Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼
Odpowiedz

🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼

Oceń ten wątek:
  • Donna89 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sorki, że się wtrącę ale podczytuję rozmowy o zblokowaniu mowy - i tu jako psycholog zgodzę się, że najpierw warto sprawdzić czynniki zdrowia fizycznego, czyli wizyta u laryngologa bo w baaaardzo wielu przypadkach to właśnie tu tkwi problem. Dopiero jak to się wykluczy to warto iść w dalszą diagnostykę 🙂 Ale to jest must have do sprawdzenia przy zaburzeniach mowy.

Ja też jestem team gorąca woda, a wręcz wrzątek 🤣 Co do zachcianek - ja mam nadal mdłości, wczoraj pół wieczora wymiotowałam i nie mam na nic ochoty. Aż mi tęskno żeby zjeść coś ze smakiem i zastanawiam się czy już tak do końca będzie 🤮😭

Te przymierzam się do kupna poduszki, więc sobie sprawdzę Wasze polecanki później :)

👩‍🦳27 🧔‍♂️29
    starania od 2023
    12.24 9tc 💔👼

Endometrioza,PAI-1, MTHFR hetero
    Niedoczynność tarczycy —> unormowana, AMH 1,16 🥲

31.10 Beta 85, kropku zostań ❤️
    26.01 - 10 cm dziewczynki 😍
  • nofajniefajnie Ekspertka

Wysłany: 11 stycznia, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolka wrote:
    Z tego co wiem lepiej unikać kąpieli na początku ciąży. Zbyt gorąca temperatura może zmienić ciśnienie krwi u Nas za czym idzie ryzyko wad rozwojowych. Ja dostałam zakaz kąpieli, ale warto zapytać swojego lekarza - w sumie jak mam wchodzić na max 10 min to już w cale mi się nie chce wole już dłuższy prysznic :)
    Na relaks w gorącej wodzie poczekam przynajmniej nie będę miała jakiś obaw :)

Niby tak, przy czym to zachowawcze podejście do przegrzania wynika z niezrozumienia jak dochodzi do przegrzania i czym ono jest. Przy zachowaniu temp 37-39 i trzymaniu limitu 20-25 min bardzo trudno doprowadzić do przegrzania, szczególnie w wannie - pomijając, że sama temperatura szybko spada do 32-35, to żeby doszło do przegrzania ta ekspozycja musiałaby by być długa, a temperatura znacznie wyższa.
    Ba, sa nawet badania (fińskie, oczywiście) potwierdzające korzystny wpływ sauny na ciążę :D i jak w naszej części świata lekarze odradzają, tak tam zachęcają. Oczywiście w zdrowej, fizjologicznej.

Ale prawda, warto konsultować z lekarzem.

• karolka Ekspertka

Wysłany: 11 stycznia, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylek93 wrote:
    @maymasza badałam przed swiętami, wtedy były podwyższone, w międzyczasie odstawiłam prolutex. Po świętach tylko alt mi spadł, reszta czyli ast i ggtp podwyższone, alp wzrosło do górnej granicy normy. Kwasy żółciowe mam 5,6 jest ok. Objawów nie mam, przed ciążą długo brałam ostropest, teraz nie mogę, a wydaje mi się że przy mixie leków, supli które brałam pomagało mi. Teraz też odstawiłam proga doustnie i metformine to może jeszcze troche spadną. Może to nic takiego, ale wolę dmuchać na zimne 🙂 Mojej mamie po ciąży zrobiły się kamienie i musiała mieć usuwany woreczek
    @pani bocianowa też mnie kusi kapiel w wannie i niestety nie mogę 😑 jak nie masz przeciwskazań to korzystaj relaksuj się 🙂
    @karolka kiedy będziesz miała wyniki? Trzymam kciuki żeby szyjka się zatrzymała 🤞🤞
    @wiola a warto kupić taka poduszkę? Mam problem jak się ułożyć, nawet na boku piersi bolą a na płasko plecy

