Listopad 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
A mnie kusi joga dla kobiet w ciąży, piszą, że niby pomaga przygotować się do porodu. A już na pewno odstresowuje, co teraz mi się przyda. Ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie?
Co do grupy na fb, jeśli dołączę to później - pasuje mi tutejsze anonimowość, a i tak raczej nie będę wrzucać zdjęć, nie czuję takiej potrzeby -
Ig004 wrote:A mnie kusi joga dla kobiet w ciąży, piszą, że niby pomaga przygotować się do porodu. A już na pewno odstresowuje, co teraz mi się przyda. Ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie?
Ja dość długo i intensywnie ćwiczyłam przed ciążą i polecam jogę wszystkim, nie tylko kobietom w ciąży. Na pewno będzie korzystna, pod warunkiem znalezienia dobrego nauczyciela, a nie jakiegoś szamana .
Osobiście uważam też, że nie ma co się spodziewać cudów. Jak wcześniej nie ćwiczyłaś, a teraz będziesz np. 2 razy w tygodniu, to tej praktyki będzie za mało, żeby przynieść jakieś wymierne efekty w postaci zwiększenia mobilności bioder, co mogłoby przyspieszyć poród. No chyba że z natury jesteś bardzo elastyczna. Na pewno natomiast joga Cię zrelaksuje, odciągnie myśli i troszeczkę rozrusza. Więc uważam, że warto.
Moje nauczycielki uważają, że zauważalne efekty praktyki w postaci zwiększenia mobilności są wtedy, kiedy ćwiczy się co najmniej 3 razy w tygodniu. Moja doświadczenie to potwierdza, ale też cele jogi dla kobiet w ciąży są inne niż takich typowych zajęć z jogi. Bo na tych normalnych zajęciach to naprawdę jest tak, że jak się na nie przychodzi raz na kiedyś, to potem są zakwasy przez 3 dni. A jak się ćwiczy codziennie, to czasem jakiś zakwasik się pojawi, ale ogólnie jest bosko
Podsumowując - warto!! W ogóle uważam, że joga to fajna przygoda i fajne wyzwanie. Nie tylko w ciąży.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2019, 16:01
-
Yui jasne. Witaj. Jak się czujesz?
Co do forum na fb faktycznie mi że być dość wcześnie Ale mi to osobiście nie przeszkadza. Z poprzedniej ciąży też mamy taka grupę. Przenioslysmy się najpierw na forum bezpłatne zamknięte na hasło bo wiadomo że sporo tu piszemy i czasem również się zalimy na kogoś. Jedna dziewczynę ktoś rozpoznał na belly i właśnie miała jakieś problemy potem bo były jej wypowiedzi porozsylane po znajomych i rodzinie. Także niby anonimowo Ale jednak nie do końca . Piszemy tu o miejscowościach w których mieszkamy, zawodach które wykonujemy. Gdzieś kiedyś wystarczy że poleci się takie forum i czasem nieszczęście gotowe. -
nick nieaktualnyPaula_30 wrote:Cecylio prenatalne masz dzisiaj czy jutro. Bo pisałaś chwilę po północy i w sumie nie wiem kiedy trzymać kciuki
Dzisiaj były rano!! Jest chłopiec na 100%. Duży i zdrowy! Zmienili mi datę porodu i lekarz mówi że to już 14 tydzień, 8 cm i ze się bardzo trudno mierzy takie duże dzieci. Popłakałam się, raczej spodziewałam się tego po moim facecie a on twardo wytrzymał a mi łzy kąpały.
Ja tam nic na tym ekranie w sumie nie widziałam, a że taka pewność ze chłopiec to w ogóle nie wiem jak on to wypatrzył bo ja widziałam tylko głowę i kręgosłup. Straszny mruk z tego mojego lekarza był taki poważny ze się strasznie zestresowałam myślałam ze coś nie tak jest.
