LIPIEC 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
O widzę ze temat aut nie umarł
..
U mnie szyjka 3,6cm w zeszłym tyg, zobaczymy co na majówkę nam wyjdzie.
Dziewczyny, ja jestem obcykana ale chyba potrzebuje rady, w marcu byłam na zwolnieniu 7-27.03 (21 dni), w sumie 10dni byłam w pracy w tym miesiącu. Dostalam pensje, patrzę a ja prawie 10% wypłaty mam obcięte:|. Jedna księgowa każe mi czekać na druga bo ona mi nie jest w stanie wytłumaczyć jak to policzyła, ale bąknęła że na pewno dobrze i średnią pensje do L4 policzyły mi od 2016 roku!
Wyprowadźcie mnie z błędu, ale zwolnienie mam 100% ciążowe a podstawę świadczenia liczy sie z ostatnich 12miesiecy, a nie całego okresu pracy?? Bo miałam podwyżkę na poczatku zeszłego roku, od marca 2017 mam wyższą pensje więc te ostatnie 12miesiecy to juz wyższa pensja, no i chyba premie uznaniowe i świadczenie urlopowe też sie liczy do średniej? Usiadłam policzyłam w Excelu to powinnam dostać taka sama pensje jak nie wyższą o kilkadziesiąt zlotych bo premie mi podbijają średnia. No normalnie jestem załamana. Jutro czeka mnie batalia z księgową. Ratunku. -
Loczek2018 wrote:O widzę ze temat aut nie umarł
..
Dziewczyny, ja jestem obcykana ale chyba potrzebuje rady, w marcu byłam na zwolnieniu 7-27.03 (21 dni), w sumie 10dni byłam w pracy w tym miesiącu. Dostalam pensje, patrzę a ja prawie 10% wypłaty mam obcięte:|. Jedna księgowa każe mi czekać na druga bo ona mi nie jest w stanie wytłumaczyć jak to policzyła, ale bąknęła że na pewno dobrze i średnią pensje do L4 policzyły mi od 2016 roku!
Wyprowadźcie mnie z błędu, ale zwolnienie mam 100% ciążowe a podstawę świadczenia liczy sie z ostatnich 12miesiecy, a nie całego okresu pracy?? Bo miałam podwyżkę na poczatku zeszłego roku, od marca 2017 mam wyższą pensje więc te ostatnie 12miesiecy to juz wyższa pensja, no i chyba premie uznaniowe i świadczenie urlopowe też sie liczy do średniej? Usiadłam policzyłam w Excelu to powinnam dostać taka sama pensje jak nie wyższą o kilkadziesiąt zlotych bo premie mi podbijają średnia. No normalnie jestem załamana. Jutro czeka mnie batalia z księgową. Ratunku.
Tak podstawa jest liczona z ostatnich 12 miesięcy. Jesli od premii i świadczeń były odprowadzane składki ZUS to się doliczy jeśli nie, to do l4 się nie liczy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2018, 10:09
Mama Aniołka - Szymuś [*] 26.09.2014r. - 19tc
Mama Mai - mój cud ( 15.02..2016) - 2920g 52cm - 38tc cc
Mama Kingi - drugi cud ( 28.06.2018) - 3940g 56cm - 40tc cc -
Loczek2018 wrote:O widzę ze temat aut nie umarł
..
Wyprowadźcie mnie z błędu, ale zwolnienie mam 100% ciążowe a podstawę świadczenia liczy sie z ostatnich 12miesiecy, a nie całego okresu pracy?? Bo miałam podwyżkę na poczatku zeszłego roku, od marca 2017 mam wyższą pensje więc te ostatnie 12miesiecy to juz wyższa pensja, no i chyba premie uznaniowe i świadczenie urlopowe też sie liczy do średniej? Usiadłam policzyłam w Excelu to powinnam dostać taka sama pensje jak nie wyższą o kilkadziesiąt zlotych bo premie mi podbijają średnia. No normalnie jestem załamana. Jutro czeka mnie batalia z księgową. Ratunku.
wiesz co nie wiem, ale mi kadrowa poza tym, ze raz ucieła 25% za spoznione l4 to policzyła z gorka tnz, z 3 najlepszych miesiecy mam srednią, a nie np z 12 gdzie bym miała jakis 1000zł mniej. Fakt, jest taki ze powinni Ci policzyc z 3 ost miesiecy jesli juz bez l4 etc no i premie to jak wyzej, mi policzyli
-
A ja walczę z dostawca netu...w marcu miesiacu byly przerwy w dostawie a on wystawia mi fv jakby bylo wszystko ok. Pisze mu,ze byly przerwy a on ,ze mam mu udowadnic! Mowie,ze zgliszenia moje tel. a jak sie spoznilam jeden !dzien z platnoscia a dokladnie platnosc wypadala w sobote a kase mial w poniedzialek to juz mnie obciazyl kara 5 zl!
