X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • Ove Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pixi, nie masz co się powstrzymywać :) od tego tu jesteśmy, by wymieniać się pogladami - nawet jeśli nie są one pochlebne :)

Co do pessara to podobno lekarze starają się go coraz bardziej unikać ze względu na ryzyko infekcji która też może przyczyniać się do porodu przedwczesnego.

Pójdę w piątek do tego drugiego lekarza, zobaczę co on powie. Od razu poproszę go też o wymaz by mieć pewność że nic się nie przyplatało.

A póki co macie racje - daruje sobie i szkołe rodzenia i wszelkie spacery.

Niestety moja szyjka od początku nie była długa bo miała raptem 33mm w 17 tc.

w4sqgox1ip3g0r0c.png

iv09i09ki84d2sju.png
  • anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiec lez i tyle. Nie masz dzieci wiec spokojnie :)

A z tym pessarem i infekcjami tez racja. Kuzynce lekarz jakos go czyscil. I uwaga 1 ciaza wczesniak 33 tc, 2 ciaza 36 tc a 3 ( po pol roku wpadka) 38! Wszystkie ciaze na podtrzymaniu

• Nalia Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ove wrote:
    Pixi, nie masz co się powstrzymywać :) od tego tu jesteśmy, by wymieniać się pogladami - nawet jeśli nie są one pochlebne :)

Co do pessara to podobno lekarze starają się go coraz bardziej unikać ze względu na ryzyko infekcji która też może przyczyniać się do porodu przedwczesnego.

Pójdę w piątek do tego drugiego lekarza, zobaczę co on powie. Od razu poproszę go też o wymaz by mieć pewność że nic się nie przyplatało.

A póki co macie racje - daruje sobie i szkołe rodzenia i wszelkie spacery.

Niestety moja szyjka od początku nie była długa bo miała raptem 33mm w 17 tc.
    A szyjka jest twarda czy miękka?

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Ove Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadia, mówił, że twarda i konsystencja jest ok.

w4sqgox1ip3g0r0c.png

iv09i09ki84d2sju.png
  • Ove Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anecz_kaa wrote:
    Wiec lez i tyle. Nie masz dzieci wiec spokojnie :)

A z tym pessarem i infekcjami tez racja. Kuzynce lekarz jakos go czyscil. I uwaga 1 ciaza wczesniak 33 tc, 2 ciaza 36 tc a 3 ( po pol roku wpadka) 38! Wszystkie ciaze na podtrzymaniu
    Pocieszające :) bo myślałam że z kolejną ciaza jest gorzej. I już się zastanawiałam jak to będzie u nas, bo nie chcemy by synek był jedynakiem ;)

w4sqgox1ip3g0r0c.png

iv09i09ki84d2sju.png
  • anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oni po 1 synu czekali chyba 4 lata i ciaze zakonczone cc a po 2 wpadli :p i male dziecko stres krotki odstep i ok. Skonczyli na 3 synach :p

• PixiDixi Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    Ove, może skonsultuj to jeszcze z innym lekarzem? Ja przy szyjce 3 cm już miałam nakaz odpoczynku, chodzenia mniej, nie mogłam wyjeżdżać na Wielkanoc, sprzatac itp. Choć nie musiałam leżeć cały czas, mogłam sobie zrobić coś do jedzenia, posiedzieć - z resztą czytałam o reżimie łóżkowym i mamy ginekolog i ona odradzała całkowite leżenie plackiem cały dzień. Dzisiaj wizyta i zobaczymy, co z szyjka. Lekarz mówił, że jak będzie się dalej skracała, to założy pessar.

Nalia w porzadku ,ze cytujesz mameginekolog o niekoniecznie nie lezeniu non stop,ale w przypadku skracajacej sie szyjki tutaj nie ma zastosowania. Tutaj musi byc bezwzgledne lezenie i tyle. To co piszesz dotyczy krwiakow a szyjka nie "znosi" kompromisow i lezenie jest absolutnym wskazaniem.

