X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na prenatalne też idę do innego lekarza, z certyfikatem. Polecił mi go mój ginekolog.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ove bedzie dobrze tylko lez :) ja chodze do lekarza z certyfikatem wiec na połówkowe nie ide juz nigdzie indziej :)

• ss Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja gin też ma certyfikat,ale w moim przypadku wolała by jeszcze ktoś spojrzał i ocenił czy jest ok. Temu dala mi skierowanie.
    W pierwszej ciąży nigdzie mnie nie wysyłała.

f2wl3e5evgpro1oz.png

nzjd9jcg6dvkhdf7.png
  • Anutka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedzcie mi czy bierzecie magnez? Ja od 8 Tygodnia biorę 1 kapsułki chela mag b6 i lekarz mówił żeby już obstawiać tak jak duphqston (ostatnia tabletkę mam w niedzielę).
    Mam wrażenie że jak nie biorę magnezu to boli mnie podbrzusze tak miesiączki. Powiedzcie mi do kiedy właśnie bierze się magnez w ciąży? :)

1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png
  • PixiDixi Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anutka do konca mozna magnez. Ja mam do konca.

• magdis Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    roma wrote:
    A czy któraś z dziewczyn ze Śląska robiła badania u dr Rozmus?
    Ja robilam obydwa bad.prenatalne u dr Rozmus Warcholinskiej :)

roma lubi tę wiadomość

f2w3rjjg9rxvzya9.png
    km5suay3700g32yy.png
  • shadee Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ej dziewczyny czy ruchy maluchów są dla was przyjemne? bo ja jestem tak kopana że aż zaczęło mnie to wkurzać. Nic fajnego w tym nie widzę. Wrrrrrrrrrr

9ewndqk37cm5zgbo.png

k0kdjw4z4bjlhzwp.png

• roma Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ss, magdis, skoro wróciłyście na drugie badanie, to mam rozumieć, że jesteście z niej zadowolone? Jestem do Niej zapisana na 15.03 na połówkowe na NFZ. Miałam w początkach 18 tc bardzo dokładnie badanie na które poszłam prywatnie, ale skoro należy mi się na NFZ to skorzystam. I właśnie Ją wybrałam, bogato u Niej z certyfikatami nie tylko dotyczącymi badań w 1 trymestrze, ale także w 2 i echa serca. Ale z tego co czytam to ma też duże doświadczenie, bo wykonuje już te badania ładnych kilka lat. Jakie jest Wasze zadanie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2018, 22:47

25.05.2010 Aniołek 9 tc
    03.10.2011 - Synuś, mój mały - wielki cud :-)
    17.04.2015 - Aniołek 8 tc
    03.01.2016 - Aniołek 8 tc
    29.04.2016 - Aniołek 9 tc
    25.07.2018 - Córcia :-)

Cuda się zdarzają, czasem nawet dwa razy :-)
  • Anutka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shadee wrote:
    ej dziewczyny czy ruchy maluchów są dla was przyjemne? bo ja jestem tak kopana że aż zaczęło mnie to wkurzać. Nic fajnego w tym nie widzę. Wrrrrrrrrrr
    Nie... W poprzedniej ciąży było cudownie... Lekkie kopniaczki... A teraz to zwyczajnie boli... Ma nóżki na moim pecherzu i to boli, rozciąga się tak mocno...

1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png
  • Anutka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PixiDixi wrote:
    Anutka do konca mozna magnez. Ja mam do konca.
    Tak się zastanawiam... Bo magnez ma hamować skurcze... A porodu nie opóźni przez to? Czy się nie przenosi? Chciałabym urodzić w 38 tygodniu... Tak sobie śmiesznie wymyśliłam :-B

1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anutka wrote:
    Powiedzcie mi czy bierzecie magnez? Ja od 8 Tygodnia biorę 1 kapsułki chela mag b6 i lekarz mówił żeby już obstawiać tak jak duphqston (ostatnia tabletkę mam w niedzielę).
    Mam wrażenie że jak nie biorę magnezu to boli mnie podbrzusze tak miesiączki. Powiedzcie mi do kiedy właśnie bierze się magnez w ciąży? :)
    Magnez możesz cały czas. ja pod koniec ciąży jadłam nawet 8 x dziennie asmag forte. Im bardziej stawiał się brzuch tym więcej magnezu jadłam - to pomagało. Teraz łykam od 10tc - zazwyczaj 1 dziennie. Ale jak brzuch twardnieje to nawet 4x dziennie.

olcia87 lubi tę wiadomość

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • Vanilka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    roma wrote:
    A czy któraś z dziewczyn ze Śląska robiła badania u dr Rozmus?

