X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopad 2019
Odpowiedz

Listopad 2019

Oceń ten wątek:
  • reset Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę Ladeevit Optima i polecam tym, co mają problem z mutacjami, bo to jedyny zestaw, który ma faktycznie sam metylowany kwas i do tego metylowane żelazo.

relgmg7ymfbmxgyl.png

* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • JustBelieve Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    male_m wrote:
    Ja biorę Folio Forte 2, ale to jest tylko B12, D3, jod i kwas foliowy i to są mikro tableteczki takie może ze 1,5 mm x 4 mm.

W pierwszej ciąży brałam Omnibionta Pronatal ale one były spore. Pytanie co potrzebujesz mieć w składzie? Jeśli jakoś strasznie dużo składników to podejrzewam że będzie problem znaleźć małe tabletki bo jednak jakoś muszą wszystko tam zmieścić.
    Tez biorę folio forte 2, ale w Polsce jest nie dostępny wiec raczej tu dziewczynom to nie pomoże 😉 tabletki faktycznie malutkie ale dla mnie maja jakiś okropny posmak. Oprócz tego rozpuszczam sobie magnez 300, moja pani doktor w ogóle nic mi nie każe brać oprócz kwasu foliowego a jak widzę ile dziewczyny tu jedzą suplementów to zastanawiam się czy ja nie za mało biorę.

Synek 1.11.2019 ❤️
    53 cm i 3210g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 maja 2019, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    She Wolf wrote:
    Posiew tu mi chyba robia, bo w wynikach zawsze jest napisane, ze nic nie wyhodowano.
    No to chyba robia. Ale jak czujesz dyskomfort przy sikaniu,to spokojnie zurawit mozna

She Wolf lubi tę wiadomość

• ListopadowaMama Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecam Wam pregnofer uro. Mi poleciła go pani z apteki, bo zurawit srednio na mnie działał. Teraz lykam to, pije duzo pojrzywy i czuje różnicę, ten dyskomfort przy sikaniu minął

201910251756.png
  • anqa123 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na badaniu ogólnym moczu nie robi się posiewów! to jest tylko badanie ilościowe z próbki, posiew robimy do jałowego pojemnika, trzeba bardzo przestrzegać higieny przed pobraniem próbki, wycierać się zawsze ręcznikiem papierowym, nie dotykać pojemnika od wewnątrz (na zwykłym badaniu też powinno się tego przestrzegać)..nigdy swoim takim z łazienki!! i kosztuje pewnie więcej niż badanie ogólne...to, że piszą, że wyhodowano, nic nie mówi o rodzaju bakterii, a po posiewie mamy konkretną bakterie i czasami od razu na jakie antybiotyki zareaguje, trzeba szybko dostarczyć do lab, ponieważ bakterie lubią ciepełko

zi13sek29opsyrz7.png
  • Alu_87 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    reset wrote:
    Ja biorę Ladeevit Optima i polecam tym, co mają problem z mutacjami, bo to jedyny zestaw, który ma faktycznie sam metylowany kwas i do tego metylowane żelazo.
    Na moje to masz w nim zwykły kwas foliowy. Ja biorę Thorne Basic prenatal. Niestety polskie suplementy zawsze mają coś w składzie spaprane przy problemach z metylacją

32 lata, 25 cykl szczęśliwy!
    MTHFR_1298 A-C-homozygota,
    amh 3,8
    słabsze nasienie
    3 IUI (październik, listopad, grudzień 2018)
    ...........................................................
    styczeń 2019 MedArt
    4 IUI: 06.03.2019 :)))
    Emilka 03.11.2019 :)))
  • reset Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alu_87 wrote:
    Na moje to masz w nim zwykły kwas foliowy. Ja biorę Thorne Basic prenatal. Niestety polskie suplementy zawsze mają coś w składzie spaprane przy problemach z metylacją

Nie, jest w nim Quatrefolic czyli już przyswajalna forma. Quatrefolic® jest znakiem zastrzeżonym przez Gnosis S.p.A. Corporation.
    https://www.quatrefolic.com/quatrefolic_vs_folic.php
    https://methyl-life.com/methylfolate-types/

Alu_87 lubi tę wiadomość

relgmg7ymfbmxgyl.png

* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • Janka78 Ekspertka

Wysłany: 21 maja 2019, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od 2 dni mam taki ból glowy ze szok.jem po 3 Apapy ale słabo pomaga.piszecie ze macie problem z zaparciami.ja ich na razie nie nam ale lek jyz mam😉jak miałam okropne mdłości wysłałam męża do apteki i zamiast cis na mdłości kupił mi na zaparcia😂😂 podobno dobre wiec nazwa to laximama.sprobowac można .ja jem dużo owsianki.to jedna z niewielu rzeczy które mogę wogole jesc.jem szczególnie w pracy jak mnie muli.to tez dobre na zaparcia.

