X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopad 2019
Odpowiedz

Listopad 2019

Oceń ten wątek:
  • silent Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustBelieve wrote:
    22+4 to nie za późno na połówkowe? Ja się umówiłam na 20+0, pani mówiła ze trochę za wcześnie ale jak dziecko jest większe to spróbujemy. Tutaj, w Niemczech, robi się od 20+1 do najpóźniej 21+6.

Ciekawy temat. Tam gdzie ja robię usg akurat wolą między skończonym 19 a 20, dla nich 21-22 to za późno. Mama ginekolog też pisze że najlepiej celować w okolice 20 tc.

3uqruv0.png
  • anqa123 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja mam zwykła wizytę 20+3, więc pewnie moja gin zobaczy w USG i jeśli oceni, że są wystarczająco duże to zrobi połówkowe, jeśli nie to pewnie poda następny termin ;)

zi13sek29opsyrz7.png
  • MagdRy Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustBelieve wrote:
    22+4 to nie za późno na połówkowe? Ja się umówiłam na 20+0, pani mówiła ze trochę za wcześnie ale jak dziecko jest większe to spróbujemy. Tutaj, w Niemczech, robi się od 20+1 do najpóźniej 21+6.

Nie jest za późno :) do 22 tc sie wykonuje :) a 22+4 to dalej 22 tc :)

oar8s65gim9bi84v.png

• JustBelieve Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natki89 wrote:
    Ja mam w 22+5, w pierwszej ciąży w 22+2. Mój lekarz mówi, że późniejszy termin zawsze lepszy :) wiadomo każda patrzy na siebie i na opinie lekarza. Termin na wykonanie badań połówkowych to 18+0 do 22+6. Najlepiej zacząć od 20+0. Nie ma jednak pojęcia że za szybko lub za późno, po to się takie ramy wyznacza żeby się w nich zmieścić :) lekarz prowadzący widzi jak duży jest maluszek i wie jaki termin będzie najlepszy :) dlatego moim zdaniem 20+0 jest tak samo dobry jak 22+6 :)

Na moją skórę i cerę ciąża działa perfekcyjnie :D

Dzisiaj w słońcu u nas 47 stopni :( mam dosyć :/

Pytałam ze względu na to, że tak jak pisze, w Niemczech obowiązują takie ramy, nie znam danych z Polski niestety 😉 i u mnie np lekarz prowadzący nie ma za bardzo znaczenia, bo on tylko dał mi skierowanie do specjalnej kliniki gdzie połówkowe robią tylko lekarze do tego specjalnie wyszkoleni i tylko tym zajmują się cały dzień (znaczy prenatalnym), jak dzwoniłam to pani sekretarka mówiła ze dla nich zazwyczaj 20+0 jest za wcześnie i nie chciała mnie umówić, niestety następne dwa tygodnie jestem na urlopie (w sobotę kiedy będzie 20+1 i mogliby mi to badanie zrobić „w terminie” oni nie pracują) wiec w końcu się zgodziła i powiedziała, że „spróbują”. Co kraj to obyczaj.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2019, 21:12

Synek 1.11.2019 ❤️
    53 cm i 3210g
  • JustBelieve Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagdRy wrote:
    Jak już pisałam tutaj gdzie mieszkam wykonują do 21+6, później jest już dla nich „za późno” i nie chcieli mnie umówić na 22+0 nawet 😉

Synek 1.11.2019 ❤️
    53 cm i 3210g
  • Audreyyy Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagdRy wrote:
    No nie wiem, genetyczne robi się do 14 tygodnia czyli mój lekarz kazał mi do 13+6 i to wydaje się logiczne.

FNh9p2.png
  • ListopadowaMama Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam zwykłą wizytę w 20+5 i wtedy lekarz oceni jak wyglada maluch. Jak będzie ok to robi polowkowe.
    A co do ksiazek to miałam nic specjalnego nie czytać. Ale dostałam w prezencie 'W oczekiwaniu na dziecko' Heidi Murkoff i polecam, fajnie opisany okres ciąży, połogu! Jest też druga część o wychowaniu dzieci, ale uważam, że bez sensu ja czytac, bo każdy dzieci wychowuje według siebie, a ta książka wręcz narzuca pewne reguły wychowania, z którymi nie koniecznie można się zgadzać

