X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • karolcia87 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2018, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też zmieniany i poszliśmy bardziej właśnie w praktyczne niż wyglądające i tak właśnie padło na Citroena Berlingo. Z tyłu kanapa dzielona na 3 każdy ma swoje miejsce więc przy dwójce dzieci jak najbardziej się sprawdzi i jeszcze wygodnie jakiś pasażer pojedzie. Bagażnik olbrzymi, wózek wchodzi bez składania ramy nawet no i rozsuwane drzwi. Jak dla mnie wystarczy zalet :)

aniołek w niebie Mikołaj 12.2013
    Córka Aurelka 09.2015 <3
    klz9krhm9br6smg4.png
  • Ove Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2018, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę temat samochodów... Tak się składa że i u nas też na czasie :)
    Mamy 18 letnie audi A3, niestety trzydrzwiowe. Samochód świetny, praktycznie bezawaryjny, z ekstra silnikiem, ale szukamy czegoś 5-drzwiowego.
    Tż jest fanem audi, ale jako że nic nie możemy znaleźć to ostatnio zaczął coś wspominać o Citroenie Picasso (w tym też o Grand Picasso, ale myślę, że taki kolos nam jeszcze nie potrzebny)

A generalnie ja już po wizycie... I niestety nie mam dobrych wieści .
    Szyjka się skraca (25mm) i jest mniej twarda niż ostatnio - teraz to i mój wyluzowany lekarz kazał mi przystopować i leżeć. Powiedział, że na spacer od czasu do czasu mogę wyjść, ale bez przesady. A jakby coś się działo, to mam dzwonić w nocy o północy lub ip.
    Wszystkie nasze plany wyjazdowo-weselne wzięły w łeb - mam zakaz wyjazdu na weekend majowy i generalnie gdziekolwiek. No i koniecznie kontrola za dwa tygodnie Trochę mnie to przybiło, ale muszę myśleć pozytywnie - od wizyty do wizyty i do przodu.
    Jutro zapytam też w Szkole Rodzenia,czy możemy przyspieszyć kurs - na pierwszych zajęciach wspominali, że nie powinno być z tym problemu, więc może zaczniemy chodzić 2x tygodniu. Na szczęście są tam worki saco na których można mieć pozycję półleżącą, więc nie będę musiała siedzieć na twardym krzesełku.

Z pozytywnych informacji to ostatnio tż kupił na olx całkiem sporo ubranek za 180 zł, a w święta dostaliśmy 3 torby ubrań od mojego kuzyna. Także teraz mamy ubranek po kokardkę - myślę, że na najbliższe 3-4 miesiące mamy wszystko .
    Trzeba to będzie tylko poprać, posegregować rozmiarami i poukładać w szafie.

w4sqgox1ip3g0r0c.png

iv09i09ki84d2sju.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2018, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ove wrote:
    Mamy 18 letnie audi A3, niestety trzydrzwiowe. Samochód świetny, praktycznie bezawaryjny, z ekstra silnikiem, ale szukamy czegoś 5-drzwiowego.
    Tż jest fanem audi, ale jako że nic nie możemy znaleźć to ostatnio zaczął coś wspominać o Citroenie Picasso (w tym też o Grand Picasso, ale myślę, że taki kolos nam jeszcze nie potrzebny)

Szyjka się skraca (25mm) i jest mniej twarda niż ostatnio - teraz to i mój wyluzowany lekarz kazał mi przystopować i leżeć. Powiedział, że na spacer od czasu do czasu mogę wyjść, ale bez przesady. A jakby coś się działo, to mam dzwonić w nocy o północy lub ip.
    Wszystkie nasze plany wyjazdowo-weselne wzięły w łeb - mam zakaz wyjazdu na weekend majowy i generalnie gdziekolwiek. No i koniecznie kontrola za dwa tygodnie Trochę mnie to przybiło, ale muszę myśleć pozytywnie - od wizyty do wizyty i do przodu.
    Jutro zapytam też w Szkole Rodzenia,czy możemy przyspieszyć kurs - na pierwszych zajęciach wspominali, że nie powinno być z tym problemu, więc może zaczniemy chodzić 2x tygodniu. Na szczęście są tam worki saco na których można mieć pozycję półleżącą, więc nie będę musiała siedzieć na twardym krzesełku.