Wyniki mają być w środę, chociaż ogólne badania moczu wyszły idealne to znowu CRP 13,56 więc podwyższone ale morfologia ok więc nie mam pojęcia od czego…czekam na wymazy posiew i lekarz mi powie co dalej :) też liczę na to że się poprawi :)

Co do poduszki - to ja sobie już nie wyobrażam bez niej spać 🛌 i w ogóle nie chce mi się obracać jak już się wygodnie oplotę to tak mogłabym do rana gdyby nie to siku 😏

Motylek93 lubi tę wiadomość

Mama aniołka 👼 2024

Starania od 01.2025
    27.10 ⏸️
    28.10.2025 bthcg 312,28 mlU/ml
    31.10.2025 bthcg 1279, 03 mlU/ml
    03.11.2025 bthcg 4653,73 mlU/ml
    07.11.2025 bthcg 10 480,59 mlU/ml
    Progesteron :
    28.10 - 18,21ng/ml
    31.10- 20,13ng/ml
    07.11 - 17,23ng/ml
    Luteina
    Pregna dha Pregna Plus

Termin 05.07 🩵
  • karolka Ekspertka

Wysłany: 11 stycznia, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nofajniefajnie wrote:
    Niby tak, przy czym to zachowawcze podejście do przegrzania wynika z niezrozumienia jak dochodzi do przegrzania i czym ono jest. Przy zachowaniu temp 37-39 i trzymaniu limitu 20-25 min bardzo trudno doprowadzić do przegrzania, szczególnie w wannie - pomijając, że sama temperatura szybko spada do 32-35, to żeby doszło do przegrzania ta ekspozycja musiałaby by być długa, a temperatura znacznie wyższa.
    Ba, sa nawet badania (fińskie, oczywiście) potwierdzające korzystny wpływ sauny na ciążę :D i jak w naszej części świata lekarze odradzają, tak tam zachęcają. Oczywiście w zdrowej, fizjologicznej.

Ale prawda, warto konsultować z lekarzem.

W zdrowej fizjologicznej może tak aczkolwiek ja wiele razy słyszałam że lepiej unikać…więc to nie jest takie bez powodu. Mój lekarz powiedział że może też zmniejszyć przepływ krwi przez łożysko i zwiększyć ryzyko skurczy co przy mojej dolegliwości byłoby w skutkach straszne.
    Dlatego warto pytać lekarza prowadzącego zawsze :)

Mama aniołka 👼 2024

Starania od 01.2025
    27.10 ⏸️
    Progesteron :
    28.10 - 18,21ng/ml
    31.10- 20,13ng/ml
    07.11 - 17,23ng/ml
    Luteina
    Pregna dha Pregna Plus

Termin 05.07 🩵
  • Donna89 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny właśnie się mocno zestresowałam. Poszłam do toalety a tam plamienie przy podcieraniu. Nie była to żywa krew, a zabarwiony na czerwono papier ale nie wiem co mam zrobić. Co prawda, miałam intensywny fizycznie weekend - cały weekend z mężem mieszkanie sprzątaliśmy i czułam że na końcu mnie bolą plecy i podbrzusze. Ale nie wiem czy to z przemęczenia może być to plamienie? Czy to coś poważniejszego? Dostanę w głowę zaraz.

👩‍🦳27 🧔‍♂️29
    starania od 2023
    12.24 9tc 💔👼

• karolka Ekspertka

Wysłany: 11 stycznia, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Donna89 wrote:
    Dziewczyny właśnie się mocno zestresowałam. Poszłam do toalety a tam plamienie przy podcieraniu. Nie była to żywa krew, a zabarwiony na czerwono papier ale nie wiem co mam zrobić. Co prawda, miałam intensywny fizycznie weekend - cały weekend z mężem mieszkanie sprzątaliśmy i czułam że na końcu mnie bolą plecy i podbrzusze. Ale nie wiem czy to z przemęczenia może być to plamienie? Czy to coś poważniejszego? Dostanę w głowę zaraz.

Stres nie pomoże. Lepiej położyć się na lewym boku chwilę odpocząć jak dalej będzie plamienie to zawsze można na SOR jechać.