qb3c3e5eyv2yhsqn.png

• Chanela Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Momo Ale jako że jesteś w ciąży należy Ci się wizyta w ciągu 14 dni u endokrynologa. Mama prawnik zamieściła kiedyś takie pismo że mają napisać odmowę w tym czasie i pisała że nikt jeszcze nie spotkał się z odmową terminu w ciągu tych 14 dni. Zawalcz o swoje.

201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • Chanela Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janka A może za mało pijesz i dlatego męczą Cię bóle głowy? Mnie też tak męczył od tej zmiany pogody i ciśnienia.na razie jest ok

201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • ulola Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anqa123 wrote:
    na badaniu ogólnym moczu nie robi się posiewów! to jest tylko badanie ilościowe z próbki, posiew robimy do jałowego pojemnika, trzeba bardzo przestrzegać higieny przed pobraniem próbki, wycierać się zawsze ręcznikiem papierowym, nie dotykać pojemnika od wewnątrz (na zwykłym badaniu też powinno się tego przestrzegać)..nigdy swoim takim z łazienki!! i kosztuje pewnie więcej niż badanie ogólne...to, że piszą, że wyhodowano, nic nie mówi o rodzaju bakterii, a po posiewie mamy konkretną bakterie i czasami od razu na jakie antybiotyki zareaguje, trzeba szybko dostarczyć do lab, ponieważ bakterie lubią ciepełko

No racja tylko,że jeśli w badaniu ogólnym nie stwierdzono bakterii to nie ma czego hodować w posiewie.

A tak w ogóle to witam się z terminem na listopad - dokładnie który nie wiadomo :) między 10 a 27 :)

Zlaania1, sisi, Cecylia lubią tę wiadomość

Córcia Zosieńka 09.08.2016 <3 <3 <3 2680 g
    bl9ce6ydm80fo1bi.png

19.03.2015 - Tęsknię Adasiu [*]
  • anqa123 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ulola wrote:
    No racja tylko,że jeśli w badaniu ogólnym nie stwierdzono bakterii to nie ma czego hodować w posiewie.

A tak w ogóle to witam się z terminem na listopad - dokładnie który nie wiadomo :) między 10 a 27 :)
    tak, dokładnie tak jest, na podstawie ewentualnych bakterii w badaniu ogólnym lekarz kieruje na posiew ;) witamy w naszym gronie

zi13sek29opsyrz7.png
  • momo Ekspertka

Wysłany: 21 maja 2019, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chanela wrote:
    Momo Ale jako że jesteś w ciąży należy Ci się wizyta w ciągu 14 dni u endokrynologa. Mama prawnik zamieściła kiedyś takie pismo że mają napisać odmowę w tym czasie i pisała że nikt jeszcze nie spotkał się z odmową terminu w ciągu tych 14 dni. Zawalcz o swoje.
    Tak wiem :-) już nawet dzwoniłam do jednej przychodni ale muszę załatwić skierowanie. Chodziło mi wtedy o moją endokrynolog, która przyjmuje tylko prywatnie. A normalnie we Wrocławiu na nfz czekałabym kilka lat.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2019, 17:34

p19uvfxmg5bshduy.png
    12.08- 1192g szczęścia ❤ 👧
    7.11 - planowana data
  • male_m Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustBelieve wrote:
    Tez biorę folio forte 2, ale w Polsce jest nie dostępny wiec raczej tu dziewczynom to nie pomoże 😉 tabletki faktycznie malutkie ale dla mnie maja jakiś okropny posmak. Oprócz tego rozpuszczam sobie magnez 300, moja pani doktor w ogóle nic mi nie każe brać oprócz kwasu foliowego a jak widzę ile dziewczyny tu jedzą suplementów to zastanawiam się czy ja nie za mało biorę.

