X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • Vanillaice Ekspertka

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja po wizycie i wszystko w porządku :). Mały waży 1300 g, szyjka długa, zamknięta, ponad 4 cm. Jeszcze dwie wizyty co 3 tyg a potem już wizyty w szpitalu :).

blama, Duzaa, katka84, Urszulka89, melbusia88, Vanilka, karolcia87 lubią tę wiadomość

Kasia27
    p19uyx8dgi2niu08.png
  • dżelka Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was dziewczyny, ojjj naprawde dlugo mnie tu nie bylo :-) ale u nas wszystko w porzadku. Tez bd teraz miec wizyty co 3 tyg. Moj obwod w brzuchu to 105 :-D ale wszyscy mowia ze poszlo mi wszystko w brzuch. Moja obecna waga 78kg/168cm +10 na plusie juz. Przygotowania do przyjscia synka juz zaczelam. Szafa zrobiona na wymiar w jego przyszlym pokoju i od tego wlasnie zaczelam, od prania wszystkiego tego co dostalam :-) lozeczko jeszcze z meza hihi przemalowane na bialo, wanienke, kocyk z podusia kupilam, zakupy na gemini zrobione. Jeszcze pierdoly kosmetyczne i drobne rzeczy zostaly. Boje sie ze maly wyskoczy szybciej.

Ja tez mam kilka pytan :-)
    1. Czy te majtki poporodowe sa potrzebne dla kobiet po cesarce?
    2. Ma ktos taki elektryczny odciagacz kataru pingo lub haxe jak sie to sprawdza? Bo ani katarek ani frida mi nie odpowiadaja. Jedno ze trzeba odkurzacz co wydaje mi sie absurdalne a drugie ze zarazki sie przenosza na rodzicow... mozna to jakos obejsc?
    3. Jak dlugo lub ile sztuk zuzywa sie pampersow o numerze 1? Kiedy dziecko przechodzi na 2? Takie standardowe dziecko na 3 kg powiedzmy. Bo rozumiem ze wczesniak bd dluzej uzywal.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2018, 19:15

f2wli09kb0h7bhmj.png
  • dżelka Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja skompletowalam taka liste (z roznych list z neta, co mnie sie wydaje ze bedzie potrzebne i po przeczytaniu opinii na forach i na srokao)

Ubranka

- 6 - 9 sztuk body z krótkim i długim rękawem w zależności od pory roku
    - 4 koszulki lub kaftaniki z krótkim i długim rękawem
    - 2-3 ciepłe bluzy lub sweterki
    - 4 - 6 pajacyków
    - 4 - 6 par śpioszków
    - 3 pary spodenek dresowych lub półśpiochów
    - 2 cienkie czapeczki
    - 4 pary bawełnianych skarpetek
    - kombinezon, czapka, rękawiczki (w zależności od pory roku)
    - niedrapki (głównie do szpitala - można zastąpić skarpetkami)
    - rampersy bardzo wychwalane przez mamy

Ubranka to taka orientacyjna lista, wydaje mi sie ze to i tak malo i to kazda z nas najlepiej wie ile chce czego miec czy np woli czesciej prac i stawia na minimalizm.

Kosmetyki

- nawilżone chusteczki babydream sensitive
    - patyczki do uszu (takie z grubszą końcówką), duże płatki kosmetyczne lub gaziki
    - nożyczki do paznokci z zaokrąglonymi końcami
    - myjka - niekoniecznie
    - krem na odparzenia linomag zielony masc, sudocrem, bepanthen niebieski masc ochronna
    - oliwka lub mleczko nawilżające
    - preparat do kąpieli babydream lub hipp
    - octenisept
    - szczoteczka do włosów
    - pieluszki pampers newborn
    - 2 ręczniki kąpielowe z kapturkiem
    - 15 tetrowych pieluszek 5 flanelowych
    - krem ochronny do buzi (w zależności od pory roku przeciwsłoneczny lub chroniący przed zimnem)
    - proszek lub płyn do prania ubranek niemowlęcych + plyn do plukania lovela
    - wkladki laktacyjne, podklady poporodowe
    - sol fizjologiczna w ampulkach, woda morska w sprayu
    - aspirator do noska: elektryczny odciagacz kataru np pingo lub haxe badz frida do noska

