X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • PixiDixi Autorytet

Wysłany: 12 marca 2018, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    Czy któraś z Was się wybiera na echo serca płodu? Ja podczas USG prenatalnego tydzień temu miałam badane serce, mam opis, że są 4, komory, że zastawki się zamykają, że serce bije miarowo. Przepływy prawidłowe. Zastanawiam się, czy przy tym trzeba jeszcze robić dodatkowo echo serca płodu? Czy to będzie 2 raz to samo badanie?

A masz wskazania?, echo jest by zdefiniowac wady. U mojego jednego blizniaka jest tzw. White gap, plama , obszar hypoechogenny na sercu i nawet to nie jest podstawa do echa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2018, 21:17

• blama Autorytet

Wysłany: 12 marca 2018, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melbusia88 wrote:
    To już niedługo :-) oby Ci tylko języka nie pokazała :-) ciekawa jestem ile twoja kruszynka będzie mieć gram, bo jesteśmy prawie na tym samym etapie.

Na pewno dam znać od razu :) dziś był poruszany temat zaparć .. też się z nimi zmagam więc za wszelakie sposoby i rady będę wdzięczna.

ex2btv73igihq37e.png

relgx1hp11ql973x.png
  • PixiDixi Autorytet

Wysłany: 12 marca 2018, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Hej dziewczyny.
    Tak na szybko. Bardziej od USG szkodzi stres dziecku. Musiałybyśmy całe 9 miesięcy być podłączone do USG dopochwowego by zaszkodziło to dziecku. W pierwszej ciąży miałam co tydzień USG do 38 tyg. Choroba nowotworowa moja to był rok 2009. W drugiej co dwa tyg bo z góry uznana za zagrożoną a teraz przez krwiak co był też co dwa tygodnie. Autyzmu nie wywołuje usg. Warto poczytać o autyzmie.
    Jeśli chodzi o szczepienia do 6-7 roku życia nie będę szczepić. Układ nerwowy się kształtuje do tego wieku. Po drugie jesteśmy z synem po nopie. Szczepienia nie są powodem autyzmu ale mogą być katalizatorem by ruszył szybciej. Jednak jeśli ktoś ma autyzm to i tak to wyjdzie.
    A ja chyba czeka mnie szpital. Bóle są nie do opanowania. Mój onkolog i neurolog zalecają pobyt w szpitalu i dobraniu leczenia dla dziecka by mu nie zaszkodzić. Moje guzy na kręgosłupie i dziecko dają opalić.
    Dziś mówię że zamykam wyprawkę. Kasy poszło fruuu ale mamy już za sobą wszystko. Teraz odkładamy:-)

Cholera Muminka ,ze tez nie mozesz miec wzglednego spokoju w ciazy :-* mocno Cie sciskam ! Kiedy musisz pojsc do szpitala?

• anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 12 marca 2018, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melbusia super waga :)

Muminka co do szczepien to sie zgadzam. Moja corka ma NOP i jeszczw szczepiona ale nie zgodnie z kalendarzwm. Na odre swinke rozyczke w wieku lat 10 bedzie. Mlodsza nie ma zadnych odczynow ale tez orzeciagam szczepienia no i odra swinka rozyczka w 10 rz

• Anutka Autorytet

Wysłany: 12 marca 2018, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    Czy któraś z Was się wybiera na echo serca płodu? Ja podczas USG prenatalnego tydzień temu miałam badane serce, mam opis, że są 4, komory, że zastawki się zamykają, że serce bije miarowo. Przepływy prawidłowe. Zastanawiam się, czy przy tym trzeba jeszcze robić dodatkowo echo serca płodu? Czy to będzie 2 raz to samo badanie?
    Ja niw robie... Lekarz nje sugerowal

1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png
  • Naditta Autorytet

Wysłany: 12 marca 2018, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny.
    Warto zrobić echo serca nawet jeśli nie ma wskazań, zwykle USG nie wykrywa wielu wad serca, które wyjdą tylko na badaniu jakim jest echo serca.
    A na zaparcia polecam syrop Lactulosum, zarówno w tej ciąży jak i w ciąży z synem tylko to mi pomagało, u mnie bardzo ciężkim przypadek

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • Naditta Autorytet

Wysłany: 12 marca 2018, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ucięło moja wypowiedź. W każdym razie ja na pewno zrobię echo serca, w tamtej ciąży też robiłam i to zupełnie inne badanie niż USG.

