🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Co do ruchów miejsce chyba zależy od ułożenia dzidziusia (mimo tego że to jeszcze maleństwa)
Ja pierwsze ruchy poczułam z prawej na wysokości poniżej pępka. Byłam akurat dzień później na usg i faktycznie tak maluch był ułożony.
Potem miejsce ruchów się zmieniło i czułam w ogóle dziwnie wysoko i na usg okazało się że mały jest już ułożony głową w dół i dlatego kopał na górze 😀
Obecnie to wierci się jak szalony i mam wrażenie że co chwilę zmienia pozycję. A wczoraj (może zwariowałam) ale dwa razy widzieliśmy chyba główkę.
Bo tak sie wiercił i nagle na samym dole brzucha tylko bardziej po prawej stronie taka gula.Przez dłuższą chwilę.I po chwili zniknęło. Wieczorem się to powtórzyło. Na rączkę czy stópkę było to raczej za duże 😍 sprawdzaliśmy aż w internecie i by się zgadzało. Bo na naszym etapie obwód główki to około 17cm. To było naprawdę kosmiczne i jestem prawie pewna. Tym bardziej że ja to czułam jak rośnie. Teraz leżę i też wyprawia akrobacje.
🕺🤸♂️🤸♀️
Bardzo często czuję ruchy w ogóle jakby pod pępkiemWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 15:50
WiolaP lubi tę wiadomość
Walka o pierwsze dziecko od 2023r
♀️ 32l. ♂️ 43l.
🌷 27.10.2025- z zaskoczenia II kreseczki
🩵 14.11.2025- piękne serduszko
🍀05.12.2025- 3cm misia 🥹 według USG +3dni
🍀29.12- prenatalne: niskie ryzyka, zdrowy chłopczyk, 7,5cm szczęścia. Według USG 13+3
🍀15.01- 160g misia, potwierdzona płeć 🩵
⏳️12.02- kolejne spotkanie
⏳️18.02- Prenatalne II trymestru

-
Nadrobiłam Was chociaż łatwo nie było 😀
Ja też czuję już ruchy, takie łaskotanie w dole brzucha, najbardziej jak leżę na plecach. Dziewczyny a planujecie się szczepić przeciwko grypie? Lekarz mi polecił i tak się zastanawiam, nigdy wcześniej nie szczepiłam się na grypę ani też często nie chorowałam, raczej mnie omijała ale teraz zastanawiam się ze względu na dziecko. Jak jest u Was?Starania od 07.2024
💁♂️✅
03.25 Hashimoto 👨⚕️
04.25 ANA9 ➡️ PPJ (ANA23) ⚠️
06.25 biopsja endometrium ⚠️ ➡️ antybiotyk
08.25 ferrytyna ⬇️ suplementacja
09.25 drożność z lipiodolem ✅
24.10.25 ⏸️🥹
25.10.25 β-hCG - 29,8 mlU/ml
27.10.25 β-hCG - 98,0 mlU/ml
30.10.25 β-hCG - 418,7 mlU/ml
07.11.25 β-hCG - 11621,8 mlU/ml
💊 Pueria Uno, Letrox 25, Ultragestan

-
Udało się, kupiłam detektor i praktycznie od razu złapałam tętno około 146, więc to chyba nie mogło być moje 😀
WiolaP, Ceci, Missi, Pani Bocianowa, Silvia, Motylek93 lubią tę wiadomość
💞 K. 28 | A. 29 + 🐶
🌈 14.11.2025 ⏸️
beta: 15 —> 79 —> 258 —> 1200 —> 6199
🩷 04.12 – 6+3 jest serduszko 🥹 CRL 4,2 mm
🩷 29.12 - 10+0 mamy 2.80cm bobasa 🥹 FHR 180
🩷 14.01 - prenatalne, 5.70cm zdrowego bobasa
🩷 Sanco prawidłowe, będzie synek 🩵
🩷 26.01 - 8cm zdrowego chłopczyka
🗓️ kolejna wizyta 20.02
💊 acard • clexane • encorton • euthyrox • suple
🕊️ 05.25 – 7tc
🕊️ 06.25 – cb
🕊️ 08.25 – cb
🌿 hashimoto & niedoczynność
🌸 ANA1/ANA3 (+) – podejrzenie tocznia
🧬 PAI-1 4G/4G
💓 POTS
_____

-
Silvia wrote:Tez mnie interesują te wózki, ale to nowość i myślę, że ciezko bedzie znaleźć opinie
Przyszły mi listem wyniki pappy. Bardzo wysokie ryzyko stanu przedrzucawkowego. Jestem przerażona, bo w poprzednich ciążach mialam nadciśnienie, teraz mierze i nie mam w domu, u lekarzy zawsze, ale nigdy nie mialam az takiego ryzyka.