Mi na 10 min przed wejściem powiedzieli że mam się załatwić ze trzy razy żeby jak najbardziej opróżnić pęcherz, całe szczęście dużo nie piłam rano.Szczesliwa_mamusia, Marta.MP, Kijanka, momo, Paula_30, Aishha, kudłata, sisi, natki89, Kropka89 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnymomo wrote:Nie wiem czy już był taki temat, ale jak to jest u was z farbowaniem włosów? Przed ciążą farbowałam rudą farbą z amoniakiem. Wiem, że teraz lepiej unikać takich farb, dlatego zastanawiam się nad szamponem koloryzującym. Będąc już w 4 miesiącu mam takie odrosty, że chodzę tylko w związanych włosach. Taki szampon chyba nie powinien zaszkodzić? Rozmawiałyście o tym ze swoimi lekarzami?
Mi powiedział lekarz na samym początku ze nie ma żadnego problemu i mogę robić co chcę z włosami. Ale jakoś nie byłam przekonana i tez chodzę w mega paskudnych odrostach. Teraz chyba pójdę i poproszę o jakąś naturalną farbę. -
nick nieaktualnyKijanka wrote:Widziałam na jakimś innym wątku, że dziewczyny dogadały się w ten sposób, że na grupę na fb można było dołączyć wówczas, gdy miało się odpowiedni poziom konta na BBF (to co wyświetla się Wam pod nickiem np. Debiutantka, Znajoma, Przyjaciółka, Ekspertka, Autorytet) i udziela się aktywnie w wątku danego miesiąca.
Pomysł poddaję pod rozwagę, natomiast osobiście uważam, że nie powinnyśmy wprowadzać jakiś bardzo drastycznych obostrzeń. Poziom Przyjaciółka jest chyba od 50 postów, więc może w ten sposób??
Zawsze jest ryzyko, że spotkamy na fb jakiegoś trolla internetowego. Ale wtedy chyba taką osobę można usunąć? Ja akurat jestem na fb pod prawdziwym imieniem i nazwiskiem, mam opublikowanych dość sporo zdjęć. Uważam jednak, że nie ma co przesadzać i od razu zakładać, że ktoś będzie w nieodpowiednich miejscach publikował nasze osobiste zdjęcia czy wypowiedzi. W końcu to będzie jedna z wielu "ciążowych" grup na fb. Załóżmy po prostu, że będzie dobrze, zachowując jakiś poziom ostrożności. -
nick nieaktualnyJa farbowalam włosy 2 tyg temu. Sayos-em bez amioniaku. Zapach o dziwo jakos mi nie przeszkadzal,ale co dziwne,nigdy tak nie miałam, szczypala mnie troche skora. Teraz pewnie ufarbuje blizej 3 trymestru albo w ogole w 3 trymestrze,bo wiem,ze po porodzie nie bede miec czasu
-
nick nieaktualny
-
Ja farbuję włosy u fryzjera (blond, wiec najpierw rozjasniacz, a potem farba). Ostatnim razem bylam w marcu, nie pamietam juz, ktory to byl tydzien, ale poczatki na pewno. Poinformowalam fryzjera o ciąży przed zabiegiem i po prostu nie nakładal mi farby na skórę głowy, tylko troszke nizej Ogólnie mówił, ze nie ma problemu z farbowaniem włosów w ciazy, a w pierwszym trymestrze nie naklada właśnie klientkom farby od samej skóry, zeby ewentualnie jakies skladniki nie dostały sie do krwiobiegu.
Jesli chodzi o grupę, fajny pomysł, ale też narazie chyba wolę pozostać anonimowa. Jakos tak lepiej sie z tym czuje A jeszcze dziewczyny piszą o jakichś dziwnych akcjach to tym bardziej, póki co zostaję tutaj. Bliżej 30tc zdecyduje sie pewnie na dołączenie na fb -
Przełożyli mi prenatalne z czwartku na środę Jeden dzień czekania mniej 😁
Szczesliwa_mamusia, Kijanka, Spirit, Limonka, sisi lubią tę wiadomość
[/url]
09.04.2019 - Crl 9.3 mm ,jest ❤
15.05.2019 - Crl 6.1 cm 😀
28.06.2019 - 270 g 😊
01.08.2019 - 700 g
03.10.2019 - 1957 g 😁 -
nick nieaktualny
-
Szczesliwa_mamusia wrote:Usunac nie tak łatwo. Niby latwo jest. My miałyśmy taka dziewczyne. Wyrzucilysmy ja z grupy,to tu na belly walila naszymi imionami i nazwiskami. Musialysmy zgłaszać. Sa laski co robią screny wiadomosci i potem szantazuja. My zalozylysmy grupe,jak wiekszosc byla ok 20tyg,a i tak nie odbylo sie bez nieprzyjemności. Dlatego puki co zostane tutaj
Straszna dziecinada. Naprawdę nie rozumiem, dlaczego ktoś robi takie rzeczy i co w ten sposób chce osiągnąć.
