X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedronka89 wrote:
    ja się własnie dziwię że mi gin zlecil ją tak wcześniej skoro teoretycznie powinna się iść międzi 24 a 28 tygodniem, sam coś wspominal że jest jeszcze wcześniej ale w końcu stwierdził że nie zaszkodzi
    Ja krzywą już robiłam w 10 tc, myślę że już robić nie będę.

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takie znalazłam informacje a propo wyników z krzywej cukrzycowej i sposobu jej wykonania:
    "Stężenie glukozy w osoczu na czczo: poniżej 92 mg/dl, po jednej godzinie: poniżej 180 mg/dl, po dwóch godzinach: poniżej 153 mg/dl."

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdis wrote:
    Dziewczyny,powiedzcie mi jak to jest z krzywa cukrowa:czy każą wam czekac na wynik glukozy na czczo przed wypiciem glukozy? Moj tata wczoraj robil krzywa i wygladalo to tak ze pobrano mu krew na czczo i musial 40 minut czekac na wynik i decyzje czy moze pic glukoze czy nie. Wyszedl mu cukier 100 wiec kazano mu pic,gdyby wyszedl za wysoki to by nie pil bo byloby to niebezpieczne. Dodam ze nie choruje na cukrzyce,podobno teraz sa takie zasady. Jak w pierwszej ciazy robilam krzywa to nikt mi nie sprawdzal gluzkozy na czczo,po prostu wypilam i tyle. Jak to u was wyglada? Bo ja w najblizszym czasie tez na pewno bede robic krzywa i sie zastanawiam jak to bedzie,bo tam gdzie chcialam isc jest tylko punkt pobran a probki wysylaja gdzie indziej wiec nie zbadaja mi tej glukozy na poczekaniu. Chyba ze glukometrem by mi robili.
    U mnie było tak, że najpierw glukometrem z palca mi pobrali (wynik był zaraz) i jak był wynik ok to piłam glukoze.

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha, miałam sprawdzaną glukometrem ale to zanim wypiłam glukozę. Poza tym miałam pobraną krew przed wypiciem glukozy, potem za godzinę i za dwie. Także ten pomiar glukometrem był tylko dla nich - nigdzie go nie mam wpisanego. Za to mam na wyniku z badania pomiar pierwszy a potem po 1 i 2 godzinach.

katka84, magdis lubią tę wiadomość

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katka84 wrote:
    Nie potrzebna jest grupa krwi męża, a jedynie dokument jaką Ty masz grupę i czy nie ma przeciwciał - w stosunku do dziecka w brzuchu.
    dokładnie, dlatego też robi się odczyn Coombsa.

katka84 lubi tę wiadomość

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katka84 wrote:
    Takie znalazłam informacje a propo wyników z krzywej cukrzycowej i sposobu jej wykonania:
    "Stężenie glukozy w osoczu na czczo: poniżej 92 mg/dl, po jednej godzinie: poniżej 180 mg/dl, po dwóch godzinach: poniżej 153 mg/dl."
    Chociaż ja coś pamiętam, że ten po 2 godzinach nie może przekraczać 140, więc nie wiem co to za informacje są.

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urszulka89 wrote:
    dokładnie, dlatego też robi się odczyn Coombsa.
    A ja nie miałam zleconego tego badania?

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    A ja nie miałam zleconego tego badania?
    To powinnaś mieć. W mojej karcie ciązy jest miejsce na nawet trzy pomiary (przy twoim RH- powinno się wykonywać odczyn w każdym trymestrze). Jest to również badanie zalecane wykonywane do 10 tc. Pamiętam w pierwszej ciązy, że chociaż u ja mam RH+ to odczyn robiłam dwa razy. dziwne, że jeszcze nie miałaś.
    Inaczej też się nazywa - przeciwciała przeciwkrwinkowe. U mnie wynik wyglądał tak, że było tylko napisane "RH + dodatni" i tyle.

