X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • Paulina.G Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2017, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shadee wrote:
    jedz zupy - tam też są płyny :)
    To jest jakieś wyjście ;)

3i499vvjspjyuavk.png
  • Alexxis Ekspertka

Wysłany: 18 listopada 2017, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie teraz króluje herbata którą robię mojemu synkowi i pijemy razem! Jest przepyszna <3 Herbata rooibos, szczypta cynamonu, dwa goździki, plaster pomarańczy, plaster cytryny i miód! Polecam, jest świetna i typowo zimowoświąteczna :)

Andziula_1988 lubi tę wiadomość

m3sxvfxma0707mve.png

mhsvx1hph0gq0dha.png
  • malka Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2017, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena21, HBsAg jest testem przedsiewowym w kierunki wirusa zapalenia wątroby typu B (HBV) myśle, ze warto go zrobić. Jest to badanie zalecane. Jeśli chodzi o CRP to badanie związane z ogólnie pojętym stanem zapalnym w organizmie. Z tego co się orientuje nie ma go w standardach diagnostycznych dotyczących kobiet w ciąży. Wiem ze może być fałszywie zawyżone. Ja bym nie robiła jeśli nie ma konkretnych przyczyn. Ale skoro lekarz Ci zalecił to zdecyduj. Nie jest to drogie badanie, myśle ze u nas na Śląsku jest to koszt około 10-15zl

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2017, 22:51

5b09trd8ji0unw2g.png

34bwflw153i9m8vo.png
  • shadee Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2017, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś

dziewczyny, fajny wpis na jednym z blogów znalazłam - wklejam treść poniżej, może kogoś to uspokoi :)
    źródło: https://www.piwnooka.pl/

10 dziwnych i całkowicie normalnych dolegliwości w ciąży.

1. Całodniowe nudności. Zwane najczęściej “porannymi”, w rzeczywistości mogą dopadać na przykład tylko wieczorem albo ciągnąć się przez cały dzień. Chociaż mogą też dokuczać w odpowiedzi na silne zapachy, po zjedzeniu obfitego posiłku albo wręcz przeciwnie – oznaczać pusty żołądek. Mówi się, że są związane ze zmianami hormonalnymi i generalnie mijają ok 12-14 tygodnia ciąży. W praktyce czasami nie mijają w ogóle! A jeśli mijają, to mogą powrócić w ostatnich tygodniach ciąży. Podsumowując: pojęcie “porannych” mdłości to bzdura i absolutnie nie można sugerować się tą nadużywaną nazwą. Wszystkie rodzaje nudności, w tym okazjonalne wymioty, są jak najbardziej normalne.

2. Podwyższona temperatura, a co za tym idzie dreszcze i uczucie nadchodzącego przeziębienia. Lekki stan podgorączkowy w pierwszych tygodniach ciąży jest czymś bardzo normalnym i związanym ze zmianami hormonalnymi. Niemniej, jeśli towarzyszą temu dodatkowo inne objawy chorobowe, trzeba to skonsultować z lekarzem.

3. Katar. Czasami również uczucie zatkanego nosa. Niekoniecznie musi oznaczać chorobę czy alergię. Może być spowodowany zmianami hormonalnymi a to z kolei prowadzi do zwiększonego przepływu krwi przez śluzówkę. Czasami z tego samego powodu występuje krwawienie dziąseł albo katar właśnie.

4. Ból w okolicy podbrzusza. Czyli łagodne skurcze. Jeśli nie towarzyszy im krwawienie, oznaczają prawdopodobnie powiększanie się macicy. W drugiej ciąży odczuwałam je w pierwszych tygodniach a lekarz zbadał mnie, uspokoił i zalecił przyjmowanie Nospy, jeśli ból będzie mi doskwierał. W pierwszej ciąży pojawiły się w II trymestrze i po badaniu okazało się, że szyjka zaczyna się już skracać i musiałam przyjmować Luteinę. Jak zatem widzicie – konsultacje z lekarzem nigdy nie zaszkodzą, choć nie trzeba panikować.

5. Plamienie. W pierwszych tygodniach, niezbyt obfite, o brunatnym lub czerwonawym kolorze i bez dodatkowych objawów, zazwyczaj nie powinno budzić niepokoju. Może oznaczać wiele: od zwyczajnych zmian hormonalnych, przez zagnieżdżanie się jajeczka w macicy, po wykształcanie się łożyska. Każde plamienie trzeba skonsultować z lekarzem, ale jeśli nie jest to świeża krew i nie towarzyszą temu skurcze, nie trzeba zrywać się do szpitala w środku nocy.