Ceci lubi tę wiadomość

Mama aniołka 👼 2024

Starania od 01.2025
    27.10 ⏸️
    Progesteron :
    28.10 - 18,21ng/ml
    31.10- 20,13ng/ml
    07.11 - 17,23ng/ml
    Luteina
    Pregna dha Pregna Plus

Termin 05.07 🩵
  • Ceci Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Donna89 wrote:
    A korzystasz z jakichs lekow dopochwowych? Ja raz paznokciem mocno sie zadrapalam i tez mialam wlasnie takie plamienie :( Wspolczuje stresu :( Odpoczywaj duzo, jak plamienie nie zmniejszy sie to wtedy na SOR dla spokoju.

2023 - córka
    10.2025 - FET 5.2.1 PGTa
    5.01.2026 - 12 tc, prenatalne <3, druga córka <3

preg.png
  • Donna89 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceci wrote:
    A korzystasz z jakichs lekow dopochwowych? Ja raz paznokciem mocno sie zadrapalam i tez mialam wlasnie takie plamienie :( Wspolczuje stresu :( Odpoczywaj duzo, jak plamienie nie zmniejszy sie to wtedy na SOR dla spokoju.

Używam luteiny, ale rano ją aplikowałam i jeszcze wieczorem nie zdążyłam. Teraz przy podcieraniu czysto.

👩‍🦳27 🧔‍♂️29
    starania od 2023
    12.24 9tc 💔👼

Wysłany: 11 stycznia, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Donna89 wrote:
    Używam luteiny, ale rano ją aplikowałam i jeszcze wieczorem nie zdążyłam. Teraz przy podcieraniu czysto.

Jak teraz czysto to na Twoim miejscu próbowałabym na jutro po prostu ogarnąć jakąś wizytę, nawet nie u swojego gina, byle by zobaczyc czy wszystko ok.
    Jak się powtórzy to sor, jak dziewczyny piszą

• emciak Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Donna, odpocznij teraz tyle ile możesz i daj znać jak sytuacja rano. Mam nadzieję, że będzie już okej ale gdyby się plamienie powtórzyło to chyba dobrze byłoby sprawdzić u jakiegoś ginekologa lub ewentualnie na ginekologicznej izbie przyjęć.

6 CS ✨ 09.04 - 01.06 💔 8 tc (p. samoistne)

🌈✨
    30.10, 10 DPO
    Beta 19,1, Progesteron 31

19.11 0,7 cm Groszka 🌼
    04.12 2,1 cm Fasolka 🌼
    18.12 3,8 cm Maluszka 🌼
    02.01 6,7 cm Fikołka 🌼 (prenatalne - niskie ryzyka, ukrywa płeć)
    15.01 8,5 cm Słoneczka 🌼 (nadal ukrywa płeć)
    12.02 Słodka Dziewczynka 🌸 292g

PAI homo/MTHFR hetero
    💊 Acard + Heparyna

Ja '91, On '90 + 🐱

preg.png
  • Pani Bocianowa Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Donna - obserwuj się, jak wstajesz siusiu w nocy to ok a jak nie, to nastaw sobie budzik za godzinę-dwie i obserwuj. Jak się powtórzy to podjedź na IP dla świętego spokoju. Może to zwykłe naczyńko gdzieś pękło np. więc narazie nie panikuj 🌺

preg.png
  • kikix0o Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od około tygodnia jakoś straciłam swój wilczy apetyt i nie wiem czy to normalne, ale troszkę się zmartwiłam, czy wszystko okej skoro ten objaw mi minął 🤔
    Mdłości i wymioty dalej się zdarzają..
    Wczoraj i dzisiaj za to wróciła mi mega senność, spałam dużo w dzień a pod tym względem już było u mnie lepiej, więc się zdziwiłam.

A macie może raz na jakiś czas takie jakby kłucia w pochwie? Podbrzusze mnie praktycznie nie boli (co też mnie oczywiście martwi 😅) ale za to mam te kłucia właśnie.

