LIPIEC 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Anutka wrote:Jestem. Plemienie z szyjki macicy ktora jest bardzo ukrwiona i pękają naczy ka + mala nadzerka. Nie ide do szpitala. Szyjka 4,27 cm
-
hej hej,
Anutka, dobrze, że to nic bardzo poważnego! Dbaj o siebie i nie forsuj się
Dziewczyny, a ja byłam dziś u drugiego lekarza na weryfikacji mojej szyjki i zbił mnie z tropu. Powiedział, że nie wie jak na UP i na IP lekarze mierzyli szyjkę, ale ona ciągle się nie zmienia (ma 3,2 cm). Pokazywał nam, że szyjka może mieć różną długość w zależności od nacisku głowicy etc i przy naciąganym najmniejszym możliwym pomiarze może wyjść 28mm (ale wówczas nie mierzy się całej szyjki), a przy możliwie najdłuższym - nawet 37mm.
Uznał jednak, że te 32mm wychodzą przy optymalnym ulożeniu głowicy.
Szyjka twarda, T-kształtna, zamknięta - nie ma powodów do niepokoju...
Ale np. nie zbadał wziernikiem ani nie weryfikował czy nie ma jakiejś infekcji...
I chyba poczuł się urażony, że pojechaliśmy na IP dzień przed wizytą, a na dodatek do innego szpitala niż ten, w którym pracuje (pokazałam kartę z IP). Generalnie jego wypowiedź miała taki wydźwięk, że jeśli już mu nie ufamy to warto rozważyć zmianę lekarza.
A ja już sama nie wiem, komu ufać. Co lekarz, to opinia
Ten drugi lekarz, który nas skierował na IP nie wykonuje usg i bazuje na badaniach prowadzonych przez innych - i sugerował, że przy tendencji skracającej się szyjki warto wziąć zastrzyki sterydowe w 28tc.
I teraz pytanie: czy szyjka faktycznie się skraca?;/ -
Ove wrote:hej hej,
Anutka, dobrze, że to nic bardzo poważnego! Dbaj o siebie i nie forsuj się
Dziewczyny, a ja byłam dziś u drugiego lekarza na weryfikacji mojej szyjki i zbił mnie z tropu. Powiedział, że nie wie jak na UP i na IP lekarze mierzyli szyjkę, ale ona ciągle się nie zmienia (ma 3,2 cm). Pokazywał nam, że szyjka może mieć różną długość w zależności od nacisku głowicy etc i przy naciąganym najmniejszym możliwym pomiarze może wyjść 28mm (ale wówczas nie mierzy się całej szyjki), a przy możliwie najdłuższym - nawet 37mm.
Uznał jednak, że te 32mm wychodzą przy optymalnym ulożeniu głowicy.
Szyjka twarda, T-kształtna, zamknięta - nie ma powodów do niepokoju...
Ale np. nie zbadał wziernikiem ani nie weryfikował czy nie ma jakiejś infekcji...
I chyba poczuł się urażony, że pojechaliśmy na IP dzień przed wizytą, a na dodatek do innego szpitala niż ten, w którym pracuje (pokazałam kartę z IP). Generalnie jego wypowiedź miała taki wydźwięk, że jeśli już mu nie ufamy to warto rozważyć zmianę lekarza.
A ja już sama nie wiem, komu ufać. Co lekarz, to opinia
Ten drugi lekarz, który nas skierował na IP nie wykonuje usg i bazuje na badaniach prowadzonych przez innych - i sugerował, że przy tendencji skracającej się szyjki warto wziąć zastrzyki sterydowe w 28tc.
I teraz pytanie: czy szyjka faktycznie się skraca?;/znając mnie, to bym poszła do kolejnego, niezależnego lekarza na badanie. Przedstawiła sytuację i niech on zbada szyjkę.
A co do udania, to skoro się dowiedziałaś o krótszej szyjce, to wiadomo, że poruszyłas niebo i ziemię, żeby jak najszybciej się zdiagnozować. Lekarze są rózni, niektórzy nie lubią, jak wchodzi im się w paradę, a niektórzy nie mają problemu z tym, że się chodzi do kilku. Generalnie dla mnie ta sytuacja jest trochę niejasna o bym chyba jeszcze pokusiła się o konsultację, bo nie mogłabym żyć w takiej niepewności.❤Ada&Pola❤
-
melbusia88 wrote:Anutka a te informacje to od tego prywatnego lekarza, czy na izbie przyjęć ci przekazali? Dobrze, że to tylko naczynka, a nie np. łożysko
-
Ove współczuję Ci, pewnie masz teraz niezły mętlik w głowie. Ja chyba tak jak Nalia poszłabym do trzeciego lekarza. Bo to trudne, komu teraz zaufać? Lekarzom na IP czy swojemu. Trudne decyzje przed tobą.
