SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼
Odpowiedz

🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼

Oceń ten wątek:
  • Donna89 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sorki, że się wtrącę ale podczytuję rozmowy o zblokowaniu mowy - i tu jako psycholog zgodzę się, że najpierw warto sprawdzić czynniki zdrowia fizycznego, czyli wizyta u laryngologa bo w baaaardzo wielu przypadkach to właśnie tu tkwi problem. Dopiero jak to się wykluczy to warto iść w dalszą diagnostykę 🙂 Ale to jest must have do sprawdzenia przy zaburzeniach mowy.

Ja też jestem team gorąca woda, a wręcz wrzątek 🤣 Co do zachcianek - ja mam nadal mdłości, wczoraj pół wieczora wymiotowałam i nie mam na nic ochoty. Aż mi tęskno żeby zjeść coś ze smakiem i zastanawiam się czy już tak do końca będzie 🤮😭

Te przymierzam się do kupna poduszki, więc sobie sprawdzę Wasze polecanki później :)

👩‍🦳27 🧔‍♂️29
    starania od 2023
    12.24 9tc 💔👼

Endometrioza,PAI-1, MTHFR hetero
    Niedoczynność tarczycy —> unormowana, AMH 1,16 🥲

31.10 Beta 85, kropku zostań ❤️
    07.01 Prenatalne - zdrowy bobas, 7 cm 😍
  • nofajniefajnie Przyjaciółka

Wysłany: 11 stycznia, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolka wrote:
    Z tego co wiem lepiej unikać kąpieli na początku ciąży. Zbyt gorąca temperatura może zmienić ciśnienie krwi u Nas za czym idzie ryzyko wad rozwojowych. Ja dostałam zakaz kąpieli, ale warto zapytać swojego lekarza - w sumie jak mam wchodzić na max 10 min to już w cale mi się nie chce wole już dłuższy prysznic :)
    Na relaks w gorącej wodzie poczekam przynajmniej nie będę miała jakiś obaw :)

Niby tak, przy czym to zachowawcze podejście do przegrzania wynika z niezrozumienia jak dochodzi do przegrzania i czym ono jest. Przy zachowaniu temp 37-39 i trzymaniu limitu 20-25 min bardzo trudno doprowadzić do przegrzania, szczególnie w wannie - pomijając, że sama temperatura szybko spada do 32-35, to żeby doszło do przegrzania ta ekspozycja musiałaby by być długa, a temperatura znacznie wyższa.
    Ba, sa nawet badania (fińskie, oczywiście) potwierdzające korzystny wpływ sauny na ciążę :D i jak w naszej części świata lekarze odradzają, tak tam zachęcają. Oczywiście w zdrowej, fizjologicznej.

Ale prawda, warto konsultować z lekarzem.

• karolka Przyjaciółka

Wysłany: 11 stycznia, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylek93 wrote:
    @maymasza badałam przed swiętami, wtedy były podwyższone, w międzyczasie odstawiłam prolutex. Po świętach tylko alt mi spadł, reszta czyli ast i ggtp podwyższone, alp wzrosło do górnej granicy normy. Kwasy żółciowe mam 5,6 jest ok. Objawów nie mam, przed ciążą długo brałam ostropest, teraz nie mogę, a wydaje mi się że przy mixie leków, supli które brałam pomagało mi. Teraz też odstawiłam proga doustnie i metformine to może jeszcze troche spadną. Może to nic takiego, ale wolę dmuchać na zimne 🙂 Mojej mamie po ciąży zrobiły się kamienie i musiała mieć usuwany woreczek
    @pani bocianowa też mnie kusi kapiel w wannie i niestety nie mogę 😑 jak nie masz przeciwskazań to korzystaj relaksuj się 🙂
    @karolka kiedy będziesz miała wyniki? Trzymam kciuki żeby szyjka się zatrzymała 🤞🤞
    @wiola a warto kupić taka poduszkę? Mam problem jak się ułożyć, nawet na boku piersi bolą a na płasko plecy

Wyniki mają być w środę, chociaż ogólne badania moczu wyszły idealne to znowu CRP 13,56 więc podwyższone ale morfologia ok więc nie mam pojęcia od czego…czekam na wymazy posiew i lekarz mi powie co dalej :) też liczę na to że się poprawi :)

Co do poduszki - to ja sobie już nie wyobrażam bez niej spać 🛌 i w ogóle nie chce mi się obracać jak już się wygodnie oplotę to tak mogłabym do rana gdyby nie to siku 😏

