X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • panan12 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anutka wrote:
    Jakie teraz są normy? W poprzedniej czy miałam 105 i było ok.
    Mamuśka przywiezie mi glukometr to sprawdzę ile mam. Ostatnio dużo pije i napić się nie mogę.

że w ciąży norma jest do 90 ...tylko po kiego badali to w 1 trymestrze? to się bada chyba koło 25 tygodnia ciąży a nie teraz

f2w3k0s3plke7odf.png
  • MałaCzarna1988 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdis wrote:
    Dziewczyny,powiedzcie mi jak to jest z krzywa cukrowa:czy każą wam czekac na wynik glukozy na czczo przed wypiciem glukozy? Moj tata wczoraj robil krzywa i wygladalo to tak ze pobrano mu krew na czczo i musial 40 minut czekac na wynik i decyzje czy moze pic glukoze czy nie. Wyszedl mu cukier 100 wiec kazano mu pic,gdyby wyszedl za wysoki to by nie pil bo byloby to niebezpieczne. Dodam ze nie choruje na cukrzyce,podobno teraz sa takie zasady. Jak w pierwszej ciazy robilam krzywa to nikt mi nie sprawdzal gluzkozy na czczo,po prostu wypilam i tyle. Jak to u was wyglada? Bo ja w najblizszym czasie tez na pewno bede robic krzywa i sie zastanawiam jak to bedzie,bo tam gdzie chcialam isc jest tylko punkt pobran a probki wysylaja gdzie indziej wiec nie zbadaja mi tej glukozy na poczekaniu. Chyba ze glukometrem by mi robili.

Jak to tylko punkt pobrań, to sprawdza glukometrem, pozniej krzywa cukrowa z krwi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2018, 11:37

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdis wrote:
    Dziewczyny,powiedzcie mi jak to jest z krzywa cukrowa:czy każą wam czekac na wynik glukozy na czczo przed wypiciem glukozy? Moj tata wczoraj robil krzywa i wygladalo to tak ze pobrano mu krew na czczo i musial 40 minut czekac na wynik i decyzje czy moze pic glukoze czy nie. Wyszedl mu cukier 100 wiec kazano mu pic,gdyby wyszedl za wysoki to by nie pil bo byloby to niebezpieczne. Dodam ze nie choruje na cukrzyce,podobno teraz sa takie zasady. Jak w pierwszej ciazy robilam krzywa to nikt mi nie sprawdzal gluzkozy na czczo,po prostu wypilam i tyle. Jak to u was wyglada? Bo ja w najblizszym czasie tez na pewno bede robic krzywa i sie zastanawiam jak to bedzie,bo tam gdzie chcialam isc jest tylko punkt pobran a probki wysylaja gdzie indziej wiec nie zbadaja mi tej glukozy na poczekaniu. Chyba ze glukometrem by mi robili.
    Badać powinni 3 razy - na czczo, po godzinie i po dwóch od wypicia. Czasem już na czczo wychodzi, że się ma cukrzycę. Dlatego Twój tata musiał czekać. A widocznie chcieli sprawdzić z surowicy, bo te glukometry to o kant d.. rozbić.

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • shadee Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    panan12 wrote:
    że w ciąży norma jest do 90 ...tylko po kiego badali to w 1 trymestrze? to się bada chyba koło 25 tygodnia ciąży a nie teraz

to zależy od pacjentki - jeśli istnieje ryzyko cukrzycy ciążowej, podejrzenie bądź ma się złe wyniki cukru z początku ciąży - lekarz zaleca krzywą dużo wcześniej. Tak było w moim przypadku. I chwała mu za to. Bo jakbym czekała do 24 - 15 tc to mogłyby się u malucha pojawić komplikacje.

9ewndqk37cm5zgbo.png

k0kdjw4z4bjlhzwp.png

• katka84 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi w pierwszej ciąży pobrali na czczo i nie czekałam na wynik, wypiłam glukozę, weszłam po godzinie i po dwóch i za każdym razem pomiar z surowicy. Lekarz zlecił, że ma być z surowicy i tak było. Niektóre laboratoria mają takie zwyczaje, że glukometrem na czczo. Może wytyczne się zmieniły przez te kilka lat - nie wiem.

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • shadee Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też miałam z surowicy, bez badania glukometrem.

9ewndqk37cm5zgbo.png

k0kdjw4z4bjlhzwp.png

• katka84 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teść ma cukrzycę, ma glukometr. Badał sobie nim i wychodziło, że jak brał leki, to wszystko było ok. Lekarz zlecił zrobić z surowicy i cukier około 250. Kazał wyrzucić glukometr i dał drugi. Nie wiem, ale teraz jak robiłam cukier w I trymestrze, to lekarz zaznaczył, że ma być z surowicy, a nie glukometrem.

