🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Sorki, że się wtrącę ale podczytuję rozmowy o zblokowaniu mowy - i tu jako psycholog zgodzę się, że najpierw warto sprawdzić czynniki zdrowia fizycznego, czyli wizyta u laryngologa bo w baaaardzo wielu przypadkach to właśnie tu tkwi problem. Dopiero jak to się wykluczy to warto iść w dalszą diagnostykę 🙂 Ale to jest must have do sprawdzenia przy zaburzeniach mowy.
Ja też jestem team gorąca woda, a wręcz wrzątek 🤣 Co do zachcianek - ja mam nadal mdłości, wczoraj pół wieczora wymiotowałam i nie mam na nic ochoty. Aż mi tęskno żeby zjeść coś ze smakiem i zastanawiam się czy już tak do końca będzie 🤮😭
Te przymierzam się do kupna poduszki, więc sobie sprawdzę Wasze polecanki później
👩🦳27 🧔♂️29
starania od 2023
12.24 9tc 💔👼
Endometrioza,PAI-1, MTHFR hetero
Niedoczynność tarczycy —> unormowana, AMH 1,16 🥲
31.10 Beta 85, kropku zostań ❤️
07.01 Prenatalne - zdrowy bobas, 7 cm 😍 -
karolka wrote:Z tego co wiem lepiej unikać kąpieli na początku ciąży. Zbyt gorąca temperatura może zmienić ciśnienie krwi u Nas za czym idzie ryzyko wad rozwojowych. Ja dostałam zakaz kąpieli, ale warto zapytać swojego lekarza - w sumie jak mam wchodzić na max 10 min to już w cale mi się nie chce wole już dłuższy prysznic

Na relaks w gorącej wodzie poczekam przynajmniej nie będę miała jakiś obaw
Niby tak, przy czym to zachowawcze podejście do przegrzania wynika z niezrozumienia jak dochodzi do przegrzania i czym ono jest. Przy zachowaniu temp 37-39 i trzymaniu limitu 20-25 min bardzo trudno doprowadzić do przegrzania, szczególnie w wannie - pomijając, że sama temperatura szybko spada do 32-35, to żeby doszło do przegrzania ta ekspozycja musiałaby by być długa, a temperatura znacznie wyższa.
Ba, sa nawet badania (fińskie, oczywiście) potwierdzające korzystny wpływ sauny na ciążę
i jak w naszej części świata lekarze odradzają, tak tam zachęcają. Oczywiście w zdrowej, fizjologicznej.
Ale prawda, warto konsultować z lekarzem. -
Motylek93 wrote:@maymasza badałam przed swiętami, wtedy były podwyższone, w międzyczasie odstawiłam prolutex. Po świętach tylko alt mi spadł, reszta czyli ast i ggtp podwyższone, alp wzrosło do górnej granicy normy. Kwasy żółciowe mam 5,6 jest ok. Objawów nie mam, przed ciążą długo brałam ostropest, teraz nie mogę, a wydaje mi się że przy mixie leków, supli które brałam pomagało mi. Teraz też odstawiłam proga doustnie i metformine to może jeszcze troche spadną. Może to nic takiego, ale wolę dmuchać na zimne 🙂 Mojej mamie po ciąży zrobiły się kamienie i musiała mieć usuwany woreczek
@pani bocianowa też mnie kusi kapiel w wannie i niestety nie mogę 😑 jak nie masz przeciwskazań to korzystaj relaksuj się 🙂
@karolka kiedy będziesz miała wyniki? Trzymam kciuki żeby szyjka się zatrzymała 🤞🤞
@wiola a warto kupić taka poduszkę? Mam problem jak się ułożyć, nawet na boku piersi bolą a na płasko plecy
Wyniki mają być w środę, chociaż ogólne badania moczu wyszły idealne to znowu CRP 13,56 więc podwyższone ale morfologia ok więc nie mam pojęcia od czego…czekam na wymazy posiew i lekarz mi powie co dalej
też liczę na to że się poprawi 
Co do poduszki - to ja sobie już nie wyobrażam bez niej spać 🛌 i w ogóle nie chce mi się obracać jak już się wygodnie oplotę to tak mogłabym do rana gdyby nie to siku 😏
Motylek93 lubi tę wiadomość
Mama aniołka 👼 2024
Starania od 01.2025
27.10 ⏸️
28.10.2025 bthcg 312,28 mlU/ml
31.10.2025 bthcg 1279, 03 mlU/ml
03.11.2025 bthcg 4653,73 mlU/ml
07.11.2025 bthcg 10 480,59 mlU/ml
Progesteron :
28.10 - 18,21ng/ml
31.10- 20,13ng/ml
07.11 - 17,23ng/ml
Luteina
Pregna dha Pregna Plus
Termin 05.07 🩵 -
nofajniefajnie wrote:Niby tak, przy czym to zachowawcze podejście do przegrzania wynika z niezrozumienia jak dochodzi do przegrzania i czym ono jest. Przy zachowaniu temp 37-39 i trzymaniu limitu 20-25 min bardzo trudno doprowadzić do przegrzania, szczególnie w wannie - pomijając, że sama temperatura szybko spada do 32-35, to żeby doszło do przegrzania ta ekspozycja musiałaby by być długa, a temperatura znacznie wyższa.
Ba, sa nawet badania (fińskie, oczywiście) potwierdzające korzystny wpływ sauny na ciążę
i jak w naszej części świata lekarze odradzają, tak tam zachęcają. Oczywiście w zdrowej, fizjologicznej.
Ale prawda, warto konsultować z lekarzem.
