie ma to wpływ - jestem zmęczona, ospała, szybko się męczę. Czytałam też, że jest większe prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy czy nadciśnienia przy nieprawidłowo działającej tarczycy, które miałam w pierwszej ciąży, połączone z ogromną opuchlizną i 10 kg w ciągu 2 miesięcy.
    A tak wiem o tarczycy dziecka i przez nie może być spowodowany skok TSH w II trymestrze. Pisałam o tym wcześniej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2018, 16:46

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2018, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bardzo się cieszę że jestem w ciąży i wiem że różowo nie będzie ale mam lęki jak to zniosę a porodzie wolę jeszcze nawet nie myśleć

• katka84 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedronka89 wrote:
    JA mialam robione tsh jakieś dwa miesiące przed ciążą i wtedy bylo w normie. Powinnam powtórzyć jeżeli lekarz nic nie mówi?

Widzisz mi też nic nie mówił, zrobiłam z ciekawości ze względu na złe samopoczucie. A tu blisko normy 2,45. Większość źródeł podaje, że leczenie włącza się powyżej 2,5.

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sama jestem w temacie tarczycy zielona, dlatego poruszyłam ten temat na forum, bo jest dużo dziewczyn, które się leczą. Forum nie jest dla mnie wyrocznią, dostosuję się do tego, co powie lekarz. Ale wolę się zorientować, co może mnie czekać - jakie dodatkowe koszty np.

Strasznie się dziś rozgadałam jak na nową. Sorry dziewczyny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2018, 16:53

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2018, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja idę na badania w tym tygodniu żeby mieć aktualne na wizytę i wlaśnie zastaniaw się czy nie zrobić też TSH

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2018, 16:58

• katka84 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedronka89 wrote:
    Ja idę na badania w tym tygodniu żeby mieć aktualne na wizytę i wlaśnie zastaniaw się czy nie zrobić też TSH tylko jest sens w drugim trymestrze ?
    Moim zdaniem na każdym etapie jest sens:
    "Wśród typowych objawów niedoczynności tarczycy można wymienić zwiększenie masy ciała, stałe uczucie zimna, zaparcie, suchą skórę, osłabienie, senność, zaburzenia koncentracji, pogorszenie nastroju, zaburzenia miesiączkowania i niepłodność. W okresie ciąży rozpoznanie niedoczynności tarczycy może być trudne, ponieważ niektóre objawy, np. osłabienie czy zaburzenia koncentracji, mogą występować w przebiegu prawidłowej ciąży. Ponadto u wielu kobiet z utajoną niedoczynnością tarczycy nie stwierdza się żadnych objawów i chorobę można rozpoznać jedynie na podstawie badań hormonalnych. Zarówno utajona, jak i jawna niedoczynność tarczycy może niekorzystnie wpływać na przebieg ciąży; wśród możliwych powikłań wymienia się stan przedrzucawkowy i przedwczesny poród (zob. Stan przedrzucawkowy i rzucawka, Poród przedwczesny)."

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2018, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katka84 wrote:
    Moim zdaniem na każdym etapie jest sens:
    "Wśród typowych objawów niedoczynności tarczycy można wymienić zwiększenie masy ciała, stałe uczucie zimna, zaparcie, suchą skórę, osłabienie, senność, zaburzenia koncentracji, pogorszenie nastroju, zaburzenia miesiączkowania i niepłodność. W okresie ciąży rozpoznanie niedoczynności tarczycy może być trudne, ponieważ niektóre objawy, np. osłabienie czy zaburzenia koncentracji, mogą występować w przebiegu prawidłowej ciąży. Ponadto u wielu kobiet z utajoną niedoczynnością tarczycy nie stwierdza się żadnych objawów i chorobę można rozpoznać jedynie na podstawie badań hormonalnych. Zarówno utajona, jak i jawna niedoczynność tarczycy może niekorzystnie wpływać na przebieg ciąży; wśród możliwych powikłań wymienia się stan przedrzucawkowy i przedwczesny poród (zob. Stan przedrzucawkowy i rzucawka, Poród przedwczesny)."

Dziękuję. Zrobię będę spokojniejsza

• katka84 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stan przedrzucawkowy był mi bardzo bliski w pierwszej ciąży - wysokie ciśnienie, które leczyłam ostatnie dwa miesiące (2 pobyty w szpitalu) mocne puchnięcie głównie nóg, 10 kg w ostatnie 2 miesiące, i wysoki kwas moczowy. Czekałam już tylko na białko w moczu, ale zdążyłam urodzić. Był to tzw PIH, ale jak zaczęłam się zagłębiać w literaturę naukową, wyczytałam, że pih to tylko objawy czegoś - u mnie mogło to być wysokie TSH, którego nie badałam po I trymestrze. Zarzuca się to trochę ginekologom, że nie szukają przyczyn PIH, a leczą tylko objawy - czyli obniżają ciśnienie.

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anecz_kaa wrote:
    O kurde... Ja mam czasem, że mnie zaboli coś podczas robienia siku, ale to zazwyczaj taki ucisk , lekki, szybko mija. W razie co idę zrobić jutro badanie moczu i posiew. Ale nie skręca mnie z boku, nie piecze ani nie szczypie. Może to tylko ta macica.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nikogo nie straszę, ale ostrzegam - mierzcie sobie ciśnienie i nie zaniedbujcie zbytniego puchnięcia i przybierania na wadze.
    "Nieleczona niedoczynność tarczycy ma także niekorzystny wpływ na rozwój płodu oraz dalszy rozwój dziecka. W pierwszych 10–12 tygodniach ciąży, kiedy tarczyca płodu nie produkuje jeszcze hormonów, jedynym ich źródłem jest tarczyca matki. W późniejszym okresie stopniowo zwiększa się produkcja hormonów tarczycy płodu, jednak praktycznie do końca ciąży korzysta on z hormonów tarczycy matki. W przypadku niedoczynności tarczycy matki niedobór hormonów tarczycy dotyczy więc także płodu. Hormony tarczycy są niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu płodu. Ich niedobór może prowadzić do wystąpienia powikłań, m.in. związanych z rozwojem mózgu płodu (wpływ na rozwój neuropsychologiczny dziecka). U noworodków kobiet z prawidłowo leczoną niedoczynnością tarczycy w okresie ciąży nie stwierdza się żadnych zaburzeń rozwojowych."
    Dziecko korzysta cały czas z naszej tarczycy - tak właśnie pamiętałam ,tylko wolałam to sobie przypomnieć.

ojxevcqg1xm9p63u.png
‹‹ 625 626 627 628 629 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