LIPIEC 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny ja po wizycie i wszystko w porządku
. Mały waży 1300 g, szyjka długa, zamknięta, ponad 4 cm. Jeszcze dwie wizyty co 3 tyg a potem już wizyty w szpitalu
.
blama, Duzaa, katka84, Urszulka89, melbusia88, Vanilka, karolcia87 lubią tę wiadomość
-
Witam Was dziewczyny, ojjj naprawde dlugo mnie tu nie bylo
ale u nas wszystko w porzadku. Tez bd teraz miec wizyty co 3 tyg. Moj obwod w brzuchu to 105
ale wszyscy mowia ze poszlo mi wszystko w brzuch. Moja obecna waga 78kg/168cm +10 na plusie juz. Przygotowania do przyjscia synka juz zaczelam. Szafa zrobiona na wymiar w jego przyszlym pokoju i od tego wlasnie zaczelam, od prania wszystkiego tego co dostalam
lozeczko jeszcze z meza hihi przemalowane na bialo, wanienke, kocyk z podusia kupilam, zakupy na gemini zrobione. Jeszcze pierdoly kosmetyczne i drobne rzeczy zostaly. Boje sie ze maly wyskoczy szybciej.
Ja tez mam kilka pytan
1. Czy te majtki poporodowe sa potrzebne dla kobiet po cesarce?
2. Ma ktos taki elektryczny odciagacz kataru pingo lub haxe jak sie to sprawdza? Bo ani katarek ani frida mi nie odpowiadaja. Jedno ze trzeba odkurzacz co wydaje mi sie absurdalne a drugie ze zarazki sie przenosza na rodzicow... mozna to jakos obejsc?
3. Jak dlugo lub ile sztuk zuzywa sie pampersow o numerze 1? Kiedy dziecko przechodzi na 2? Takie standardowe dziecko na 3 kg powiedzmy. Bo rozumiem ze wczesniak bd dluzej uzywal.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2018, 19:15
-
Ja skompletowalam taka liste (z roznych list z neta, co mnie sie wydaje ze bedzie potrzebne i po przeczytaniu opinii na forach i na srokao)
Ubranka
- 6 - 9 sztuk body z krótkim i długim rękawem w zależności od pory roku
- 4 koszulki lub kaftaniki z krótkim i długim rękawem
- 2-3 ciepłe bluzy lub sweterki
- 4 - 6 pajacyków
- 4 - 6 par śpioszków
- 3 pary spodenek dresowych lub półśpiochów
- 2 cienkie czapeczki
- 4 pary bawełnianych skarpetek
- kombinezon, czapka, rękawiczki (w zależności od pory roku)
- niedrapki (głównie do szpitala - można zastąpić skarpetkami)
- rampersy bardzo wychwalane przez mamy
Ubranka to taka orientacyjna lista, wydaje mi sie ze to i tak malo i to kazda z nas najlepiej wie ile chce czego miec czy np woli czesciej prac i stawia na minimalizm.