W zdrowej fizjologicznej może tak aczkolwiek ja wiele razy słyszałam że lepiej unikać…więc to nie jest takie bez powodu. Mój lekarz powiedział że może też zmniejszyć przepływ krwi przez łożysko i zwiększyć ryzyko skurczy co przy mojej dolegliwości byłoby w skutkach straszne.
Dlatego warto pytać lekarza prowadzącego zawsze
Mama aniołka 👼 2024
Starania od 01.2025
27.10 ⏸️
Progesteron :
28.10 - 18,21ng/ml
31.10- 20,13ng/ml
07.11 - 17,23ng/ml
Luteina
Pregna dha Pregna Plus
Termin 05.07 🩵 -
Dziewczyny właśnie się mocno zestresowałam. Poszłam do toalety a tam plamienie przy podcieraniu. Nie była to żywa krew, a zabarwiony na czerwono papier ale nie wiem co mam zrobić. Co prawda, miałam intensywny fizycznie weekend - cały weekend z mężem mieszkanie sprzątaliśmy i czułam że na końcu mnie bolą plecy i podbrzusze. Ale nie wiem czy to z przemęczenia może być to plamienie? Czy to coś poważniejszego? Dostanę w głowę zaraz.👩🦳27 🧔♂️29
starania od 2023
12.24 9tc 💔👼
Donna89 wrote:Dziewczyny właśnie się mocno zestresowałam. Poszłam do toalety a tam plamienie przy podcieraniu. Nie była to żywa krew, a zabarwiony na czerwono papier ale nie wiem co mam zrobić. Co prawda, miałam intensywny fizycznie weekend - cały weekend z mężem mieszkanie sprzątaliśmy i czułam że na końcu mnie bolą plecy i podbrzusze. Ale nie wiem czy to z przemęczenia może być to plamienie? Czy to coś poważniejszego? Dostanę w głowę zaraz.
Stres nie pomoże. Lepiej położyć się na lewym boku chwilę odpocząć jak dalej będzie plamienie to zawsze można na SOR jechać.
Ceci lubi tę wiadomość
Mama aniołka 👼 2024
Starania od 01.2025
27.10 ⏸️
Progesteron :
28.10 - 18,21ng/ml
31.10- 20,13ng/ml
07.11 - 17,23ng/ml
Luteina
Pregna dha Pregna Plus
Termin 05.07 🩵 -
A korzystasz z jakichs lekow dopochwowych? Ja raz paznokciem mocno sie zadrapalam i tez mialam wlasnie takie plamienieDonna89 wrote:Dziewczyny właśnie się mocno zestresowałam. Poszłam do toalety a tam plamienie przy podcieraniu. Nie była to żywa krew, a zabarwiony na czerwono papier ale nie wiem co mam zrobić. Co prawda, miałam intensywny fizycznie weekend - cały weekend z mężem mieszkanie sprzątaliśmy i czułam że na końcu mnie bolą plecy i podbrzusze. Ale nie wiem czy to z przemęczenia może być to plamienie? Czy to coś poważniejszego? Dostanę w głowę zaraz.
Wspolczuje stresu
Odpoczywaj duzo, jak plamienie nie zmniejszy sie to wtedy na SOR dla spokoju.
-
Ceci wrote:A korzystasz z jakichs lekow dopochwowych? Ja raz paznokciem mocno sie zadrapalam i tez mialam wlasnie takie plamienie
Wspolczuje stresu
Odpoczywaj duzo, jak plamienie nie zmniejszy sie to wtedy na SOR dla spokoju.
Używam luteiny, ale rano ją aplikowałam i jeszcze wieczorem nie zdążyłam. Teraz przy podcieraniu czysto.👩🦳27 🧔♂️29
starania od 2023
12.24 9tc 💔👼
Donna89 wrote:Używam luteiny, ale rano ją aplikowałam i jeszcze wieczorem nie zdążyłam. Teraz przy podcieraniu czysto.
Jak teraz czysto to na Twoim miejscu próbowałabym na jutro po prostu ogarnąć jakąś wizytę, nawet nie u swojego gina, byle by zobaczyc czy wszystko ok.
Jak się powtórzy to sor, jak dziewczyny piszą -
Donna, odpocznij teraz tyle ile możesz i daj znać jak sytuacja rano. Mam nadzieję, że będzie już okej ale gdyby się plamienie powtórzyło to chyba dobrze byłoby sprawdzić u jakiegoś ginekologa lub ewentualnie na ginekologicznej izbie przyjęć.
-
Ja od około tygodnia jakoś straciłam swój wilczy apetyt i nie wiem czy to normalne, ale troszkę się zmartwiłam, czy wszystko okej skoro ten objaw mi minął 🤔
Mdłości i wymioty dalej się zdarzają..
Wczoraj i dzisiaj za to wróciła mi mega senność, spałam dużo w dzień a pod tym względem już było u mnie lepiej, więc się zdziwiłam.
A macie może raz na jakiś czas takie jakby kłucia w pochwie? Podbrzusze mnie praktycznie nie boli (co też mnie oczywiście martwi 😅) ale za to mam te kłucia właśnie.
W środę prenatalne 🥺💞 K. 28 | A. 29 + 🐶
🌈 14.11.2025
beta: 15 —> 79 —> 258 —> 1200 —> 6199
🩷 04.12 – 6+3 jest serduszko 🥹 CRL 4,2 mm
🩷 29.12 - 10+0 mamy 2.80cm bobasa 🥹 FHR 180
💊 acard • clexane • encorton • euthyrox • suple
🕊️ 05.25 – 7tc
🕊️ 06.25 – cb
🕊️ 08.25 – cb
🌿 hashimoto & niedoczynność
🌸 ANA1/ANA3 (+) – podejrzenie tocznia
🧬 PAI-1 4G/4G