LIPIEC 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Nalia wrote:Czy któraś z Was się wybiera na echo serca płodu? Ja podczas USG prenatalnego tydzień temu miałam badane serce, mam opis, że są 4, komory, że zastawki się zamykają, że serce bije miarowo. Przepływy prawidłowe. Zastanawiam się, czy przy tym trzeba jeszcze robić dodatkowo echo serca płodu? Czy to będzie 2 raz to samo badanie?
A masz wskazania?, echo jest by zdefiniowac wady. U mojego jednego blizniaka jest tzw. White gap, plama , obszar hypoechogenny na sercu i nawet to nie jest podstawa do echa.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2018, 21:17
-
melbusia88 wrote:To już niedługo
oby Ci tylko języka nie pokazała
ciekawa jestem ile twoja kruszynka będzie mieć gram, bo jesteśmy prawie na tym samym etapie.
Na pewno dam znać od razudziś był poruszany temat zaparć .. też się z nimi zmagam więc za wszelakie sposoby i rady będę wdzięczna.
-
muminka83 wrote:Hej dziewczyny.
Tak na szybko. Bardziej od USG szkodzi stres dziecku. Musiałybyśmy całe 9 miesięcy być podłączone do USG dopochwowego by zaszkodziło to dziecku. W pierwszej ciąży miałam co tydzień USG do 38 tyg. Choroba nowotworowa moja to był rok 2009. W drugiej co dwa tyg bo z góry uznana za zagrożoną a teraz przez krwiak co był też co dwa tygodnie. Autyzmu nie wywołuje usg. Warto poczytać o autyzmie.
Jeśli chodzi o szczepienia do 6-7 roku życia nie będę szczepić. Układ nerwowy się kształtuje do tego wieku. Po drugie jesteśmy z synem po nopie. Szczepienia nie są powodem autyzmu ale mogą być katalizatorem by ruszył szybciej. Jednak jeśli ktoś ma autyzm to i tak to wyjdzie.
A ja chyba czeka mnie szpital. Bóle są nie do opanowania. Mój onkolog i neurolog zalecają pobyt w szpitalu i dobraniu leczenia dla dziecka by mu nie zaszkodzić. Moje guzy na kręgosłupie i dziecko dają opalić.
Dziś mówię że zamykam wyprawkę. Kasy poszło fruuu ale mamy już za sobą wszystko. Teraz odkładamy:-)
Cholera Muminka ,ze tez nie mozesz miec wzglednego spokoju w ciazy :-* mocno Cie sciskam ! Kiedy musisz pojsc do szpitala?
-
Melbusia super waga
Muminka co do szczepien to sie zgadzam. Moja corka ma NOP i jeszczw szczepiona ale nie zgodnie z kalendarzwm. Na odre swinke rozyczke w wieku lat 10 bedzie. Mlodsza nie ma zadnych odczynow ale tez orzeciagam szczepienia no i odra swinka rozyczka w 10 rz
-
Nalia wrote:Czy któraś z Was się wybiera na echo serca płodu? Ja podczas USG prenatalnego tydzień temu miałam badane serce, mam opis, że są 4, komory, że zastawki się zamykają, że serce bije miarowo. Przepływy prawidłowe. Zastanawiam się, czy przy tym trzeba jeszcze robić dodatkowo echo serca płodu? Czy to będzie 2 raz to samo badanie?
-
Czesc dziewczyny.
Warto zrobić echo serca nawet jeśli nie ma wskazań, zwykle USG nie wykrywa wielu wad serca, które wyjdą tylko na badaniu jakim jest echo serca.
A na zaparcia polecam syrop Lactulosum, zarówno w tej ciąży jak i w ciąży z synem tylko to mi pomagało, u mnie bardzo ciężkim przypadek17.07.2016
-
Ucięło moja wypowiedź. W każdym razie ja na pewno zrobię echo serca, w tamtej ciąży też robiłam i to zupełnie inne badanie niż USG.
Chciałam się jeszcze pochwalić, że jesteśmy po połówkowym i będzie dziewczynka.Duzaa, katka84, Carolline lubią tę wiadomość
17.07.2016
-
Dzięki za rady :*
Pierwszy raz tak źle się czuję przez zaparciana razie piję więcej wody, bo faktycznie trochę to zaniedbałam ostatnio, a jutro jadę do sklepu po jogurciki. Mam nadzieję, że już będzie lepiej
Ps. Od tygodnia czuję już ruchy mojego dzieciątka!!! To przepiękne uczucie -
PixiDixi wrote:A masz wskazania,ze robisz czy tak bo po prostu chcesz ?
Gratuluje corki!