Kosmetyki
- nawilżone chusteczki babydream sensitive
- patyczki do uszu (takie z grubszą końcówką), duże płatki kosmetyczne lub gaziki
- nożyczki do paznokci z zaokrąglonymi końcami
- myjka - niekoniecznie
- krem na odparzenia linomag zielony masc, sudocrem, bepanthen niebieski masc ochronna
- oliwka lub mleczko nawilżające
- preparat do kąpieli babydream lub hipp
- octenisept
- szczoteczka do włosów
- pieluszki pampers newborn
- 2 ręczniki kąpielowe z kapturkiem
- 15 tetrowych pieluszek 5 flanelowych
- krem ochronny do buzi (w zależności od pory roku przeciwsłoneczny lub chroniący przed zimnem)
- proszek lub płyn do prania ubranek niemowlęcych + plyn do plukania lovela
- wkladki laktacyjne, podklady poporodowe
- sol fizjologiczna w ampulkach, woda morska w sprayu
- aspirator do noska: elektryczny odciagacz kataru np pingo lub haxe badz frida do noska
Akcesoria
- wanienka najlepiej ze stelażem
- przewijak + organizer + podklady do przewijania
- wózek 3w1
- poduszka do karmienia rogal
- 2 smoczki avent mini 0-2 + lancuszek do smoczka
- 1 butelka ze smoczkiem, Smoczek do butelek z serii Avent Natural dla noworodków – 0m+ (nr 1) i butelka antykolkowa 125
- szczotka do mycia butelek
Sen dziecka
- 2 kocyki
- 2 prześcieradła
- 2 poszewki pościelowe i 1 kołderka (można nie kupować i zastąpić kocykiem lub śpiworkiem)
- rożek lub otulacz, mozna zrobic z kocyka 80x80
- śpiworek - niekoniecznie
- łóżeczko
- wygodny materac + ceratka + ochraniacz na szczebelki
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2018, 17:46
-
Dzień dobry,
Melduję się już po zastrzyku z immunoglobuliny! Na szczęście udało się go zrobić bez problemów, choć trochę czasu nam to zajęło. Musiałam czekać na lekarza aż mnie zbada, zbierze cały wywiad medyczny, zatrzyk, a potem leżenie pod ktg.
Wizyta u dentysty trochę mniej udana - okazało się, że nie jest to nowy ubytek, tylko ukruszył się kawałek zęba, gdzie mam plombę. Dentystka stwierdziła, że ją wymienimy, bym miała już spokojną głowę po porodzie. I nie wiem czy to był dobry pomysł Wyjęła starą, ale niestety dziąsło krwawi i nie można założyć nowej. Póki co założyła tylko tlenek cynku - mam się zgłosić 15 maja i może wtedy się uda. A jak nie to po porodzie... No i być może ząb okaże się do leczenia kanałowego
Co do obwodów to u mnie tydzień temu było 91/92 cm i utrzymuje się na tym poziomie mniej więcej od 3 tygodni. I zaczęłam się martwić czy aby na pewno wszystko jest OK. Zobaczę jutro, bo czwartek to dzień mierzenia -
dżelka wrote:Ja skompletowalam taka liste (z roznych list z neta, co mnie sie wydaje ze bedzie potrzebne i po przeczytaniu opinii na forach i na srokao)
Ubranka
- 6 - 9 sztuk body z krótkim i długim rękawem w zależności od pory roku
- 4 koszulki lub kaftaniki z krótkim i długim rękawem
- 2-3 ciepłe bluzy lub sweterki
- 4 - 6 pajacyków
- 4 - 6 par śpioszków
- 3 pary spodenek dresowych lub półśpiochów
- 2 cienkie czapeczki
- 4 pary bawełnianych skarpetek
- kombinezon, czapka, rękawiczki (w zależności od pory roku)
- niedrapki (głównie do szpitala - można zastąpić skarpetkami)
- rampersy bardzo wychwalane przez mamy
Ubranka to taka orientacyjna lista, wydaje mi sie ze to i tak malo i to kazda z nas najlepiej wie ile chce czego miec czy np woli czesciej prac i stawia na minimalizm.
