X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼
Odpowiedz

🍼🌺 Lipiec 2026 🌺🍼

Oceń ten wątek:
  • Missi Autorytet

Wysłany: 5 marca, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaa049 wrote:
    Możesz napisać z czego zamawiałaś pieluszki, kocyki, otulacze? 🥰 zamawiacie jakieś bambusowe, muslinowe?

Wiesz co różnie przeróżnie. Troszkę na różnych stronach, troszkę na allegro. Ale też na shein! Z polecenia koleżanki zamówiłam kilka pieluszek, otulacze jednowarstwowy i dwuwarstwowe. Patrzyłam mocno na skład bo wiem że na tego typu stronach rządzi akryl i poliester ale znalazłam takie gdzie jest 70% bawełna i 30% bambus 🩵 albo 100% bawełna.
    Takie przykładowo:

20260305-132005.jpg

20260305-132026.jpg

20260305-165745.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca, 17:34

Agaa049, Motylek93, WiolaP, Gonia90, Ananabanana, Pysio lubią tę wiadomość

♀️ 32l. ♂️ 43l.
    🍀 27.10.2025- II kreseczki
    🍀 14.11.2025- piękne serduszko
    🍀05.12.2025- 3cm misia 🥹 według USG +3dni
    🍀29.12- prenatalne: niskie ryzyka, zdrowy chłopczyk, 7,5cm szczęścia. Według USG 13+3
    🍀15.01- 160g misia, potwierdzona płeć 🩵
    🍀12.02- 360g syneczka 🩵
    🍀18.02- prenatalne II trymestru 🍀
    🍀12.03- 700g malucha

preg.png
  • GosAga123 Ekspertka

Wysłany: 5 marca, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli kupujecie rzeczy z Shein/temu to polecam domowe testy na metale ciężkie w materiałach. Ja tam pozbyłam się części rzeczy bo testy wyszły mocno intensywne nawet po serii prań w wysokiej temperaturze

Ceci, Missi lubią tę wiadomość

Ona 35
    On 34

05.2021 👶w 1cs

Ponowne starania od 01.2024
    08.2024 - ciąża pozamaciczna i usunięty jajowód - ureaplasma i mycoplasma - wyleczone

05.2025 usunięcie niszy w bliźnie u prof Ludwina

Walczymy od nowa od 09.2025 (+Ovitrelle)

10.2025 - Udalo sie w 2 cs <3

11.2025 - Ponowna walka z Ureaplasma.. - wyleczona

preg.png
  • Missi Autorytet

Wysłany: 5 marca, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GosAga123 wrote:
    Jeżeli kupujecie rzeczy z Shein/temu to polecam domowe testy na metale ciężkie w materiałach. Ja tam pozbyłam się części rzeczy bo testy wyszły mocno intensywne nawet po serii prań w wysokiej temperaturze

Tak dlatego trzeba bardzo patrzeć na składy materiałów chociaż te metale ciężkie i tak pojawiają się przy produkcji nadrukami farbowaniu itp

I niestety nie tylko z shein. Szukając teraz siedząc na tych wszystkich polskich stronkach wyprawkowych cały czas trafiam na rzeczy ktore są z shein a są sprzedawane cena x20

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca, 17:58

♀️ 32l. ♂️ 43l.
    🍀29.12- prenatalne: niskie ryzyka, zdrowy chłopczyk, 7,5cm szczęścia. Według USG 13+3
    🍀12.02- 360g syneczka 🩵
    🍀12.03- 700g malucha

preg.png
  • 94Lena Znajoma

Wysłany: 5 marca, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiolaP wrote:
    Ja właśnie staram sie nie nakręcać, podejść do tego rozsadnie
    prenatalne wyszly dobrze,na zadnym usg nie było żadnych nieprawidłowości,poki co mala rosla tak jak powinna,czuje ruchy ,tetno bez problemu lapie detektorem wiec staram się doszukiwac pozytywów.Podobno CMV najgorszy wplyw na rozwój dziecka ma w 1 trymestrze a u mnie bylo wszystko ok do tej pory.Nie chce sie nakręcać obiecałam sobie ze teraz już dosyc smutków bede się cieszyć ta ciąża.Licze na to ze jednak jutro okaze sie ze to nic groźnego.
    Trzymam kciuki za wasze wizyty i czekam na piękne wieści od was💚☀️

Ja słyszałam, że CMV często wychodzi fałszywie dodatnie, także myślę, że warto powtórzyć wynik dla własnego spokoju.

