X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopad 2019
Odpowiedz

Listopad 2019

Oceń ten wątek:
  • sisi Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ListopadowaMama wrote:
    Ja przez te upały tez źle się czuję. Zawsze lubiłam gorąco, ale w tym stanie to jakaś masakra. A jeszcze ostatnie kilka dni spędziliśmy ze znajomymi na objazdowej wycieczce, myślałam że padnę, musiałam duzo odpoczywac i ciągle coś pić.

I zaczynam się martwić... Wszystkie piszecie, że czujecie już ruchy, a u mnie 19+5 dzis i cisza. Mam nadzieję, ze jest wszystko ok i to przez lozysko na przedniej scianie. Nie podoba mi sie to, a wizytę mam za równo tydzień. Gdyby nie brzuch i ogolne kiepskie samopoczucie to nawet nie czulabym się w ciąży
    Ja od paru dni też słabiej czuję, wydaje mi się, że łożysko przesunęło się wyżej i jest na przedniej ścianie ale jutro na usg wszystko się okaże.

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • sisi Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zanes wrote:
    W którym tyg poznalyscie płeć? Ja mam jutro usg i ciekawa jestem czy się w końcu dowiem co siedzi w środku 😁
    Ja też jutro i w poprzedniej ciąży na tym samym etapie nie było wątpliwości, że to dziewczynka.

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • male_m Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natki89 wrote:
    Male_m to super rozwiązanie, przynajmniej jakaś podstawowa wiedza, ale pewnie wszystko wyjdzie w praktyce :D

Pewnie tak ale zawsze to fajnie usłyszeć coś od kogoś kto ma w tym temacie trochę praktyki :). Ten kurs co ja wybrałam jest z partnerami więc po trochu też liczę że będzie zrobiony tak żeby panom uświadomić że muszą jednak też coś więcej się angażować :).

noPip1.png

Synek, marzec 2017
  • Aishha Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze kiedy Wy macie czas na pisanie? :D
    tak jak któraś z Was napisała, ja tez pracuje do konca miesiąca i ide na zwolnienie, co prawda upały mi jakoś nie doskwierają aż tak bo lubie cieplo ale mam już dość i nie mogę się doczekać wolnego.

u nas prenatalne 28 i juz odliczam dni, nie widzielismy maluszka od1,5 miesiaca. Z tymi ruchami to jest tak, że one raz są a raz krecik siedzi spokojnie cały dzien, cierpliwości kobitki :)

Wczoraj mąż był jakiś marudny, mówie mu chodz do nas, przytul sie a on na to że to nie fair, ja mam towarzystwo w brzuchu, kopie mnie i mi fajnie a on taki samotny...:D cały wieczór się smiałam :D

Magdalen, Paula_30, Kurczaczek89 lubią tę wiadomość

m3sx3e3krfnotded.png

f2wl3e5e9cqikmzp.png
  • silent Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pracuję jeszcze tydzień i spadam na zwolnienie :) Miałam wyrzuty, że za wcześnie, ale faktycznie dokucza mi to spojenie, zaparcia i permanentnie zmęczenie. A praca jest u nas raczej ciężka i stresująca.

3uqruv0.png
  • Ewelina92 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w piątek pracuje ostatni dzień :)
    Już się zastanawiam co będę robiła z wolnym czasem 🤔
    Mąż wychodzi o 6 rano a wraca 20-21 więc cały dzień będę siedziała sama...

Co do płci to na prenatalnym lekarka zasugerowała chłopca i to się potwierdziło w 16 tyg :)

Synek ❤️

ex2b3e5e83c3bu23.png

11.03.19: hcg 59.5 :)
    13.03.19: hcg 147,1 <3
    27.03 jest serduszko ❤️
  • Aishha Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakbym miała siedzieć sama to też bym wariowala. Na szczęście przyjeżdża chrzesniak na całe wakacje więc będzie wesoło. Poza tym mam w ogrodzie full warzyw więc trzeba będzie przerabiać w słoiki.

m3sx3e3krfnotded.png

f2wl3e5e9cqikmzp.png
  • Ewelina92 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aishha wrote:
    Jakbym miała siedzieć sama to też bym wariowala. Na szczęście przyjeżdża chrzesniak na całe wakacje więc będzie wesoło. Poza tym mam w ogrodzie full warzyw więc trzeba będzie przerabiać w słoiki.