Chciałam się jeszcze pochwalić, że jesteśmy po połówkowym i będzie dziewczynka.

Duzaa, katka84, Carolline lubią tę wiadomość

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • PixiDixi Autorytet

Wysłany: 12 marca 2018, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A masz wskazania,ze robisz czy tak bo po prostu chcesz ?
    Gratuluje corki!

• kejt0192 Przyjaciółka

Wysłany: 12 marca 2018, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za rady :*
    Pierwszy raz tak źle się czuję przez zaparcia :| na razie piję więcej wody, bo faktycznie trochę to zaniedbałam ostatnio, a jutro jadę do sklepu po jogurciki. Mam nadzieję, że już będzie lepiej ;)

Ps. Od tygodnia czuję już ruchy mojego dzieciątka!!! To przepiękne uczucie :)

ug37io4pr3i41gg4.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2018, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PixiDixi wrote:
    A masz wskazania,ze robisz czy tak bo po prostu chcesz ?
    Gratuluje corki!
    Mi dali skierowanie na echo ze względu na duże obciążenie bo choroba genetyczna nie działa na każdy obszar i dla świętego spokoju. Też wolę wiedzieć.
    Widzisz ja z tym bolem żyje 20 ponad lat. Gdy nie jestem w ciąży od czasu do czasu morfina ale bardzo rzadko bo potrafię opanować ból. Teraz jest gorzej choć już wytrzymałam tyle tyg. Starań się nie myśleć o tym ale śpię po 2-3 h na dobę. Nie mam sił. Wyje. Trudno mi ukryć ból przed dziećmi i syn zaczyna się bać . Ja wiem że będzie mniejszy po porodzie bo inny ucisk ale do tego czasu jeszcze dużo tyg. Chcą bym poszła jak najszybciej ja to odciągam e czasie bo sama wiesz jak to przy dzieciach. No i nie chce zaszkodzić Klarze. Więc walczę z sobą

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2018, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem i ja :D mamy drugą córę :p mąż śmiał się drogą, że się wyprowadza :p córka ze szczęścia chciała gabinet lekarzowi rozwalić, młoda w 20 tc waży 380g. Pępowina dwunaczyiowa ale lekarz powiedział że przy takim serduchu nie ma się czym przejmować ;) wszystkie narządy ok, ogólnie badanie 40 min i już od tego brzuch mnie rozbolał :p

Co do zaparć to mi pomagają płatki owsiane na mleku na śniadanie albo drugie ;)

Duzaa, PixiDixi, melbusia88, Vanilka, marta258, katka84, Mmargotka, Ove, magdis, Decadence, kejt0192, anecz_kaa, Carolline, Loczek2018 lubią tę wiadomość

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • Kaktus93 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2018, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melbusia i Urszulka, gratulacje :) Duże te Wasze dziewczyny, obie :)
    Muminka, bardzo Ci współczuję tego bólu... Pomyśleć, że ja narzekałam na wymioty:/ jesteś bardzo dzielna!

l22nsg188x4pwv1x.png
  • Kaktus93 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2018, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urszulka89 wrote:

Co do zaparć to mi pomagają płatki owsiane na mleku na śniadanie albo drugie ;)

Mnie pomaga to samo - płatki + duże ilości wody niegazowanej w ciągu dnia.

l22nsg188x4pwv1x.png
  • Vanilka Autorytet

Wysłany: 12 marca 2018, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gratuluje wizyt :D oo jednak bedzie u nas troche tych dziewczynek chyba statystycznie sie juz wyrownalo z chlopcami :)