• WiolaP Autorytet

Wysłany: 5 marca, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    94Lena wrote:
    Ja słyszałam, że CMV często wychodzi fałszywie dodatnie, także myślę, że warto powtórzyć wynik dla własnego spokoju.
    Tak dzis mi powiedzieli ze raczej będziemy powtarzać ale nie wiem czy będziemy powtarzać samo badanie czy robimy awidnosc.Dam wam znac jak bede jutro cos wiedzieć ☺️

94Lena lubi tę wiadomość

preg.png

3 na pokładzie 🩷🩷🩵
    Czekamy na dziewczynke 🩷🌷
  • Kofii Autorytet

Wysłany: 5 marca, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się kompletnie nie ruszam w ciąży, w 1 trymestrze się źle czułam, a potem to albo ja chora albo synek albo przeprowadzka i brak czasu... Ale mnie zmotywowałyście i jutro poszukam jakichś filmików na YT z ćwiczeniami dla kobiet w ciąży 😄

🙋🏻‍♀️29🙋🏻33

2023 💙👶🏻

23.11 ⏸️ 💖
    24.11 beta 2148
    26.11 beta 5693
    preg.png
  • adukow Autorytet

Wysłany: 5 marca, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feliks waży 550g 😊 na następną wizytę 09.04 do zrobienia: krzywa cukrowa, TSH, morfologia, mocz, toksoplazmoza. Mam też skierowanie na trzecie prenatalne (28-32 tydzień). Polecał szczepienia: na NFZ są refundowane, w Medicover musiałabym płacić. Więc do lekarza rodzinnego po skierowanie. Ta na rsv podobno jakaś droga, ok. 1k. Był tak opalony, że aż mu pozazdrościłam ;d wrócił z Egiptu.

GosAga123, Ceci, Kofii, WiolaP, Agaa049, Missi, wandapanda, aniluaP19, Motylek93, emciak, Mysia 24, Pysio, kikix0o lubią tę wiadomość

age.png
  • MayMasza Autorytet

Wysłany: 5 marca, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaa049 wrote:
    Będziemy trzymać kciuki! Daj znać koniecznie po wizycie co powiedzieli.
    U mnie znowu mimo leków hemoglobina spadła już na 10… nie wiem co jest grane. Dodatkowo pilam floradix, zakwas z buraka, koktajle z kakao i czekolady i się nabawiłam kryształów w moczu… czytałam, że te produkty mogą to nasilać. Dodatkowo mniej piłam ostatnio i wyszło… można oszaleć z tym wszystkim
    Tez mi wyszły, mało piłam i jadlam dużo owocowych. Pomaga sok z żurawiny i wit c

8USFp2.png
    Witamina D -> 78
    HSG 2019 -> drożne
    AMH 1,91

badanie nasienia 2019 vs 2021
    morfologia 4% -> 3% ❌
    Koncentracja 46,05 mln/ml (norma >15) ->111,50 Miliony / ml mln/ml ✅
    Całkowita liczba 115,13 mln (norma >39M/Próba) -> 490,60 M/Próba ✅
    Ruch postępowy 55% (norma >32%) -> 50,23 % ✅(zmalało ❌)
    Ruchome 58,14 %(2021) ✅
  • Agaa049 Autorytet

Wysłany: 5 marca, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MayMasza wrote:
    Tez mi wyszły, mało piłam i jadlam dużo owocowych. Pomaga sok z żurawiny i wit c

O widzisz. To dobrze, że mówisz, bo szukałam już informacji i tak średnio. Mi wyszło 190. Nie ma tam jakiś norm ani nic… a ja dużo owoców też jem. Jakbym mogła to bym żyła tylko owocami. A witaminę c jaką brałaś? W tabletkach? Muszę kupić ten sok z żurawiny w takim razie. Ale już mi humor się popsuł tymi wynikami :(

• Dwa poronienia: 2023 r. 2024 r.
    • Problemy immunologiczne: KIR AA, allo MlR 0%
    • Ponowne starania 01.2025 r.
    • 06.2025 r. Histeroskopia -> stan zapalny: antybiotyk metronidazol i tarivid
    • 10-11.2025 podczas starań Encorton, accofil

11.2025 ⏸️
    Leki: Encorton, accofil do 12 tygodnia, acard, po 23 tygodniu ciąży heparyna Fraxiparine

Czekamy na lipcowego synka 🤭❤️
  • Missi Autorytet

Wysłany: 5 marca, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak nie urok to sraczka laski... musimy przetrwać.

