Listopad 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
sisi wrote:A to nie jest tak, że do 13 tygodnia dzieci rosną rowno i na tej podstawie określa się datę porodu? W UK to w 12 tygodniu przeważnie jest pierwsze i oni je nazywają dating scan i na jego podstawie ustalają właśnie datę porodu.
Co do przemieszczania się dzidziusia to od tygodnia codzień jest gdzie indziej, raz po prawej, raz po lewej 😉
Tak, tez właśnie o tym czytałam. W pierwszym trymestrze dzieci rosną równo, a na podstawie wymiaru z pierwszych tygodni ustalana jest data porodu. Tego terminu niby lekarze sie pozniej trzymają, bo po 13tc dzieciaczki rosną juz w swoim tempie. Ja ostatnie badanie miałam w 13+3, a na zdj usg wiek ciazowy oceniony byl na 13+0. Ale tak jak pisałam, mysle, ze lekarz cos by powiedział. Poza tym Kijanka dobrze napisala, ze mógł sie dzdzius inaczej ułożyć i juz mu pare mm zabrakło Kolejna wizyte mam 24.05, jestem strasznie ciekawa ile teraz ma cm.
A jesli chodzi o ułożenie mojego dzidziusia, od jakiegoś czasu jest po tej samej stronie. Na poczatku byl po prawej, pozniej na srodku, a teraz pare razy "przylapalam" go po lewej zoabczymy gdzie bedzie następnym razem. Sisi, jak czesto uzywasz detektora? Ja mam trochę wyrzuty sumienia, ze moze za czesto uzywam (2x w tygodniu). Ale czuje sie o wiele spokojniejsza pozniej jak chwilke poslucham serduszka -
coma wrote:Tak, ja chodzę spać często o 21 i wstaję o 7 rano, a w ciągu dnia robię drzemkę. I nie pocieszasz mnie, że to nie mija też w 13 tygodniu
No przykro mi Coma
Ale może inne Dziewczyny czują przypływ energii i dadzą Ci nadziejęCóreczka 18.01.2023
Syn 2019
-
diana0501 wrote:Hej. Alescie naskrobaly!
Jutro mam prenatalne + pappa. Trzymajcie kciuki!
Co do wyprawki to kupiliśmy wózek już, wczoraj kupiłam 1body koperowe( popieram, sa najlepsze), 1 polspioch, 1 spodnie dresowe, 1 czapeczka cienką i 1 niedrapki.
Dziś poczułam ruchy 😊
Diana, a jak te ruchy poczułaś? co to było?Córeczka 18.01.2023
Syn 2019
-
A jakie miałyście BPD na prenatalnych? U mnie wyszło 2,10cm co odpowiada 13+3. Według OM byłam w 12+0, a według CRL 12+2. Niby lekarka nic nie powiedziała na ten temat, a ja zauważyłam to już po wizycie. Oczywiście nie wiem czy mam się martwić , ale chyba coś by powiedziała jakby było nie tak...
-
Ja dzisiaj kolejny dzień z takimi mdłościami, że żyć się odechciewa. Wstaję - paw, dojeżdżam do pracy - paw, później całe 8 godzin w pracy co chwilę latam do toalety, bo mnie rzuca.
Coś zjem, wstanę od biurka i przejdę się kawałek - paw. Po południu wracam do domu, głodna jak nieboskie stworzenie, więc jem (bo popołudniami mdłości mijają). A od rana od nowa. Mam nadzieję, że niedługo mi przejdzie, bo jest ciężko. -
Ja od kilku tygodni bardzo rzadko robie sobie drzemki w ciagu dnia. Przez pierwsze 10-11 tyg drzemka byla obowiazkowa Chyba rzeczywiscie mam wiecej energii teraz, bo wstaje codziennie przed 9 dziwne, bo cale zycie spalam przynajmniej do 11. Ogólnie mam wrażenie, ze od jakiegoś czasu czuję się jak przed ciążą. Wczoraj sie troche tym zmartwilam, ze za dobrze cos sie czuje, dlatego tez dzis detektor poszedl w ruch Przez ten kompletny zanik objawow ta ciąża jest dla mnie jakas taka nierealna. Nie mogę dalej uwierzyć w to, ze będziemy miec synka. Zeby chociaz brzuch byl. Tzn jest, ale wygląda jak dodatkowy tluszczyk, taka oponka
Mnie tez sie wydaje, ze wczoraj poczulam ruchy. Leżałam wieczorem w lozku na plechach i poczulam taki jakby delikatny bąbelek w brzuchu. Tylko tyle, wiec nie wiem czy to dzidzius. -
Domcias wrote:Tak, tez właśnie o tym czytałam. W pierwszym trymestrze dzieci rosną równo, a na podstawie wymiaru z pierwszych tygodni ustalana jest data porodu. Tego terminu niby lekarze sie pozniej trzymają, bo po 13tc dzieciaczki rosną juz w swoim tempie. Ja ostatnie badanie miałam w 13+3, a na zdj usg wiek ciazowy oceniony byl na 13+0. Ale tak jak pisałam, mysle, ze lekarz cos by powiedział. Poza tym Kijanka dobrze napisala, ze mógł sie dzdzius inaczej ułożyć i juz mu pare mm zabrakło Kolejna wizyte mam 24.05, jestem strasznie ciekawa ile teraz ma cm.
A jesli chodzi o ułożenie mojego dzidziusia, od jakiegoś czasu jest po tej samej stronie. Na poczatku byl po prawej, pozniej na srodku, a teraz pare razy "przylapalam" go po lewej zoabczymy gdzie bedzie następnym razem. Sisi, jak czesto uzywasz detektora? Ja mam trochę wyrzuty sumienia, ze moze za czesto uzywam (2x w tygodniu). Ale czuje sie o wiele spokojniejsza pozniej jak chwilke poslucham serduszka
Jak już się czuje ruchy to detektor idzie w odstawkę, później uzywałam go tylko jeśli córka nie ruszała się zaraz po śniadaniu, to był jej okres najwiekszej aktywności i wariowała w 95% przypadków.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2019, 13:47
20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
19/02/2021 Anielka 2860 -
momo wrote:A jakie miałyście BPD na prenatalnych? U mnie wyszło 2,10cm co odpowiada 13+3. Według OM byłam w 12+0, a według CRL 12+2.
1) Wituś- 23.03.2015 😍
2) Kajtuś- 25.10.2019 😍
-
momo wrote:A jakie miałyście BPD na prenatalnych? U mnie wyszło 2,10cm co odpowiada 13+3. Według OM byłam w 12+0, a według CRL 12+2. Niby lekarka nic nie powiedziała na ten temat, a ja zauważyłam to już po wizycie. Oczywiście nie wiem czy mam się martwić , ale chyba coś by powiedziała jakby było nie tak...20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
Dzyzia wrote:Ja dzisiaj kolejny dzień z takimi mdłościami, że żyć się odechciewa. Wstaję - paw, dojeżdżam do pracy - paw, później całe 8 godzin w pracy co chwilę latam do toalety, bo mnie rzuca.
Coś zjem, wstanę od biurka i przejdę się kawałek - paw. Po południu wracam do domu, głodna jak nieboskie stworzenie, więc jem (bo popołudniami mdłości mijają). A od rana od nowa. Mam nadzieję, że niedługo mi przejdzie, bo jest ciężko.20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
agndra wrote:Hehe 😀 Ja na porodówce, gdy już urodziłam, to powiedziałam mężowi, że drugie adoptujemy, a tu proszę- szybko zapomniałam 😀 No cóż, może trzecie adoptujemy 😀
Widzę że mamy praktycznie w tym samym wieku synków .