X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • Mmargotka Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2018, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jako "pierworódka" stwierdzam że ciąża to jest okres ciągłego niepokoju o coś, a w każdym razie ciągłego stanu gotowości.
    I przypuszczam że to dopiero początek tego co czeka nas jako matki, a co wiele z Was tu doświadczonych może już potwierdzić:)

Skończyło się rumakowanie;-)

f2w3lhb8zwsl9evj.png

olcia87 lubi tę wiadomość

• Nalia Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2018, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Moja ginekolog twierdzi i ufam jej bo dzięki niej jest córka że sama bakteria najgorsza jest po porodzie i w wielu krajach jej się przed porodem nie leczy. Na szyjkę jej długość wpływają predyspozycje, tryb życia, poziom progesteronu. Ufam jej bo przecież mnóstwo kobiet jest nosicielem. Przykro mi bardzo z powodu straty bo sama straciłam trójkę dzieci.
    Ps. Badania moczu mam idealne i wyniki wątrobowe: nie mam choleztazy więc swędzenie alergia prawdopodobnie :-p
    Rozmawiałam z lekarzem i drugi mi potwierdził, że tej bakterii się nie leczy w ciąży.

muminka83 lubi tę wiadomość

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2018, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmargotka wrote:
    Jako "pierworódka" stwierdzam że ciąża to jest okres ciągłego niepokoju o coś, a w każdym razie ciągłego stanu gotowości.
    I przypuszczam że to dopiero początek tego co czeka nas jako matki, a co wiele z Was tu doświadczonych może już potwierdzić:)

Skończyło się rumakowanie;-)

f2w3lhb8zwsl9evj.png
    Oj tak. Stres to dopiero po porodzie i myślę że będzie już nam strach o dziecko towarzyszył zawsze.

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2018, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    Rozmawiałam z lekarzem i drugi mi potwierdził, że tej bakterii się nie leczy w ciąży.
    Dokładnie. Dostają antybiotyk kobiety jedynie z dodatnim na dzień przed porodem lub musi przynajmniej na 8 h przed i po porodzie. Przynajmniej w Zabrzu.
    W pierwszej ciąży i drugiej miałam iż nie mam bakterii.

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2018, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Dokładnie. Dostają antybiotyk kobiety jedynie z dodatnim na dzień przed porodem lub musi przynajmniej na 8 h przed i po porodzie. Przynajmniej w Zabrzu.
    W pierwszej ciąży i drugiej miałam iż nie mam bakterii.
    Właśnie miałam napisać, że np u nas w szpitalu jak Pani miała GBS dodatnie to podawało się antybiotyk. Ważne żeby dostać go przed lub w trakcie porodu żeby zabezpieczyć dziecko.

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • Loczek2018 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2018, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć! Mam nadzieję że weekend udany :) Kciuki za wizytujące w przyszłym tyg. Frapuje mnie 1 rzecz, czy to możliwe że w 14+4 poczułam ruchy? Pierworódka, ważę z 62 kg wiec jakaś mega szczupła nie jestem. Wczoraj wieczorem leżałam na kanapie, odpoczywałam po gościach, cicho spokojnie w mieszkaniu, po upływie dłuższego czasu poczułam coś kilka cm poniżej pępka - takie leciutkie przelewanie, bąbelki, nie były to raczej jelita, bo jak jeździ mi w brzuchu to mocniej i inaczej:)... Po chwili ucichło i juz nie udało mi sie złapać tego drugi raz. Dziwnie:).

qb3cp07w5ku95ses.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2018, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loczek2018 wrote:
    Cześć! Mam nadzieję że weekend udany :) Kciuki za wizytujące w przyszłym tyg. Frapuje mnie 1 rzecz, czy to możliwe że w 14+4 poczułam ruchy? Pierworódka, ważę z 62 kg wiec jakaś mega szczupła nie jestem. Wczoraj wieczorem leżałam na kanapie, odpoczywałam po gościach, cicho spokojnie w mieszkaniu, po upływie dłuższego czasu poczułam coś kilka cm poniżej pępka - takie leciutkie przelewanie, bąbelki, nie były to raczej jelita, bo jak jeździ mi w brzuchu to mocniej i inaczej:)... Po chwili ucichło i juz nie udało mi sie złapać tego drugi raz. Dziwnie:).
    Hej, w tym czasie macica jest nisko, nad spojeniem łonowym, więc jeśli to było w tej okolicy, to może były ruchy dziecka. :)

