LIPIEC 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Powiedzcie mi czy bierzecie magnez? Ja od 8 Tygodnia biorę 1 kapsułki chela mag b6 i lekarz mówił żeby już obstawiać tak jak duphqston (ostatnia tabletkę mam w niedzielę).
Mam wrażenie że jak nie biorę magnezu to boli mnie podbrzusze tak miesiączki. Powiedzcie mi do kiedy właśnie bierze się magnez w ciąży? -
ss, magdis, skoro wróciłyście na drugie badanie, to mam rozumieć, że jesteście z niej zadowolone? Jestem do Niej zapisana na 15.03 na połówkowe na NFZ. Miałam w początkach 18 tc bardzo dokładnie badanie na które poszłam prywatnie, ale skoro należy mi się na NFZ to skorzystam. I właśnie Ją wybrałam, bogato u Niej z certyfikatami nie tylko dotyczącymi badań w 1 trymestrze, ale także w 2 i echa serca. Ale z tego co czytam to ma też duże doświadczenie, bo wykonuje już te badania ładnych kilka lat. Jakie jest Wasze zadanie?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2018, 22:47
25.05.2010 Aniołek 9 tc
03.10.2011 - Synuś, mój mały - wielki cud
17.04.2015 - Aniołek 8 tc
03.01.2016 - Aniołek 8 tc
29.04.2016 - Aniołek 9 tc
25.07.2018 - Córcia
Cuda się zdarzają, czasem nawet dwa razy -
shadee wrote:ej dziewczyny czy ruchy maluchów są dla was przyjemne? bo ja jestem tak kopana że aż zaczęło mnie to wkurzać. Nic fajnego w tym nie widzę. Wrrrrrrrrrr
-
Anutka wrote:Powiedzcie mi czy bierzecie magnez? Ja od 8 Tygodnia biorę 1 kapsułki chela mag b6 i lekarz mówił żeby już obstawiać tak jak duphqston (ostatnia tabletkę mam w niedzielę).
Mam wrażenie że jak nie biorę magnezu to boli mnie podbrzusze tak miesiączki. Powiedzcie mi do kiedy właśnie bierze się magnez w ciąży?olcia87 lubi tę wiadomość
-
roma wrote:A czy któraś z dziewczyn ze Śląska robiła badania u dr Rozmus?
Ja robilam badanie prenatarne na polowkowe niestety juz sie do niej nie zalapalam. Aa bylam zadowolona. Wszystko fajnie tlumaczyla nawet mezowi dokladnie pokazywala jak powiedzial ze on tam jeszcze malo co widzi:)
Ove trzymaj sie bedzie dobrze. Tak jak mowia dziewczyny nadrobisz zaleglosci w czytaniu nproma lubi tę wiadomość
-
Urszulka89 wrote:Magnez możesz cały czas. ja pod koniec ciąży jadłam nawet 8 x dziennie asmag forte. Im bardziej stawiał się brzuch tym więcej magnezu jadłam - to pomagało. Teraz łykam od 10tc - zazwyczaj 1 dziennie. Ale jak brzuch twardnieje to nawet 4x dziennie.
-
Ove wrote:Hej,
Jestem już po wizycie. Dostałam L4, luteinę dopochwowo 2x100 i nakaz leżenia. Mam też już pobrany posiew.
Lekarz powiedzial, ze po samym badaniu nie podnioslby alarmu gdyby nie widzial wynikow usg. W poniedziałek mam się zgłosić o 8.00 na IP - tam mnie zbadaja ponownie i podejmą decyzję czy zostawiają w szpitalu by założyć pessar lub szew okrężny czy tylko nakaz leżenia. Podobno do 24tc częściej zakłada się szew okrężny niż pessar ale nie dostałam jasnej i informacji czy któryś jest lepszy. No i lekarz powiedział ze w 28tc skieruje mnie na sterydoterapie na wszelki wypadek.
Ehh..najgorsze jest to ze nic nie zapowiadało takiego scenariusza
Bardzo ważne że wykryli to w porę, teraz leżenie i pessar lub szew pomogąja miałam od 17 tc pessar ale tylko dlatego że na szew okrężny nie wyraziłam zgody, za dużo złego się o nim naczytalam.Super, że masz lekarza który zrobił posiew bo jeśli bakteria spowodowała skrócenie szyjki dadzą antybiotyk i globulki będzie wszystko dobrze. Trzymam kciuki
również byłam leżącą mamą
od tego 17 tc.