Wysokie czyli jakie? Najważniejsze to chyba od razu akard 150 włączyć na noc. -
Ja się szczepiłam na grypę w październiku, jeszcze przed ciążą, ale gdybym tego nie zrobiła, to w ciąży też bym się zaszczepiła 😄 ta choroba niesie za duże ryzyko, a zarazić się aktualnie łatwo.
Ja planuję kupować cokolwiek dopiero po badaniach połówkowych, które mam w 22+0 😅
Kilka dni temu powiedzieliśmy synkowi o ciąży i powiedział tylko "nie, nie chcę!" i koniec tematu, więc poczekaliśmy trochę i dziś znowu mu powiedziałam, wytłumaczyłam wszystko i ucieszył się, pogłaskał mnie po brzuchu 🥰 potem widzieliśmy się z moimi rodzicami i powiedział "babciu, a mama ma w brzuchu dzidziusia! I pogłaskałem go!" 🥰
WiolaP, Motylek93 lubią tę wiadomość
-
Missi wrote:Co do ruchów miejsce chyba zależy od ułożenia dzidziusia (mimo tego że to jeszcze maleństwa)
Ja pierwsze ruchy poczułam z prawej na wysokości poniżej pępka. Byłam akurat dzień później na usg i faktycznie tak maluch był ułożony.
Potem miejsce ruchów się zmieniło i czułam w ogóle dziwnie wysoko i na usg okazało się że mały jest już ułożony głową w dół i dlatego kopał na górze 😀
Obecnie to wierci się jak szalony i mam wrażenie że co chwilę zmienia pozycję. A wczoraj (może zwariowałam) ale dwa razy widzieliśmy chyba główkę.
Bo tak sie wiercił i nagle na samym dole brzucha tylko bardziej po prawej stronie taka gula.Przez dłuższą chwilę.I po chwili zniknęło. Wieczorem się to powtórzyło. Na rączkę czy stópkę było to raczej za duże 😍 sprawdzaliśmy aż w internecie i by się zgadzało. Bo na naszym etapie obwód główki to około 17cm. To było naprawdę kosmiczne i jestem prawie pewna. Tym bardziej że ja to czułam jak rośnie. Teraz leżę i też wyprawia akrobacje.
🕺🤸♂️🤸♀️
Bardzo często czuję ruchy w ogóle jakby pod pępkiem
Ciekawe to co piszesz, może w takim razie to co ja czuję pod tym pępkiem to też są ruchy 😱 mi też się robi taka twarda kulka po prawej stronie brzucha, ale to się raczej macica napina, to są takie bezbolesne skurcze i one będą już do końca ciąży. Tym bardziej, że ja macice w tej ciąży mam tak trochę jakby przesuniętą na prawo. W poprzedniej ciąży też brzuch miałam lekko w prawo przechylony.
Motylek93 lubi tę wiadomość
-
wandapanda wrote:Ciekawe to co piszesz, może w takim razie to co ja czuję pod tym pępkiem to też są ruchy 😱 mi też się robi taka twarda kulka po prawej stronie brzucha, ale to się raczej macica napina, to są takie bezbolesne skurcze i one będą już do końca ciąży. Tym bardziej, że ja macice w tej ciąży mam tak trochę jakby przesuniętą na prawo. W poprzedniej ciąży też brzuch miałam lekko w prawo przechylony.
