SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼
Odpowiedz

🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼

Oceń ten wątek:
  • WiolaP Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronika97S wrote:
    Mała aktualizacja mojej sytuacji.
    Od piątku jestem w szpitalu. Krwawienie już ustało w piątek, po południu i w sobotę wkładka już czysta, jedynie przy wizycie w toalecie na papierze pojawiała się odrobina krwi. Wczoraj cały dzień nic się nie działo.
    Zrobili mi dzisiaj USG (swoją drogą to pani która je robiła była bardzo niemiła i niedelikatna), wszystko w porządku, nic niepokojącego nie widać, ale do domu mnie dzisiaj nie wypuszczą.
    W międzyczasie udało mi się odebrać wyniki badań prenatalnych, wszystkie ryzyka niskie.
    W piątek na USG lekarka powiedziała że na 51% będzie chłopiec.
    A tak poza tym to przeżywam jakiś chwilowy kryzys, chce mi się płakać (to chyba dlatego że mieli mnie dzisiaj wypisać do domu, a jednak muszę zostać). Oczywiście wiem, że najważniejsze jest dobro dziecka i jak trzeba zostać w szpitalu to trzeba, ale jakoś tak jest mi źle psychicznie.

Kochana wiem ze jest Ci ciężko,ale postaraj sie uspokoić,z dzidziusiem jest wszystko dobrze i to najważniejsze.Lada moment bedziesz w domu i wszystko wroci do normy🤗

Weronika97S lubi tę wiadomość

preg.png

3 na pokładzie 🩷🩷🩵
    Czekamy na dziewczynke 🩷?
  • wandapanda Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nofajniefajnie wrote:
    Ja już po prenatalnych.
    Anatomicznie wszystko super, ale ryzyka wyszły mi wysokie… dla tri 18 1:42…. Tri 13 1:297.
    Mam zrobić amnio po 16tygodniu, ale w międzyczasie sobie zrobię panoramę.
    Ehh 😕 czyli nie mogę mieć spokojnej ciąży.

Na chwilę obecną bobo wygląda na chłopaka.

Co Ci zawyżyło tak ryzyka? Miałaś już na dzisiaj wyniki biochemii? To wygląda jakby pappa była niska? Jeśli Cię to pocieszy to dla t13 i t18 na tym etapie wyszłoby już sporo nieprawidłowości w usg. Oczywiście są wyjątki od tej reguły, ale dla ryzyka tych trisomii to dobry znak, że nic nie widać.

Ja właśnie oddałam krew na Sanco i teraz czeka mnie okropny tydzień oczekiwania na wyniki z moją nerwicą lękową… bardzo bym chciała, żeby potem już było z górki.

nofajniefajnie lubi tę wiadomość

• nofajniefajnie Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Missi wrote:
    Kochana a na podstawie czego wyszły Ci takie duze ryzyka ? Skoro na usg genetycznym nie ma żadnych nieprawidłowości?

Biochemia + wiek

• Precelek 🥨 Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nofajniefajnie wrote:
    Ja już po prenatalnych.
    Anatomicznie wszystko super, ale ryzyka wyszły mi wysokie… dla tri 18 1:42…. Tri 13 1:297.

Kilka stron temu pisałam, że u mnie wyszło podobnie wysokie ryzyko dla T21. Zrobilam Sanco, w którym wyszło, że wszystko jest ok. Usg mialam prawidłowe. U mnie zawiniła wysoka wolna beta hcg i białko pappa w dolnej granicy normy.

Polecam zrobić Sanco, Panoramę czy innej tego typu badania, żeby się nie stresować. Wyniki są szybko, choć wiem że w takiej sytuacji to jak wieczność.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:24

preg.png
  • Eliora Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nofajniefajnie wrote:
    Ja już po prenatalnych.