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • shadee Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decadence wrote:
    Shadee, bo nie pamiętam, Ty miałaś cukier za wysoki tylko na czczo, czy po krzywej też?

ja mam tylko cukry na czczo przekroczone ale znacząco
    nie udało się tego wyregulować dietą dlatego dostałam insulinę na noc czyli tę długodziałającą.
    cukry w dzień skaczą tylko wtedy gdy zrobię jakiś poważny błąd dietetyczny albo zgrzeszę jedząc coś na co najdzie mnie ochota a co zawiera w sobie cukier - wtedy potrafi mi wywalić cukier nawet 180 - 200 (norma 1 godzina po posiłku to 140)
    bez insuliny cukier naczczo dochodził do 120, z insuliną (obecnie 15 jednostek) mam około 80

9ewndqk37cm5zgbo.png

k0kdjw4z4bjlhzwp.png

• Loczek2018 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sorry że zamilkłam, mam kupę roboty w pracy, może i dobrze bo nie myślę o moich inteligentnych inaczej koleżankach z pracy.
    Ja jestem w grupie na fb, ale melbusia nie dołączała na fb wiec nie pomogę w nawiazaniu kontaktu. Kurcze no mam nadzieję że jest tylko zabiegana i nie ma czasu wejść.

qb3cp07w5ku95ses.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urszulka89 wrote:
    To powinnaś mieć. W mojej karcie ciązy jest miejsce na nawet trzy pomiary (przy twoim RH- powinno się wykonywać odczyn w każdym trymestrze). Jest to również badanie zalecane wykonywane do 10 tc. Pamiętam w pierwszej ciązy, że chociaż u ja mam RH+ to odczyn robiłam dwa razy. dziwne, że jeszcze nie miałaś.
    Inaczej też się nazywa - przeciwciała przeciwkrwinkowe. U mnie wynik wyglądał tak, że było tylko napisane "RH + dodatni" i tyle.
    Ale ja mam rh+ właśnie i mąż też. To przy następnych badaniach to zrobię.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    Ale ja mam rh+ właśnie i mąż też. To przy następnych badaniach to zrobię.
    U mnie ja mam rh+, mąż ma rh+ i pierwsze dziecko ma rh+. Lekarz też mi tego nie zlecił jeszcze w tej drugiej ciąży. Myślę, że będziemy i tak musiały to zrobić, ale w późniejszym okresie ciąży, gdy jest już największa pewność, co do wyniku (czy dziecko będzie miało rh+ czy rh-)

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny przepraszam, ze dopiero teraz, ale wczoraj padł mi internet w telefonie, a wróciliśmy późno, przed 21, cały dzień na nogach i padłam jak kawka. A dziś od rana nie zapowiedziani goście.

Melduję co słychać: wszystko dobrze uff. Jak weszłam do lekarza, to pierwsze jego pytanie, czy się ruszyło od wczorajszego telefonu, a jak jechaliśmy, to czułam dwa kopniaczki, a mój lekarz mówi, że to super wiesci, bo bardzo się zmartwił moim telefonem wczorajszym i mówi mi tak: martwilem się, bo niedawno miałem taką sytuację, że moja pacjentka właśnie w 20 tyg czuła ruchy przez dwa tygodnie, codziennie, regularnie i jednego dnia nic, ale nie panikowała, przyszła na wizytę dzień później, a dziecko juz nie żyło, było 4 razy okręcone pępowiną, co przez 30 lat pracy nie zdarzało mi się na tak wczesnym etapie ciąży, nawet moi koledzy z klinki się dziwili." I mówił, ze od tamtej pory postanowił, ze nie będzie bagatelizował niepokojów z powodu braku ruchów na tak wczesnym etapie, ale oczywiście pod warunkiem, ze pacjentka już jakiś czas czuje codziennie, regularne ruchy. Dziewczyny nie piszę tego, zeby was straszyc oczywiście, ale te z was, które mają regularne już te ruchy, to zwracajcie uwagę, czy dziś już były, czy nie. Mi lekarz kazał tego pilnować. Odetchnęłam z ulgą i utwierdziłam się w przekonaniu, że lepiej rozwiać każdy niepokój.