Akcesoria

- wanienka najlepiej ze stelażem
    - przewijak + organizer + podklady do przewijania
    - wózek 3w1
    - poduszka do karmienia rogal
    - 2 smoczki avent mini 0-2 + lancuszek do smoczka
    - 1 butelka ze smoczkiem, Smoczek do butelek z serii Avent Natural dla noworodków – 0m+ (nr 1) i butelka antykolkowa 125
    - szczotka do mycia butelek

Sen dziecka

- 2 kocyki
    - 2 prześcieradła
    - 2 poszewki pościelowe i 1 kołderka (można nie kupować i zastąpić kocykiem lub śpiworkiem)
    - rożek lub otulacz, mozna zrobic z kocyka 80x80
    - śpiworek - niekoniecznie
    - łóżeczko
    - wygodny materac + ceratka + ochraniacz na szczebelki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2018, 17:46

f2wli09kb0h7bhmj.png
  • Kaktus93 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za kciuki, na pewno dam znać jutro, co powiedział drugi lekarz. Po cichu liczę, że trochę mnie pocieszy..

l22nsg188x4pwv1x.png
  • Ove Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,
    Melduję się już po zastrzyku z immunoglobuliny! Na szczęście udało się go zrobić bez problemów, choć trochę czasu nam to zajęło. Musiałam czekać na lekarza aż mnie zbada, zbierze cały wywiad medyczny, zatrzyk, a potem leżenie pod ktg.

Wizyta u dentysty trochę mniej udana - okazało się, że nie jest to nowy ubytek, tylko ukruszył się kawałek zęba, gdzie mam plombę. Dentystka stwierdziła, że ją wymienimy, bym miała już spokojną głowę po porodzie. I nie wiem czy to był dobry pomysł Wyjęła starą, ale niestety dziąsło krwawi i nie można założyć nowej. Póki co założyła tylko tlenek cynku - mam się zgłosić 15 maja i może wtedy się uda. A jak nie to po porodzie... No i być może ząb okaże się do leczenia kanałowego :(

Co do obwodów to u mnie tydzień temu było 91/92 cm i utrzymuje się na tym poziomie mniej więcej od 3 tygodni. I zaczęłam się martwić czy aby na pewno wszystko jest OK. Zobaczę jutro, bo czwartek to dzień mierzenia :)

w4sqgox1ip3g0r0c.png

iv09i09ki84d2sju.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmargotka wrote:
    A teraz ile ważysz?
    Ja mam 161, waga sprzed ciąży 52. A teraz 61,5.

f2w3lhb8zwsl9evj.png
    Przytyłam narazie 7 kg.

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • olcia87 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dżelka wrote:
    Ja skompletowalam taka liste (z roznych list z neta, co mnie sie wydaje ze bedzie potrzebne i po przeczytaniu opinii na forach i na srokao)

Ubranka

- 6 - 9 sztuk body z krótkim i długim rękawem w zależności od pory roku
    - 4 koszulki lub kaftaniki z krótkim i długim rękawem
    - 2-3 ciepłe bluzy lub sweterki
    - 4 - 6 pajacyków
    - 4 - 6 par śpioszków
    - 3 pary spodenek dresowych lub półśpiochów
    - 2 cienkie czapeczki
    - 4 pary bawełnianych skarpetek
    - kombinezon, czapka, rękawiczki (w zależności od pory roku)
    - niedrapki (głównie do szpitala - można zastąpić skarpetkami)
    - rampersy bardzo wychwalane przez mamy

Ubranka to taka orientacyjna lista, wydaje mi sie ze to i tak malo i to kazda z nas najlepiej wie ile chce czego miec czy np woli czesciej prac i stawia na minimalizm.

Kosmetyki

- nawilżone chusteczki babydream sensitive
    - patyczki do uszu (takie z grubszą końcówką), duże płatki kosmetyczne lub gaziki
    - nożyczki do paznokci z zaokrąglonymi końcami
    - myjka - niekoniecznie
    - krem na odparzenia linomag zielony masc, sudocrem, bepanthen niebieski masc ochronna
    - oliwka lub mleczko nawilżające
    - preparat do kąpieli babydream lub hipp
    - octenisept
    - szczoteczka do włosów
    - pieluszki pampers newborn
    - 2 ręczniki kąpielowe z kapturkiem
    - 15 tetrowych pieluszek 5 flanelowych
    - krem ochronny do buzi (w zależności od pory roku przeciwsłoneczny lub chroniący przed zimnem)
    - proszek lub płyn do prania ubranek niemowlęcych + plyn do plukania lovela
    - wkladki laktacyjne, podklady poporodowe
    - sol fizjologiczna w ampulkach, woda morska w sprayu
    - aspirator do noska: elektryczny odciagacz kataru np pingo lub haxe badz frida do noska

