Listopad 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Cecylia wrote:Ja tez czytałam o tym głaskaniu brzucha i właśnie chodziło o głaskanie/masowanie i raczej problemem jest bardziej zaawansowana ciąża, gdzie może to wywołać skurcze i porod.
Czytałam gdzieś tez - po co my tyle tych bzdur czytamy???? - że przy zaśniadzie groniastym dużo szybciej rośnie brzuch niż w normalnej ciąży.. a mój chyba jest spory jak na 11 tygodni... Tzn już widać, w sporu kąpielowym każdy by się domyślił...zawsze byłam chuda a teraz wyglądam jakbym się porządnie przejadła i spuchła tuż pod pępkiem, taka trochę wyższa oponka mi się zrobiła... no i się zaczęłam martwić tym... mam prenatalne za dwa tygodnie dokładnie, mąż mówi ze mózg mi się kurczy od ciąży i ze to są bzdury a głupio mi iść do lekarza w tajemnicy, przed nim, bo to tez już zaczyna brzmieć jak wariactwo... są tu jakieś raczej szczupłe łaski którym na tym etapie wyszedł już brzuszek???
Mysz trzymam kciuki żeby wszystko poszło dobrze.
Sutki mnie bolały na samym początku tak mniej więcej od 4 do 8 tygodnia, później stopniowo przechodziło a teraz już nic mnie nie boli.
Cześć 😊 ja jestem z natury chudzielcem i jestem na wcześniejszym etapie niż Ty i mi pod pępkiem też już brzuszek wyskoczył, zwłaszcza wieczorkiem jest widoczny ☺️ Ale to normalnie, u szczupłej osoby szybciej go widać😊
Także nie masz czym się martwić i nie czytaj głupot w internecie ☺️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2019, 16:40
Cecylia lubi tę wiadomość
-
Cecylia, jest dokładnie tak jak pisze Spirit. Jakbyś miała ciążę zaśniadową, to pęcherzyku ciążowym byłoby mnóstwo takich małych kuleczek niczym winogrona. Przynajmniej przy całkowitym to tak wygląda. Na pewno ginekolog by zauważył.
Dzisiaj się też zastanawiałam, kiedy widać brzuch. Dla porównania możesz sobie zobaczyć galerię brzuszków na tej stronie, wpisując, że interesuje Cię tylko ten tydzień, w którym Ty jesteś.
U mnie niby jak stoję przed lustrem to coś widać, że się zaokrągliłam. Przed ciążą byłam dość szczupła, ale bez przesady. Nie mam pewności, czy to widać przez ciążę, bo od testu zaprzestałam wszelkiej aktywności fizycznej (poza krótkimi i spokojnymi spacerami gdzieś dwa razy w tygodniu), więc równie dobrze mogłam obrosnąć w tłuszczyk lub poluzowały mi się mięśnie brzucha (dzieje mi się to, jak nie ćwiczę kilka dni), albo jedno i drugie.
-
sisi wrote:Kurczę teraz się naczytałam o tym zaśniadzie i będę miała kolejne powody do stresu 😕 Często ten częściowy wychodzi dopiero na początku drugiego trymestru ☹
Sisi, ja się o tym naczytałam po poronieniu, jak materiał został oddany do badania histopatologicznego. Głupia ja nie wiedziałam, że zawsze jak się z człowieka cokolwiek wytnie, to się to oddaje do badania histopatologicznego . Wkręciłam sobie, że coś jest na pewno nie tak, że to ciąża zaśniadowa (tak mi google podpowiedziały) i że teraz mnie czekają ze 2 lata leczenia. Potem jeszcze mi się spieszyło z odebraniem wyniku i sama poszłam na patomorfologię odebrać wynik i musiałam zrobić z siebie idiotkę, bo opis był po łacinie i nie zrozumiałam sama całości .
Uważam, że ten zaśniad to małe ryzyko. Nie ma co się tym przejmować. Głowa i uszy do góry!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2019, 18:00
sisi lubi tę wiadomość
-
natki89 wrote:Sisi wybij sobie z głowy zasniady! Nie czytaj głupot w Internecie, lekarz już by coś Ci powiedział, gdyby było nie tak
W tej ciąży w ogóle nie mam problemu z bolącymi/swędzącymi piersiami
Spirit, trzeba wysypać prywatna wiadomość zeby być na liście? Jeżeli nie to prosiłabym o wpisanie tp 1.11, prawdopodobnie dziewczynka (ale szansę jeszcze takie 50/50 :p ) i dziękuję
Aishha warto w 1 max w drugim trymestrze ciąży zrobić USG piersi, nawet jeżeli robiłaś przed ciążą w 3 trymestrze też można, ale piersi są już mocno zmienione i ciężej postawić diagnozę.natki89 lubi tę wiadomość
2017 #1
2019 #2
-
Na następną wizytę mam do zrobienia m.in HIV, HCV, VDRL i IgG IgM rożyczkę. Robiłyście już może? Ile czekałyście na wyniki? Pamiętam, że na toksoplazmoze czekałam aż 3 dni i nie wiem czy na np HIV nie czeka się dłużej.
-
nick nieaktualnymomo wrote:Na następną wizytę mam do zrobienia m.in HIV, HCV, VDRL i IgG IgM rożyczkę. Robiłyście już może? Ile czekałyście na wyniki? Pamiętam, że na toksoplazmoze czekałam aż 3 dni i nie wiem czy na np HIV nie czeka się dłużej.