W tej ciąży czyli 3 jak narazie szyjka ok około 5 cm ale chodze co 2 tyg na pomiar i mam profilaktycznie globulki i wymazy co 2 tyg i tak na prawdę ciąża i tak jest cały czas w strachu. Trzymam kciuki i będzie dobrzeMama Aniołka - Szymuś [*] 26.09.2014r. - 19tc
Mama Mai - mój cud ( 15.02..2016) - 2920g 52cm - 38tc cc
Mama Kingi - drugi cud ( 28.06.2018) - 3940g 56cm - 40tc cc -
shadee wrote:ej dziewczyny czy ruchy maluchów są dla was przyjemne? bo ja jestem tak kopana że aż zaczęło mnie to wkurzać. Nic fajnego w tym nie widzę. Wrrrrrrrrrr
Czasem czuję tak, jakby młody miał jakiś dreszcz, nie wiem, jak to wytłumaczyć. Na pewno nie jest to laskotanie ani przeciąganie się.
A właśnie, ile razy dziennie czujecie maluchy? Ja kilka serii trwających po kilka minut, przed zaśnięciem seria dłuższa, ok. kwadransa. Moja gin mówi, że to "mało".
-
Decadense u mnie jest to uzaleznione od tego co robię
jak leżę albo siedzę to czuje dość dużo, szczególnie jak siedzę to młody juz potrafi niezłą górkę na skórze odcisnac. Gdy chodzę praktycznie nie czuje, chyba że przywali po pecherzu to tak
ale są różne dni - jeden gdzie jest spokojny a inny dzień mam wrażenie ze nic innego nie robi tylko wierci. Jeszcze trochę miejsca tam mają w środku wiec tez nie każdy ruch odczuwamy
-
U mnie zależy od dnia ale wieczorami nadrabia cały dzień lenistwa (jak np więcej danego dnia chodzę
) jak mam bardziej leniwy dzień i więcej leżę to z małymi przerwami czuje go prawie cały czas. Taka mała wiercipięta
nawet mąż ostatnio rękę położył na brzuch i długo czekać nie musiał -puk puk
dziwił sie ze tak mocno potrafi kopać
Generalnie zmieniłam sie w poligon, czołganie, przeciąganie, kopanie i czkawki są na początku dziennymhttps://www.maluchy.pl/li-73421.png
Andrzejek21.07.2018 3360g, 55cm
21.01 69cm -
olcia87 wrote:Bardzo ważne że wykryli to w porę, teraz leżenie i pessar lub szew pomogą
ja miałam od 17 tc pessar ale tylko dlatego że na szew okrężny nie wyraziłam zgody, za dużo złego się o nim naczytalam.Super, że masz lekarza który zrobił posiew bo jeśli bakteria spowodowała skrócenie szyjki dadzą antybiotyk i globulki będzie wszystko dobrze. Trzymam kciuki
również byłam leżącą mamą
od tego 17 tc.
W tej ciąży czyli 3 jak narazie szyjka ok około 5 cm ale chodze co 2 tyg na pomiar i mam profilaktycznie globulki i wymazy co 2 tyg i tak na prawdę ciąża i tak jest cały czas w strachu. Trzymam kciuki i będzie dobrzelekarz tez mówił mi o zastrzykach sterydowych w 28tc - czy to standard przy skracajacej się szyjce?
-
Ove, trzymam kciuki, zeby było dobrze.
A tak w ogóle to co do wyprawki, to zaczynam dopiero myśleć, ale mam chyba pare rzeczy na liście które nie były omawiane, a przynajmniej ja nie zarejestrowałam.
Najpierw coś w temacie, który już był czyli wózek. Myśle, na razie po zdjęciach i opiniach z netu, jeszcze nie obejrzałam, ze zdecyduje się na gondole do baby jogger city elite i będę miała wózek mój, ale z gondola baby jogger deluxe. Oprócz tego czaic się będę na promocje krzesła Tripp Trapp i nakładkę newborn na niego wg mnie sprawdza się fajnie. I ostatnie to
Kosz na pieluchy, u nas jest ciagle w uzyciu, ale chce zmienić na nie wymagający specjalnych wkładów. I wg mnie must to do wózka śpiwór dobry zimowy, śpiwór jesienny oraz śpiworek do fotelika do auta. To z rzeczy, na które teraz będę polować w najbliższym czasie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2018, 08:40