Kosmetyki
- nawilżone chusteczki babydream sensitive
- patyczki do uszu (takie z grubszą końcówką), duże płatki kosmetyczne lub gaziki
- nożyczki do paznokci z zaokrąglonymi końcami
- myjka - niekoniecznie
- krem na odparzenia linomag zielony masc, sudocrem, bepanthen niebieski masc ochronna
- oliwka lub mleczko nawilżające
- preparat do kąpieli babydream lub hipp
- octenisept
- szczoteczka do włosów
- pieluszki pampers newborn
- 2 ręczniki kąpielowe z kapturkiem
- 15 tetrowych pieluszek 5 flanelowych
- krem ochronny do buzi (w zależności od pory roku przeciwsłoneczny lub chroniący przed zimnem)
- proszek lub płyn do prania ubranek niemowlęcych + plyn do plukania lovela
- wkladki laktacyjne, podklady poporodowe
- sol fizjologiczna w ampulkach, woda morska w sprayu
- aspirator do noska: elektryczny odciagacz kataru np pingo lub haxe badz frida do noska
Akcesoria
- wanienka najlepiej ze stelażem
- przewijak + organizer + podklady do przewijania
- wózek 3w1
- poduszka do karmienia rogal
- 2 smoczki avent mini 0-2 + lancuszek do smoczka
- 1 butelka ze smoczkiem, Smoczek do butelek z serii Avent Natural dla noworodków – 0m+ (nr 1) i butelka antykolkowa 125
- szczotka do mycia butelek
Sen dziecka
- 2 kocyki
- 2 prześcieradła
- 2 poszewki pościelowe i 1 kołderka (można nie kupować i zastąpić kocykiem lub śpiworkiem)
- rożek lub otulacz, mozna zrobic z kocyka 80x80
- śpiworek - niekoniecznie
- łóżeczko
- wygodny materac + ceratka + ochraniacz na szczebelkiMama Aniołka - Szymuś [*] 26.09.2014r. - 19tc
Mama Mai - mój cud ( 15.02..2016) - 2920g 52cm - 38tc cc
Mama Kingi - drugi cud ( 28.06.2018) - 3940g 56cm - 40tc cc -
dżelka wrote:Witam Was dziewczyny, ojjj naprawde dlugo mnie tu nie bylo
ale u nas wszystko w porzadku. Tez bd teraz miec wizyty co 3 tyg. Moj obwod w brzuchu to 105
ale wszyscy mowia ze poszlo mi wszystko w brzuch. Moja obecna waga 78kg/168cm +10 na plusie juz. Przygotowania do przyjscia synka juz zaczelam. Szafa zrobiona na wymiar w jego przyszlym pokoju i od tego wlasnie zaczelam, od prania wszystkiego tego co dostalam
lozeczko jeszcze z meza hihi przemalowane na bialo, wanienke, kocyk z podusia kupilam, zakupy na gemini zrobione. Jeszcze pierdoly kosmetyczne i drobne rzeczy zostaly. Boje sie ze maly wyskoczy szybciej.
Ja tez mam kilka pytan
1. Czy te majtki poporodowe sa potrzebne dla kobiet po cesarce?
2. Ma ktos taki elektryczny odciagacz pokarmu pingo lub haxe jak sie to sprawdza? Bo ani katarek ani frida mi nie odpowiadaja. Jedno ze trzeba odkurzacz co wydaje mi sie absurdalne a drugie ze zarazki sie przenosza na rodzicow... mozna to jakos obejsc?
3. Jak dlugo lub ile sztuk zuzywa sie pampersow o numerze 1? Kiedy dziecko przechodzi na 2? Takie standardowe dziecko na 3 kg powiedzmy. Bo rozumiem ze wczesniak bd dluzej uzywal.
1.Moja siostra miała dwie cc i miała te gatki z siatki też po lepiej jej trzymały nawet opatrunek na ranie. Wszystkie normalne majtki były niższe niż rana lub wychodziły w połowie niej i były dla niej nie wygodne.
2. Chodzi ci o odciągacz kataru chyba?Bo frida i katarek to właśnie do tego. Ja nie miałam do 6 miesięcy nic przy starszej - jakoś o katarze nie pomyślałam i na szczęście go nie było. Potem kupiłam ten katarek do odkurzacza i zanim dziecku zrobiłam "zabieg" to sama próbowałam. Jest jak najbardziej ok dla mnie. Moja siostra stosowała katarek od początku przy dwójce.