Ja przy tak niskich wynikach bym robiła aminopunkcje.
    Niekoniecznie byłoby coś widać na USG, a przypadek Iwony Celary?
    Mi osobiście nipt by nie dało spokoju, wg zaleceń fmf poniżej 300 zalecają amino. Ja przy 410 na t21 robię amino, ale też ze względu na toksoplazmozę.

preg.png

👩 1995 (PCOS, IO) 👨 1988 🌼 Córka – 2021
    💊 Leczenie: Lametta + Ovitrelle

🩷 CS2:
    🧪 Beta-hCG:
    • 12 dpo (16.10) – 63.65
    • 14 dpo (18.10) – 208.56

18.11: 8+2 – zarodek 1,59 cm
    01.12: 10+1 – CRL 3,5 cm, FHR 175
    17.12 prenatalne: 12+6 – CRL 6,5 cm, ok. 67 g FHR 161
    05.01: 15+4 wg USG 16+0 - 10 cm i 130g, chłopiec?

Ciąża z toksoplazmozą.

❤️ 19/20 stycznia - aminopunkcja
    🤍 II prenatalne USG: 11.02.2025

„Jeśli nasz Bóg jest przy nas, już nic nas nie zatrzyma!”
    „Każdy wschód słońca Ciebie zapowiada,
    nie pozwól nam przespać poranka.”

Wysłany: Dzisiaj, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wandapanda wrote:
    Co Ci zawyżyło tak ryzyka? Miałaś już na dzisiaj wyniki biochemii? To wygląda jakby pappa była niska? Jeśli Cię to pocieszy to dla t13 i t18 na tym etapie wyszłoby już sporo nieprawidłowości w usg. Oczywiście są wyjątki od tej reguły, ale dla ryzyka tych trisomii to dobry znak, że nic nie widać.

Ja właśnie oddałam krew na Sanco i teraz czeka mnie okropny tydzień oczekiwania na wyniki z moją nerwicą lękową… bardzo bym chciała, żeby potem już było z górki.

Tak, biochemia głównie, mam też wysokie ryzyko fgr (Aka „małe bobo”) czyli coś, co miałam w pierwszej ciąży - lekarz ogólnie uważa że taka moja natura, bo anatomicznie to jest wszystko idealnie, ale amnio musi zalecić.
    Oddam już krew na panoramę, wiec dodatkowo to będę mieć.

Wysłany: Dzisiaj, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eliora wrote:
    Mi osobiście nipt by nie dało spokoju, wg zaleceń fmf poniżej 300 zalecają amino. Ja przy 410 na t21 robię amino, ale też ze względu na toksoplazmozę.

U Iwony calary było inaczej, znam jej historię - nipt ryzyk nie wskazało, za to USG na pewno było źle przeprowadzone i już na drugim wychodziło to, co powinno na pierwszym.
    Ale amnio i tak zrobię, skoro lekarz zaleca

• wandapanda Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eliora wrote:

Przypadek Iwony to właśnie taki wyjątek, o którym pisałam, w zdecydowanej większości dla tych dwóch trisomii będą jakieś nieprawidłowości na usg.

Aczkolwiek ja na pewno też zrobiłabym amnio. Ale na amnio trzeba czekać, więc jeśli ktoś chce się chociaż trochę uspokoić i nipt nie robi mu jakiejś ogromnej różnicy w budżecie to czemu nie?
    Ja sama robiłam dzisiaj nipt bez wskazań, usg mam ok (oprócz SUA, które najczęściej o niczym nie świadczy). Nawet jeszcze nie mam wyników biochemii i nie znam ryzyk. Ale właśnie dla świętego spokoju zdecydowałam się na nipt. Jeśli z biochemią będzie coś nie tak to oczywiście w podskokach lecę na amnio.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:48

• Missi Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nofajniefajnie wrote:
    Biochemia + wiek

A biochemię jaką robiłaś? Pappa czy inne?

Walka o pierwsze dziecko od 2023r
    ♀️ 32l. ♂️ 43l.