Akcesoria

- wanienka najlepiej ze stelażem
    - przewijak + organizer + podklady do przewijania
    - wózek 3w1
    - poduszka do karmienia rogal
    - 2 smoczki avent mini 0-2 + lancuszek do smoczka
    - 1 butelka ze smoczkiem, Smoczek do butelek z serii Avent Natural dla noworodków – 0m+ (nr 1) i butelka antykolkowa 125
    - szczotka do mycia butelek

Sen dziecka

- 2 kocyki
    - 2 prześcieradła
    - 2 poszewki pościelowe i 1 kołderka (można nie kupować i zastąpić kocykiem lub śpiworkiem)
    - rożek lub otulacz, mozna zrobic z kocyka 80x80
    - śpiworek - niekoniecznie
    - łóżeczko
    - wygodny materac + ceratka + ochraniacz na szczebelki
    Tak na prawdę wszystko zależy od dziecka. Kupuje się w sumie na bieżąco. Moja urodziła się 52 cm wszystko 56 cm było dużo za duże. Pampersy 1 używałam dobry miesiąc. Wiec to na prawde nie ma reguly. Dla takich maluchów według mnie najlepsze są body. Tak samo z zaleceń poloznej jak i moich późniejszych obserwacji im mniej emolientow na początku tym lepiej. Najlepiej działa mąka ziemniaczana i zielona herbata na wszelkie krostki itp. Jak się dziecko do emolientow przyzwyczai to potem i one nie działają i nic innego

Mama Aniołka - Szymuś [*] 26.09.2014r. - 19tc
    Mama Mai - mój cud ( 15.02..2016) - 2920g 52cm - 38tc cc
    Mama Kingi - drugi cud ( 28.06.2018) - 3940g 56cm - 40tc cc
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dżelka wrote:
    Witam Was dziewczyny, ojjj naprawde dlugo mnie tu nie bylo :-) ale u nas wszystko w porzadku. Tez bd teraz miec wizyty co 3 tyg. Moj obwod w brzuchu to 105 :-D ale wszyscy mowia ze poszlo mi wszystko w brzuch. Moja obecna waga 78kg/168cm +10 na plusie juz. Przygotowania do przyjscia synka juz zaczelam. Szafa zrobiona na wymiar w jego przyszlym pokoju i od tego wlasnie zaczelam, od prania wszystkiego tego co dostalam :-) lozeczko jeszcze z meza hihi przemalowane na bialo, wanienke, kocyk z podusia kupilam, zakupy na gemini zrobione. Jeszcze pierdoly kosmetyczne i drobne rzeczy zostaly. Boje sie ze maly wyskoczy szybciej.

Ja tez mam kilka pytan :-)
    1. Czy te majtki poporodowe sa potrzebne dla kobiet po cesarce?
    2. Ma ktos taki elektryczny odciagacz pokarmu pingo lub haxe jak sie to sprawdza? Bo ani katarek ani frida mi nie odpowiadaja. Jedno ze trzeba odkurzacz co wydaje mi sie absurdalne a drugie ze zarazki sie przenosza na rodzicow... mozna to jakos obejsc?
    3. Jak dlugo lub ile sztuk zuzywa sie pampersow o numerze 1? Kiedy dziecko przechodzi na 2? Takie standardowe dziecko na 3 kg powiedzmy. Bo rozumiem ze wczesniak bd dluzej uzywal.

1.Moja siostra miała dwie cc i miała te gatki z siatki też po lepiej jej trzymały nawet opatrunek na ranie. Wszystkie normalne majtki były niższe niż rana lub wychodziły w połowie niej i były dla niej nie wygodne.
    2. Chodzi ci o odciągacz kataru chyba? :) Bo frida i katarek to właśnie do tego. Ja nie miałam do 6 miesięcy nic przy starszej - jakoś o katarze nie pomyślałam i na szczęście go nie było. Potem kupiłam ten katarek do odkurzacza i zanim dziecku zrobiłam "zabieg" to sama próbowałam. Jest jak najbardziej ok dla mnie. Moja siostra stosowała katarek od początku przy dwójce.
    3. Co do pampersów to kup sobie najpierw rozmiar 1, potem zobaczysz jak Ci pójdą te pieluchy :) Sklepy są otwarte non stop :p moja miała wagę ok 3,80kg i zużyłam 2 paczki 1 a potem już były 2.