3. Co do pampersów to kup sobie najpierw rozmiar 1, potem zobaczysz jak Ci pójdą te pieluchySklepy są otwarte non stop :p moja miała wagę ok 3,80kg i zużyłam 2 paczki 1 a potem już były 2.
olcia87 lubi tę wiadomość
-
Ove wrote:Dzień dobry,
Melduję się już po zastrzyku z immunoglobuliny! Na szczęście udało się go zrobić bez problemów, choć trochę czasu nam to zajęło. Musiałam czekać na lekarza aż mnie zbada, zbierze cały wywiad medyczny, zatrzyk, a potem leżenie pod ktg.
Wizyta u dentysty trochę mniej udana - okazało się, że nie jest to nowy ubytek, tylko ukruszył się kawałek zęba, gdzie mam plombę. Dentystka stwierdziła, że ją wymienimy, bym miała już spokojną głowę po porodzie. I nie wiem czy to był dobry pomysł Wyjęła starą, ale niestety dziąsło krwawi i nie można założyć nowej. Póki co założyła tylko tlenek cynku - mam się zgłosić 15 maja i może wtedy się uda. A jak nie to po porodzie... No i być może ząb okaże się do leczenia kanałowego
Co do obwodów to u mnie tydzień temu było 91/92 cm i utrzymuje się na tym poziomie mniej więcej od 3 tygodni. I zaczęłam się martwić czy aby na pewno wszystko jest OK. Zobaczę jutro, bo czwartek to dzień mierzenia
Niestety przerobiłam ten sam problem z zębami
-
Ineczka wrote:1. Ja od zawsze na punkcie golenia mam bzika wszystkie włosy poza głowa brwiami i rzęsami bym w kosmos wysłała.Jutro mam wizytę i jeszcze widzę to co mam na dole,ale za miesiąc już będzie gorzej heh.Mam patent w razie w lusterko na pralkę bo mam akurat obok prysznica i jazda
2. Ściągam zawsze to co mam i buciki jednorazowe zakładam
1. Tak jak Ineczka niecierpie miec tych klakow i zawsze ide ogolona. Narazie jade na czuja potem moze z lusterkiem sprobuje.
2. Skarpetki/ stopki mam zwykle i w nich zostaje.
Ja dzis po wizycie:) wszytsko super. Wyniki moczu poprawione i reszta tez ok. Mała wazy 1350g. Mialam miec dzis zastrzyk z immunoglobiny ale nie dotarl do przychodni wiec przestawione na piatek.katka84, melbusia88, Ineczka, Urszulka89 lubią tę wiadomość
-
Hej, wczoraj w biocenozie wyszly mi jakies bakteroe i czekam na wyniki posiewu. Najgorsze, że nie zwalnia się żadne miejsce u ginekologa z mojego pakietu medycznego.
Chcialam iść, żeby mi przepisał jakieś leki. Zawsze jakieś miejsce się zwalniało dzień przed, a teraz dupa. Jeśli do jutra się nie zwolni, to jak bede miala wynik posiewu to chyba pojadę na IP do szpitala, powiem im, że mnie bardzo swędzi itp, jakiś lekarz mnie chyba zbada i w razie co przepisze leki? Chyba lepiej poczekać jeszcze ten 1-2 dni i udać się z posiewem, żeby nie leczyć się w ciemno? Co sądzicie?
❤Ada&Pola❤
-
Urszulka89 wrote:1.Moja siostra miała dwie cc i miała te gatki z siatki też po lepiej jej trzymały nawet opatrunek na ranie. Wszystkie normalne majtki były niższe niż rana lub wychodziły w połowie niej i były dla niej nie wygodne.
2. Chodzi ci o odciągacz kataru chyba?Bo frida i katarek to właśnie do tego. Ja nie miałam do 6 miesięcy nic przy starszej - jakoś o katarze nie pomyślałam i na szczęście go nie było. Potem kupiłam ten katarek do odkurzacza i zanim dziecku zrobiłam "zabieg" to sama próbowałam. Jest jak najbardziej ok dla mnie. Moja siostra stosowała katarek od początku przy dwójce.