Mnie czeka po niedzieli krzywa cukrowa. Bo glukoza wyszła mi za wysoka. W 1 ciazy tez tak mialam. Glukoza wyszla za wysoka,a potem bylo ok. Mam nadzieje,ze tym razem tez tak będzie. Choć nie wiem,jak ja to wytrzymam,bo budze sie glodna jak wilk,a tu jeszxze trzeba cos tak obrzydliwego wypić. -
u mnie już brzuch wystaje, chyba dzieciaki jak rosną to moje sadełko wypychają do przodu ale już w letnie spodenki z zeszłego roku nie wchodzę, nie dopinam się...więc postanowiłam, że wszystkie spodnie będą na sznurek, ale już powoli brzuch mi przeszkadza, jechałam ostatnio do Warszawy jako pasażer, samochodem i niestety musiałam trzymać dolny pas w ręce bo tak mnie ściskał, że aż bolał, więc 7 godzin trzymania pasa w obie strony!!! pomyślę o tym adapterze, a co do spania, moja standardowa pozycja do trochę na boku, trochę na brzuchu z podgiętą nogą, czasami się śmieję, ze walnę się kolanem w brodę...niestety ta pozycja już mi przeszkadza od jakiś 2 tygodni, dużo leżę, na plecach, mam też tą poduszkę ciążową typu C..może niedługo ją wykorzystam..ale już czuję że muszę mieć więcej luźniejszych ubrań, żeby brzucha mi nie uciskało...fanką sukienek nie jestem..tylko na wesela mam może z dwie, ale chyba trzeba będzie jakąś na lato kupić, będzie wygodniej
-
Ja dzisiaj mialam usg,bo wybralam juz lekarza prowadzacego i cale szczescie,ze do bardzo milego starszego trafilam bez problemu dostalam l4 nawet nie pytal o powod a co do malego- to ma juz 4 cm i serce bije 184 razy jeszcze wiecej niz ostatnio,ale ponoc niedlugo ma malec tetno. Ale chyba szybko rosnie,bo dokladnie tydzien temu mial 2,68 a teraz juz 4 cm!no i wg lekarza jest starszy tak na 11 tc
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2019, 19:27
Szczesliwa_mamusia, natki89, Domcias, kudłata, sisi, Kropka89 lubią tę wiadomość
-
momo wrote:Na następną wizytę mam do zrobienia m.in HIV, HCV, VDRL i IgG IgM rożyczkę. Robiłyście już może? Ile czekałyście na wyniki? Pamiętam, że na toksoplazmoze czekałam aż 3 dni i nie wiem czy na np HIV nie czeka się dłużej.
natki89 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPaula_30 wrote:Ja dzisiaj mialam usg,bo wybralam juz lekarza prowadzacego i cale szczescie,ze do bardzo milego starszego trafilam bez problemu dostalam l4 nawet nie pytal o powod a co do malego- to ma juz 4 cm i serce bije 184 razy jeszcze wiecej niz ostatnio,ale ponoc niedlugo ma malec tetno. Ale chyba szybko rosnie,bo dokladnie tydzien temu mial 2,68 a teraz juz 4 cm!
Marta.MP lubi tę wiadomość
-
a poza tym zauważyłam,że wieczory są najgorsze, pod wieczór zaczynają się bóle głowy, zmęczenie, ten ból głowy już mnie tak wkurza.... ehhh zaczęłam pić znacznie więcej wody, chociaż niedobrze mi po niej, ale jest trochę lepiej jak się porządnie nawodnie
-
nick nieaktualnyPaula_30 wrote:No wlasnie lekarz dzisiaj zasugerowal,ze moze byc chlopak:D bo niby cos tam juz lekko bylo widac
Choć nie powiem,ostatnio na wizycie narobilam sobie nadziei na dziewczynke. Co prawda jak będzie 2 chlopczyk, to tez sie będę cieszyc- najwazniejsze, zeby było zdrowe. Ale jakos tak dla rownowagi, chcialabym miec córeczkę. Zobaczymy. Moze za 2 tyg jak pojde na prenatalne,to będzie już coś widać -
U mnie brzuch wysokczył szybko, koło 6-8 tygodnia juz było cos widać. Ale to były raczej jelita, zatrzymana woda w organizmie. W 12 tygodniu nagle brzuch mi się diametralnie zmniejszył. Podobno to jest dosyć typowe, więc nie panikowałam. Jakoś w tym okresie macica się przesuwa do góry i wszystko się tam układa, stąd mniejszy brzuch. Teraz znów rośnie
-
nick nieaktualnyCo do brzucha,to mnie tez wczesnie wywalilo. W 1 ciazy wiecej wazylam i nie mialam takiego brzucha. Mi bardzo jelita poprzestawialo,ze ostatnio lekarz nie mogl mi jajnikow zmierzyc. Conajmniej jakbym była w 20tyg. A w srode jak bylam na cytologii,to babka chciala mi miejsca ustąpić
sisi lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, zazdroszczę, że już widać u Was ciążę. Ja jestem w 13 tygodniu a moja sylwetka nie zmieniła się w żaden sposób. Zaczęło mnie to stresować, bo piszecie, że u szczupłych kobiet szybciej widać brzuch, a ja zachodząc w ciążę miałam BMI w okolicach 18.5.
9 DPO- 10,5/14 DPO- 261 /16 DPO- 701/ 21 DPO-4785