Motylek93 lubi tę wiadomość

Mama aniołka 👼 2024

Starania od 01.2025
    27.10 ⏸️
    28.10.2025 bthcg 312,28 mlU/ml
    31.10.2025 bthcg 1279, 03 mlU/ml
    03.11.2025 bthcg 4653,73 mlU/ml
    07.11.2025 bthcg 10 480,59 mlU/ml
    Progesteron :
    28.10 - 18,21ng/ml
    31.10- 20,13ng/ml
    07.11 - 17,23ng/ml
    Luteina
    Pregna dha Pregna Plus

Termin 05.07 🩵
  • karolka Przyjaciółka

Wysłany: 11 stycznia, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nofajniefajnie wrote:
    Niby tak, przy czym to zachowawcze podejście do przegrzania wynika z niezrozumienia jak dochodzi do przegrzania i czym ono jest. Przy zachowaniu temp 37-39 i trzymaniu limitu 20-25 min bardzo trudno doprowadzić do przegrzania, szczególnie w wannie - pomijając, że sama temperatura szybko spada do 32-35, to żeby doszło do przegrzania ta ekspozycja musiałaby by być długa, a temperatura znacznie wyższa.
    Ba, sa nawet badania (fińskie, oczywiście) potwierdzające korzystny wpływ sauny na ciążę :D i jak w naszej części świata lekarze odradzają, tak tam zachęcają. Oczywiście w zdrowej, fizjologicznej.

Ale prawda, warto konsultować z lekarzem.

W zdrowej fizjologicznej może tak aczkolwiek ja wiele razy słyszałam że lepiej unikać…więc to nie jest takie bez powodu. Mój lekarz powiedział że może też zmniejszyć przepływ krwi przez łożysko i zwiększyć ryzyko skurczy co przy mojej dolegliwości byłoby w skutkach straszne.
    Dlatego warto pytać lekarza prowadzącego zawsze :)

Mama aniołka 👼 2024

Starania od 01.2025
    27.10 ⏸️
    Progesteron :
    28.10 - 18,21ng/ml
    31.10- 20,13ng/ml
    07.11 - 17,23ng/ml
    Luteina
    Pregna dha Pregna Plus

Termin 05.07 🩵
  • Donna89 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny właśnie się mocno zestresowałam. Poszłam do toalety a tam plamienie przy podcieraniu. Nie była to żywa krew, a zabarwiony na czerwono papier ale nie wiem co mam zrobić. Co prawda, miałam intensywny fizycznie weekend - cały weekend z mężem mieszkanie sprzątaliśmy i czułam że na końcu mnie bolą plecy i podbrzusze. Ale nie wiem czy to z przemęczenia może być to plamienie? Czy to coś poważniejszego? Dostanę w głowę zaraz.

👩‍🦳27 🧔‍♂️29
    starania od 2023
    12.24 9tc 💔👼

• karolka Przyjaciółka

Wysłany: 11 stycznia, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Donna89 wrote:
    Dziewczyny właśnie się mocno zestresowałam. Poszłam do toalety a tam plamienie przy podcieraniu. Nie była to żywa krew, a zabarwiony na czerwono papier ale nie wiem co mam zrobić. Co prawda, miałam intensywny fizycznie weekend - cały weekend z mężem mieszkanie sprzątaliśmy i czułam że na końcu mnie bolą plecy i podbrzusze. Ale nie wiem czy to z przemęczenia może być to plamienie? Czy to coś poważniejszego? Dostanę w głowę zaraz.

Stres nie pomoże. Lepiej położyć się na lewym boku chwilę odpocząć jak dalej będzie plamienie to zawsze można na SOR jechać.

Ceci lubi tę wiadomość

Mama aniołka 👼 2024

Starania od 01.2025
    27.10 ⏸️
    Progesteron :
    28.10 - 18,21ng/ml
    31.10- 20,13ng/ml
    07.11 - 17,23ng/ml
    Luteina
    Pregna dha Pregna Plus

Termin 05.07 🩵
  • Ceci Ekspertka

Wysłany: 11 stycznia, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Donna89 wrote:
    A korzystasz z jakichs lekow dopochwowych? Ja raz paznokciem mocno sie zadrapalam i tez mialam wlasnie takie plamienie :( Wspolczuje stresu :( Odpoczywaj duzo, jak plamienie nie zmniejszy sie to wtedy na SOR dla spokoju.

