X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LIPIEC 2018
Odpowiedz

LIPIEC 2018

Oceń ten wątek:
  • MałaCzarna1988 Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też jestem w zwiazku partnerskim. Zdecydowaliśmy sie, że dziecko bedzie mialo nazwisko po ojcu bo i tak mamy zaklepany termin ślubu na następny rok :)
    Jednak gdyby mój partner nie chciał ślubu to bym dała nazwisko po mnie. Skoro Tobie zależy na ślubie, a jemu niekoniecznie, tak samo z nazwiskiem maleństwa piszesz że bedziesz sie czuła niekomfortowo jak Twoje dziecko bedzie miało inne nazwisko niż Ty to dlaczego masz iść dwa razy na ustępstwo? Związek polega na wzajemnych kompromisach i nie mozesz sie patrzec tylko na swojego partnera - dasz nazwisko ojca bo jemu bardzo na tym zależy, partner nie chce słyszeć o ślubie bo ma złe doświadczenia...
    Jemu też powinno zależeć na Twoim szczesciu.
    Na Twoim miejscu jeszcze raz bym z nim to przedyskutowała. Nie można tak ustepowac facetom bo to do niczego dobrego nie prowadzi ;)

PixiDixi, anecz_kaa, Mmargotka, melbusia88, katka84 lubią tę wiadomość

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • PixiDixi Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dwie corki z poprzedniego malzenstwa maja dwa nazwiska, moje i po ojcu. Nie cierpia nazwiska po ojcu i podaja tylko pierwszy czlon. Najstarsza czeka na 13 urodziny by moc pojsc do sadu i uciac to drugie nazwisko. Dodam,ze u nas podobnie jak u Uli, moj maz jest ich tata,tak do niego mowia i tak czuja. Biologiczny to porazka.

Mmargotka lubi tę wiadomość

• kkarolina89 Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez w zwiazku partnerskim z planami na slub koscielny w przyszlym roku :) uznanie ojcostwa juz jest zalatwione w USC, nazwisko synek bedzie mial po tacie :) nawet nie zastanawialismy sie zbytnio, bo i tak planujemy wspolne zycie. Mysle, ze inaczej bym na to patrzyla, gdyby ciaza byla przypadkowa z przypadkowym mezczyzna.

qb3c20mm6mszqqpm.png
  • anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja znam dziewczyne ktora miała podwojne nazwisko i bylo to dziwne, ale nie wytykano jej palcami, po prostu do tego przywyklismy.

a co do innego nazwiska matki- kumpela ma cywilny i ma swoje nazwisko, dzieci meza- zaden problem w dzisiejszych czasach moim zdaniem.

a co do malzenstwa- kazdy ma swoje potrzeby, dla mnie było wazne,

• anecz_kaa Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja koncze jesc pierogi i dalej sprzatam pokoj dziewczyn do malowania... zaczne chyba wystawiac ich zabawki na olx ;/ ile one tego maja~~~~ a jak zobacze kogos z zabawka pod drzwiami to sie wnerwie;/ ile mozna.....po malowaniu szykuje szafe dla małej :)

katka84 lubi tę wiadomość

• Mmargotka Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za odzew.
    MałaCzarna, mój partner nie upiera się, by dziecko nosiło tylko Jego nazwisko. Wiem właśnie, że nie mogę tylko ja iść na kompromisy, bo to się prędzej czy później odbije na naszym związku, jeśli będą we mnie rosły jakieś niespełnienia i frustracje. On też tego nie chce i nie walczy tu o nic, staramy się rozmawiać otwarcie o naszych potrzebach i obawach.
    Ja staram się tu jednak bardziej myśleć o dziecku niż o sobie i z tego powodu wyłącznie moje nazwisko nie wydaje mi się dobrym rozwiązaniem. Jednak tradycyjnie przyjmuje się nazwisko po ojcu i skoro ma ojca i to fajnego, żyjącego ze mną w związku, nie ma powodu żeby dostawało nazwisko matki tak jakby ojciec był nieznany.

f2w3lhb8zwsl9evj.png

katka84 lubi tę wiadomość

• Mmargotka Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PixiDixi wrote:
    Moje dwie corki z poprzedniego malzenstwa maja dwa nazwiska, moje i po ojcu. Nie cierpia nazwiska po ojcu i podaja tylko pierwszy czlon. Najstarsza czeka na 13 urodziny by moc pojsc do sadu i uciac to drugie nazwisko. Dodam,ze u nas podobnie jak u Uli, moj maz jest ich tata,tak do niego mowia i tak czuja. Biologiczny to porazka.

No to w tym przypadku dobrze że byliście tak przezorni i, jak rozumiem, od razu nadaliście córkom dwa nazwiska, zamiast nadawać tylko nazwisko ich ojca.

f2w3lhb8zwsl9evj.png

• PixiDixi Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmargotka wrote:
    No to w tym przypadku dobrze że byliście tak przezorni i, jak rozumiem, od razu nadaliście córkom dwa nazwiska, zamiast nadawać tylko nazwisko ich ojca.

f2w3lhb8zwsl9evj.png

Tak Margotka, ciężko to wytłumaczyć...,podskórnie czułam,że to nie jest ten i tłumiłam intuicję...,ale nazwisko wyszło jak widać najlepiej jak mogło.
    Obecnie jestem w związku małżeńskim ( kościelny i cywilny) noszę nazwisko po mężu i nasze dzieci też po mężu.

• Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PixiDixi wrote:
    Tak Margotka, ciężko to wytłumaczyć...,podskórnie czułam,że to nie jest ten i tłumiłam intuicję...,ale nazwisko wyszło jak widać najlepiej jak mogło.
    Obecnie jestem w związku małżeńskim ( kościelny i cywilny) noszę nazwisko po mężu i nasze dzieci też po mężu.