Z pozytywnych informacji to ostatnio tż kupił na olx całkiem sporo ubranek za 180 zł, a w święta dostaliśmy 3 torby ubrań od mojego kuzyna. Także teraz mamy ubranek po kokardkę - myślę, że na najbliższe 3-4 miesiące mamy wszystko .
    O kurcze, to niedobrze z tą szyjka, ja idę na kontrolę jutro i już się cała trzęsę. :( Ostatnio miała 3cm...

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2018, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny:-) święta święta i po świętach. Dobrze ze u was bez większych problemów.

Ove współczuję, ale na pewno dasz radę, już 2 /3 za nami, jesteśmy dzielnego babki ;-)

Ja jutro wieczorem wizyta i też myślę o swojej szyjce. Co ma być to będzie.

Ove lubi tę wiadomość

l22n6iyek016fbg8.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2018, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ove wrote:

Pocieszę Cię może tym, że też przeszłam skracającą się szyjkę ale od 30 tc. Mnóstwo strachu, współczuję Ci :* Wiara czyni cuda. U nas luteina była do 37tc wtedy a młoda urodziła się 3 dni po terminie ;)

Ove lubi tę wiadomość

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • PixiDixi Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2018, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ove a kiedy pessar? Cos mowil lekarz?

• anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2018, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ss mam renault megane w kombi i opla astre hatchback. Tylko foteliki mamy recaro monza nova i sa b szerokie i na isofixie i 3 fotel sie nie zmiesci chocby nie wiem co

• anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2018, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ove wlasnie a pessat lub szew?

• Duzaa Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2018, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej my też niedawno zainwestowalismy w autko :) kupiliśmy tuscona i bardo jesteśmy zadowoleni jak na naszą trojeczke miejsca aż nadto ^^
    Ove współczuję ale dasz radę! Dobrze że masz pozytywne nastawienie to najważniejsze :)

oar89jcggibdab41.png
  • MałaCzarna1988 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2018, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ove a czy skracająca się szyjka macicy nie jest przeciwwskazaniem do chodzenia do szkoły rodzenia? Na Twoim miejscu zapytała bym sie o to lekarza lub przedzwoniła do szkoły rodzenia.
    Np tam gdzie ja sie zapisałam do szkoły rodzenia jest obowiązek dostarczenia zaświadczenia od lekarza, że wszystko ok.

PixiDixi lubi tę wiadomość

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • Ove Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2018, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    O kurcze, to niedobrze z tą szyjka, ja idę na kontrolę jutro i już się cała trzęsę. :( Ostatnio miała 3cm...
    Będzie dobrze, musi być :*
    PixiDixi wrote:
    Ove a kiedy pessar? Cos mowil lekarz?
    No właśnie nie - poki co leżenie, luteina, dha i magnez. Zastanawiam się czy to był dobry wybór, by bardziej słuchać się tego lekarza. Zobaczę za 2 tygodnie co się wydarzy.Jak nie będzie miał planu, a szyjka dalej będzie się skracać to chyba zdecyduje się na zmiane i pojde do tego, który mówił o sterydach na rozwój płuc. Zastanawiam się też czy nie skosultowac tego z położną ze szkoły rodzenia...
    MałaCzarna1988 wrote:
    Ove a czy skracająca się szyjka macicy nie jest przeciwwskazaniem do chodzenia do szkoły rodzenia? Na Twoim miejscu zapytała bym sie o to lekarza lub przedzwoniła do szkoły rodzenia.
    Np tam gdzie ja sie zapisałam do szkoły rodzenia jest obowiązek dostarczenia zaświadczenia od lekarza, że wszystko ok.
    Lekarz powiedział ze nie muszę non stop leżeć, tylko wiekszosc czasu i mogę przejść od czasu do czasu na krótki spacer, wiec wyszłam z założenia że szkoła rodzenia nie będzie dużym problemem - tym bardziej ze mam 5 min samochodem od domu. Ale macie racje - dopytam. Mamy tam fajna położna i chyba do niej uderze w pierwszej kolejności. I może podpowie mi coś odnośnie lekarza i szpitali...