Widzisz ja z tym bolem żyje 20 ponad lat. Gdy nie jestem w ciąży od czasu do czasu morfina ale bardzo rzadko bo potrafię opanować ból. Teraz jest gorzej choć już wytrzymałam tyle tyg. Starań się nie myśleć o tym ale śpię po 2-3 h na dobę. Nie mam sił. Wyje. Trudno mi ukryć ból przed dziećmi i syn zaczyna się bać . Ja wiem że będzie mniejszy po porodzie bo inny ucisk ale do tego czasu jeszcze dużo tyg. Chcą bym poszła jak najszybciej ja to odciągam e czasie bo sama wiesz jak to przy dzieciach. No i nie chce zaszkodzić Klarze. Więc walczę z sobą -
Jestem i ja
mamy drugą córę :p mąż śmiał się drogą, że się wyprowadza :p córka ze szczęścia chciała gabinet lekarzowi rozwalić, młoda w 20 tc waży 380g. Pępowina dwunaczyiowa ale lekarz powiedział że przy takim serduchu nie ma się czym przejmować
wszystkie narządy ok, ogólnie badanie 40 min i już od tego brzuch mnie rozbolał :p
Co do zaparć to mi pomagają płatki owsiane na mleku na śniadanie albo drugieDuzaa, PixiDixi, melbusia88, Vanilka, marta258, katka84, Mmargotka, Ove, magdis, Decadence, kejt0192, anecz_kaa, Carolline, Loczek2018 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny gratuluje wizyt
oo jednak bedzie u nas troche tych dziewczynek chyba statystycznie sie juz wyrownalo z chlopcami
Te zaparcia straszne ale mnie ostatnio meczy zgaga wieczoramitylko gumy mietowe pomagaja i pomyslec ze przed ciaza nie wiedzilam co to zgaga a teraz malo rzeczy jest zeby sie nie pojawila.
-
Muminko współczuję Ci bólu i tego że musisz iść do szpitala, smutne wieści
Ula gratuluję córeczkiwreszcie się ujawniła wstydnisia jedna
Co do Lactulosum to mi nie pomógł przed ciążą, wręcz przeciwnie, strasznie mi bulgotalo glosno w brzuchu, jakieś przelewanie, wzdęcia, wielki brzuch, meczyłam się jeszcze bardziej i nie pomogło. Nigdy więcej. Ale może na innych działa.
-
Nie mam wskazan do echa serca, ale chcę zrobić sama dla swojego spokoju.znam przypadek, gdzie ciąża książkowa, wszystkie USG w normie a dziecko żyło tylko kilka godzin ze względu na wadę serca, której nie było widać na zwykłym USG... Wiem, przypadek jeden na milion, ale jednak.17.07.2016
-
Dzień dobry
Gratuluje udanych wizyt a Tobie Urszulka córeczki
Nie pamietam czy tutaj był poruszany wątek, ale tez napisze nie zaszkodzi
Ostatnio była rozmowa na temat długości szyjki macicy i to, ze je jak jest zbyt długa to może być to przeciwwskazanie do porodu naturalnego.Z racji tego, ze. moja ma 5,8 kiedyś moja gin się ,,śmiała"", ze musza być silne plemniki, żeby się przedostać
,ale do rzeczy zapytałam wczoraj w szkole rodzenia położnej jak to naprawdę jest z ciekawości .Dluga szyjka nie jest żadnym przeciwwskazaniem do porodu naturalnego lepiej jak jest dłuższa niż krótsza bo gdyby pojawiły się jakieś bóle ito to może zacząć się skracać i wtedy ma większy zapas .To tak z ciekawostek
Dzisiaj idę na warsztaty z mięśni dna miednicy zobaczymy
Miłego dnia
magdis, Anutka, Loczek2018 lubią tę wiadomość
30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615 -
dzień dobry w ten słoneczny poranek!
Melbusia, Urszulka - gratuluję udanych wizyt i córeczek pod sercem
kejt0192 wrote:Kobietki, a czy któraś ma jakiś sprawdzony sposób na zaparcia? Męczą mnie od wczorajszego wieczoru...
Chciałam zapisać się do szkoły rodzenia przy szpitalu w którym chcę rodzić... Zajęcia startują 27 marca, ale okazało się, że nie mają już miejsc. Następna tura zaczyna się w dopiero w maju i kończy w połowie czerwca. Boję się że nie dotrwamy do tego czasu z moją szyjką, ale wstępnie zapisałam się na listę.
Ineczka, daj znać co powiedzą fajnego na warsztatach
Dziewczyny, na co warto zwracać uwagę przy zakupie przewijaka i rożka? Czy są jakieś kwestie które warto brać pod uwagę, czy raczej chodzi tylko o względy wizualne?