olcia87 lubi tę wiadomość

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ove wrote:
    Dzień dobry,
    Melduję się już po zastrzyku z immunoglobuliny! Na szczęście udało się go zrobić bez problemów, choć trochę czasu nam to zajęło. Musiałam czekać na lekarza aż mnie zbada, zbierze cały wywiad medyczny, zatrzyk, a potem leżenie pod ktg.

Wizyta u dentysty trochę mniej udana - okazało się, że nie jest to nowy ubytek, tylko ukruszył się kawałek zęba, gdzie mam plombę. Dentystka stwierdziła, że ją wymienimy, bym miała już spokojną głowę po porodzie. I nie wiem czy to był dobry pomysł Wyjęła starą, ale niestety dziąsło krwawi i nie można założyć nowej. Póki co założyła tylko tlenek cynku - mam się zgłosić 15 maja i może wtedy się uda. A jak nie to po porodzie... No i być może ząb okaże się do leczenia kanałowego :(

Co do obwodów to u mnie tydzień temu było 91/92 cm i utrzymuje się na tym poziomie mniej więcej od 3 tygodni. I zaczęłam się martwić czy aby na pewno wszystko jest OK. Zobaczę jutro, bo czwartek to dzień mierzenia :)

Niestety przerobiłam ten sam problem z zębami :/

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • Vanilka Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ineczka wrote:
    1. Ja od zawsze na punkcie golenia mam bzika wszystkie włosy poza głowa brwiami i rzęsami bym w kosmos wysłała.Jutro mam wizytę i jeszcze widzę to co mam na dole,ale za miesiąc już będzie gorzej heh.Mam patent w razie w lusterko na pralkę bo mam akurat obok prysznica i jazda :)
    2. Ściągam zawsze to co mam i buciki jednorazowe zakładam ;)

1. Tak jak Ineczka niecierpie miec tych klakow i zawsze ide ogolona. Narazie jade na czuja potem moze z lusterkiem sprobuje.
    2. Skarpetki/ stopki mam zwykle i w nich zostaje.

Ja dzis po wizycie:) wszytsko super. Wyniki moczu poprawione i reszta tez ok. Mała wazy 1350g. Mialam miec dzis zastrzyk z immunoglobiny ale nie dotarl do przychodni wiec przestawione na piatek.

katka84, melbusia88, Ineczka, Urszulka89 lubią tę wiadomość

zem3cwa18ndfk4ne.png

f2w33e3kg6mtqiad.png
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, wczoraj w biocenozie wyszly mi jakies bakteroe i czekam na wyniki posiewu. Najgorsze, że nie zwalnia się żadne miejsce u ginekologa z mojego pakietu medycznego. :/ Chcialam iść, żeby mi przepisał jakieś leki. Zawsze jakieś miejsce się zwalniało dzień przed, a teraz dupa. Jeśli do jutra się nie zwolni, to jak bede miala wynik posiewu to chyba pojadę na IP do szpitala, powiem im, że mnie bardzo swędzi itp, jakiś lekarz mnie chyba zbada i w razie co przepisze leki? Chyba lepiej poczekać jeszcze ten 1-2 dni i udać się z posiewem, żeby nie leczyć się w ciemno? Co sądzicie?

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • dżelka Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urszulka89 wrote:
    1.Moja siostra miała dwie cc i miała te gatki z siatki też po lepiej jej trzymały nawet opatrunek na ranie. Wszystkie normalne majtki były niższe niż rana lub wychodziły w połowie niej i były dla niej nie wygodne.
    2. Chodzi ci o odciągacz kataru chyba? :) Bo frida i katarek to właśnie do tego. Ja nie miałam do 6 miesięcy nic przy starszej - jakoś o katarze nie pomyślałam i na szczęście go nie było. Potem kupiłam ten katarek do odkurzacza i zanim dziecku zrobiłam "zabieg" to sama próbowałam. Jest jak najbardziej ok dla mnie. Moja siostra stosowała katarek od początku przy dwójce.
    3. Co do pampersów to kup sobie najpierw rozmiar 1, potem zobaczysz jak Ci pójdą te pieluchy :) Sklepy są otwarte non stop :p moja miała wagę ok 3,80kg i zużyłam 2 paczki 1 a potem już były 2.