Anutka jak czysto jest i na usg, to znaczy że jest dobrze, tylko oszczędzaj się kobieto, żeby naczynko nie pękło znowu, bo znowu niepotrzebny stres będziesz mieć.Anutka lubi tę wiadomość
-
My już po połówkowym, wyszło wszystko ok, doktor potwierdził dziewczynkę, waży 304 g, wszystkie narządy prawidłowe, łożysko też więc wielka ulga
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2018, 13:40
katka84, Vanilka, Duzaa, melbusia88, Ania 1234, Decadence, anecz_kaa, dżelka, Mmargotka, Ineczka, Kaktus93, cuddlemuffin, karolcia87, Carolline, Kinga40 lubią tę wiadomość
-
Anutka
Dobrze że sprawdziłaś wszystko na usg, że jest ok no i ominie Cię szpital. Teraz jak najwięcej leż i odpoczywaj.
Ove
No niefajna sytuacja ale przecież Ty tylko chciałaś sprawdzić czy na pewno jest wszystko ok z szyjką więc Twój lekarz nie powinien mieć Ci tego za złe. Teraz najważniejsze żeby szyjka już się nie skracała i będzie ok.
-
Ale akcje dziewczyny.
A czy nie macie tak ze jak cokolwiek się dzieje niepokojacego możecie zadzwonic i wejść poza kolejka do swojego lekarza prowadzącego ciążę?
Moja pani doktor prowadzi taką politykę. Mimo że są do niej tłumy i kolejki to jeśli już prowadzi ciążę jest w pełni do dyspozycji i można nawet wejść poza terminem swojej wizyty. Co oczywiście ma konsekwencje w jeszcze dluzszym czekaniu jak jest się umówionym ale trudno.
Jeśli faktycznie lekarz zna ciążę, wybraliśmy go, ma dobry sprzęt do badania, to może lepiej nie robić sobie zamieszania z innymi przypadkowymi...
Z drugiej strony wiadomo ze IP właśnie temu ma służyć żeby się zgłaszać w naglych przypadkach a w przypadku rozbieznosci opinii lekarzy, cóż, chyba opinia trzeciego wskazana... -
Mmargotka wrote:Ale akcje dziewczyny.
A czy nie macie tak ze jak cokolwiek się dzieje niepokojacego możecie zadzwonic i wejść poza kolejka do swojego lekarza prowadzącego ciążę?
Moja pani doktor prowadzi taką politykę. Mimo że są do niej tłumy i kolejki to jeśli już prowadzi ciążę jest w pełni do dyspozycji i można nawet wejść poza terminem swojej wizyty. Co oczywiście ma konsekwencje w jeszcze dluzszym czekaniu jak jest się umówionym ale trudno.
Jeśli faktycznie lekarz zna ciążę, wybraliśmy go, ma dobry sprzęt do badania, to może lepiej nie robić sobie zamieszania z innymi przypadkowymi...
Z drugiej strony wiadomo ze IP właśnie temu ma służyć żeby się zgłaszać w naglych przypadkach a w przypadku rozbieznosci opinii lekarzy, cóż, chyba opinia trzeciego wskazana...
Ja mam tak ze lekarz przyjmuje codziennie.
I umawiamy sie ze np za miesiąc sie widzimy. Ale nie podaje dokładnej daty tylko mam przyjść jak przyjdę (czy przyjdę 2-3 dni w ta albo w druga od dokładnego miesiąca nie robi mu różnicy a ja wybieram wtedy dni gdzie jest lepsza pogoda np). Ale jak cokolwiek sie dzieje mogę przyjść kiedy tylko czuję że powinnam zobaczyć czy wszystko ok.
I zawsze mnie przyjmie.Mmargotka lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-73421.png
Andrzejek21.07.2018 3360g, 55cm
21.01 69cm -
Duzaa wrote:Dzień dobry ranny ptaszku
my już po pysznym sniadanku, zaraz może mała gimnastyka
właśnie do dziewczyn które nie mają przeciwwskazań... Ćwiczycie czasem coś? Ja postanowiłam zacząć ale... Nie wiem jak długo wytrwam
Dzień dobry
Chodzę na jogę 2 razy w tygodniu. Wprawdzie przez chorobę wczoraj byłam po raz pierwszy po 2 tygodniach i teraz wszystkie mięśnie mnie bolą, ale to dobry objaw:)
Myślałam też o aqua fitness dla ciężarnych ale przez to że dotąd często miałam objawy infekcji, mimo że infekcji nie stwierdzono, dmuchałam na zimne i nie szłam na basen. Ale teraz jest lepiej i kusi mnie żeby pójść... któraś chodzi na aqua?