🌷 27.10.2025- z zaskoczenia II kreseczki
    🩵 14.11.2025- piękne serduszko
    🍀05.12.2025- 3cm misia 🥹 według USG +3dni
    🍀29.12- prenatalne: niskie ryzyka, zdrowy chłopczyk, 7,5cm szczęścia. Według USG 13+3
    ⏳️15.01- kolejne spotkanie z księciuniem

preg.png
  • Missi Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze jestem w szoku po tym co piszecie na temat np. Źle przeprowadzonego usg genetycznego 🤯
    U mnie pierwsze co doktor sprawdzał to nie powtórzę wam co ale coś w główce. Mowił że tutaj rozpoznaje się najczęstsze choroby genetyczne które po tym obrazie widać.

WiolaP lubi tę wiadomość

Walka o pierwsze dziecko od 2023r
    ♀️ 32l. ♂️ 43l.

🌷 27.10.2025- z zaskoczenia II kreseczki
    🩵 14.11.2025- piękne serduszko
    🍀05.12.2025- 3cm misia 🥹 według USG +3dni
    🍀29.12- prenatalne: niskie ryzyka, zdrowy chłopczyk, 7,5cm szczęścia. Według USG 13+3
    ⏳️15.01- kolejne spotkanie z księciuniem

preg.png

Wysłany: Dzisiaj, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Missi wrote:
    A biochemię jaką robiłaś? Pappa czy inne?

Pappa + wolne beta hcg; pappa ok, ale beta nisko (9,29 iu/l)

• wandapanda Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nofajniefajnie wrote:
    Pappa + wolne beta hcg; pappa ok, ale beta nisko (9,29 iu/l)

A ile miałaś mom jedno i drugie? Mam nadzieję, że Cię nie stresuje tyle pytań….

• wandapanda Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Missi wrote:
    Kurcze jestem w szoku po tym co piszecie na temat np. Źle przeprowadzonego usg genetycznego 🤯
    U mnie pierwsze co doktor sprawdzał to nie powtórzę wam co ale coś w główce. Mowił że tutaj rozpoznaje się najczęstsze choroby genetyczne które po tym obrazie widać.

Prawda jest taka, że to i USG + pappa i badania typu Nifty/Sanco itp to są tylko badania przesiewowe. Jedynym badaniem diagnostycznym jest amniopunkcja ale i to nie da nam stuprocentowej pewności, bo standardowo bada się kariotyp, a nie na przykład choroby jednogenowe. No i wad rozwojowych też nie pokazuje. Oczywiście nie chodzi też o to, żeby się nakręcać, ale warto mieć na uwadze po co tak właściwie my te badania wykonujemy. A choroby genetyczne nie zawsze widać w obrazie, w przypadku t21 obraz USG jest często prawidłowy, przy t13/18 dużo rzadziej, ale zdarza się. Po to właśnie ta biochemia, żeby mieć szerszy obraz sytuacji.

Wysłany: Dzisiaj, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wandapanda wrote:
    A ile miałaś mom jedno i drugie? Mam nadzieję, że Cię nie stresuje tyle pytań….

Pappa 1.110iu/l, beta 9,29 iu/l
    Luzik, o dziwo się nie stresuję mocno sytuacja, pytaniami w ogóle, czekam na wyniki panoramy a potem amnio.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:22

• wandapanda Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nofajniefajnie wrote:
    Pappa 1.110iu/l, beta 9,29 iu/l
    Luzik, o dziwo się nie stresuję mocno sytuacja, pytaniami w ogóle, czekam na wyniki panoramy a potem amnio.

Zazdroszczę, ja każdą nieprawidłowość w tej ciąży traktuje jak koniec świata, już sama siebie mam dosyć. A mąż to w ogóle zaraz mi internet odetnie.