Te zaparcia straszne ale mnie ostatnio meczy zgaga wieczorami :/ tylko gumy mietowe pomagaja i pomyslec ze przed ciaza nie wiedzilam co to zgaga a teraz malo rzeczy jest zeby sie nie pojawila.

zem3cwa18ndfk4ne.png

f2w33e3kg6mtqiad.png
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2018, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muminko współczuję Ci bólu i tego że musisz iść do szpitala, smutne wieści :-(

Ula gratuluję córeczki :-) wreszcie się ujawniła wstydnisia jedna :-)

Co do Lactulosum to mi nie pomógł przed ciążą, wręcz przeciwnie, strasznie mi bulgotalo glosno w brzuchu, jakieś przelewanie, wzdęcia, wielki brzuch, meczyłam się jeszcze bardziej i nie pomogło. Nigdy więcej. Ale może na innych działa.

l22n6iyek016fbg8.png
  • marta258 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2018, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melbusia, Urszulka
    Gratuluję udanych wizyt i zdrowych córeczek :)

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • Naditta Autorytet

Wysłany: 12 marca 2018, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam wskazan do echa serca, ale chcę zrobić sama dla swojego spokoju.znam przypadek, gdzie ciąża książkowa, wszystkie USG w normie a dziecko żyło tylko kilka godzin ze względu na wadę serca, której nie było widać na zwykłym USG... Wiem, przypadek jeden na milion, ale jednak.

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • Ineczka Autorytet

Wysłany: 13 marca 2018, 06:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :) Gratuluje udanych wizyt a Tobie Urszulka córeczki :) Nie pamietam czy tutaj był poruszany wątek, ale tez napisze nie zaszkodzi :) Ostatnio była rozmowa na temat długości szyjki macicy i to, ze je jak jest zbyt długa to może być to przeciwwskazanie do porodu naturalnego.Z racji tego, ze. moja ma 5,8 kiedyś moja gin się ,,śmiała"", ze musza być silne plemniki, żeby się przedostać ;),ale do rzeczy zapytałam wczoraj w szkole rodzenia położnej jak to naprawdę jest z ciekawości .Dluga szyjka nie jest żadnym przeciwwskazaniem do porodu naturalnego lepiej jak jest dłuższa niż krótsza bo gdyby pojawiły się jakieś bóle ito to może zacząć się skracać i wtedy ma większy zapas .To tak z ciekawostek :) Dzisiaj idę na warsztaty z mięśni dna miednicy zobaczymy :) Miłego dnia

magdis, Anutka, Loczek2018 lubią tę wiadomość

v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
  • Ove Autorytet

Wysłany: 13 marca 2018, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry w ten słoneczny poranek!
    Melbusia, Urszulka - gratuluję udanych wizyt i córeczek pod sercem <3
    kejt0192 wrote:
    Kobietki, a czy któraś ma jakiś sprawdzony sposób na zaparcia? Męczą mnie od wczorajszego wieczoru...
    Ja niezmiennie piję szklankę wody z dwoma łyżkami błonnika i połówką cytryny - pomaga :)

Chciałam zapisać się do szkoły rodzenia przy szpitalu w którym chcę rodzić... Zajęcia startują 27 marca, ale okazało się, że nie mają już miejsc. Następna tura zaczyna się w dopiero w maju i kończy w połowie czerwca. Boję się że nie dotrwamy do tego czasu z moją szyjką, ale wstępnie zapisałam się na listę.

Ineczka, daj znać co powiedzą fajnego na warsztatach :)

Dziewczyny, na co warto zwracać uwagę przy zakupie przewijaka i rożka? Czy są jakieś kwestie które warto brać pod uwagę, czy raczej chodzi tylko o względy wizualne?

w4sqgox1ip3g0r0c.png

iv09i09ki84d2sju.png
  • katka84 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2018, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim!

ojxevcqg1xm9p63u.png
‹‹ 842 843 844 845 846 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