Ja robilam badanie prenatarne na polowkowe niestety juz sie do niej nie zalapalam. Aa bylam zadowolona. Wszystko fajnie tlumaczyla nawet mezowi dokladnie pokazywala jak powiedzial ze on tam jeszcze malo co widzi:)

Ove trzymaj sie bedzie dobrze. Tak jak mowia dziewczyny nadrobisz zaleglosci w czytaniu np :)

roma lubi tę wiadomość

zem3cwa18ndfk4ne.png

f2w33e3kg6mtqiad.png
  • Anutka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urszulka89 wrote:
    Magnez możesz cały czas. ja pod koniec ciąży jadłam nawet 8 x dziennie asmag forte. Im bardziej stawiał się brzuch tym więcej magnezu jadłam - to pomagało. Teraz łykam od 10tc - zazwyczaj 1 dziennie. Ale jak brzuch twardnieje to nawet 4x dziennie.
    Mi właśnie nie twardzieli już... Tylko momentami boli jakbym miała okres dostać... Lekarz mówił żeby odstawić i sama nie wiem... Jedna tabletka dziennie to mała dawka

1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png
  • olcia87 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ove wrote:
    Hej,
    Jestem już po wizycie. Dostałam L4, luteinę dopochwowo 2x100 i nakaz leżenia. Mam też już pobrany posiew.
    Lekarz powiedzial, ze po samym badaniu nie podnioslby alarmu gdyby nie widzial wynikow usg. W poniedziałek mam się zgłosić o 8.00 na IP - tam mnie zbadaja ponownie i podejmą decyzję czy zostawiają w szpitalu by założyć pessar lub szew okrężny czy tylko nakaz leżenia. Podobno do 24tc częściej zakłada się szew okrężny niż pessar ale nie dostałam jasnej i informacji czy któryś jest lepszy. No i lekarz powiedział ze w 28tc skieruje mnie na sterydoterapie na wszelki wypadek.

Ehh..najgorsze jest to ze nic nie zapowiadało takiego scenariusza :(

Bardzo ważne że wykryli to w porę, teraz leżenie i pessar lub szew pomogą :) ja miałam od 17 tc pessar ale tylko dlatego że na szew okrężny nie wyraziłam zgody, za dużo złego się o nim naczytalam.Super, że masz lekarza który zrobił posiew bo jeśli bakteria spowodowała skrócenie szyjki dadzą antybiotyk i globulki będzie wszystko dobrze. Trzymam kciuki :) również byłam leżącą mamą :) od tego 17 tc.
    W tej ciąży czyli 3 jak narazie szyjka ok około 5 cm ale chodze co 2 tyg na pomiar i mam profilaktycznie globulki i wymazy co 2 tyg i tak na prawdę ciąża i tak jest cały czas w strachu. Trzymam kciuki i będzie dobrze :)

Mama Aniołka - Szymuś [*] 26.09.2014r. - 19tc
    Mama Mai - mój cud ( 15.02..2016) - 2920g 52cm - 38tc cc
    Mama Kingi - drugi cud ( 28.06.2018) - 3940g 56cm - 40tc cc
  • Decadence Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 00:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shadee wrote:
    Shadee, ja cieszę się z ruchów, że są, super mi z tym, natomiast fakt, że obiektywnie za przyjemne to trudno je uznać. Często są takie niefajne w odczuciu. A i tak na nie czekam - to się leczy chyba.:-) Czasem czuję tak, jakby młody miał jakiś dreszcz, nie wiem, jak to wytłumaczyć. Na pewno nie jest to laskotanie ani przeciąganie się.:-) A właśnie, ile razy dziennie czujecie maluchy? Ja kilka serii trwających po kilka minut, przed zaśnięciem seria dłuższa, ok. kwadransa. Moja gin mówi, że to "mało".