6. Nagły, przeszywający ból po obu stronach brzucha. Zdarza się najczęściej w zaawansowanej ciąży i łapie zwykle podczas nagłych ruchów czy zmiany pozycji w łóżku. Mi bardzo często dokuczał podczas jazdy samochodem. Jest dość nieprzyjemny i trzyma przez chwilkę. Nie oznacza raczej nic poważnego. To po prostu odzywają się wiązadła, które rozciągają się pod wpływem rosnącej macicy.

7. Mrowienie i drętwienie dłoni. Zdarza się najczęściej w ostatnich tygodniach ciąży, kiedy zatrzymywana jest woda w organizmie. Ma to nawet swoją mądrą nazwę: “zespół cieśni nadgarstka”. Dodatkowym objawem jest obrzęk nadgarstków (podobnie, jak kostek i stóp).

8. Kołatanie serca. Towarzyszy mu wysokie tętno a często też duszności i brak siły. Przyczyny są dość proste: zwiększona ilość krwi w organizmie o 30-50% a co za tym idzie ilość pompowanej krwi na minutę – to wszystko obciąża nasze serce. Kołatanie serca a nawet arytmia mogą oznaczać niedobór magnezu lub inne, o wiele poważniejsze schorzenia, więc konsultacja z lekarzem jest jak najbardziej wskazana.

9. Silny ból w okolicy spojenia łonowego. Występuje podczas chodzenia, unoszenia nóg czy też zmiany pozycji podczas snu. To właśnie te mało przyjemne odczucia oraz ciężki i obniżony brzuch są przyczyną charakterystycznego kaczego chodu przyszłych mam. A sam ból spowodowany jest wpływem estrogenu i poluzowania spojenia łonowego i stawów krzyżowo-biodrowych.

10. Problemy ze wzrokiem. Znów można całą winę przypisać hormonom. W ciąży mogą wywołać chociażby krótkowzroczność, natomiast u okularników jeszcze ją pogłębić. Jeśli zauważymy u siebie jakieś niepokojące zmiany, najlepszym pomysłem będzie stawienie się u okulisty.

po_prostu_ja lubi tę wiadomość

9ewndqk37cm5zgbo.png

k0kdjw4z4bjlhzwp.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2017, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja pije bardzo duzo :) wody przedewszystkim :) chociaż tyle mam dobrze :)

• Lena21 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2017, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malka wrote:
    Lena21, HBsAg jest testem przedsiewowym w kierunki wirusa zapalenia wątroby typu B (HBV) myśle, ze warto go zrobić. Jest to badanie zalecane. Jeśli chodzi o CRP to badanie związane z ogólnie pojętym stanem zapalnym w organizmie. Z tego co się orientuje nie ma go w standardach diagnostycznych dotyczących kobiet w ciąży. Wiem ze może być fałszywie zawyżone. Ja bym nie robiła jeśli nie ma konkretnych przyczyn. Ale skoro lekarz Ci zalecił to zdecyduj. Nie jest to drogie badanie, myśle ze u nas na Śląsku jest to koszt około 10-15zl

Dzięki Malka :*

malka lubi tę wiadomość

• bbeczka91 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2017, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim, szczególnie dziewczynom ze śląska :) Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, to w okolicach 23.07 po raz drugi zostanę mamą :)

gapa25, malka, Andziula_1988 lubią tę wiadomość

syy2e6yd7ct4c97p.png
    https://www.maluchy.pl/li-73121.png
    Aniołek 11.05.2015 8tc, Aniołek 26.10.2015 4tc, Aniołek 24.08.2017 5tc Aniołek 8.12.2017 9tc
  • Bez Nowa

Wysłany: 19 listopada 2017, 01:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Lipcówki! Dołączam do Waszego grona. Termin wyznaczony przez lekarza to 18 lipca :)

Dobrej nocy Wam życzę, wypoczywajcie :)

gapa25, Mmargotka lubią tę wiadomość

5a0785f985b7e.png
  • po_prostu_ja Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2017, 06:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina, a może jeśli sama woda nie bardzo to spróbować dodać do niej cytrynę, limonkę albo jakieś owoce ? Smak będzie na pewno lepszy :) i postawić ja gdzieś w zasięgu wzroku, żeby ciagle przypominała Ci o sobie, jak zobaczysz to Ci się przypomni, ze musisz pic. :)
    Moja koleżanka tez kombinowała w ten sposób, ze za każdym wejściem na Facebooka czy inny portal często odwiedzany wypijala szklankę wody, było tego dużo w ciągu dnia :p
    U mnie słabo zdałoby to egzamin, ale może w Twoim przypadku? :)