Zazdroszczę tym z Was, które mają podwórko i ogródek :) ja mieszkam w bloku więc trochę lipa. Ale pewnie od czasu do czasu pojadę do rodziców lub teściów i tam będę się wylegiwać na dworze😬

Synek ❤️

ex2b3e5e83c3bu23.png

27.03 jest serduszko ❤️
  • JustBelieve Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zanes wrote:
    W którym tyg poznalyscie płeć? Ja mam jutro usg i ciekawa jestem czy się w końcu dowiem co siedzi w środku 😁
    Ja na prenatalnych, dokładnie 12+0

Synek 1.11.2019 ❤️
    53 cm i 3210g
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natki89 wrote:
    Paula może Ci się tylko wydaje :) policz sobie uderzenia przez 10 sekund i pomnóż x 6. Prawidłowe tętno w okolicy 20 tygodnia wynosi coś około 150 :)
    Natki89 jednak miałaś rację :-) teraz jeszcze raz posłuchała i policzyłam i jest około 26-27 uderzeń na 10 sekund. Czyli daje to około tętno 160. Więc wszystko ok <3 dziękuję za radę :-)

natki89 lubi tę wiadomość

860i3e5edambhnvb.png
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aishha wrote:
    Kurcze kiedy Wy macie czas na pisanie? :D
    tak jak któraś z Was napisała, ja tez pracuje do konca miesiąca i ide na zwolnienie, co prawda upały mi jakoś nie doskwierają aż tak bo lubie cieplo ale mam już dość i nie mogę się doczekać wolnego.

u nas prenatalne 28 i juz odliczam dni, nie widzielismy maluszka od1,5 miesiaca. Z tymi ruchami to jest tak, że one raz są a raz krecik siedzi spokojnie cały dzien, cierpliwości kobitki :)

Wczoraj mąż był jakiś marudny, mówie mu chodz do nas, przytul sie a on na to że to nie fair, ja mam towarzystwo w brzuchu, kopie mnie i mi fajnie a on taki samotny...:D cały wieczór się smiałam :D
    Poczekaj jak będziesz na L4 to będziesz tu eseje pisała tyle będziesz miała czasu :-D

Aishha lubi tę wiadomość

860i3e5edambhnvb.png
  • Paula_30 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina92 wrote:
    Zazdroszczę tym z Was, które mają podwórko i ogródek :) ja mieszkam w bloku więc trochę lipa. Ale pewnie od czasu do czasu pojadę do rodziców lub teściów i tam będę się wylegiwać na dworze😬
    Też bym chciała gdzieś pojechać do rodziny a mam do nich ponad 500 km,ja we Wrocławiu a oni na Kaszubach :-/ ale boje się że ZUS może do mnie zapukać i mnie nie będzie i będę miała kłopoty. Naczytałam się ostatnio na necie o kontrolach kobiet na L4 w ciąży

860i3e5edambhnvb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2019, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustBelieve wrote:
    Ja na prenatalnych, dokładnie 12+0

Ja w 14+1 :)

U mnie tez upały ale w sumie dobrze się czuje, chyba wole jak jest za ciepło niż za zimno.

I dopiero co się tu skarżyłam, ze nie czuje ruchów przez to nieszczęsne łożysko, a od przedwczoraj wieczorem mi ta galareta tańczy w brzuchu, już jestem pewna ze to mały jest:) cały dzień chodzę i się śmieje do siebie:)

Kijanka, Paula_30 lubią tę wiadomość

• Ewelina92 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_30 wrote:
    Też bym chciała gdzieś pojechać do rodziny a mam do nich ponad 500 km,ja we Wrocławiu a oni na Kaszubach :-/ ale boje się że ZUS może do mnie zapukać i mnie nie będzie i będę miała kłopoty. Naczytałam się ostatnio na necie o kontrolach kobiet na L4 w ciąży
    Pewnie tez będę się bała gdzieś jechać na l4 :/
    Czytałam o tych kontrolach...

Synek ❤️

ex2b3e5e83c3bu23.png

27.03 jest serduszko ❤️
  • male_m Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_30 wrote:

Przecież to wystarczy tylko zgłosić do ZUSu że w danym terminie będziesz przebywać pod innym adresem i po temacie. A przynajmniej tak było gdzieś tam chyba na stronie ZUSu napisane.

noPip1.png

Synek, marzec 2017
  • Chanela Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to teraz na prenatalnych dowiedziałam się jaka płeć. A z córka dopiero do polowkowych bo tak się zakrywala że nie było widać.