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • Ineczka Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie tak jak napisała shadee.Ja sobie kontrolnie dla siebie robię co jakiś czas cukier i wtedy jej pokazuje ostatnio miałam 84 i stwierdziła,ze ze spokojem możemy poczekać z krzywa i zrobić po badaniach połówkowych, ale gdybym pierwsze wyniki miała wysokie to wtedy robią wcześniej :) Teraz muszę zrobić jak zawsze mocz i posiew, ale to wynika z tych moich poprzednich badań dla kontrol no i morfologię.Po następnej wizycie mam wpisane CMV do zrobienia

v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam badany 3 razy cukier na czczo w ciąży, w ciagu kilku tygodni i miałam pomiary: 90, 82 i 74 :) Na następnej wizycie też dostanę skierowanie na krzywą cukrzycową. :)

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Anutka Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anutka wrote:
    Jakie teraz są normy? W poprzedniej czy miałam 105 i było ok.
    Mamuśka przywiezie mi glukometr to sprawdzę ile mam. Ostatnio dużo pije i napić się nie mogę.
    Mój wynik to 159 po kromce chleba z ogórkiem zielonym...

1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png
  • MałaCzarna1988 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Glukometrem tylko sprawdzaja czy poziom cukru nie jest za wysoki przed zrobieniem krzywej. Przed i w czasie ciazy do końca 1 trymestru bralam leki przeciwcukrzycowe wiec troche tych badan juz mialam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2018, 11:58

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • Vanilka Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shadee trzymamy kciuki :D

A jak to jest z ta krzywa? Jak ma sie dobre wynik tez jest robiona?? Czy moze zdarzają sie przypadki ze w ciąży w ogole nie jest jest robiona?
    Aa i mam pytanie odnosnie gr krwi. Do porodu jest potrzebne tez zaswiadczenie o gr krwi meza? I jesli mam ksiażeczke honorowego dawcy to to wystarczy do potwierdzenia gr? czy msze zrobic to badanie bo w szpitalu moga sie dczepic??

zem3cwa18ndfk4ne.png

f2w33e3kg6mtqiad.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaCzarna1988 wrote:
    Glukometr jest tylko do sprawdzenia.
    No właśnie - do sprawdzania, a nie do stosowania podczas wykonywania krzywej cukrzycowej w ciąży. Wydaje mi się, że lekarze powinni to wyraźnie zaznaczać, że ma być z surowicy. Ale to tylko moje zdanie, w sumie się nie znam na tym.

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • Anutka Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vanilka wrote:

A jak to jest z ta krzywa? Jak ma sie dobre wynik tez jest robiona?? Czy moze zdarzają sie przypadki ze w ciąży w ogole nie jest jest robiona?
    Aa i mam pytanie odnosnie gr krwi. Do porodu jest potrzebne tez zaswiadczenie o gr krwi meza? I jesli mam ksiażeczke honorowego dawcy to to wystarczy do potwierdzenia gr? czy msze zrobic to badanie bo w szpitalu moga sie dczepic??
    W moim przypadku grupa krwi męża nie była potrzebna, nawet w karcie ciąży nie była wpisana. Pytano mnie tylko jaka ma grupę, pewnie bardziej chodziło o Rh+ czy rh-.

1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vanilka wrote:

trzeba zrobić w każdej ciąży między 24 a 28 tygodniem

ojxevcqg1xm9p63u.png
  • magdis Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katka84 wrote:
    Mi w pierwszej ciąży pobrali na czczo i nie czekałam na wynik, wypiłam glukozę, weszłam po godzinie i po dwóch i za każdym razem pomiar z surowicy. Lekarz zlecił, że ma być z surowicy i tak było. Niektóre laboratoria mają takie zwyczaje, że glukometrem na czczo. Może wytyczne się zmieniły przez te kilka lat - nie wiem.
    U mnie badanie wygladalo identycznie,ale to bylo 5 lat temu. Moze faktycznie zmienily sie wytyczne i teraz dmuchaja na zimne i nie pozwalaja pic jak jest wysoki cukier na czczo.

f2w3rjjg9rxvzya9.png
    km5suay3700g32yy.png
  • magdis Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anutka wrote:
    W moim przypadku grupa krwi męża nie była potrzebna, nawet w karcie ciąży nie była wpisana. Pytano mnie tylko jaka ma grupę, pewnie bardziej chodziło o Rh+ czy rh-.
    Mnie nikt nawet nie zapytal ani w ciazy ani przy porodzie o gr.krwi meza. Moze to zalezy od gr.krwi matki i czy jest konflikt,nie wiem. Ja mam 0 rh+

anecz_kaa lubi tę wiadomość

f2w3rjjg9rxvzya9.png
    km5suay3700g32yy.png
  • Decadence Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shadee, bo nie pamiętam, Ty miałaś cukier za wysoki tylko na czczo, czy po krzywej też?

ckaidqk32wjzio9b.png
  • Anutka Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdis wrote:
    Mnie nikt nawet nie zapytal ani w ciazy ani przy porodzie o gr.krwi meza. Moze to zalezy od gr.krwi matki i czy jest konflikt,nie wiem. Ja mam 0 rh+
    To tak jak ja :)

1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdis wrote:
    Nie potrzebna jest grupa krwi męża, a jedynie dokument jaką Ty masz grupę i czy nie ma przeciwciał - w stosunku do dziecka w brzuchu.

Anutka lubi tę wiadomość

ojxevcqg1xm9p63u.png
‹‹ 758 759 760 761 762 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