ckaidqk32wjzio9b.png
  • Mini89 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Decadense u mnie jest to uzaleznione od tego co robię :) jak leżę albo siedzę to czuje dość dużo, szczególnie jak siedzę to młody juz potrafi niezłą górkę na skórze odcisnac. Gdy chodzę praktycznie nie czuje, chyba że przywali po pecherzu to tak ;) ale są różne dni - jeden gdzie jest spokojny a inny dzień mam wrażenie ze nic innego nie robi tylko wierci. Jeszcze trochę miejsca tam mają w środku wiec tez nie każdy ruch odczuwamy :)

ex2buay3h02dl23a.png
  • terka Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie zależy od dnia ale wieczorami nadrabia cały dzień lenistwa (jak np więcej danego dnia chodzę ;) ) jak mam bardziej leniwy dzień i więcej leżę to z małymi przerwami czuje go prawie cały czas. Taka mała wiercipięta ;) nawet mąż ostatnio rękę położył na brzuch i długo czekać nie musiał -puk puk :D dziwił sie ze tak mocno potrafi kopać :D
    Generalnie zmieniłam sie w poligon, czołganie, przeciąganie, kopanie i czkawki są na początku dziennym ;)

https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • Ove Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olcia87 wrote:
    Bardzo ważne że wykryli to w porę, teraz leżenie i pessar lub szew pomogą :) ja miałam od 17 tc pessar ale tylko dlatego że na szew okrężny nie wyraziłam zgody, za dużo złego się o nim naczytalam.Super, że masz lekarza który zrobił posiew bo jeśli bakteria spowodowała skrócenie szyjki dadzą antybiotyk i globulki będzie wszystko dobrze. Trzymam kciuki :) również byłam leżącą mamą :) od tego 17 tc.
    W tej ciąży czyli 3 jak narazie szyjka ok około 5 cm ale chodze co 2 tyg na pomiar i mam profilaktycznie globulki i wymazy co 2 tyg i tak na prawdę ciąża i tak jest cały czas w strachu. Trzymam kciuki i będzie dobrze :)
    Hmm a mogłabyś powiedzieć co złego może spowodować szew? Musze się zgłębić w temat, bo szczerze mówiąc nie spodziewałam się takiego obrotu spraw :( lekarz tez mówił mi o zastrzykach sterydowych w 28tc - czy to standard przy skracajacej się szyjce?

w4sqgox1ip3g0r0c.png

iv09i09ki84d2sju.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam za sobą ciężka noc, 2 razy miałam atak kaszlu. Teraz jest chyba lepiej, tylko gardło zdarte.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ove, trzymam kciuki, zeby było dobrze.
    A tak w ogóle to co do wyprawki, to zaczynam dopiero myśleć, ale mam chyba pare rzeczy na liście które nie były omawiane, a przynajmniej ja nie zarejestrowałam.
    Najpierw coś w temacie, który już był czyli wózek. Myśle, na razie po zdjęciach i opiniach z netu, jeszcze nie obejrzałam, ze zdecyduje się na gondole do baby jogger city elite i będę miała wózek mój, ale z gondola baby jogger deluxe. Oprócz tego czaic się będę na promocje krzesła Tripp Trapp i nakładkę newborn na niego wg mnie sprawdza się fajnie. I ostatnie to
    Kosz na pieluchy, u nas jest ciagle w uzyciu, ale chce zmienić na nie wymagający specjalnych wkładów. I wg mnie must to do wózka śpiwór dobry zimowy, śpiwór jesienny oraz śpiworek do fotelika do auta. To z rzeczy, na które teraz będę polować w najbliższym czasie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2018, 08:40

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
‹‹ 814 815 816 817 818 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