Witam kolejne dziewczyny! :)
    I miłej niedzieli ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2017, 08:05

Paulina.G lubi tę wiadomość

3i499vvjq8tpbt16.png
  • Niecierpliwa123 Ekspertka

Wysłany: 19 listopada 2017, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj co do picia to i ja mam z tym problem ogromny. Wszystko jakby przestalo smakowac. Kawa nie wchodzi wody nie nawidze napoje tez beeee soki zalezy ktore i herbata no herbata w ostatecznosci ujdzie z domowym soczkiem. Najgorsze ze nie bardzo malo mi sie chce pic. I przez to pewnie pojawily sie zaparcia i dpoeolniona przemiana materii. Wrrrr...

xnw4flw15c030w8v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2017, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej musze sie Wam pochwalic jaka moj maz zeobil mi urodzinowa niespodzianke. Urodziny mam dzis i jak co roku wychodzimy gdzieś z rodzinka na obiad. Wczoraj wyslalam meza do sklepu po folie do malowania i sok,nie bylo go dwie godziny. Wrócił, mial malowac pokój,ściemniał ze go boli brzuch itd,ale strasznie sprzatal mieszkanie. Za chwile dzwonek do drzwi maz otwiera mowi ze to do mnie ja wystraszona lece myslac : co znowu przeskrobalam :) otwieram a tam moi znajomi z tortem ze swieczkami,kwiatami,balonami spiewaja sto lat ba cala klatkę schodowa,moja mina bezcenna. Kompletnie sie nie spodziewalam,najgorzej ze bylam w dresach,bez makijazu i w tlustych wlosach :)
    Ale niespodzianka sie udała :)

melbusia88, Mmargotka, gapa25, Sabinkak lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2017, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam mdlosci gdy mam pusty zoladek dlatego staram sie jesc często. Od kawy mnie odrzucilo, pije wszystko inne. Ledwo rano otworze oczy i juz mnie mdli na to mi pomaga banan z lodowki :)

anecz_kaa lubi tę wiadomość

• Ove Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2017, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielona, super niespodzianka :)
    Co do picia wody to ja mam też straszny problem. Nie daje rady wypić butelki dużej wody :(
    Staram się pić herbatę, ale normy tez nie wyrabiam.

Alexa, super pomysł na herbatę Rooibos. Ja tak robiłam z czarną herbata + imbir dodatkowo, ale Rooibos zdecydowanie zdrowiej :)

Bez, beczka, witajcie :)

Zielona1911 lubi tę wiadomość

w4sqgox1ip3g0r0c.png

iv09i09ki84d2sju.png
  • po_prostu_ja Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2017, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielona, na pewno musiałaś mieć mega zdziwiona minę przy drzwiach, szkoda, ze sąsiedzi się nie dołączyli :p ale super niespodzianka! I wszystkiego co najlepsze dla Ciebie z okazji urodzin! :)

3i499vvjq8tpbt16.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2017, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    po_prostu_ja wrote:
    Zielona, na pewno musiałaś mieć mega zdziwiona minę przy drzwiach, szkoda, ze sąsiedzi się nie dołączyli :p ale super niespodzianka! I wszystkiego co najlepsze dla Ciebie z okazji urodzin! :)
    Pozniek zalowali ze zdjecia mi nie zrobili moja mina podobno bezcenna :)

• Vanilka Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2017, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZIelona ale fajnie! to Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :D duuuuzoo ZDRÓWKAAAA bo to teraz najwazniejsze :*

zem3cwa18ndfk4ne.png

f2w33e3kg6mtqiad.png
  • Paulina.G Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2017, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego najlepszego i spełnienia marzeń Zielona ;) :D

3i499vvjspjyuavk.png
  • Lena21 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2017, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielona wszystkiego najlepszego :)

Co do wody i picia to słyszałam że jest jakaś aplikacja też, która może Ci przypominać ale noe wiem jak się nazywa.

Powiem Wam, że ja nigdy nie lubiłam wody tylko soki, a teraz wszystko wydaje mi się kwaśne albo słodkie akbo sztuczne i tylko woda i herbata mi pasuje :) staram się pic sporo w ciągu dnia ale wieczorem się już ograniczam bo mnie wykańczają te nocne wycieczki na siku

• Lena21 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2017, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I zauważyłam tez że jak za mało pije to od razu moje włosy robią się okropne i skóra też...

• melbusia88 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2017, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielona wszytskiego najlepszego i spełnienia marzeń :-) super niespodzianka!

l22n6iyek016fbg8.png
‹‹ 70 71 72 73 74 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