Paula jak dobrze kojarzę to matkaprawnik pisze o zmianie miejsca pobytu. Jeśli tylko nie masz nakazane leżeć i nie jest to zaznaczone na zwolnieniu to spokojnie możesz jechać.

201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_30 wrote:

Ja mam ambiwalentny stosunek do wyjazdu, bo też boję się kontroli z ZUS. Ale jak taki wyjazd to weekend + piątek, to da się to jakoś wybronić przed ZUS. No oczywiście jak się nie wstawi fotek na facebooka, bo to ponoć podstawowe źródło informacji ZUS, tylko naściemnia, że byłyście np. w sklepie po bułki.

Tylko spokój nas uratuje :).

8p3os65gur64a6vr.png
  • ListopadowaMama Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_30 wrote:
    Ja jestem na l4 od początku, jakos nie biorę do głowy tego że kontrolują, adres do l4 mam ten zameldowania, a mieszkam zupelnie gdzieś indziej, 60 km od tego miejsca. Zresztą żadna z moich ciężarnych koleżanek pielęgniarek, lekarek itd nie miała kontroli ZUS na l4, ale nie wiem czy to nie wiąże się z mozliwym ryzykiem zawodowym

201910251756.png
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    male_m wrote:
    Przecież to wystarczy tylko zgłosić do ZUSu że w danym terminie będziesz przebywać pod innym adresem i po temacie. A przynajmniej tak było gdzieś tam chyba na stronie ZUSu napisane.

Niestety nie jest to takie proste :).
    Czym innym jest wskazanie, gdzie "chory" będzie przebywał na zwolnieniu, a czym innym ocena, czy zwolnienie zostało wykorzystane zgodnie z celem.
    Nie ma czegoś takiego jak zwolnienie "tak ogólnie na ciążę". Wszystkie to wiemy, tak samo jak wiemy, że przepisy sobie, a życie sobie. Skoro zwolnienie w ciąży jest w przypadku choroby (albo zagrożenia ciąży), to zwolnienie ma służyć wyzdrowieniu lub doprowadzeniu do stanu, gdzie ciąża przestaje być zagrożona. W zamiarze ustawodawcy zwolnienie nie służy natomiast wypoczynkowi, a do tego celu służy urlop wypoczynkowy. Jak w ciąży lekarz wyda zalecenie, że kobieta ma jechać nad morze, to spoko, sytuacja jest czysta i ZUS nie ma się do czego przyczepić. Ale jak takiego zalecenia nie ma, to pojechanie nad morze - moim zdaniem - jest słabe.
    Miałam z tematem trochę do czynienia tak od strony sądu rozpoznającego odwołania od niekorzystnych decyzji ZUS i w praktyce dużo zależy od tego, w obszarze właściwości jakiego sądu apelacyjnego się mieszka. Niektóre sądy są w tej mierze bardziej proklienckie, inne mniej :).

EDIT: Niemniej jednak osobiście uważam, że ryzyko kontroli jest niewielkie, bo jak pracujecie na etacie, to ZUS rzadko kontroluje wykorzystanie zwolnienia lekarskiego w ciąży. Gorzej, jak w pracy macie nieciekawą atmosferę, bo jak już taka kontrola się zdarzy, to w większości przypadków jest ona niestety wynikiem anonimowego (lub nawet nie), (nie)życzliwego donosu zazdrosnej "koleżanki" z pracy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2019, 17:16

Paula_30 lubi tę wiadomość

Tylko spokój nas uratuje :).

8p3os65gur64a6vr.png
  • momo Ekspertka

Wysłany: 12 czerwca 2019, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma znaczenia gdzie się pracuje, bo to komputer losuje kogo ZUS ma skontrolować. I jak nie ma kogoś w domu to mogą na 30 dni zawiesić wypłacanie zwolnienia. Chociaż nie wiem czy teraz jak się ma na l4 że można chodzić to od razu wzywają do lekarza i do samego zusu.
    A teraz mogą więcej sprawdzać, bo przecież kasę na 500+ trzeba skądś wziąć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2019, 17:29

p19uvfxmg5bshduy.png
    12.08- 1192g szczęścia ❤ 👧
    7.11 - planowana data
‹‹ 357 358 359 360 361 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