Tak tak kataru :-D o ja głupia hehe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2018, 19:17

f2wli09kb0h7bhmj.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dżelka wrote:
    Tak tak kataru :-D o ja głupia hehe
    Kataru czy pokarmu?
    Jak do pokarmu to ja mam po córce Medele Mini Electic. Bardzo polecam ;)

olcia87 lubi tę wiadomość

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas można powiedzieć że dobre wieści, bo szyjka 3 cm, ale rozwarcie nie postępuje. Więc nie jest źle, dalej muszę być ostrożna, ale nie muszę leżeć plackiem :-) mała ma 1460 gram i wszystko z nią ok.

katka84, Duzaa, Urszulka89, Kaktus93, karolcia87 lubią tę wiadomość

l22n6iyek016fbg8.png
  • roma Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy Wasi lekarze wprowadzają jakieś leczenie w przypadku żółtawej wydzieliny ale bez żadnych innych dolegliwości? PH sprawdzone testem, jest ok.

25.05.2010 Aniołek 9 tc
    03.10.2011 - Synuś, mój mały - wielki cud :-)
    17.04.2015 - Aniołek 8 tc
    03.01.2016 - Aniołek 8 tc
    29.04.2016 - Aniołek 9 tc
    25.07.2018 - Córcia :-)

Cuda się zdarzają, czasem nawet dwa razy :-)
  • melbusia88 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    roma wrote:
    Dziewczyny, czy Wasi lekarze wprowadzają jakieś leczenie w przypadku żółtawej wydzieliny ale bez żadnych innych dolegliwości? PH sprawdzone testem, jest ok.
    Nie, mój mówił że tak może być w ciąży. Zresztą szczerze mówiąc ostatnio to nie jestem pewna czy to wydzielina, czy popuszczam trochę mocz...

l22n6iyek016fbg8.png
  • Duzaa Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    roma wrote:
    Ja dostałam ostatnio globulki na infekcje jakąś przy takiej

oar89jcggibdab41.png
  • roma Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na ostatniej wizycie 3 tygodnie temu dostałam Macmiror bo miałam sporo wydzieliny, ale była biała więc nie nie wykupiłam bo stwierdziłam że przesadza, a ja w ciąży już brałam raz Macmiror i dwa razy antybiotyk doustny, więc już trochę tych leków było i nie chcę nic już brać jeśli na prawdę nie trzeba. Ale teraz ta wydzielina zrobiła się żółta, jestem pewna że to nie mocz, bo jest gęsta. No i nie wiem co robić. Nie mam żadnych innych objawów infekcji.

25.05.2010 Aniołek 9 tc
    03.10.2011 - Synuś, mój mały - wielki cud :-)
    17.04.2015 - Aniołek 8 tc
    03.01.2016 - Aniołek 8 tc
    29.04.2016 - Aniołek 9 tc
    25.07.2018 - Córcia :-)

Cuda się zdarzają, czasem nawet dwa razy :-)
  • Nalia Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    roma wrote:
    Na ostatniej wizycie 3 tygodnie temu dostałam Macmiror bo miałam sporo wydzieliny, ale była biała więc nie nie wykupiłam bo stwierdziłam że przesadza, a ja w ciąży już brałam raz Macmiror i dwa razy antybiotyk doustny, więc już trochę tych leków było i nie chcę nic już brać jeśli na prawdę nie trzeba. Ale teraz ta wydzielina zrobiła się żółta, jestem pewna że to nie mocz, bo jest gęsta. No i nie wiem co robić. Nie mam żadnych innych objawów infekcji.
    Też mam żółta wydzielinę, poszłam na posiew, czekam na wyniki. Nie chcę leczyć w ciemno.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    roma wrote:

Hm, u mnie na każdej wizycie podczas badania na fotelu lekarka sprawdza ph pochwy. I ogólnie mówi czy wydzielina ok. Pyta czy mnie nic nie boli, nie swędzi. czasami mam tak, że jej jest więcej a czasami wogóle. Też często zdarza mi się taka żółtawa. Ale to norma, przy pierwszej ciąży też tak miałam. Dopóki ph ok i nie ma żadnych innych objawów to nie ma się czym martwić.

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
‹‹ 958 959 960 961 962 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