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z szyjką nie ma żartów. Ja sama się swoją martwię bo ma 3 cm. Jest podobno twarda i zamknięta a lekarz twierdzi że na razie bez paniki jest ok bo twarda ale boje się okropnie. Mam na razie się oszczędzać do następnej wizyty.
    Koleżanka w 26 tc znalazła się w szpitalu z szyjką na 1 cm. Na szczęście donosiła szczęśliwie

• blama Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry kochane.. po świętach :) minęły szybko ale bardzo przyjemnie. Obiecaliśmy sobie z mężem, że od kwietnia bierzemy się za wyprawkę i remoncik i tak oto wczoraj zakupiliśmy farby, wykładzinę itp. :) Mała w brzuszku szaleje co też bardzo cieszy, w nocy męczą mnie skurcze łydek ale widzę nie tylko ja jedna mam taki problem :). Co do szyjki - ja w 20 tyg miałam 35 mm, Pani Doktor powiedziała że jest ok i mam nadzieję że i teraz będzie dobrze, choć zawsze mam stresa w tej kwestii..

PixiDixi, Loczek2018 lubią tę wiadomość

ex2btv73igihq37e.png

relgx1hp11ql973x.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Temat szyjki na tapecie :p powiem wam, ze za dwa tygodnie mam wizytę i zastanawiam się nad swoją. Ogólnie była od początku ok ale na ostatniej wizycie mojej gin coś się nie podobało, po zmierzeniu na usg wyszło że jednak wszystko ok. Ale cień strachu pozostał... I to widmo z poprzedniej ciąży...:/ wiem, że wtedy to było skracanie spowodowane przez zakażenie dróg moczowych a co za tym idzie z parciem (nie mogłam wogóle zrobić siku przez 3 dni) ale strach zostaje...

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • MałaCzarna1988 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja bratowa od 29 tygodnia leżała w szpitalu przez skracającą się szyjkę - tam podali jej sterydy itp. Nie zakładali jej ani pessara ani szwu. W 34 tygodniu, przed samymi Świętami Bożego Narodzenia, dostała przepustkę do domu (miała w domu 3 latka, który bardzo tęsknił itp). Lekarz zapewniał, że na pewno jeszcze nie urodzi, zalecenił oszczędny tryb życia itp. Dwa dni później urodziła. Mały urodził się dość spory i był silny wiec szybko wypuścili ich do domu. Po niespełna 2 tygodniach wrócili do szpitala bo mały dostał zapalenia oskrzelików - przez 1,5 miesiąca siedzieli z nim na zmianę w szpitalu. Obecnie ma 16 miesięcy i ma się świetnie, chodzi do żłobka, bije starszego brata, szybko nadrobił zaległości :)

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • PixiDixi Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie zalozyli bo pessar czy szew zaklada sie id 20 do 29 tc .Pozniej tylko lezenie i sterydy.

• olcia87 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    A to nie był 19tc?
    Jeśli to chodzi o mnie to tak był to 19 tc.

Mama Aniołka - Szymuś [*] 26.09.2014r. - 19tc
    Mama Mai - mój cud ( 15.02..2016) - 2920g 52cm - 38tc cc
    Mama Kingi - drugi cud ( 28.06.2018) - 3940g 56cm - 40tc cc
  • MałaCzarna1988 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pixi pewnie przez to nie założyli - temat pessarów i szwów jest mi kompletnie obcy. Ove na Twoim miejscu bym dużo leżała.

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • olcia87 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ove wrote:
    Pocieszające :) bo myślałam że z kolejną ciaza jest gorzej. I już się zastanawiałam jak to będzie u nas, bo nie chcemy by synek był jedynakiem ;)
    Mam nadzieje ze się na mnie nie obrazisz. Szyjka 2.5 nie jest już dobra szyjka zwłaszcza ze jak piszesz nie jest już twarda. Dziwie się lekarzowi ze pozwolił Ci wstawać. A o szkole rodzenia to wydaje mi się ze nie ma mowy. Zresztą jak powiesz długość szyjki sami Ci to powiedzą. Co do pessara bzdury. Ja mialam.w drugiej ciąży od 18 tc co trzy dni brałam globulki macmirror i zero bakterii do końca. Co do kolejnych ciąż. Rzeczywiście nie ma reguly. Pierwsza ciąża strata syna w 19tc całkowite skrócenie szyjki, w drugiej w 18tc szyjka 3.5 cm i nakaz lezenia wstawalam tylko do wc, na taką był założony pessar. A w tej ciąży w tej chwili 28 tc i szyjka 5 cm. Wiec reguły nie ma. Z tym ze cały czas biorę magnez luteine dha kazdy ribi jal chce, ale ja uwazam ze teho nie mozna sobie bagatelizowac. Zwlaszcza ze dziecko jest twraz co raż bardziej ciezkie i oslabiona szyjka nie lubi ciężaru.