-
Podstawę wymiaru zasiłku chorobowego przysługującego ubezpieczonemu pracownikowi stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy. Jeżeli niezdolność do pracy powstała przed upływem tego 12-miesięcznego okresu, podstawę wymiaru zasiłku chorobowego stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie (4) za pełne miesiące kalendarzowe ubezpieczenia. Ponadto warto nadmienić, że podstawę wymiaru zasiłku chorobowego za jeden dzień niezdolności do pracy stanowi jedna trzydziesta część wynagrodzenia stanowiącego podstawę wymiaru zasiłku. Co istotne, ustalanie podstawy wymiaru zasiłku chorobowego opiera się na wynagrodzeniu uzyskiwanym od aktualnego płatnika składek w okresie nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego, w trakcie którego powstała niezdolność do pracy, a w konsekwencji otrzymano L4.(5) Nie można zatem uwzględnić w podstawie wymiaru zasiłku chorobowego wynagrodzenia ze stosunku pracy osiągniętego u byłego pracodawcy.
6. Co musisz zrobić po otrzymaniu L4?
W pierwszej kolejności należy niezwłocznie, nie później niż drugiego dnia nieobecności, zawiadomić pracodawcę o przyczynie swojej nieobecności i przewidywanym okresie jej trwania. Następnie, zgodnie z aktualnie obowiązującym art. 62. ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa zaświadczenie lekarskie należy dostarczyć pracodawcy nie później niż w ciągu 7 dni od daty jego otrzymania. Niedopełnienie tego obowiązku powoduje obniżenie o 25% wysokości zasiłku przysługującego za okres od 8 dnia orzeczonej niezdolności do pracy do dnia dostarczenia zaświadczenia lekarskiego, chyba że niedostarczenie zaświadczenia nastąpiło z przyczyn niezależnych od ubezpieczonego.
Zrodlo :
https://mamopracuj.pl/l4-w-ciazy-co-powinnas-wiedziec-zanim-pojdziesz-na-zwolnienieWiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2018, 10:31
-
Pixi a skad wiesz ze espace ma tak beznadziejnie z tymi siedzeniami?? My mysle za 4 lata zdecydujemy sie raz jeszcze sprobowac
ale to taki luzny pom,ysł narazie. A moi rodzice nie maja samochodu, bo ojciec jest po guzie mozgu i nie prowadzi od 10 prawie lat i chce miec opcje zeby ich zabrac gdzies czy cos
-
Witam. Wpadłam się przywitać. Rośniemy w siłę i ciągle w biegu. Pogoda coraz piękniejsza. Poprane i wyprasowane ubranka.
Teraz czekamy tylko. Jutro ginekolog z pakietu, 10 kwietnia echo a 25 kolejna wizyta. Młoda się rusza i czasem aż brzuszek faluje. Cieszę się że u was okPixiDixi, anecz_kaa, katka84, Urszulka89, melbusia88, Ove lubią tę wiadomość
-
anecz_kaa wrote:Pixi a skad wiesz ze espace ma tak beznadziejnie z tymi siedzeniami?? My mysle za 4 lata zdecydujemy sie raz jeszcze sprobowac
ale to taki luzny pom,ysł narazie. A moi rodzice nie maja samochodu, bo ojciec jest po guzie mozgu i nie prowadzi od 10 prawie lat i chce miec opcje zeby ich zabrac gdzies czy cos
Aneczka popatrz na ten link co podeslalam i tam jest test przypatrz sie ile jest miejsca. Troche malutko, tylko male dzieci sie tam zmieszcza.
Edit: Aneczka pamietam o Tobie, ponoc dzis bedzie juz laptop ( juz 2 razy odwolywal mi informatyk date odbioru). Dam Ci znac.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2018, 10:49
-
panan12 wrote:Dziewczyny wczoraj i przedwczoraj lekkie skurcze. Szyjka miękka, ledwo mogę ją dostać. Co robić?Mama Aniołka - Szymuś [*] 26.09.2014r. - 19tc
panan12 wrote:Ale to tak ma być? Szyjka miękka jest od 2 tygodni, dużo śluzu a skurcze nie mam cały dzień tylko parę minut dziennieMama Aniołka - Szymuś [*] 26.09.2014r. - 19tc
nick nieaktualny