Aaa jak to pisałam to pierwszy właśnie znowu poczułam coś w tym samym miejscu, pierwszy raz tak mocno, że teraz jestem pewna, że to jest to 🥰 muszę sobie zapisać tą datę 🤭
Missi, WiolaP lubią tę wiadomość
-
wandapanda wrote:Ciekawe to co piszesz, może w takim razie to co ja czuję pod tym pępkiem to też są ruchy 😱 mi też się robi taka twarda kulka po prawej stronie brzucha, ale to się raczej macica napina, to są takie bezbolesne skurcze i one będą już do końca ciąży. Tym bardziej, że ja macice w tej ciąży mam tak trochę jakby przesuniętą na prawo. W poprzedniej ciąży też brzuch miałam lekko w prawo przechylony.
U mnie to nie macica. To znaczy to o czym piszesz też mam ale to zupelnie co innego niż zobaczyliśmy wczoraj 😀
wandapanda lubi tę wiadomość
Walka o pierwsze dziecko od 2023r
♀️ 32l. ♂️ 43l.
🌷 27.10.2025- z zaskoczenia II kreseczki
🩵 14.11.2025- piękne serduszko
🍀05.12.2025- 3cm misia 🥹 według USG +3dni
🍀29.12- prenatalne: niskie ryzyka, zdrowy chłopczyk, 7,5cm szczęścia. Według USG 13+3
🍀15.01- 160g misia, potwierdzona płeć 🩵
⏳️12.02- kolejne spotkanie
⏳️18.02- Prenatalne II trymestru

-
Kiki - tętno dziecka brzmi jak galopujący koń, a takie „puste” szybkie tętnienie to pępowina 😁 a jak złapiesz tętno i potrzymasz dłużej bez ruchu i usłyszysz takie „bulp” to znaczy że bobek się ruszył 😁 ekstra mam zabawę z tym. Jak już będę czuć wyraźne kopy to nie będę używać detektora, bo im dziecko większe tym trudniej znaleźć tętno, więc szkoda stresu 😅
Kirby - ja już mam szczepionkę w lodówce i czekam na wizytę, idę 4 lutego. Boję się tylko tego efektu po szczepieniu czyli „mini grypy” 🙄 po szczepieniu na covid myślałam że zdechnę tak mnie dojechało 😭
kikix0o lubi tę wiadomość
-
Pati1985 wrote:Wysokie czyli jakie? Najważniejsze to chyba od razu akard 150 włączyć na noc.
Przed 34 tc to 1:50 parę i po 37 tc to 1:18.
Juz biore acard 150 od dwóch tygodni, bo prowadzący mowil, abym brała zanim poznał wyniki, bo z tymi wynikami idę dopiero 13 lutego do niego. Myślę, ze juz profilaktycznie po moich poprzednich historii o ciążowych nadciśnieniach i wysokim bmi.Starania od 11.2017r.
-brak prawego jajowodu.
-IO, PCOS
04-10.19r - Lametta + Ovitrelle, glucophage
20.11.19r. - 1 cykl z clo i IUI (7cs) 😥
16.12.19r. - 2 IUI menopur (8cs) 😥
02-05.20r. - starania bez leków (10-13cs) torbiel czekoladowa po lewej stronie
22.06.20r. - transfer 4ab
8dpt - beta 114.09 🥰
11dpt - beta 301.78 🥰
18dpt - beta 3258.58 🥰
synuś 💙
23.02.23r. transfer 3BB🐣
6dpt - beta 19 / prog 20.60 🥰
8dpt - beta 56 🥰
13dpt - beta 593 🥰
15dpt - beta 1654 🥰
20dpt - beta 7314 🥰
Synuś 🩵
Zostały jeszcze ❄❄❄❄
Brak okresu - październik 2025 naturalny cud ❤️

-
Ananabanana wrote:Moje znajome mają i polecają, są lekkie i wgl bardzo przyjemnie się prowadzi (kiedyś miałam okazję pchać ten wózek upline i no super, lekkość czuć, łatwo skręca itd.) Co do tego nowego, Tila czy jakoś tak koleżanka byla testować i Pan w sklepie jej odradzał, że jest to jakaś nowa wersja i nie jest dopracowana jak inne modele tej marki i, że może w przyszłości będzie to super wózek, ale na te chwile ma wiele do poprawy (niestety nie wiem co konkretnie do poprawy). Ale tyle udało mi się dowiedzieć o tych wózkach. Sama się zastanawiam nad Venicci upline 2, a nad Roan Ivi 2.0, ale chce zobaczyć je w sklepie i porównać, bo Roan jest podobno ciężki. 😀
według informacji na stronach venicci upline to prawie 14 kg, więc lekki to on nie jest. Natomiast ta Tila faktycznie się zapowiada na lekki wózek.