A malutka słodko spała podczas usg, ale serducho waliło :-) rośnie, ma 330g i nogi rozłożone jak kurczak, więc widzieliśmy nawet my laicy, że dziewczynka :-))

katka84, blama, Loczek2018, karolcia87, Anutka, PixiDixi, Carolline, magdis, anecz_kaa, kasiuleks lubią tę wiadomość

l22n6iyek016fbg8.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katka84 wrote:
    U mnie ja mam rh+, mąż ma rh+ i pierwsze dziecko ma rh+. Lekarz też mi tego nie zlecił jeszcze w tej drugiej ciąży. Myślę, że będziemy i tak musiały to zrobić, ale w późniejszym okresie ciąży, gdy jest już największa pewność, co do wyniku (czy dziecko będzie miało rh+ czy rh-)
    Ja mam rh+, mąż rh- = córka ma po mężu rh-
    ale to nie jest konflikt, mimo to odczyn jest zalecany.

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze raz przepraszam te z was, które się tak martwiły o nas :-*

l22n6iyek016fbg8.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kumam, mi lekarz nie zaznaczył tego badania do wykonania w karcie ciąży, więc go nie robiłam. Ale zrobię teraz, mam nadzieję, że wszystko będzie ok.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melbusia88 wrote:
    A malutka słodko spała podczas usg, ale serducho waliło :-) rośnie, ma 330g i nogi rozłożone jak kurczak, więc widzieliśmy nawet my laicy, że dziewczynka :-))
    Jak miło się czyta takie rzeczy.
    Przez Ciebie nie mogłam jeść. Poważnie, zmartwiłam się. Odzywać się po wizytach, bo mi brzuch się z nerwów napina ;) Żartuję.

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melbusia88 wrote:
    Dziewczyny przepraszam, ze dopiero teraz, ale wczoraj padł mi internet w telefonie, a wróciliśmy późno, przed 21, cały dzień na nogach i padłam jak kawka. A dziś od rana nie zapowiedziani goście.

Melduję co słychać: wszystko dobrze uff. Jak weszłam do lekarza, to pierwsze jego pytanie, czy się ruszyło od wczorajszego telefonu, a jak jechaliśmy, to czułam dwa kopniaczki, a mój lekarz mówi, że to super wiesci, bo bardzo się zmartwił moim telefonem wczorajszym i mówi mi tak: martwilem się, bo niedawno miałem taką sytuację, że moja pacjentka właśnie w 20 tyg czuła ruchy przez dwa tygodnie, codziennie, regularnie i jednego dnia nic, ale nie panikowała, przyszła na wizytę dzień później, a dziecko juz nie żyło, było 4 razy okręcone pępowiną, co przez 30 lat pracy nie zdarzało mi się na tak wczesnym etapie ciąży, nawet moi koledzy z klinki się dziwili." I mówił, ze od tamtej pory postanowił, ze nie będzie bagatelizował niepokojów z powodu braku ruchów na tak wczesnym etapie, ale oczywiście pod warunkiem, ze pacjentka już jakiś czas czuje codziennie, regularne ruchy. Dziewczyny nie piszę tego, zeby was straszyc oczywiście, ale te z was, które mają regularne już te ruchy, to zwracajcie uwagę, czy dziś już były, czy nie. Mi lekarz kazał tego pilnować. Odetchnęłam z ulgą i utwierdziłam się w przekonaniu, że lepiej rozwiać każdy niepokój.

Super, że wszystko ok ;) Dla pocieszenia dla innych - na tym etapie ciąży bardzo rzadko zdarzają się regularne ruchy. Przez to, że mam dużo zajęć nie kontroluję tego. Nie raz czuje jak coś robię, że maleństwo się rucha ale poza tym na tym etapie nie liczę ruchów. Niestety takie sytuacje się zdarzają...

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • blama Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melbusia - kamień z serca, że wszystko dobrze :)
    Dziewczyny to niesamowite jak bliskie sobie jesteśmy choć się nie znamy :)

melbusia88 lubi tę wiadomość

ex2btv73igihq37e.png

relgx1hp11ql973x.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urszulka89 wrote:
    Ja mam rh+, mąż rh- = córka ma po mężu rh-
    ale to nie jest konflikt, mimo to odczyn jest zalecany.
    No właśnie tak czytałam, że konflikt serologiczny może wystąpić jak mama ma rh-, a tata rh+.

ojxevcqg1xm9p63u.png
‹‹ 759 760 761 762 763 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