2023 - córka
    10.2025 - FET 5.2.1 PGTa
    5.01.2026 - 12 tc, prenatalne <3

preg.png
  • Donna89 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceci wrote:
    A korzystasz z jakichs lekow dopochwowych? Ja raz paznokciem mocno sie zadrapalam i tez mialam wlasnie takie plamienie :( Wspolczuje stresu :( Odpoczywaj duzo, jak plamienie nie zmniejszy sie to wtedy na SOR dla spokoju.

Używam luteiny, ale rano ją aplikowałam i jeszcze wieczorem nie zdążyłam. Teraz przy podcieraniu czysto.

👩‍🦳27 🧔‍♂️29
    starania od 2023
    12.24 9tc 💔👼

• nofajniefajnie Przyjaciółka

Wysłany: 11 stycznia, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Donna89 wrote:
    Używam luteiny, ale rano ją aplikowałam i jeszcze wieczorem nie zdążyłam. Teraz przy podcieraniu czysto.

Jak teraz czysto to na Twoim miejscu próbowałabym na jutro po prostu ogarnąć jakąś wizytę, nawet nie u swojego gina, byle by zobaczyc czy wszystko ok.
    Jak się powtórzy to sor, jak dziewczyny piszą

• emciak Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Donna, odpocznij teraz tyle ile możesz i daj znać jak sytuacja rano. Mam nadzieję, że będzie już okej ale gdyby się plamienie powtórzyło to chyba dobrze byłoby sprawdzić u jakiegoś ginekologa lub ewentualnie na ginekologicznej izbie przyjęć.

6 CS ✨ 09.04 - 01.06 💔 8 tc (p. samoistne)

🌈✨
    30.10, 10 DPO
    Beta 19,1, Progesteron 31

19.11 0,7 cm Groszka 🌼
    04.12 2,1 cm Fasolka 🌼
    18.12 3,8 cm Maluszka 🌼
    02.01 6,7 cm Fikołka 🌼 (prenatalne - niskie ryzyka, ukrywa płeć)

PAI homo/MTHFR hetero
    💊 Acard + Heparyna

Ja '91, On '90 + 🐱

preg.png
  • Pani Bocianowa Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Donna - obserwuj się, jak wstajesz siusiu w nocy to ok a jak nie, to nastaw sobie budzik za godzinę-dwie i obserwuj. Jak się powtórzy to podjedź na IP dla świętego spokoju. Może to zwykłe naczyńko gdzieś pękło np. więc narazie nie panikuj 🌺

preg.png
  • kikix0o Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od około tygodnia jakoś straciłam swój wilczy apetyt i nie wiem czy to normalne, ale troszkę się zmartwiłam, czy wszystko okej skoro ten objaw mi minął 🤔
    Mdłości i wymioty dalej się zdarzają..
    Wczoraj i dzisiaj za to wróciła mi mega senność, spałam dużo w dzień a pod tym względem już było u mnie lepiej, więc się zdziwiłam.

A macie może raz na jakiś czas takie jakby kłucia w pochwie? Podbrzusze mnie praktycznie nie boli (co też mnie oczywiście martwi 😅) ale za to mam te kłucia właśnie.

W środę prenatalne 🥺

💞 K. 28 | A. 29 + 🐶

🌈 14.11.2025
    beta: 15 —> 79 —> 258 —> 1200 —> 6199
    🩷 04.12 – 6+3 jest serduszko 🥹 CRL 4,2 mm
    🩷 29.12 - 10+0 mamy 2.80cm bobasa 🥹 FHR 180

💊 acard • clexane • encorton • euthyrox • suple

🕊️ 05.25 – 7tc
    🕊️ 06.25 – cb
    🕊️ 08.25 – cb

🌿 hashimoto & niedoczynność
    🌸 ANA1/ANA3 (+) – podejrzenie tocznia
    🧬 PAI-1 4G/4G
    💓 POTS
    _____

preg.png
‹‹ 127 128 129 130 131
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak interpretować wynik testu ciążowego i co robić dalej?

Testy ciążowe są jednymi z najczęściej stosowanych narzędzi diagnostycznych w warunkach domowych. Choć ich obsługa wydaje się prosta, interpretacja wyniku może wzbudzać wiele pytań - zwłaszcza gdy rezultat jest niejednoznaczny, pojawia się wcześniej niż zaleca producent lub gdy towarzyszą mu objawy wymagające szerszej oceny medycznej. Zrozumienie działania testów wykrywających gonadotropinę kosmówkową (hCG), a także świadomość ograniczeń tych metod pozwala trafniej ocenić sytuację i podjąć odpowiednie kroki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