201910251756.png
  • JustBelieve Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nigdzie nie pisałam ze się nie zgadzam czy ze Ci nie wierze 😉. Tutaj jest inaczej, dlatego tez zadałam proste pytanie czy nie za późno bo ja taka informacje dostałam dzwoniąc do kliniki kiedy chciałam się umówić n późniejszy termin 😉
    A Nikoli jak najbardziej ufam w tym co pisze

Synek 1.11.2019 ❤️
    53 cm i 3210g
  • Domcias Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ListopadowaMama wrote:
    Ja mam zwykłą wizytę w 20+5 i wtedy lekarz oceni jak wyglada maluch. Jak będzie ok to robi polowkowe.
    A co do ksiazek to miałam nic specjalnego nie czytać. Ale dostałam w prezencie 'W oczekiwaniu na dziecko' Heidi Murkoff i polecam, fajnie opisany okres ciąży, połogu! Jest też druga część o wychowaniu dzieci, ale uważam, że bez sensu ja czytac, bo każdy dzieci wychowuje według siebie, a ta książka wręcz narzuca pewne reguły wychowania, z którymi nie koniecznie można się zgadzać

Ja dziś właśnie zamowilam drugą część, ale raczej ze względu na opisy opieki nad niemowlęciem (mam nadzieję, ze takie tam znajdę :D). Do tego jeszcze kilka innych pozycji: Po prostu piersia, Poród w hipnozie (tytul mnie zaciekawil) i Żywienie niemowląt i małych dzieci. Bede miała zajęcie na najbliższy miesiąc, bo już nie wyrabiam z nudów :P W planach mam jeszcze zająć się tworzeniem jakichś pierdolek na maszynie do szycia dla dzidzusia, ale muszę znaleźć jakies inspiracje.

Wybieracie sie do szkoły rodzenia? Caly czas sie zastanawiam i nie wiem, czy warto?

age.png

08.10.2018 Aniołek 9tc
  • male_m Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustBelieve wrote:
    Pytałam ze względu na to, że tak jak pisze, w Niemczech obowiązują takie ramy, nie znam danych z Polski niestety 😉 i u mnie np lekarz prowadzący nie ma za bardzo znaczenia, bo on tylko dał mi skierowanie do specjalnej kliniki gdzie połówkowe robią tylko lekarze do tego specjalnie wyszkoleni i tylko tym zajmują się cały dzień (znaczy prenatalnym), jak dzwoniłam to pani sekretarka mówiła ze dla nich zazwyczaj 20+0 jest za wcześnie i nie chciała mnie umówić, niestety następne dwa tygodnie jestem na urlopie (w sobotę kiedy będzie 20+1 i mogliby mi to badanie zrobić „w terminie” oni nie pracują) wiec w końcu się zgodziła i powiedziała, że „spróbują”. Co kraj to obyczaj.

Masz mniej więcej taką sytuację jak ja. Idę 28 czerwca bo to ostatni pracujący dzień w czerwcu czyli u mnie to 19+2, bo skierowanie jest tylko kwartalne, a ja 2 lipca lecę na miesiąc do Polski więc nie ma szans żebym zrobiła później czyli jedynie mogłabym 1 lipca, ale nie załatwię skierowania i wizyty w jeden dzień. Też mi marudzili no ale wyboru nie ma więc będę robić tak jak jest. Niby mogłabym w Polsce założyć kartę ciąży i zrobić te połówkowe bo tu też jestem ubezpieczona ale myślę że nie ma to sensu.

noPip1.png

Synek, marzec 2017
  • male_m Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domcias wrote:
    Ja dziś właśnie zamowilam drugą część, ale raczej ze względu na opisy opieki nad niemowlęciem (mam nadzieję, ze takie tam znajdę :D). Do tego jeszcze kilka innych pozycji: Po prostu piersia, Poród w hipnozie (tytul mnie zaciekawil) i Żywienie niemowląt i małych dzieci. Bede miała zajęcie na najbliższy miesiąc, bo już nie wyrabiam z nudów :P W planach mam jeszcze zająć się tworzeniem jakichś pierdolek na maszynie do szycia dla dzidzusia, ale muszę znaleźć jakies inspiracje.

Wybieracie sie do szkoły rodzenia? Caly czas sie zastanawiam i nie wiem, czy warto?

Ten poród w hipnozie to myślę że może być ciekawa pozycja, w Niemczech są kursy do takich porodów, z tego co pamiętam to w skrócie głównie chodzi o to że samemu próbujesz się wprowadzić w stan "głębokiego relaksu" podczas porodu i m.in. w ten sposób radzisz sobie z bólem.