3. Co do pampersów to kup sobie najpierw rozmiar 1, potem zobaczysz jak Ci pójdą te pieluchySklepy są otwarte non stop :p moja miała wagę ok 3,80kg i zużyłam 2 paczki 1 a potem już były 2.
Tak tak kataruo ja głupia hehe
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2018, 19:17
-
U nas można powiedzieć że dobre wieści, bo szyjka 3 cm, ale rozwarcie nie postępuje. Więc nie jest źle, dalej muszę być ostrożna, ale nie muszę leżeć plackiem
mała ma 1460 gram i wszystko z nią ok.
katka84, Duzaa, Urszulka89, Kaktus93, karolcia87 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, czy Wasi lekarze wprowadzają jakieś leczenie w przypadku żółtawej wydzieliny ale bez żadnych innych dolegliwości? PH sprawdzone testem, jest ok.25.05.2010 Aniołek 9 tc
03.10.2011 - Synuś, mój mały - wielki cud
17.04.2015 - Aniołek 8 tc
03.01.2016 - Aniołek 8 tc
29.04.2016 - Aniołek 9 tc
25.07.2018 - Córcia
Cuda się zdarzają, czasem nawet dwa razy -
roma wrote:Dziewczyny, czy Wasi lekarze wprowadzają jakieś leczenie w przypadku żółtawej wydzieliny ale bez żadnych innych dolegliwości? PH sprawdzone testem, jest ok.
-
Na ostatniej wizycie 3 tygodnie temu dostałam Macmiror bo miałam sporo wydzieliny, ale była biała więc nie nie wykupiłam bo stwierdziłam że przesadza, a ja w ciąży już brałam raz Macmiror i dwa razy antybiotyk doustny, więc już trochę tych leków było i nie chcę nic już brać jeśli na prawdę nie trzeba. Ale teraz ta wydzielina zrobiła się żółta, jestem pewna że to nie mocz, bo jest gęsta. No i nie wiem co robić. Nie mam żadnych innych objawów infekcji.25.05.2010 Aniołek 9 tc
03.10.2011 - Synuś, mój mały - wielki cud
17.04.2015 - Aniołek 8 tc
03.01.2016 - Aniołek 8 tc
29.04.2016 - Aniołek 9 tc
25.07.2018 - Córcia
Cuda się zdarzają, czasem nawet dwa razy -
roma wrote:Na ostatniej wizycie 3 tygodnie temu dostałam Macmiror bo miałam sporo wydzieliny, ale była biała więc nie nie wykupiłam bo stwierdziłam że przesadza, a ja w ciąży już brałam raz Macmiror i dwa razy antybiotyk doustny, więc już trochę tych leków było i nie chcę nic już brać jeśli na prawdę nie trzeba. Ale teraz ta wydzielina zrobiła się żółta, jestem pewna że to nie mocz, bo jest gęsta. No i nie wiem co robić. Nie mam żadnych innych objawów infekcji.❤Ada&Pola❤
-
roma wrote:Na ostatniej wizycie 3 tygodnie temu dostałam Macmiror bo miałam sporo wydzieliny, ale była biała więc nie nie wykupiłam bo stwierdziłam że przesadza, a ja w ciąży już brałam raz Macmiror i dwa razy antybiotyk doustny, więc już trochę tych leków było i nie chcę nic już brać jeśli na prawdę nie trzeba. Ale teraz ta wydzielina zrobiła się żółta, jestem pewna że to nie mocz, bo jest gęsta. No i nie wiem co robić. Nie mam żadnych innych objawów infekcji.
Hm, u mnie na każdej wizycie podczas badania na fotelu lekarka sprawdza ph pochwy. I ogólnie mówi czy wydzielina ok. Pyta czy mnie nic nie boli, nie swędzi. czasami mam tak, że jej jest więcej a czasami wogóle. Też często zdarza mi się taka żółtawa. Ale to norma, przy pierwszej ciąży też tak miałam. Dopóki ph ok i nie ma żadnych innych objawów to nie ma się czym martwić.