Mnie dziś oprócz płaczów zalała krew z nosa. A po dość intensywnym spacerze miałam wrażenie że boli mnie serducho. Położyłam się i przeszło.

Ale dziś też miałam sporo stresu więc to chyba odpowiedź ciążowego organizmu.

Dla poprawy nastroju i samopoczucie właśnie zjadlam 3 lody pod rząd 🙃🫡
    I młodemu cukier też skoczył od razu bo właśnie rozpoczęły się akrobacje 🤸‍♂️

Miłego wieczorku kochane. My włączamy jakis film na odstresowanie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca, 20:09

♀️ 32l. ♂️ 43l.
    🍀12.02- 360g syneczka 🩵
    🍀12.03- 700g malucha

preg.png
  • Pani Bocianowa Autorytet

Wysłany: 5 marca, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wracam po połówkowych :) wszystko z Dzidzią ok, waży 480g, tak fikała że aż śmiesznie :D i cały czas rączka przy buzi, na każdej wizycie dosłownie 🙄🤣

Missi, Ceci, wandapanda, aniluaP19, Motylek93, WiolaP, emciak, Agaa049, Mysia 24, Kofii, Pysio, Czarna_owieczka lubią tę wiadomość

preg.png
  • hypatia92 Autorytet

Wysłany: 5 marca, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, miałam dziś rano połówkowe na NFZ i jestem dalej strasznie zła. Lekarz akurat przed moją wizytą wyszedł sobie na 30 minut i potem chyba chciał nadgonić, bo całość trwała może 10 minut. Źle mi wpisali wiek ciążowy, więc siatki i pomiary są do dupy, zresztą we wtorek na wizycie mała ważyła 370 g, a dziś nagle 310, mam wrażenie, że tylko klikał tak na odwal, byle szybciej.

Może gdyby wszystko było ok, to bym odpuściła temat, ale lekarka prowadząca na ostatniej wizycie zauważyła torbiel splotu naczyniówkowego i bardzo mi zależało na DOKŁADNYM badaniu na lepszym sprzęcie. Podobno w większości przypadków wchłania się to samoistnie, ale trzeba dobrze ocenić parametry anatomiczne dziecka, żeby wiedzieć, czy ta torbiel jest izolowana.

Dostałam skierowanie na echo serca dodatkowo, niestety terminy są dopiero pod koniec kwietnia, to będzie już 28 tc.

Także szukam prywatnie na cito jakiegoś terminu u dobrego ultrasonografisty, żeby ponowić połówkowe, i wtedy zdecydujemy z prowadzącą, co dalej. Staram się nie stresować, niby narządy malutkiej i dziś i we wtorek wyszły okej.

Z pozytywnych rzeczy - potwierdziła się płeć i czekamy na Polę ❤️.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca, 20:33

Motylek93, emciak, Agaa049, Pysio lubią tę wiadomość

Synek 05.2024 ❤️
  • MayMasza Autorytet

Wysłany: 5 marca, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaa049 wrote:
    O widzisz. To dobrze, że mówisz, bo szukałam już informacji i tak średnio. Mi wyszło 190. Nie ma tam jakiś norm ani nic… a ja dużo owoców też jem. Jakbym mogła to bym żyła tylko owocami. A witaminę c jaką brałaś? W tabletkach? Muszę kupić ten sok z żurawiny w takim razie. Ale już mi humor się popsuł tymi wynikami :(
    Akurat ja mam w proszku, skoczylas 1000mg. Oije z kolagenem, ale bralam sobie przedtem raz/2dziennie. Kiszone ogorki i kapusta. Sok czysty z żurawiny na allegro zamawiałam w małych butelkach zeby nie stal długo otwarty. Wypisałam tak okolo 100ml dziennie