Ja byłam na szkole rodzenia i teraz też będę robić ale teraz tylko taką z dwoma spotkaniami.

noPip1.png

Synek, marzec 2017
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domcias wrote:

Ja się nie wybieram. Będę się dokształcać we własnym zakresie na yt, jak poczuję, że to już czas. No i jestem w tej komfortowej sytuacji, że siostra męża studiuje położnictwo, więc zawsze będzie można się poradzić.
    Z moich przyjaciółek i koleżanek, które w ostatnim czasie urodziły dzieci, żadna się nie zdecydowała. Nie mówiły, żeby żałowały, że nie chodziły.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2019, 23:01

Tylko spokój nas uratuje :).

8p3os65gur64a6vr.png
  • Aishha Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza34 wrote:
    A ja jeszcze mam taki problem bo spuchlo mi dziaslo lub policzek od srodka przy osemce, boli i ciezko jesc. Wyplukalam buzie szalwia. A moze znacie cos innego dozwolonego w ciąży i skutecznego w takich przypadkach?
    Ten ziołowy płyn to Baikadent

Iza34 lubi tę wiadomość

m3sx3e3krfnotded.png

f2wl3e5e9cqikmzp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2019, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aishha wrote:
    Ten ziołowy płyn to Baikadent

Dzisiaj podejdę do dentystki, moze przyjmie bez zapisu bo 3 dzien boli i nie jest lepiej. Mialam masc baikadent ale wczoraj w aptece nie za bardzo chciala mi w ciazy dac. Plukam szalwia z rumiankiem. Podobno dobrze efekty daje woda z sodą.

• male_m Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natki89 wrote:
    Ale ja nawet nie zwróciłam uwagi kto o co dokładnie pytał :P wierzę, że u Was jest inaczej, możliwe że też że względów prawnych :) nie wiem, nie znam się już na tych kwestiach, dlatego trzeba robić jak każe lekarz :)

Ja też byłam w szkole rodzenia i nie żałuję. Teraz nie będę chodziła, bo mam świeżą wiedzę i praktykę :) ale myślę, że warto.

U nas jest tak że dla mam oczekujących pierwszego dziecka i dla tych które już mają dziecko są osobne kursy, bo na tych kursach od 2 dziecka są poruszane inne tematy. Głównie jest o relacjach między rodzeństwem i o tym jak sobie radzić z dwójką dzieci.

noPip1.png

Synek, marzec 2017
  • Sabrina Ekspertka

Wysłany: 12 czerwca 2019, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w 1. ciąży połówkowe miałam w 26tc i dało się wykonać. Wcześniej leżałam w szpitalu więc dlatego nie mogłam ich mieć. Teraz mam w 20+0 jednak ciąża starsza o kilka dni.

3jgx6vgc8fs23gs6.png
  • agndra Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!
    Jak znosicie upały? Ja chyba puchnę i nie wiem czy się martwić na zapas. Przez dwa dni +1,5kg, pierścionki ledwo sciągnęłam. Piję dużo wody, własciwie ciągle popijam. :-(

PS też macie problem z forum, kiedy chcecie korzystać z telefonu??

1) Wituś- 23.03.2015 😍
    2) Kajtuś- 25.10.2019 😍
  • sisi Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam połówkowe w 20+5 (U mnie w szpitalu umawiają między 20, a 21) i też mi się wydaję, że to jest uwarunkowane głównie tym żeby zdążyć z możliwą aborcją. W Uk wykonuje się ją do 24 tygodnia. Usg 12 tygodnia to taki trochę pic na wodę więc jakiekolwiek wady wychodzą dopiero na połówkowych w wtedy rodzice muszą mieć trochę czasu żeby podjąć decyzję.

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • sisi Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wy narzekacie na upały, a u mnie 8 stopni i deszcz, zimno, szaro i depresjnie. Zazdroszczę wam pogody.

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2019, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest ciężko, dom nagrzany, na zewnątrz wychodzę jak naprawde musze np.po córkę do szkoly, a dzis okropnie chce mi sie spać. Moj mąż wiadomo-nie w ciąży a gorzej znosi upały niz ja. Dodam że tesciowa i 3 inne osoby siedzą w truskawkach bezpośrednio na słońcu. Ja w poprzednich latach tez rwalam w taki gorac.

‹‹ 355 356 357 358 359 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