W środę prenatalne 🥺

💞 K. 29 | A. 29 + 🐶

🌈 14.11.2025 ⏸️
    beta: 15 —> 79 —> 258 —> 1200 —> 6199
    🩷 04.12 – 6+3 jest serduszko 🥹 CRL 4,2 mm
    🩷 29.12 - 10+0 mamy 2.80cm bobasa 🥹 FHR 180
    🩷 14.01 - prenatalne, 5.70cm zdrowego bobasa
    🩷 Sanco prawidłowe, będzie synek 🩵
    🩷 26.01 - 8cm zdrowego chłopczyka
    🩷 20.02 - 227g szczęścia
    🗓️ połówkowe - 19.03

💊 acard • clexane • encorton • euthyrox • suple

🕊️ 05.25 – 7tc 🕊️ 06.25 – cb 🕊️ 08.25 – cb

🌿 hashimoto & niedoczynność
    🌸 ANA1/ANA3 (+) – podejrzenie tocznia
    🧬 PAI-1 4G/4G
    💓 POTS
    _____

preg.png
  • WiolaP Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Donna i jak sytuacja u Ciebie?

preg.png

3 na pokładzie 🩷🩷🩵
    Czekamy na dziewczynke 🩷?
  • Donna89 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oprócz tego jednorazowego plamienia nic dalej nie było. Nie poszłam do pracy dziś, leżę i odpoczywam. Próbuje się dostać do mojego ginekologa żeby skontrolować sytuację ale ma wyłączony tel.

Missi, WiolaP, emciak, wandapanda, Pani Bocianowa, Rewelka, Pysio lubią tę wiadomość

👩‍🦳27 🧔‍♂️29
    starania od 2023
    12.24 9tc 💔👼

• Missi Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Donna na spokojnie, wiem że latwo powiedzieć ale staraj się nie stresować.
    Tutaj u nas dziewczyny też miały plamienia a nawet krwawienia i za każdym razem wszystko kończyło się dobrze 🫂

Mam nadzieję że już nie ma śladu po plamieniu 🍀
    Dawaj znać koniecznie.

Kikix0o bo to chyba już tak będzie falowo z tymi objawami. Na tym etapie chyba nie masz czym się przejmować bo one pojawiają się i mijają. Wczoraj nawet czytałam że o zdrowo rozwijającej się ciąży świadczy to że czujemy się co raz lepiej ☺️
    Ja mam czasami kłucie o którym piszesz.
    Ale ból delikatny podbrzusza też mam, codziennie. Ale ja mam to od samego początku tak naprawdę. Już przed pozytywnym testem ale wtedy myślałam że @ się zbliża ☺️

W czwartek mam wizyte i jakoś nie mogę się doczekać. W ogóle tak mi przyspieszył czas. Jutro zaczynam 16tc.🫣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia, 09:27

Walka o pierwsze dziecko od 2023r
    ♀️ 32l. ♂️ 43l.
    🍀 27.10.2025- z zaskoczenia II kreseczki
    🍀 14.11.2025- piękne serduszko
    🍀05.12.2025- 3cm misia 🥹 według USG +3dni
    🍀29.12- prenatalne: niskie ryzyka, zdrowy chłopczyk, 7,5cm szczęścia. Według USG 13+3
    🍀15.01- 160g misia, potwierdzona płeć 🩵
    🍀12.02- 360g syneczka 🩵
    🍀18.02- prenatalne II trymestru 🍀

preg.png
  • WiolaP Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Donna mam nadzieje ze to byl tylko jednorazowy niegroźny incydent,wysylam Ci dzis paczuche spokoju i dobrych mysli🤗

@Kiki ja tez mam takie klucia,mysle ze to nic groznego bo w poprzedniej ciazy tez tak mialam.A objawy faluja i z czasem ustepuja😉 Gdybyśmy cala ciaze mialy sie zle czuc to bylo by to nie do zniesienia 🙃

preg.png

3 na pokładzie 🩷🩷🩵
    Czekamy na dziewczynke 🩷?