Szkoda, że moja mama 30 lat temu tego nie wiedziała :p tzn nie miała takiego czuja.

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • PixiDixi Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urszulka89 wrote:
    Szkoda, że moja mama 30 lat temu tego nie wiedziała :p tzn nie miała takiego czuja.

Ula , trochę też inne czasy były, teraz rozwód tak nie znamionuje jak kiedyś także...najważniejsze,że poukładało się Wam.

Zmieniając temat,pochwalę się troszkę a i zarazem zarekomenduję Wam Dziewczyny, kupiłam dzisiaj w Lidlu sobie sukienkę , piękną czerwoną, rozmiar M i spokojnie mieści brzuszek także polecam bo dobra bawełna a i cena mega.

https://www.lidl.pl/pl/Asortyment.htm?id=631&week=1

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2018, 16:01

MałaCzarna1988 lubi tę wiadomość

• Mmargotka Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PixiDixi wrote:
    Ula , trochę też inne czasy były, teraz rozwód tak nie znamionuje jak kiedyś także...najważniejsze,że poukładało się Wam.

Zmieniając temat,pochwalę się troszkę a i zarazem zarekomenduję Wam Dziewczyny, kupiłam dzisiaj w Lidlu sobie sukienkę , piękną czerwoną, rozmiar M i spokojnie mieści brzuszek także polecam bo dobra bawełna a i cena mega.

Super sukienka i faktycznie hit cenowy!

• Ineczka Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PixiDixi wrote:

Ja w zeszłym roku kupiłam ta długa w paski bardzo ja lubie i teraz z brzuszkiem tez fajnie wyglada :)

v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
  • shadee Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmargotka wrote:
    Fajnie wiedzieć że nie jesteśmy jedynymi w takiej sytuacji;-) Pamiętam że pisałaś o planach na ślub w czasie ciąży. Jeśli to nie za delikatny temat - zmieniliście zdanie, odroczyliście to? Czy Tobie w ciąży nie pojawiła się taka potrzeba?
    Bo jednak często kobieta w ciąży myśli i czuje inaczej niż kobieta przed ciążą;)

f2w3lhb8zwsl9evj.png

nie zdążyliśmy się z tym ogarnąć a potem już nam się nie chciało :) dla żadnego z nas ślub nie jest ważny, pewnie w końcu go weźmiemy ale nie wiem czy to będzie za rok, 5 lat albo w niezbadanej przyszłości :)

9ewndqk37cm5zgbo.png

k0kdjw4z4bjlhzwp.png

• kkarolina89 Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam inne pytanie do tych, co sa w zwiazku partnerskim.
    Ja mam zameldowanie u rodzicow, mieszkamy u mojego partnera i zastanawiam sie, gdzie zameldowac syna, tam gdzie ja jestem zameldowana, choc tam nie mieszkam, czy tam, gdzie wspolnie mieszkamy, ale jest to dom rodzicow partnera.
    Jak robicie, jesli macie rozne adresy zameldowania?
    Chcemy miec swoj domek w przyszlosci i tam oczywiscie zameldowac sie razem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2018, 18:27

qb3c20mm6mszqqpm.png

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pixi od razu wysłałam siostre po sukienki do lidla bo blisko mieszka ;) niestety po okropnym AZS w pierwszym trymestrze moge nosic tylko długie sukienki bo aż wstyd.

mhsvp07wihx7lu0a.png
  • PixiDixi Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkarolina89 wrote:
    Ja mam zameldowanie u rodzicow, mieszkamy u mojego partnera i zastanawiam sie, gdzie zameldowac syna, tam gdzie ja jestem zameldowana, choc tam nie mieszkam, czy tam, gdzie wspolnie mieszkamy, ale jest to dom rodzicow partnera.

Prawnie zawsze meldunek ma dziecko przy matce tam gdzie ona jest zameldowana. Jest to meldunek z "automatu". Jeśli chcesz inaczej to musisz stawić się wraz z partnerem , napisać oświadczenie,że dziecko ma mieć inny meldunek niż Ty.

Dla przykładu, jestem w związku małżeńskim i mamy rózne meldunki to urzędnik ma obowiązek meldować i tak przy matce.

• PixiDixi Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaCzarna1988 wrote:
    Pixi od razu wysłałam siostre po sukienki do lidla bo blisko mieszka ;) niestety po okropnym AZS w pierwszym trymestrze moge nosic tylko długie sukienki bo aż wstyd.

A ja myślę jeszcze o tej w paski co ma Ineczka :) też ładna.

• Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkarolina89 wrote:

Co prawda nie jestem w takim związku ale kiedyś obiło się mi o uszy, ze dziecko powinno mieć meldunek przy matce. Ale najlepiej zapytaj w UM/UG :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2018, 20:43

kkarolina89 lubi tę wiadomość

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z partnerem mamy wspólne mieszkanie ale każde z nas jest zameldowane u swoich rodziców bo nigdy nie mielismy czasu na przemeldowanie, zreszta to by skutkowało wymianą dowodów osobistych, zmianami w banku, w pracy itp... ale jak maluszek sie urodzi to chyba w końcu trzeba bedzie to zrobić bo przecież samego w naszym domu go nie zameldujemy bo gdzie opiekunowie? ;)

mhsvp07wihx7lu0a.png

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PixiDixi wrote:
    A ja myślę jeszcze o tej w paski co ma Ineczka :) też ładna.
    Jest extra. Własnie po nią wysłałam siostre i po czarna z ażurowym dekoltem niestety ani jednej ani drugiej juz nie było. Za to wzieła mi tą w kwiatki/liście i mówi że też ładna.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2018, 19:40

mhsvp07wihx7lu0a.png
‹‹ 968 969 970 971 972 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