8USFp2.png
    Witamina D -> 78
    HSG 2019 -> drożne
    AMH 1,91

morfologia 4% -> 3% ❌
    Ruchome 58,14 %(2021) ✅
  • Motylek93 Autorytet

Wysłany: 5 marca, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @hypatia gratuluję dziewczynki 🥰 a badania współczuje i tego dodatkowego stresu 😑 mam nadzieję że na kolejnym usg nie będzie tej torbieli 🙂
    Mam pytanie do dziewczyn z dziećmi czy iść w pieluchy? Pampersy są mega wygodne, ale chyba też dają więcej odparzeń/uczuleń. A z pieluchami kupe roboty, niby w lato szybko będą schły, ale do tego prasowanie. Kurcze oglądam te wyprawki i nie wiem

32 & 34. ⛪ 2020 r
    04/24 - 💔 9 tydz Madzia
    12/24 - 💔 7 tydz Józio
    3 x stymulacje letrozolem ❌
    1️⃣ IUI - 15/10/25 🙏 ⏸️
    Beta 10dpo- 22,5 --> 12 dpo 59,1 --> 20 dpo 2013
    26.11 2 maluchy jeden 6+3:💔 drugi 7+4 crl już 1,3cm 🦋 -->1.12 - 1,8 cm 🦋 --> 8.12 - 2,4 cm 🦋-->14.12 krwotok 😑 3,5cm fhr 176 🦋-->23.12 ponowne krwawienie, 5cm fhr 171 🦋 --> 24.12 krwotok 😑 🦋 --> 5.01 prenatalne - ryzyka niskie 🎉 6,5cm cudu 🦋. -->19.01 - 128g chyba dziewczynki 🩷🦋🥰--> 4.02 - 200g 🩷🦋--> 17.02 - 261g kruszynki 🦋--> 3.03 połówkowe 391g kobitki 🩷🦋--> 18.03 545g Dorusi 🦋--> 27.03 653g 🩷🦋
    Rośnij maluszku 🙏🙏🙏
    Ona: PCOS, IO, MTHFR hetero, PAI homo, cd56 dodatnie, cukrzyca ciążowa
    On: IO, żołnierzyki wolne, ale w dostatecznej ilości
    preg.png
  • fantaghiro Autorytet

Wysłany: 5 marca, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylek93 wrote:
    Mam pytanie do dziewczyn z dziećmi czy iść w pieluchy? Pampersy są mega wygodne, ale chyba też dają więcej odparzeń/uczuleń. A z pieluchami kupe roboty, niby w lato szybko będą schły, ale do tego prasowanie. Kurcze oglądam te wyprawki i nie wiem

ja zdecydowanie wybieram parmpersy, wygoda wygrywa, a nie każde dziecko ma delikatną skórę i będzie mieć odparzenia - zwykle wystarcza często zmieniać, smarować i tyle. Ale jak chcesz iść w pieluchy wielorazowe to wcale nie musisz ich prasować, wystarczy wyprać.

GosAga123, Motylek93 lubią tę wiadomość

07.2022 👶 synek

03.2025 -rozpoczęcie starań

25.06 ⏸️
    11.07 indukcja poronienia w 9 tc (puste jajo płodowe)

05.11 ⏸️
  • Ceci Autorytet

Wysłany: 5 marca, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fantaghiro wrote:
    ja zdecydowanie wybieram parmpersy, wygoda wygrywa, a nie każde dziecko ma delikatną skórę i będzie mieć odparzenia - zwykle wystarcza często zmieniać, smarować i tyle. Ale jak chcesz iść w pieluchy wielorazowe to wcale nie musisz ich prasować, wystarczy wyprać.
    Ja tak samo. Pampersy to zdecydowanie wygoda. Nie wyobrazam sobie jeszcze zajmowac sie wielopielo. Nasza pierwsza corka nie miala zadnych problemow z odparzeniami :)

Motylek93 lubi tę wiadomość

2023 - córka
    10.2025 - FET 5.2.1 PGTa
    5.01.2026 - 12 tc, prenatalne <3, druga córka <3

preg.png
  • WiolaP Autorytet

Wysłany: 6 marca, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylek93 wrote:
    Motylku u nas tez wygrywaja pampersy,tak jak piszą dziewczyny wiele zalezy od dziecka,od częstotliwości z jaka zmieniasz pampers ale i od rodzaju.U naszych dzieciaków świetnie sprawdzily sie happy za to Pampersy uczulaly strasznie.Spoko tez były huggies,nawet mam już kupione kilka paczek na start bo ja jest promka w rossmanie to sa w bardzo dobrej cenie ☺️Metoda prob i błędów dochodzisz do tego co właściwe mozesz kupic pampersy i kilka szt pieluch i zobaczysz co Ci sie lepiej sprawdzi💚