Ove lubi tę wiadomość

Mama Aniołka - Szymuś [*] 26.09.2014r. - 19tc
    Mama Mai - mój cud ( 15.02..2016) - 2920g 52cm - 38tc cc
    Mama Kingi - drugi cud ( 28.06.2018) - 3940g 56cm - 40tc cc
  • PixiDixi Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia no teraz to masz szyjke imponujaca :)

Co do kolejnych ciaz to i tak wszystko rozbija sie o to co bylo przyczyna skracania. Jesli bakterie to sprawa "prosta" a jesli jest to typowa niewydolnosc szyjki to tego sie nie zmieni bo jest to zwiazane z uwarunkowaniami np.tkanka laczna i tego sie nie poprawi wiec prewencja to jedyne co mozna zrobic.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2018, 08:58

olcia87 lubi tę wiadomość

• PixiDixi Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zmieniajac na chwilke temat i wracajac do kwestii aut, Aneczka widzialam opla zafire i masz racje nie jedt dla nas. Te tylne siedzenia to jak krolik z kapelusza ;) wyciaga sie z bagaznika i sa jakies takie hmm tak jakby siedzeniami , nie dla nas kompletnie a szkoda.
    Szala przechyla sie w strone WV Sharana :)

Ponizej przesylam link do strony gdzie sa testowane i opisywane auta dla wiekszych rodzin, moze sie przyda :)

http://www.psur.pl/a.aspx?id=381

Ciekawy dla mnie jest tez Chrysler Voyager :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2018, 09:23

• anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PixiDixi wrote:
    Zmieniajac na chwilke temat i wracajac do kwestii aut, Aneczka widzialam opla zafire i masz racje nie jedt dla nas. Te tylne siedzenia to jak krolik z kapelusza ;) wyciaga sie z bagaznika i sa jakies takie hmm tak jakby siedzeniami , nie dla nas kompletnie a szkoda.
    Szala przechyla sie w strone WV Sharana :)

Bo ja wczoraj sie nie chciałam wymadrzac i tez kiedys bylam napalona na zafire i mi przeszło jak zobaczylam jak to wyglada. Jako 7os z doskoku ok, na stale nie ma opcji. Wczoraj ogladalam grand scenic i espace i grand wizualnie jako tako espace porazka :/ te od 2014 r mi sie podobaja V ale cena troche za wysoka a budowa za pasem :/ musze je jeszcze sprawdzic jak wygladaja na zywo. Ja z mojej meganki jestem b zadowolona bo jak jej nie popsuje to jest ok :p

• shadee Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moj gin przy szyjce 3,2 w 25 tc jakoś zbyt zadowolony nie był
    posprawdzał dokładnie, stwierdził że powodów do paniki na razie nie ma ale trzeba uważać i się oszczędzać.
    na kolejnej wizycie zobaczymy co dalej

9ewndqk37cm5zgbo.png

k0kdjw4z4bjlhzwp.png

• PixiDixi Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    E tam Aneczka jestesmy tu tez by dzieki doswiadczeniom i ich wymianie nie popelniac bledow. Tak wiec o madrzenie sie poprosze :) dla mnie to strata czasu ta zafira na szczescie byla dosyc blisko wiec wiec nie gderam mezowi nad glowa.
    Espace faktycznie slabo bo widzialam na tescie,ze z tylu w ostatnim rzedzie praktycznie nie ma miejsc na nogi!
    Co do chryslera to czesci moga byc drogie .

‹‹ 905 906 907 908 909 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