Czytałam, że dużo więcej jest przypadków gdzie USG wychodzi ok, biochemia nie i potem okazuje się, że wszystko jest ok. Tzn jest ich dużo więcej niż miałoby być w drugą stronę. Więc naprawdę też chciałabym mieć takie racjonalne myślenie i opanowanie…

• Ceci Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wandapanda wrote:
    Zazdroszczę, ja każdą nieprawidłowość w tej ciąży traktuje jak koniec świata, już sama siebie mam dosyć. A mąż to w ogóle zaraz mi internet odetnie.
    A już myślałam, że jestem jedyna, która tak podchodzi :) na szczescie zwykle chat gpt mnie uspokaja, on jest taki wspierający :D przyjmie każde moje głupie pytanie :D

WiolaP lubi tę wiadomość

2023 - córka
    10.2025 - FET 5.2.1 PGTa
    5.01.2026 - 12 tc, prenatalne <3

preg.png

Wysłany: Dzisiaj, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wandapanda wrote:

Czytałam, że dużo więcej jest przypadków gdzie USG wychodzi ok, biochemia nie i potem okazuje się, że wszystko jest ok. Tzn jest ich dużo więcej niż miałoby być w drugą stronę. Więc naprawdę też chciałabym mieć takie racjonalne myślenie i opanowanie…

Pierwsza reakcja to prawie histeria. Ale no, mnie mega uspokoił mój lakarz, widać po nim, że ta anatomia jak dla niego nie wzbudza żadnego niepokoju.
    No i mąż też swoje analizy statystczno-logiczne zrobił, więcej argumentów jest za tym, żeby się diagnozować ale ze spokojem.
    Także no, czekam na wyniki

I jak @Ceci pisze, dobre zapytanie do chatagtp pomaga :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:47

wandapanda lubi tę wiadomość

• wandapanda Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceci wrote:
    A już myślałam, że jestem jedyna, która tak podchodzi :) na szczescie zwykle chat gpt mnie uspokaja, on jest taki wspierający :D przyjmie każde moje głupie pytanie :D

To samo! Wczoraj mówiłam mężowi, że pójdę na terapie do chata gpt xd

Ja w ogóle w pierwszej ciąży tak nie miałam, był totalny luz, nawet nie robiłam prenatalnych, ale to było dawno temu i nie było takie popularne, a testy nipt dopiero raczkowały w Polsce i to był taki kosmos. NT bylo ok, kość nosowa obecna no i super, dzieciak zdrowy. Dopiero teraz mi coś na łeb padło.

• WiolaP Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Missi wrote:

Zgadzam sie u mnie Pani dr tak samo sprawdzała,nawet mowila dzidziusiu pokaz mi główkę bo tu trzeba wszystko sprawdzić.Ale ja szczerze skupilam się tylko na tym jak powiedziała ze dziecko żyje,wtedy juz mialam taką euforię ☺️

preg.png

3 na pokładzie 🩷🩷🩵
    Czekamy na dziewczynke 🩷?
  • OlaNowa Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak radzicie sobie z wilczym głodem?
    Bo czytałam, że parę z Was go ma, ja również 🙈
    I trochę się boję, że przytyję za dużo :( tym bardziej, że już przytyłam bo miałam kontuzję przed ciążą i boję się nadmiaru dodatkowych kilogramów!

‹‹ 129 130 131 132 133
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Męska płodność – kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problemy z zajściem w ciążę dotyczą coraz większej liczby par na całym świecie, także w Polsce. Styl życia, stres, zanieczyszczenie środowiska, opóźnianie decyzji o rodzicielstwie – wszystko to wpływa na pogarszające się parametry płodności, również u mężczyzn. W niemal połowie przypadków trudności z płodnością wynikają z czynników męskich. Mimo to temat męskiej płodności wciąż jest marginalizowany, a badanie nasienia – niepotrzebnie kojarzone z czymś wstydliwym. Tymczasem seminogram, czyli analiza nasienia, to podstawowe i bardzo ważne narzędzie diagnostyczne. Sprawdź, kiedy warto je wykonać i co może powiedzieć o Twojej płodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