w4sqgox1ip3g0r0c.png

iv09i09ki84d2sju.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 06:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hm, przy mojej szyjce miałam reżim leżenie i tylko do łazienki wychodziłam. No i to już był 30 tc. Także nie wiem, ale ja na Twoim miejscy wstrzymałabym się z tą szkoła na 2 tygodnie aż do następnej wizyty. Wiesz, samo chodzenie, siedzenie (jazda autem) - robisz nacisk ciężarem macicy na szyjkę. Ale to jest tylko moje zdanie ;) Ja miałam wtedy szyjkę 2,7cm - po dwóch tygodniach miałam 2,5. A potem dosyć ładnie się zatrzymała do tego 37 tc była na etapie 2,3cm i tak już została.

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 07:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ove jest tu mama której szyjka sie skrocila i urodzila i niestety dziecko zmarlo. A z tego co wiem 25 mm to malo na tym etapie a dzieci to skrajne wcześniaki wiec tez lezalabym plackiem a lekarz nie wiem sama

• anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzis mamy spokoj bo panienki jada do przedszkola :) ja mam plan isc do ogrodu i ogarnąć pranie bo chwilowo poleglam :p

• PixiDixi Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 07:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz dziwny...:( , nie chcialam siac paniki,ale widzę,ze piszecie to co tez i ja bym napisala...
    Przy takiej szyjce moja gin zaklada pessary a juz na milion procent jest rezim lozkowy i takie gadanie,ze mozesz chodzic to juz glupiego gadanie. Zmienilabym gina, ten jest jakis...aj powstrzymam sie.

• PixiDixi Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe zadam dziwne pytanie ;) jestem juz w 7 miesiacu i trzeci trymestr a moj suwaczek uparcie pokazuje 6 miesiac czy ktos cos wie o co kaman?? :)

• Nalia Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ove, może skonsultuj to jeszcze z innym lekarzem? Ja przy szyjce 3 cm już miałam nakaz odpoczynku, chodzenia mniej, nie mogłam wyjeżdżać na Wielkanoc, sprzatac itp. Choć nie musiałam leżeć cały czas, mogłam sobie zrobić coś do jedzenia, posiedzieć - z resztą czytałam o reżimie łóżkowym i mamy ginekolog i ona odradzała całkowite leżenie plackiem cały dzień. Dzisiaj wizyta i zobaczymy, co z szyjka. Lekarz mówił, że jak będzie się dalej skracała, to założy pessar.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anecz_kaa wrote:
    Ove jest tu mama której szyjka sie skrocila i urodzila i niestety dziecko zmarlo. A z tego co wiem 25 mm to malo na tym etapie a dzieci to skrajne wcześniaki wiec tez lezalabym plackiem a lekarz nie wiem sama
    A to nie był 19tc?

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba ale w 26 tez szalu nie ma :( i szyjka moze z dnia na dzien poleciec

• anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I rok temu moja szwagierka w 32 tc trafila do szpitala z szyjka 0.5 cm i skurczami co2 min. Robili wszystko zeby wczesniaka nie urodzila a na pessar czy szew bylo za pozno. Lekarz ktory ja przyjmowal powiedzial ze tydzien wcześniej napewno nie bylo ok. Sterydy na pluca, fenoterol, tony magnezu i lezala plackiem 6 tyg. Ze szpitala nikt jrj nie wypuścił.

‹‹ 904 905 906 907 908 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