Loczek2018 lubi tę wiadomość

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Loczek2018 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2018, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    Hej, w tym czasie macica jest nisko, nad spojeniem łonowym, więc jeśli to było w tej okolicy, to może były ruchy dziecka. :)
    pierworódki podobno czują po 20tyg i dlatego tak nie do konca jestem pewna:), 15t to bardzo wcześnie. Musze obserwować. Ale to bylo tak delikatne ze jakby grało tv, bym gadała albo byłby w domu jakis lekki harmider to bym na bank tego nie wyczula. Zwidy omamy haluny:)

qb3cp07w5ku95ses.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2018, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loczek2018 wrote:
    pierworódki podobno czują po 20tyg i dlatego tak nie do konca jestem pewna:), 15t to bardzo wcześnie. Musze obserwować. Ale to bylo tak delikatne ze jakby grało tv, bym gadała albo byłby w domu jakis lekki harmider to bym na bank tego nie wyczula. Zwidy omamy haluny:)
    Ja niestety nic jeszcze nie czuje ;(

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • cuddlemuffin Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2018, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nie wiem Loczek, może to to a może nie, poczekaj jeszcze z tydzień a najlepiej ze 3:) hehe a serio to ja czuje w 18 tygodniu a tez jestem "pierworódką" i ważę obecnie też prawie 62kg (i wypraszam sobie, uważam, że jestem szczupla poza brzuszkiem ktory powoli zaczyna sie pokazywac)

Loczek2018, muminka83 lubią tę wiadomość

• shadee Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2018, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja wciąż żadnych ruchów nie czuję, chociaż na USG mój lokator łobuzuje tak, że trudno go "złapać"

:(

Decadence lubi tę wiadomość

9ewndqk37cm5zgbo.png

k0kdjw4z4bjlhzwp.png

• Nalia Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2018, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie podobnie. Brzuch też mały.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • shadee Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2018, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie też mały brzuch, a dodatkowo waga stoi cały czas w miejscu - ani drgnie

9ewndqk37cm5zgbo.png

k0kdjw4z4bjlhzwp.png

• Nalia Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2018, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wagowo jestem +2kg.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • shadee Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2018, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja zaczynam się martwić tą wagą
    co prawda jestem na diecie cukrzycowej więc drastycznie zmieniłam nawyki żywieniowe na zdrowe ale żeby aż tak?

9ewndqk37cm5zgbo.png

k0kdjw4z4bjlhzwp.png

• Nalia Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2018, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To początek, ponoć waga najwięcej wzrasta między 20 a 30 tyg , więc może wtedy , tym bardziej, że zmieniłaś dietę.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Ove Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2018, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trochę mnie nastraszyłyście tymi infekcjami i ich wpływie na ciążę.
    Ja niestety mam predyspozycje do infekcji - praktycznie zawsze były bezobjawowe, ew. zmieniona wydzielina. Nigdy nie czułam bólu/ swędzenia/ pieczenia etc ;(.
    Miałam posiew robiony na początku grudnia - wyszło czysto, teraz poproszę chyba gina kolejny raz, będę akurat w przyszłą sobotę na wizycie.

Co do ruchów, to ja czuję czasem jakieś bulgotanie, ale nie wiem czy to ruchy czy moje jelita heh.

Co do wagi to ja nadrobiłam +1 kg, to co straciłam. Od 2 tygodni też waga bez zmian.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2018, 19:06

w4sqgox1ip3g0r0c.png

iv09i09ki84d2sju.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2018, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety muszę się oduczyć jednego - czytania w Internecie. Bo jak już przeczytam jedno, to od razu się boje, że albo to u mnie się właśnie dzieje, albo dopiero wystąpi. :D ja jestem panikarą niestety ;(

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2018, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz zapewne cię bada na każdej wizycie. Możesz też poprosić by sprawdził przez specjalny test czy masz infekcje. Bierz probiotyki.
    Dlatego nie lubię czytać takich rzeczy bo każda wypowiedź może spowodować strach.
    Na spokojnie. Na takie rzeczy ma wpływ wiele czynników nie tylko bakteria ale również predyspozycje, tryb życia a nawet progesteron. Bakterie dodatnia gbs ma mnóstwo kobiet.
    Chodź do lekarza. Jeśli cię to niepokoi umów się na wizytę wcześniej. Mniej zawsze zapas leku na grzybicę oraz odbudowująca fibra florę bakteryjną. Wszystko będzie dobrze i bez zbędnej paniki. :-*

Mmargotka lubi tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2018, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    Ja niestety muszę się oduczyć jednego - czytania w Internecie. Bo jak już przeczytam jedno, to od razu się boje, że albo to u mnie się właśnie dzieje, albo dopiero wystąpi. :D ja jestem panikarą niestety ;(
    I powtórzę przyciągamy myśli. Przyciągaj dobre myśli. Pamiętaj że w internecie opisane są szczegółowo tragiczne sytuacje ja jednak zawsze biorę poprawkę bo np mi.mowili nie nie będę żyć a żyje i pisze.
    Każda sytuacja i każdy przypadek medyczny jest złożony.
    I jak masz się denerwować lepiej wyrzucić komputer przez okno niż czytać opisy negatywne i sobie wymyślać problemy

Nalia, melbusia88, Mmargotka, Kinga40 lubią tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

‹‹ 679 680 681 682 683 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