preg.png

3 na pokładzie 🩷🩷🩵
    Czekamy na dziewczynke 🩷🌷
  • wandapanda Autorytet

Wysłany: 6 marca, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylek93 wrote:
    @hypatia gratuluję dziewczynki 🥰 a badania współczuje i tego dodatkowego stresu 😑 mam nadzieję że na kolejnym usg nie będzie tej torbieli 🙂

Powiem tak, z dzieckiem jest co robić, więc ja raczej bym się jeszcze w wielopielo nie pchała. Wiem, że są zdrowe i eko, no ale ja wychodzę z założenia, że i tak się urobię, więc prania pieluch dokładać sobie nie będę. A jeśli chodzi o odparzenia czy uczulenia, to mój syn ma chyba pancerne pośladki, bo nigdy w życiu go żaden pampers nie uczulił, a używaliśmy wszystkiego co było pod ręką tak naprawdę, bo i pampersa i dady i lupilu i babydream, no zależy gdzie akurat zakupy zrobiłam. Wydaje mi się, że część dzieci jakieś pieluchy faktycznie mogą uczulać, ale dużo tych uczuleń czy odparzeń może wynikać ze źle dobranego rozmiaru pampera i po prostu zbyt małej częstotliwości zmian.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca, 07:57

preg.png
  • nofajniefajnie Ekspertka

Wysłany: 6 marca, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylek93 wrote:

Pampki to zalezy od dziecka i od produktu, to juz trzeba do dziecka dobrać - u mnie podobnie jak u @wandapanda młody mógłby chyba nawet nosić portki z azbestu i nic by mu nie było - do tej pory odparzenia złapał tylko raz, ja mu się piasku nasypało. Co jest o tyle dziwne, że ogólnie ma raczej wrażliwą skórę, zdarzają mu się jakieś atopie czy inne wysypki np na buzi.
    Nikektorzy sobie chwal bambusowe pieluchy, podobno u tych bardziej wrażliwych to pomaga.
    Czasami kwestia kremu pod pieluszkę - my od początku stosujemy onlybio pod pieluszkę, chyba jedyny krem zawierający skrobie ziemniaczaną - podejrzewam że dlatego nas odparzenia nie łapią.

Wielopielo nie daje żadnej gwarancji że odparzeń nie będzie. To jest po prostu ekologiczna alternatywa. Ja się nawet w to nie bawiłam, bo i bez tego było wystarczająco dużo prania. A już w ogóle podziwiam jak ktoś w to wchodzi nie mając suszarki bębnowej :D

• MayMasza Autorytet

Wysłany: 6 marca, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylek93 wrote:
    Na rynku jest bardzo duzy wybór pampersów bambusowych, które sa podobno delikatniejsze. Droższe ale bardziej naturalne. U nas sprawdziły sie Dada premium care i zadne oryginalne im nie dorownaly :) a skórę ma delikatna i skłonna do podraznien. Z perspektywy osoby, która miała do czynienia z pieluchami starego typu, ktora pamięta ta wymianę pieluch, wysypywać kupy, namawianie,pranie i ciagle sznury zapełnione tetra, powiem Ci, ze chyba nie chciałabym drugi raz przez to przechodzić:D

8USFp2.png
    Witamina D -> 78
    HSG 2019 -> drożne
    AMH 1,91

morfologia 4% -> 3% ❌
    Ruchome 58,14 %(2021) ✅
‹‹ 228 229 230 231 232 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jakie suplementy i witaminy warto przyjmować w ciąży? Poradnik dla przyszłych mam

Ciąża to czas szczególnych potrzeb organizmu, w którym odpowiednia podaż witamin i minerałów odgrywa kluczową rolę dla zdrowia mamy i prawidłowego rozwoju dziecka. Jakich składników nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy i kiedy warto sięgnąć po suplementy? W artykule wyjaśniamy, które witaminy i minerały są najważniejsze w ciąży, jak wybierać bezpieczne preparaty oraz jak zaplanować suplementację zgodnie z aktualnymi rekomendacjami specjalistów.

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