A zaskoczę cię da się je dostać w online w Polsce :P. Pewnie zależy od tego jaki masz smak w ciąży, mnie nie ruszają w żaden sposób :). Ja magnez właśnie dzisiaj wzięłam bo mnie ostatnie dwie noce strasznie brzuch bolał także mam nadzieję że pomoże, ja mam akurat w tabletkach z ostatniej ciąży jeszcze po 150. Wiesz co ja w pierwszej ciąży brałam tą omnibionte bo się bałam że na pewno będą deficyty itp, a teraz postanowiłam podejść bardziej rozsądnie i nie dokładać sobie tego co mi nie trzeba. Z morfologii wszystko miałam w normie, staram się w miarę sensownie odżywiać więc nie widzę sensu suplementowania "wszystkiego" na chwilę obecną. Także jeśli nie masz jakiś braków to myślę że lekarka wie co robi :), tym bardziej że krążą plotki o tym że nadmiar suplementów często się wiąże z większą wagą urodzeniową dzieci (nie wiem ile w tym prawdy).

noPip1.png

Synek, marzec 2017
  • JustBelieve Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Male_m o widzisz, nie wiedziałam ze są dostępne online. Ja je kupuje od „zawsze”, najpierw fazę 1 a teraz już 2, jadłam tez inne na zmień z tymi, podszedł mi tylko femibion, ale on już dość drogi jest a lekarka powiedziała ze nie ma sensu aż tyle wydawać i ze Folio wystarczy.

Synek 1.11.2019 ❤️
    53 cm i 3210g
  • male_m Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustBelieve to cieszę się że mogłam z czymś pomóc :). Jest przynajmniej jedna apteka online która je ma. Ja też już od dawna z tym folio jestem związana. Niestety te prenatalne często mają kosmiczne ceny.

noPip1.png

Synek, marzec 2017
  • Jasna91 Koleżanka

Wysłany: 21 maja 2019, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie zaczęły się przykre myśli. Pojawiły się lekkie bóle brzucha, trwające bardzo krótko. Niestety występują często. Nie mam plamień itd. Pojechałam dzisiaj na izbę przyjęć tak jak radziłyście innym dziewczynom... niestety wysłuchałam litanii, że to nie poradnia, że jak boli to na oddział, ale dzisiaj nie ma mnie kto zbadać. Bardzo mnie to zestresowało.
    Czy miewacie takie bóle? Sama pracuję w ochronie zdrowia ale co do siebie nie mam teraz racjonalnego podejścia.

f2w3rjjg9cpyojg9.png
    9 DPO- 10,5/14 DPO- 261 /16 DPO- 701/ 21 DPO-4785
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 maja 2019, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasna91 wrote:
    U mnie zaczęły się przykre myśli. Pojawiły się lekkie bóle brzucha, trwające bardzo krótko. Niestety występują często. Nie mam plamień itd. Pojechałam dzisiaj na izbę przyjęć tak jak radziłyście innym dziewczynom... niestety wysłuchałam litanii, że to nie poradnia, że jak boli to na oddział, ale dzisiaj nie ma mnie kto zbadać. Bardzo mnie to zestresowało.
    Czy miewacie takie bóle? Sama pracuję w ochronie zdrowia ale co do siebie nie mam teraz racjonalnego podejścia.
    Spokojnie. W ciazy tak moze byc. Mnie tak od soboty boli brzuch, jakbym zaraz miala dostać mega miesiaczki. Wez podwojna dawke magnezu. Jak cos,to nospe i odpoczywaj. Kolo 25tyg moga sie zaczac skurvzr BH. To jest dopiero lekki stresik ;-) wiem,nie pocieszylam. Ale trzeba sie z bolem troche oswoic. Macica sie rozciaga. Wiazadla sie rozciagaja i niestety bedzie troche bolec

Jasna91 lubi tę wiadomość

• Domcias Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasna91 wrote:

Mnie tez dziś boli brzuch i troszkę sie zmartwilam. Ale tak jak pisze Szczesliwa_mamusia, wszystko sie rozciąga. Ja tez nie mam zadnych plamien, a najmocniej bolą mnie pachwiny, ale podbrzusze również. W piątek mam wizyte, wiec powiem o tym lekarzowi. Już miewalam takie mocniejsze bole i wszystko bylo ok. Dzisiaj praktycznie caly dzien przelezalam przez ten ból. Mam nadzieje, ze jutro bedzie lepiej. Poki co, bóle ustapily.

age.png

08.10.2018 Aniołek 9tc
  • MagdRy Autorytet

Wysłany: 21 maja 2019, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie dzis za to zaczelo sie jakies szczypanie w pochwie. Mocz we wtorek badalam a w czw bylam u gin i bylo wszystko ok za to wczoraj mialam lekkie pieczenie ale dzis juz po wieczornej luteinie to masalra.

oar8s65gim9bi84v.png

‹‹ 299 300 301 302 303 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