Mi też Venicci się z recenzjami instagramerek kojarzy i jest to zdecydowanie zniechęcająco
07.2022 👶 synek
03.2025 -rozpoczęcie starań
25.06 ⏸️
11.07 indukcja poronienia w 9 tc (puste jajo płodowe)
05.11 ⏸️ -
Sprawdziłam teraz jeszcze raz i jest galopujące 160 i to w tym miejscu dokładnie gdzie czuję że on może siedzieć 😀 Fajne urządzenie, jestem dużo spokojniejsza ❤️Pani Bocianowa wrote:Kiki - tętno dziecka brzmi jak galopujący koń, a takie „puste” szybkie tętnienie to pępowina 😁 a jak złapiesz tętno i potrzymasz dłużej bez ruchu i usłyszysz takie „bulp” to znaczy że bobek się ruszył 😁 ekstra mam zabawę z tym. Jak już będę czuć wyraźne kopy to nie będę używać detektora, bo im dziecko większe tym trudniej znaleźć tętno, więc szkoda stresu 😅
Kirby - ja już mam szczepionkę w lodówce i czekam na wizytę, idę 4 lutego. Boję się tylko tego efektu po szczepieniu czyli „mini grypy” 🙄 po szczepieniu na covid myślałam że zdechnę tak mnie dojechało 😭💞 K. 28 | A. 29 + 🐶
🌈 14.11.2025 ⏸️
beta: 15 —> 79 —> 258 —> 1200 —> 6199
🩷 04.12 – 6+3 jest serduszko 🥹 CRL 4,2 mm
🩷 29.12 - 10+0 mamy 2.80cm bobasa 🥹 FHR 180
🩷 14.01 - prenatalne, 5.70cm zdrowego bobasa
🩷 Sanco prawidłowe, będzie synek 🩵
🩷 26.01 - 8cm zdrowego chłopczyka
🗓️ kolejna wizyta 20.02
💊 acard • clexane • encorton • euthyrox • suple
🕊️ 05.25 – 7tc
🕊️ 06.25 – cb
🕊️ 08.25 – cb
🌿 hashimoto & niedoczynność
🌸 ANA1/ANA3 (+) – podejrzenie tocznia
🧬 PAI-1 4G/4G
💓 POTS
_____

-
fantaghiro wrote:według informacji na stronach venicci upline to prawie 14 kg, więc lekki to on nie jest. Natomiast ta Tila faktycznie się zapowiada na lekki wózek.
Mi też Venicci się z recenzjami instagramerek kojarzy i jest to zdecydowanie zniechęcająco
Chodziło mi bardziej, że lekki w prowadzeniu, bardzo przyjemnie się nim operuje. A jego ciężkość po podniesieniu te 13kg ma ale nie było tragedii. W porównaniu z Roanem jestem ciekawa jak się przedstawia. Najlepiej samemu sprawdzić, każdy potrzebuje coś innego, mi np. Nie zależy na tym, aby wózek był bardzo lekki, ale chcę by miał dobrą amortyzację. Polecam testować sobie gdzie tylko można 😊
Edit: sprawdziłam wagę Roana i w sumie też ma prawie 14 kg, myslalam, że więcej. A podobno o wiele lepsza amortyzacja. Ktoś miał? Poleca?
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 20:35
-
Ja też już zaczęłam oglądać różne wózki i bardzo zainteresował mnie maxi cosi oxford +. Podoba mi się wizualnie, mega kusi ten duży kosz pod wózkiem, czytałam, że amortyzacja też fajna. Oczywiście musiałabym jeszcze zobaczyć na żywo. Czy któraś z Was miała styczność z wózkami tej firmy? One chyba nie są aż tak bardzo popularne w przeciwieństwie do fotelików.
-