Pisząc poprzedniego posta w kwestii facebooka, uznałam, że jesteśmy dorosłe i umiemy rozsądnie korzystać z dobrodziejstw Internetu. Pomimo tego, że od początku ciąży jestem na L4, nic nie muszę i mam mnóstwo czasu, to nawet przez myśl mi nie przeszło, żeby zbierać informacje o udzielających się tu dziewczynach i próbować ustalić, kto jest kim w świecie rzeczywistym. Sama niejednokrotnie miałam myśl, że ujawniłam tutaj już tyle informacji o sobie, że jakby któryś z moich znajomych przypadkiem czytał to forum, to nie miałby najmniejszych problemów z identyfikacją mnie. Tyle że uznałam, że jesteśmy tylko jednym z wątków na jednym z forów o ciąży. Z pewnością czytają je też osoby, które się tu nie udzielają (i oby sobie korzystały z naszych doświadczeń, na zdrowie!), tyle że dziennie te wszystkie fora produkują tyle tekstu, że nikt nie jest tego w stanie przeczytać.
No i jestem też pewna, że nie napisałam tutaj niczego, czego bym się miała wstydzić w rzeczywistości. Jestem przekonana, że także i Wy możecie to powiedzieć o sobie. Jasne, że nie byłoby mi na rękę, gdyby ktoś postanowił wydrukować moje wpisy i wysłać je np. pracodawcy. Ale mam pewność, że gdyby tak zrobił, skompromitowałby tylko siebie, wykorzystując - jakby nie było osobiste - treści w niewłaściwy sposób.
Dlatego jestem spokojna, choć rozumiem też stanowisko dziewczyn, które zachowują dalej idącą ostrożność. Podtrzymuję swoje zdanie odnośnie grupy na FB. O ile ona powstanie (teraz czy kiedyś), chętnie poznam Was na fb. Mam też nadzieję, że ewentualna grupa na FB będzie tylko dodatkową przestrzenią wymiany informacji i nie zastąpi nam forum.Magdalen, Domcias lubią tę wiadomość
-
Szczesliwa_mamusia wrote:Usunac nie tak łatwo. Niby latwo jest. My miałyśmy taka dziewczyne. Wyrzucilysmy ja z grupy,to tu na belly walila naszymi imionami i nazwiskami. Musialysmy zgłaszać. Sa laski co robią screny wiadomosci i potem szantazuja. My zalozylysmy grupe,jak wiekszosc byla ok 20tyg,a i tak nie odbylo sie bez nieprzyjemności. Dlatego puki co zostane tutaj
Szczesliwa_mamusia, kudłata, sisi lubią tę wiadomość
2017 #1
2019 #2
-
nick nieaktualny
-
dobra, jestem.
jak do tej pory dodawałam dziewczyny według własnego widzi mi się, ale przetrzepałam je po ilości napisanych postów u nas w wątku dlatego uważam, że status "przyjacióka" może się nie sprawdzić, bo ktos może pisać w innych wątkach głównie. moja propozycja jest taka, ze jak ktoś z mniejszą niż powiedzmy 15postów chce dołączyć, piszę o tym na grupie i reszta głosuje. wydaje mi się ze to sprawiedliwe?
nazwy grupy raczej w wyszukirwarce na fb nie znajdziecie, bo tak jak mówiłam jest tajna.
Kurczaczek co do endo to powiedziała, żeby przyjmować jakiś suplement z jodem i tyle. z tym że latam do niej co 2-3 tygodnie, zeby kontrolować też inne hormony.
I byłam w Kiku, znalazłam białe body kopertowe na długi rękaw z organicznej bawełny za 13ziko, polecamPaula_30, Kurczaczek89, Chanela lubią tę wiadomość