Wysłany: 12 stycznia, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po prenatalnych.
    Anatomicznie wszystko super, ale ryzyka wyszły mi wysokie… dla tri 18 1:42…. Tri 13 1:297.
    Mam zrobić amnio po 16tygodniu, ale w międzyczasie sobie zrobię panoramę.
    Ehh 😕 czyli nie mogę mieć spokojnej ciąży.

Na chwilę obecną bobo wygląda na chłopaka.

• Weronika97S Znajoma

Wysłany: 12 stycznia, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała aktualizacja mojej sytuacji.
    Od piątku jestem w szpitalu. Krwawienie już ustało w piątek, po południu i w sobotę wkładka już czysta, jedynie przy wizycie w toalecie na papierze pojawiała się odrobina krwi. Wczoraj cały dzień nic się nie działo.
    Zrobili mi dzisiaj USG (swoją drogą to pani która je robiła była bardzo niemiła i niedelikatna), wszystko w porządku, nic niepokojącego nie widać, ale do domu mnie dzisiaj nie wypuszczą.
    W międzyczasie udało mi się odebrać wyniki badań prenatalnych, wszystkie ryzyka niskie.
    W piątek na USG lekarka powiedziała że na 51% będzie chłopiec.
    A tak poza tym to przeżywam jakiś chwilowy kryzys, chce mi się płakać (to chyba dlatego że mieli mnie dzisiaj wypisać do domu, a jednak muszę zostać). Oczywiście wiem, że najważniejsze jest dobro dziecka i jak trzeba zostać w szpitalu to trzeba, ale jakoś tak jest mi źle psychicznie.

nofajniefajnie lubi tę wiadomość

• Missi Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nofajniefajnie wrote:
    Ja już po prenatalnych.
    Anatomicznie wszystko super, ale ryzyka wyszły mi wysokie… dla tri 18 1:42…. Tri 13 1:297.
    Mam zrobić amnio po 16tygodniu, ale w międzyczasie sobie zrobię panoramę.
    Ehh 😕 czyli nie mogę mieć spokojnej ciąży.

Na chwilę obecną bobo wygląda na chłopaka.

Kochana a na podstawie czego wyszły Ci takie duze ryzyka ? Skoro na usg genetycznym nie ma żadnych nieprawidłowości?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia, 10:38

♀️ 32l. ♂️ 43l.
    🍀29.12- prenatalne: niskie ryzyka, zdrowy chłopczyk, 7,5cm szczęścia. Według USG 13+3
    🍀12.02- 360g syneczka 🩵

preg.png
  • Missi Autorytet

Wysłany: 12 stycznia, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronika97S wrote:
    Mała aktualizacja mojej sytuacji.
    Od piątku jestem w szpitalu. Krwawienie już ustało w piątek, po południu i w sobotę wkładka już czysta, jedynie przy wizycie w toalecie na papierze pojawiała się odrobina krwi. Wczoraj cały dzień nic się nie działo.
    Zrobili mi dzisiaj USG (swoją drogą to pani która je robiła była bardzo niemiła i niedelikatna), wszystko w porządku, nic niepokojącego nie widać, ale do domu mnie dzisiaj nie wypuszczą.
    W międzyczasie udało mi się odebrać wyniki badań prenatalnych, wszystkie ryzyka niskie.
    W piątek na USG lekarka powiedziała że na 51% będzie chłopiec.
    A tak poza tym to przeżywam jakiś chwilowy kryzys, chce mi się płakać (to chyba dlatego że mieli mnie dzisiaj wypisać do domu, a jednak muszę zostać). Oczywiście wiem, że najważniejsze jest dobro dziecka i jak trzeba zostać w szpitalu to trzeba, ale jakoś tak jest mi źle psychicznie.

Weronika glowa do góry!
    Najważniejsze jest że dzidziuś zdrowy i wszystko jest w porządku, naprawdę 🫂 odganiam od Ciebie ten smutek! Sio

Weronika97S lubi tę wiadomość

♀️ 32l. ♂️ 43l.
    🍀12.02- 360g syneczka 🩵

preg.png
‹‹ 129 130 131 132 133 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